gavrilo heroj ili terorista

da li je gavrilo princip terorista ili heroj?

heroj
12
16%
terorista
62
84%

Total votes: 74

zzzzz

Post by zzzzz »

Vodenjak wrote:A znas li sta je bio jedan od glavnih motiva prije svega Slovenaca a onda i Hrvata da pozele zemlju koja ce ujediniti Juzne Slovene?
Mislis li zaista da su oni bili toliko glupi da nisu znali sta im donosi ujedinjenje sa istocnim komsijom a sta sa onima na zapadu (Austrougarskom)?

Mislis li zaista da su Juzni Sloveni TADA smatrali da je bolja opcija germanizacija istih ili pokusaj stvaranja mnogo prirodnijeg saveza zemalja slavenskog porijekla?

Vodenjak ti si sanjar, takvi su se tada i borili za stvaranje zajednicke drzave, kako medju Slovencima, Hrvatima tako i medju Bosnjacima.

Kao sto rekoh, puno veci je bio broj onih koji s razlogom nisu zeljeli veze sa susjedom s istoka. Ovi prvi su vjerovatno na sve nacine pokusavali potisnuti u sebi cinjenice da je preko Drine koristena svaka prilika da se sprovede "istraga poturica", da se Bosnjaci pobiju, da se protjeraju u Anadoliju itd. To sto si ti bio u logoru, to nije ideja od juce, nije je izmislio ni Milosevic a ni Karadjic.

To je nesto sto se provodilo u kontinuitetu jos od samostalnosti Srbije a i Crne Gore, pa nakon Berlinskog kongresa u Sandzaku i Kosovu, nastavljena na sirim prostorima nakon stvaranja Kraljevine SHS, pa drugi svjetski rat i na kraju dolazi 92'.

Hrvatsko otrjeznjenje od panslavenskih ideja je doslo prilicno brzo, ubistvom (tacnije ranjavanjem nakon kojeg je podlegao) Stjepana Radica u Skupstini, Srbi su time dali do znanja Hrvatima kako ce zavrsavati njihove politicke nesuglasice.To je i dovelo do Sporazuma Cvetkovic- Maceh kada se bivsa zemlja trebala razdruziti a plijen zvani BiH razdijeliti. Izbijanjem II Svjetskog Rata to je palo u vodu i ostavljeno je za nekih "boljih dana".

Ta zajednica je bila promasaj, sto je i istorija potvrdila. 1918 je godina koja je Balkan zavila u crno, posljedice ispastamo i dan danas. To sto okupatora iz Srbije mogu da razumijem ne cini ga boljim okupatorom od Austro-Ugarske, cak sta vise pokazao se kao puno krvolocniji i destruktivniji od ovog germanskog

i za kraj:
Ne zaboravi da su i druga dva naroda nijemo posmatrali ustanak Zmaja od Bosne ili otpor Bosnjaka Austro-Ugarskoj vojsci nakon sto se Turska povukla....cekali su da ta borba bude u njihovom interesu :wink:
Bosna_E

Post by Bosna_E »

vesela wrote:Ja bih jako voljela da se nasao neki, kako ti kazes, papak i terorista, koji bi stisnuo muda, rizikovao zivot i bacio bombu na Milosevica, Tudjmana i Izetbegovica, u paketu! Pa ako bi prezivio onda jednu na Karadzica i Mladica! Jest da bi bio terorista, al' bi se pravo osevapio!
E pa vesela taj tvoj "heroj" gavrilo kako ga ti smatras i slicni njemu nebi nikad digli ruke na gore pomenute u tvom komentaru. Naprotiv oni ti dolaze iz istog tabora. Ugnjetaci i nacionalisti i on i oni.

I znala si sve kad bi to NEKO i pokusao da to nebi uspio prezivit i bas si zato ostavila Radovana i Ratka za drugu bombu za koju si znala da nebi ni dosla pa bi oni prezivili... :P Sto njih postedi, izgleda da si im veliki fan ko i Gavrilu?
urbanagerila

#78 Re: gavrilo heroj ili terorista

Post by urbanagerila »

artcourtesan wrote:pa i po ovom pitanju se djeli mo pa da vidimo statistiku

sve se zna
:D
Ne nasjedajte na provokacije cetnicke emigracije !
Cuj terorista jos da mu "laskamo"?! Gavrilo je bio smece...
stickitout

#79 Re: gavrilo heroj ili terorista

Post by stickitout »

urbanagerila wrote:
artcourtesan wrote:pa i po ovom pitanju se djeli mo pa da vidimo statistiku

sve se zna
:D
Ne nasjedajte na provokacije cetnicke emigracije !
Cuj terorista jos da mu "laskamo"?! Gavrilo je bio smece...

AAAAAaa............ccccc, zanimljivo.........znaci ipak sam bio u pravu za politicke pretenzije. Ma da bolje je braniti vatrogasca koji je snimao filmove dok je Sarajevo gorilo.
Kako ces bolan tako nesto reci.......ok za valtera ali za lika kojeg znas i koji veze nema sa cetnicima, sram te bilo, mozda bi trebalo da se podjetis na svoj "kulturni" nacin izrazavanja koji ocigledno iscezava.....lagano....
urbanagerila

Post by urbanagerila »

cekaj malo kako iscezava??? i dalje je sve korektno i istinito ... mano negra je iz korjena srpska royalisticka organizacija a samim tim ima veze sa cetnicima ... ne kontam zasto je politicki pretenciozno ??? Moze pojasnjenje ?
stickitout

Post by stickitout »

urbanagerila wrote:cekaj malo kako iscezava??? i dalje je sve korektno i istinito ... mano negra je iz korjena srpska royalisticka organizacija a samim tim ima veze sa cetnicima ... ne kontam zasto je politicki pretenciozno ??? Moze pojasnjenje ?
sta znaci ovo "Ne nasijedajte na provokacije cetnicke emigracije"

fin pokusaj izvrtanja situacije
stickitout

Post by stickitout »

A vrlo dobro znas ko je otvorio temu jer si se onako "kulturno" prepucavao sa istim likom na temi YO sikter NYC....

a ako ti je drazi Vatrogasac-filmadjija, to cijenim ali nije ti fol da ljude blatis i prozivas ih cetnicima kad to oni nisu......tu iscezava ta tvoja kultura

i nemoj se ba lud pravit.....nije posteno
urbanagerila

Post by urbanagerila »

aaaaa to tebe zulja? nisam odmah skontao kako pominjes valtera pa me prenjelo. Ne smeta ti anketa koja poziva na podjelu od samog pocetka i zakljucuje sa "sve se zna".... kako bi ti okarakterisao ovu vrstu ankete??? I dalje stojim iza toga da je sve korektno i istinito. btw ko je vatrogasac i kakve veze ima sa gavrilom???
urbanagerila

Post by urbanagerila »

stickitout wrote:A vrlo dobro znas ko je otvorio temu jer si se onako "kulturno" prepucavao sa istim likom na temi YO sikter NYC....

a ako ti je drazi Vatrogasac-filmadjija, to cijenim ali nije ti fol da ljude blatis i prozivas ih cetnicima kad to oni nisu......tu iscezava ta tvoja kultura

Ako stojis iza ovog onda bi da to argumentovano prodiskutujemo a ne ovako a ja i dalje tvrdim da istinu zborim bez ikakvih pretenzija. Iritira me po podilazenje nakon svega sto se desilo i bezobrazluk da ON otvara temu ovakvog tipa vise nego provokacija .... kad se SVE ZNA :D
stickitout

Post by stickitout »

urbanagerila wrote:aaaaa to tebe zulja? nisam odmah skontao kako pominjes valtera pa me prenjelo. Ne smeta ti anketa koja poziva na podjelu od samog pocetka i zakljucuje sa "sve se zna".... kako bi ti okarakterisao ovu vrstu ankete??? I dalje stojim iza toga da je sve korektno i istinito. btw ko je vatrogasac i kakve veze ima sa gavrilom???
pa ako vec znas ko je cetnicka emigracija, trebao bi znati i ko je vatrogasac, junak, branitelj bez ispaljenog metka sto je filmove snimao sa malom djecom dok je Sarajevo gorilo okolo.....raspitaj se malo a ocekujem da znas posto ocigledno znas sve.....a znam i ja

Ne smeta mi anketa, kao ni bilo koja druga anketa, ako obratis paznju na odgovore, Koji su za razliku od tvog, normalni i pokazuju misljenja ljudi, mozda ti se i razjasni........ima raznih anketa.........vjerujete li u boga? i po tome se dijelimo. Smeta li vam agresivno pozivanje na molitvu? I po tome se dijelimo.....zar ne.......ne smeta mi ni jedna al eto tebi smeta, kao i YOsikterNYC, mozda se osijecas ugrozenim zbog necega meni stranog.....
stickitout

Post by stickitout »

urbanagerila wrote:
stickitout wrote:A vrlo dobro znas ko je otvorio temu jer si se onako "kulturno" prepucavao sa istim likom na temi YO sikter NYC....

Ako stojis iza ovog onda bi da to argumentovano prodiskutujemo a ne ovako a ja i dalje tvrdim da istinu zborim bez ikakvih pretenzija. Iritira me po podilazenje nakon svega sto se desilo i bezobrazluk da ON otvara temu ovakvog tipa vise nego provokacija .... kad se SVE ZNA :D

Dobro "Dzine", vidimo se pa cemo prodiskutovat argumentovano, ako ti je bas do toga :D :D
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Anketa mi ne smeta ali mi "kost razdora" itekako smeta narocito ako dolazi od nekog ko je svoj "patriotizam" pokazao nebrojeno puta.... to da se dijelimo je vise nego vidljivo ne samo iz ankete nego samo pogledom preko raje na ulici mozes skontati koliko smo razliciti.... ali nema razloga razdirati i ono sto se jedva sastavilo ..... sto se vatrogasca tice svakom svoje i za ubuduce da znas ne branim ga i nema potrebe za prozivkom. Znam koliko znam i spreman sam svoje krhko znanje podjeliti sa ostatkom svijeta jer ko ne siri svoje znanje je kao i da ga nema. Argumente mozes dobiti kad god budes spreman.
vesela

Post by vesela »

Bosna_E wrote: E pa vesela taj tvoj "heroj" gavrilo kako ga ti smatras i slicni njemu nebi nikad digli ruke na gore pomenute u tvom komentaru. Naprotiv oni ti dolaze iz istog tabora. Ugnjetaci i nacionalisti i on i oni.

I znala si sve kad bi to NEKO i pokusao da to nebi uspio prezivit i bas si zato ostavila Radovana i Ratka za drugu bombu za koju si znala da nebi ni dosla pa bi oni prezivili... :P Sto njih postedi, izgleda da si im veliki fan ko i Gavrilu?
Tipican komentar za nekoga ko ne vidi dalje od svog nosa!

Sa mnom se nemoj zajebavati i podmetati mi "heroje, tabore, ugnjetace i nacionaliste"!!!! Tvoj nacionalizam ne pije vode kod mene i ja ti nisam gavro da ti sutim!

Ja imam hrabrosti da kazem sta mislim!

A ti se preracunavas da l' bi prezivio ili ne, zapostavljajuci koji bi sevap zaradio! To se zove kukavicluk!!!!!!!

p.s.

procitaj postove...mozda uvidis da je Gavrilo terorista i za mene i za gavru!
DonDavudes

Post by DonDavudes »

ubio trudnu zenu :sad:
jasta nego heroj :x :x :x
gavrilo

Post by gavrilo »

vesela wrote:i ja ti nisam gavro da ti sutim!!

ko kaze da ja cutim :? :P
dizZaster

Post by dizZaster »

Gavrilo Princip je pripadao tajnoj terorističko-srpskoj organizaciji "crna ruka"
kojoj je cilj bio priključenje svih krajeva gdje žive Srbi, jednoj državi
-Srbiji.
Hvala Bogu, taj cilj nije im se ostvario
dobit će ono šta su zaslužili "beogradski pašaluk"
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zzzzz wrote:
Vodenjak wrote:A znas li sta je bio jedan od glavnih motiva prije svega Slovenaca a onda i Hrvata da pozele zemlju koja ce ujediniti Juzne Slovene?
Mislis li zaista da su oni bili toliko glupi da nisu znali sta im donosi ujedinjenje sa istocnim komsijom a sta sa onima na zapadu (Austrougarskom)?

Mislis li zaista da su Juzni Sloveni TADA smatrali da je bolja opcija germanizacija istih ili pokusaj stvaranja mnogo prirodnijeg saveza zemalja slavenskog porijekla?

Vodenjak ti si sanjar, takvi su se tada i borili za stvaranje zajednicke drzave, kako medju Slovencima, Hrvatima tako i medju Bosnjacima.
....
Vodenjak je sanjar ni vise ni manje nego kao oni koji se danas bore za ujedinjenu Evropu...

A ti skontaj sta to znaci... :-)

;-)
mosor1

Post by mosor1 »

Vodenjak wrote:Vodenjak je sanjar ni vise ni manje nego kao oni koji se danas bore za ujedinjenu Evropu...
...I hope someday you'll join us
And the world will be as one... :-D
zzzzz

Post by zzzzz »

Vodenjak wrote:
Vodenjak je sanjar ni vise ni manje nego kao oni koji se danas bore za ujedinjenu Evropu...

A ti skontaj sta to znaci... :-)

;-)
To su dvije neuporedive stvari, zablude o jedinstvenoj drzavi juznih Slavena i ujedinjena Evropa.

Ko' sto rekoh, istorija je pokazala kakva je to fula bila.
ivonius

#95 Re: gavrilo heroj ili terorista

Post by ivonius »

Gavrilo je bio nažalost stvarno samo obican terorista...http://www.facebook.com/pages/Terrorist ... 6746392756
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#96 Re: gavrilo heroj ili terorista

Post by PipiDugaDevetka »

ivonius wrote:Gavrilo je bio nažalost stvarno samo obican terorista...http://www.facebook.com/pages/Terrorist ... 6746392756
Ne, on je bio, i šupak, i terorist. Bolje mu je bilo da je ostao na čistom zraku, kozjem mlijeku i puri u Oblju, nego što se drhteći od straha u upišanim pantolonama ''upucao'' u (h)istoriju/povijest.
PUCAJ GAVRO, KAKAV SI TI, BRE, SRBIN!?
Nekako s proljeća

#97 Re: gavrilo heroj ili terorista

Post by Nekako s proljeća »

Ako je Apisova ''Crna ruka'' teroristička organizacija , šta onda može drugo biti bilo koji njen pripadnik. Pa i tuberkolozni Gavrilo. S druge strane ja mogu razumjeti da nemali broj pripadnika srpskog naroda to ne vidi tako, jer je izvršio čin na ''okupatora'' , i jednim dijelom ih mogu razumjeti. Ali s obzirom da je atentator došao izvan Bosne i Hercegovine, danas to vidim isto kao napad na vrijednosti grada Sarajeva. Konkretnije Vijećnicu...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#98 Re: gavrilo heroj ili terorista

Post by hrasno38 »

Da je to uradio neki "Himzo" sada bi se ovdje pricalo o heroju tog vremena ali posto je Gavrilo onda je terorista i supak. Koliko ja znam Austrougarska je okupirala BiH, dio Srbije, Hrvatsku, Sloveniju i kako sam rijec kaze bila je okupator. E sad neko pise Gavrilo je dosao iz Srbije da ubije Ferdinanda.....a koliko je iz Srbije (Sandzaka) u zadnjem ratu doslo ljudi da brane opstojnost BiH. Dakle sto se mene tice Gavrilo nije terorista jer se suprostavio okupatoru kao sto smo se i mi suprostavili 92 godine.
tag33

#99 Re: gavrilo heroj ili terorista

Post by tag33 »

da je bio Himzo opet bi bio terorista...i supak. Koliko bi sad bili napredniji da idiot nije glumio heroja..svako ko kaze da je bio heroj, nisu mu sve na broju..
Locked