Jesam li rasista?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Slavko Klisura

Post by Slavko Klisura »

Ti si duso zaista
nesvjesni rasista
BigBoss

Post by BigBoss »

gavrilo wrote:vesela ba... pa napustila se bosnu zbog te jebene okoline, koja je tebi i tvom muzu zagorcavala zivot zato sto ste "razliciti" i sada se ti osvrces na istu. sada si u svedskoj i boli te briga sta ce neke mahaluse da pricaju o tvojim unucima.

moje iskustvo je da su mjesana djeca pravo lijepa. jebo te zamisli da nije bilo mijesanja na balkanu, pa bili bi ruzni k'o britanci. ovako smo pravo lijep narod :D
Rasizam postoji svugdje, mislim bjela, crna i zuta rasa. Ima rasista svugdje.
gavrilo

Post by gavrilo »

BigBoss wrote:Rasizam postoji svugdje, mislim bjela, crna i zuta rasa. Ima rasista svugdje.

nazalost ... :roll:

Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit, non novit.
Stitch__

Post by Stitch__ »

ja bih moju ivanu ofarbo u crno :D (razbice me ako procita :D ) meni je to super :) dodatno bogatstvo za buduce dijete... :) a sta ce rec neko .. BOLI TE... ono sto nemas :D
vesela

Post by vesela »

gavrilo wrote:... i jos nesto. moja bivsa djevojka je bila pola filipinka, pola slovakinja, rodjena u hong kongu, a odrasla u svajcarskoj :-)
ajoooj gavro!...sta kaze tvoja mama?
gavrilo

Post by gavrilo »

vesela wrote:ajoooj gavro!...sta kaze tvoja mama

kaze da je lijepa
:D

btw otac od te djevojke je ocni doktor, a majka pravnik. ona trenutno studira arhitekturu.
vesela

Post by vesela »

pa i ja kazem da je lijepa! :D
vesela

Post by vesela »

gavrilo wrote:... i jos nesto. moja bivsa djevojka je bila pola filipinka, pola slovakinja, rodjena u hong kongu, a odrasla u svajcarskoj :-)

pa sad vidim sta si napis'o! BIVSA!...ma lako mi je za tebe :roll:
zzzzz

Post by zzzzz »

vesela wrote:shvatam te gavrilo, 100%!

svajcarci su valjda "bijelci"! ...ja govorim o razlicitim rasama...moj sin i crnkinja, kosooka, arapkinja!...vec me panika hvata!

i zamisli mene da dodjem u sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"!...pa znas i sam sta bi mi radili!

a ovo o cemu ti pricas moj sin rjesava bez problema!...jako samopuzdanje je vrlo bitno!
Vesela, pa ti si "gora" od mene, ja sam protiv svih bez obzira na boju koze, zbog razlike u kulturi.

Ja nekako najvise volim Bosanke (i Hercegovke), to su najbolje i najljepse zene, mislim da je Bosanac idealan muz.....ma generalno imam visoko misljenje o nama :D (vi me probajte razuvjeriti ali necete uspjeti)

Zato bih svojoj djeci pozelio samo najbolje, ne nekog zapadnjaka/nju koji napusta pri najmanjem problemu i ide svojim putem ili istocnjaka/nju koji se odnosi prema svojoj porodici kao licnoj imovini. Oboje mi je podjednako neprihvatljivo. Znam da je u pitanju generalizovanje i da nisu svi isti ali ne volim rizike.
spongebob

Post by spongebob »

pusti djecu, zabranit im ne mozes ionako nista, valjda ti je jasno.. cinis nepravdu djeci jer nikad nece imati dobar odnos sa majkom ako im budes stalno zvocala . ti ces mislit da ces im nepotrebnim savjetima zeljeti dobro, a oni ce to osjecati kao stalnu tegobu. Dakle pomiri se s tim i ne opterecuj svoju djecu ako mislis da te iskreno cijene
gavrilo

Post by gavrilo »

vesela wrote:ma lako mi je za tebe :roll:
kako to mislis? :?
peanuth

Post by peanuth »

vesela u pravu si , ne dopustaj to. ima svakakve bagre na svijetu, i sad sebi bezze neke probleme stvarat nije potrebno, problemi i nako sami po sebi dolaze.

ipak su tu razliciti mentaliteti u pitanju.

moj dido je reko jednom :sine , beri gljive oko svoje njive i u pravu je.

na kraju krajeva ja ga nisam posluso i tako sam se zezno.

:sad:
spongebob

Post by spongebob »

peanuth wrote:vesela u pravu si , ne dopustaj to. ima svakakve bagre na svijetu, i sad sebi bezze neke probleme stvarat nije potrebno, problemi i nako sami po sebi dolaze.

ipak su tu razliciti mentaliteti u pitanju.

moj dido je reko jednom :sine , beri gljive oko svoje njive i u pravu je.

na kraju krajeva ja ga nisam posluso i tako sam se zezno.

:sad:
a jel te mogo natjerat da ga poslusas? Ne mislis li da nije fair da na osnovu svog iskustva pravis generalne zakljucke?
Muatez

Post by Muatez »

vesela wrote:mogu li se racunati moja jaaako losa iskustva zbog "mijesanog braka"?...i djeca su to osjetila na svojim ledjima!...i to smo bili "u svom i na svom" sto se kaze...ja se samo bojim da bi njihova djeca imala jos gore probleme...a znate kako srce boli za djetetom!

ja bih pustila djecu da se vole, samo da se ne zene!

kcerku sam rijesila...udala se za "bijelca"!

sin me pravo zabrinjava!...sve naginje na aziju!...a ja se samo sekiram!
Ma nemoj se puno sekirat,pusti ga nek odlucuje.Ako ga razdvojis a voli je proklinjat ce te cijeli zivot(ne do bog).Ako se zahebe doci ce ti sigurno sa onim tekstom...mama bila si u pravu.Nisi rasista to je samo mala doza predrasuda i nista vise.Sama kazes da si u mijesanom braku,imas djecu i ja mislim da je sve ok.Ako on to zeli dozvoli mu....znas i sama kad se djeci nesto brani kako znaju kontrirat.
I ja imam jedno dijete doduse malo je ali kada bi mi rekla da se udaje za crnca,boze moj znam da i ja ne bih ostao miran, ali na kraju krajeva to je njezina odluka.Ako brak ne "upali" opet bih je docekao rasirenih ruku.

Jest ono malo "cupavo" za pomislit da ti mali negrito bude unuk ali tvoju bi krv i gene nosio.Ipak dijete tvog djeteta jel tako ?Koje god ono boje i nacije bilo.
vesela

Post by vesela »

gavrilo wrote:
vesela wrote:ma lako mi je za tebe :roll:
kako to mislis? :?

pa sad ti je ta djevojka BIVSA...znaci da se mama ne mora sekirati zbog eventualnih kosookih unucadi! :-D
peanuth

Post by peanuth »

ma ne moze niko nikog ni na sta natjerat,ali mogu se neke stvari lijepo pojasnit pa da taj neko to shvati da nije pametno nesto radit.

a u pravu si , to nije fair.ali ja sam naveo primjer iz licnog iskustva.ja vise ne bi to radio.

al nakon sam se oprzio..

nemoj me pogresno shvacat ali mi smo svi u neku ruku nacisti.neki ne vole crnce ,neki bijelce , neki muslimane itd. i za to ispadaju uvijek neka sranja.

meni jedna cura rece u lice da nisam musliman da bi samnom izasla , al vako samo mozemo da budemo prijatelji..posto ona zeli svoju djecu krstit.

sve u svemu ja nemam protiv nikog nista,al neka neke stvari ostaju sto dalje od mene.
Hendrix

Post by Hendrix »

Ja imam malog rođaka crnca :) ,nije šala, pravo je šega mali , 6 razred, i ono kad pođe pričat, nije raja navikla da crnac kaže "Jarane moj" ili možda "Đeste ba raja..." :lol:
Uglavnom,njegova mama je razvedena ali je mali kod nje,i izazvala je opšte zgražanje u familiji pogotovo kod starijih dok mali nije prvi put došo kod njih,nakon nekog vremena su skontali da je i on dijete i čovjek te da boja kože ništa ne znači.
gavrilo

Post by gavrilo »

vesela wrote:znaci da se mama ne mora sekirati zbog eventualnih kosookih unucadi! :-D

pa im'o sam ja razlicith djevojaka. jedna je bila turkinja... kada se samo sjetim njenih socnih usana i njene duge, guste, crne kovrdzave kose ... ah :)

trenutno mi se svidja jedna indijka... ko zna sta ce da bude :)
gavrilo

Post by gavrilo »

Hendrix wrote:Ja imam malog rođaka crnca :) ,nije šala, pravo je šega mali , 6 razred, i ono kad pođe pričat, nije raja navikla da crnac kaže "Jarane moj" ili možda "Đeste ba raja..." :lol:
:faraon: i reci ti sada vesela da to nije bogatstvo :)
spongebob

Post by spongebob »

koliko god to otrcano i izlizano zvucalo, pripada sigurno malobrojnoj kategoriji apsolutnih istina: LJUBAV NE POZNAJE GRANICE. I dobro je sto je tako...Ljudi, mijesajte se ako svojim buducim praunucima i praunukama zelite dobro. Ionako ce se ovo sve pomijesati za 100, 200, godina...Nikakve granice to ne mogu sprijeciti :)

PS. glasajte veceras za Bosnu gdje god da ste :lol:
gavrilo

Post by gavrilo »

spongebob wrote:PS. glasajte veceras za Bosnu gdje god da ste :lol:

u srijedu sam potrosio 7 franaka... veceras ce racun da bude jos veci :D
spongebob

Post by spongebob »

gavrilo wrote:

lazes pi*ko polufinale je bilo u cetvrtak :D
peanuth

Post by peanuth »

spongebob wrote:
gavrilo wrote:

lazes pi*ko polufinale je bilo u cetvrtak :D
:D :D :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

@vesela
Zasto se brinuti sta ce ti Husnija sa svoje kapije dobaciti u Sarajevu? :D

A, sto se tice skandinavaca ne mozete reci da su i oni otisli punoooooooo ispred nas po pitanju mijesanih brakova. Vise je kod nas obicno da se ljudi uzimaju mada pripadaju razlicitim vjerama nego ovdje...

Gledam samo jednu kolegicu kod koje se sin ozenio sa djevojkom iz Puerto Rico. Djevojka predivna, on pored nje je jedan obicni giljavi balo :D , ali njegova mati ce uvijek nesto dobaciti i spusta njihovu tradiciju i kulturu. :roll:

Moj jedan rodjak se zabavljao sa turkinjom i njena braca je dosla i rekla mu: ne ozenis li je ubit cemo te. :shock:

On je nju volio, na kraju su se i uzeli a samo se pitam sta su sve u stanju bili uraditi da je on slucajno nije uzeo.
A isto tako poznajem turaka koji su sasvim ok narod, i ni u kakvom slucaju nisu primitivni.

Za tebe, tvoju porodicu i tvog sina bi trebalo biti najbitnije da on nadje osobu s kojom moze dijeliti dobro i zlo bez obzira odakle je i kojoj rasi pripada. A ako njih dvoje nadju zajednicku pricu onda ti nemas apsolutno razloga da se brines.

Znas izreku "svaka ptica svome jatu leti". E, ako tvoj sin nadje kakvu djevojku koja mu 100 % odgovara znaci da su i nju njeni roditelji odgojili i naucili sta da cijeni i kako da postuje druge ljude (isto kao sto si i ti svog sina odgojila).

Ne zaboravi da nas svugdje ima svakakvih, kako dobrih tako i losih...
vesela

Post by vesela »

cHupjahalic@ wrote:@vesela
Zasto se brinuti sta ce ti Husnija sa svoje kapije dobaciti u Sarajevu? :D
E, ako tvoj sin nadje kakvu djevojku koja mu 100 % odgovara znaci da su i nju njeni roditelji odgojili i naucili sta da cijeni i kako da postuje druge ljude (isto kao sto si i ti svog sina odgojila).
citirah ovaj dio, jer stvar jako dobro postavljena :) ...drago mi je da se javilo i jedno zensko na ovu temu...minnela je bila napisala, ali i izbrisa svoj post...steta!

ne brinem se ja cHupka za sebe, nego za dijete...sto rece Hendrix:nije raja navikla da crnac kaze jarane moj i djeste ba raja!...s druge strane, moja djeca su bila vrijedjana i dobro su bili oplakali, ali smo ih odgojili u dvije razumne osobe (roditeljska ljubav cuda stvara) i danas se druze sa nasom omladinom svih nacija i vjera...

muski komentari su me odusevili i po ko zna koji put sam se uvjerila da vecina naseg naroda zivi bez predrasuda!
Post Reply