Ef. Cerić: Kardinalove tvrdnje su nemoralne, neprihvatljive

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kardinal Puljic siri lazi o muslimanima u Sarajevu?

DA
34
81%
NE
8
19%

Total votes: 42

dizZaster

Post by dizZaster »

preneseno iz radio slobodna evropa
citat;Sukob vjerskih poglavara
Dženana HALIMOVIĆ
Nakon što je kardinal vrhbosanski Vinko Puljić upozorio na opasnost od širenja radikalnog islama u BiH, Islamska zajednica je najavila preispitivanje odnosa sa Katoličkom crkvom. Kardinalova izjava ocijenjena je nemoralnom i neistinitom, a to su opet predstavnici Katoličke crkve dožijeli kao uvredu.
Nakon što je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, govoreći u Sjedinjenim Američkim Državama, upozorio na opasnost od širenja radikalnog islama u Bosni i Hercegovini, Islamska zajednica najavila je preispitivanje odnosa sa Katoličkom crkvom Bosne i Hercegovine. Reagirajući na navodnu kardinalovu izjavu o tome kako katolici žive u strahu od muslimana u Sarajevu, poglavar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić je kazao:

«Ja sam dobio tu izjavu na internetu. U naslovu se ne kaže 'radikalni muslimani', nego se doslovno kaže 'The catholics feel threat from muslims in Sarajevo'. Ovdje nije napravljena distinkcija, dakle, ovdje se radi o muslimanima. Oni žive u strahu od nas što hodamo Sarajevom.»

Kardinalove izjave Cerić je ocijenio nemoralnim i neistinitim, što predstavnici Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini doživljavaju kao uvredu. Kancelar vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Ivo Tomašević kaže kako katolici nemaju strah od muslimana u Bosni i Hercegovini, ali i da bi se Islamska zajednica trebala pozabaviti onima koji šire netrpeljivost prema kršćanima:

«Što bi katolici imali strah prema muslimanima? Ali, naravno da imaju prema onima koji su radikalni i koji će nekoga vrijeđati zato što je katolik ili možda o katoličkoj vjeri govoriti na način koji je uvredljiv, koji jednostavno nije primjeren. Reći da toga u Bosni i Hercegovini nema, to je neistina. Nažalost, toga u Bosni i Hercegovini ima.»

Bh. muslimani prakticiraju tolerantan i otvoren islam, mnogo drugačiji od onoga koji se nameće iz drugih islamskih zemalja i o kojem je u stvari kardinal Puljić govorio, kaže monsinjor Tomašević:

«Evo, tu je spomenuo da postoje radikalne verzije islama, poput vehabizma, koje su protivne tradicionalnoj kulturi bh. muslimana i donose probleme jer su huškačke i isključive prema drugim vjerama.»

Uprkos medijskom obračunu dvojice vjerskih lidera, svi tvrde da međureligijski dijalog u Bosni i Hercegovini neće doći u pitanje. Međureligijsko vijeće nema stav o ovim događajima, ali postoji opasnost da dođe do krize u manjim sredinama, kaže član Međureligiskog vijeća Boris Kožemjakin:

«Mislim da može ugroziti međureligijski dijalog na nižim nivoima vjerskih zajednica, u lokalnim, manjim sredinama jer se one na neki način povlađuju za svojim vrhovnim vjerskim starješinama. Smatram to nepotrebnim, ishitrenim, ali to je moj lični stav. Stava Međureligijskog vijeća još ne nema.»

Kako su i kardinal Puljić i reis Cerić u svojim obraćanjima akcenat stavili na političke, a ne religijske probleme, stiče se dojam da se radi i o političkoj instrumentalizaciji religije, kaže profesor sociologije religija Dino Abazović:

«Na sebi svojstven način religijsko vođstvo u Bosni i Hercegovini upravo koristi takvu situaciju da bi moglo dobiti određeni simbolički i društveni kapital od sadašnjih vladajućih struktura. S druge strane, političke strukture, koristeći takvu poziciju religijskog vođstva, na taj način priskrbljuju jednu vrstu političkog legitimiteta za takva kolektivna predstavljanja.»

Ovakav odnos bi, vjeruje Abazović, ipak, mogao dovesti do krize koja bi narušila suživot u Bosni i Hercegovini.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

forUMASH wrote:....zalosno al' SVI....svi su poludili (cast izuzetcima koji su u manjini na sve tri strane).... :(
....ako ce ti biti lakse, nije meni nikakav problem poredati torove tako da se zna ko je poludio prvi, a ko zadnji (S, H, B)..... mozda tebi ovo daje utjehu i/ili opravdanje ali iz moje perspektive, ako sam okruzen sa 100 budala, sta me briga ko je poludio prije dvadeset, a ko prije pet godina....danas valja durati sa budalama, a to nije najljepsa ni najprijatnija zivotna sudbina koje moze zadesiti covjeka....
Respect. :thumbup:
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

Ako laze koza ne laze rog ili obrnuto:
Catholics feel threat from Muslims, Bosnian government, says cardinal

By Regina Linskey
5/4/2006
http://www.catholic.org/national/nation ... p?id=19711

Catholic News Service (http://www.catholicnews.com)

WASHINGTON - Catholics in Bosnia-Herzegovina feel pressure, threats and discrimination from an unfair political system and from Muslims financially backed by Islamic countries, said the head of the Bosnian bishops' conference.

Successful dialogue between Catholics and Muslims, which is solely "about coexistence," depends on the political situation, Cardinal Vinko Puljic of Sarajevo told Catholic News Service in a May 2 interview.

During the 1992-1995 war for independence and up to today, radical influences from Eastern Islamic countries infiltrated into Bosnia, the cardinal said through a translator during a visit to Washington.

Bosnian Muslims have access to funding and permits to build their mosques, but Catholics do not have access to either, he said. The cardinal said he has been waiting for a building permit for eight years, whereas "the Muslims, whenever desired, they get" a building permit.

In the Serb republic - one of the two Bosnian federations divided along ethnic lines since the 1995 Dayton peace accords - Orthodoxy is the state religion, so it is also financially and politically secure, the cardinal said. The other federation is Muslim- and Croat-controlled. The central federal government has a rotating presidency.

The plight of the country's Croatians -- most of whom are Catholic - is not really about churches, the cardinal said. Catholics in the country are not protected by the government and the police and do not have a voice in the media; they need employment and infrastructure, he said.

Because Catholics do not have access to the media, there is "no way to get our views across," so it seems like discrimination does not exist, the cardinal said.

Meanwhile, most of the Catholic refugees displaced during the war have not been able to return, he said...
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Hadzi-Murat wrote:Ako laze koza ne laze rog ili obrnuto:
Catholics feel threat from Muslims, Bosnian government, says cardinal

By Regina Linskey
5/4/2006
http://www.catholic.org/national/nation ... p?id=19711

Catholic News Service (http://www.catholicnews.com)

WASHINGTON - Catholics in Bosnia-Herzegovina feel pressure, threats and discrimination from an unfair political system and from Muslims financially backed by Islamic countries, said the head of the Bosnian bishops' conference.

Successful dialogue between Catholics and Muslims, which is solely "about coexistence," depends on the political situation, Cardinal Vinko Puljic of Sarajevo told Catholic News Service in a May 2 interview.

During the 1992-1995 war for independence and up to today, radical influences from Eastern Islamic countries infiltrated into Bosnia, the cardinal said through a translator during a visit to Washington.

Bosnian Muslims have access to funding and permits to build their mosques, but Catholics do not have access to either, he said. The cardinal said he has been waiting for a building permit for eight years, whereas "the Muslims, whenever desired, they get" a building permit.

In the Serb republic - one of the two Bosnian federations divided along ethnic lines since the 1995 Dayton peace accords - Orthodoxy is the state religion, so it is also financially and politically secure, the cardinal said. The other federation is Muslim- and Croat-controlled. The central federal government has a rotating presidency.

The plight of the country's Croatians -- most of whom are Catholic - is not really about churches, the cardinal said. Catholics in the country are not protected by the government and the police and do not have a voice in the media; they need employment and infrastructure, he said.

Because Catholics do not have access to the media, there is "no way to get our views across," so it seems like discrimination does not exist, the cardinal said.

Meanwhile, most of the Catholic refugees displaced during the war have not been able to return, he said...
Dakle Ceric nije lazov u ovom slucaju. To je sve sto sam htio znati. Moj glas je uknjizen.
klif

Post by klif »

Zasto se ne mogu oteti utisku da nas pad jos nije zavrsen?
Fair Life

Post by Fair Life »

klif wrote:Zasto se ne mogu oteti utisku da nas pad jos nije zavrsen?
Propadanje klif, propadanje.... ne padanje.

Poslije pada moze se podici, ali ovo kod nas...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Hadzi-Murat wrote:Problem je u tome, sto Puljic radi slicne stvari od pocetka rata...takodjer Biskupska konferencija, u kojoj se nalazi biskup Ratko Peric, neonacista koji je javno pozivao na sprjecavanje obnove stolackih dzamija koje su porusili njegovi vjernici, nikada se nije ogradila od takvih postupaka...
E kad mogu Puljic i Peric, vala moze i Ceric... ta nije sugav...
lahor

Post by lahor »

dizZaster wrote:citat;- Ali treba reći i ovo: u Bijeljini, Višegradu, Foči, Prijedoru i drugdje nije bilo ni vehabija, ni mudžahedina, ali su Bošnjaci pobijeni, silovani, protjerani, pravljeni su logori... Zato niko nema pravo Bošnjacima držati moralne lekcije. Ni Evropa, ni Amerika, ni Hrvati, ni Srbi, niko na bijelom svijetu. Nikome se mi ni za šta nemamo izvinjavati. Zna se šta se dogodilo u Bosni - zaključio je ef. Cerić.

Reisu-l-ulema Mustafa ef.Cerić govori istinu.
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić nema pravo nametati svoje mišljenje o prakticiranju islama na području Bosne i Hercegovine.
Šta njega briga da li se prakticira izvorni islam ili
neki drugi.
Bio sam sam zarobljen i zatvoren u logoru keraterm u Prijedoru.Nedaleko od Prijedora je Ljubija,a iz Ljubije je pomenuti kardinal krenuo u svoju misiju.Mozda zna a mozda i nezna da su upravo zitelji njegove zupe dijelili sa nama Bosnjacima dobro i zlo.Bili smo u onim nocima kad se izvodilo i ubijalo kao braca ,neznam otkud i kako ali eto nismo se nikad razdvojili.Ostali smo uvijek blizu jedni drugima sve do danas.Pa ko jos nije cuo za Jadranku Cigelj i Nusretu Sivac silovane zene u logoru omarska koje i dalje sire istinu o logoru omarska.A tebi Vinko Puljicu porucujem da samo malo navratis u svoju zupu odakle si dosao i sve ce ti biti jasno.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Kakva je zvanična titula kardinala Puljića, od Bosne ili od Sarajeva?
Šta je to muslimansko-hrvatska federacija? Muslimansko-katolička? Bošnjačko-hrvatska?
Aaaaa..., Regine šta napisa!
Last edited by PipiDugaDevetka on 12/05/2006 00:24, edited 1 time in total.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Da nema sumnje istup Vinka Puljica i odgovor Reisa se moze dovesti u neposrednu vezu sa priblizavanjem pocetka predizborne kampanje, ja licno nikako ne mogu da shvatim da Kardinal koji je u ratu odbio nalog Bobana i kompanije da preseli vrhbosansku nadbiskupiju iz Sarajeva i donio hrabru odluku da, za razliku od svestenika pravoslavne crkve, ostane u opkloljenom Sarajevu i dijeli dobro, a mnogo vise zlo sa njegovim stanovnicima sada postane jedan od glavnih glasnogovornika te iste politike. ne mislim samo na ovaj zadnji dogadjaj, kontinuitet postoji vec dugo.

Na zalost s obzirom da postoji vise interpretacija njegovog posljednjeg istupa pa je tesko dati neki precizan komentar svega.

Medjutim pokusacu. Problema ipak ima!

Ako je kardinal rekao da su Hrvati u Sarajevu ugrozeni od svojih komsija Bosnjaka onda je to stvarno podlo i pokvareno ali ako se to odnosi na kako se kaze radikalne elemente onda tu ipak ima istine. Ne moze se pod tepih gurnuti cinjenica da kod gradjana Sarajeva bosnjacke, a posebno nebosnjacke nacionalnosti postoji strah od pripadnika radikalnih vjerskih skupina (posebno vehabijske zajednice) koja je svakim danom sve vise prisutna i sve glasnija u Sarajevu. Pa dovoljno je otici na neku od njihovih WEB stranica i procitati neke postove na forumima pa da se svakom normalnom covjeku zaledi krv u zilama. Na zalost te se stranice administriraju, kako mi se cini, bas iz Sarajeva.

Problema ima i treba ih rijesavati jer ce inace oni uvijek biti koristeni u svrhu promocije zlonamjernih.

A bilo je u proteklom periodu napada (doduse uglavnom verbalnih) na katolicke vjerske sluzbenike.

Bilo je vrijedjanja vjerskih osjecaja (Slucaj sa kondomom sa statui Isusa na katedrali).

Bilo je napada na ucenike katolickog skolskog centra, ometanja nastave, bacanja petardi i razbijanja prozora na objektu.

Vrlo ruznu sliku pruza staro pravoslavno/katolicko groblje na ciglanama gdje je jako puno nadgrobnih spomenika sruseno, siguran sam da se nisu srusili sami od sebe (doduse neki od njih su osteceni tokom rata, ali je veliki dio njih, to se jasno vidi, namjerno ostecen.

Katolicka crkva na Alipasinom vec godinama stoji nedovrsena, pa zar se ne mogu naci sredstva iz kantonalnog ili nekog drugog budzeta da se ta crkva zavrsi jer stvarno pruza ruznu sliku.

Za vecinu ovih incidenata na zalost niko nije odgovarao, a oni su pripisani najcesce pijanim maloljetnicima. Cak i ako su to uradili maloljetnici jasno su znali koga napadaju i cije spomenike ruse sto znaci da su od nekog instruisani.

Takodjer broj nebosnjaka na rukovodecim funkcijala u javnim preduzecima i kantronalnim upravama je katastrofalan (koliko ja znam 1 Srbin i 0 Hrvata), a i broj zaposlenih sigurno nije proporcionalan prema popisu iz 1991, pa cak ni prema trenutnom stanju

O novopostavljenim krizevima u Hercegovini i novosagradjenim dzamijama u Sarajevu necu da govorim jer smo se bezbroj puta uglavnom slozili da je to „zapisavanje“teritorija

S obzirom da je ova tema vezana za istup kardinala nisam obradjivao napade na pripadnike i imovinu drugih vjerskih zajednica, ali je i njih bilo u proteklom periodu i uglavnom nisu sankcionisani adekvatno.

Upravo zato je bitno da se sprijece ovakve stvari jer ce neko zlonamjeran, kao sto bi narod rekao uvijek napraviti od muhe medvjeda.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

dizZaster wrote:Reisu-l-ulema Mustafa ef.Cerić govori istinu.
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić nema pravo nametati svoje mišljenje o prakticiranju islama na području Bosne i Hercegovine.
neki drugi.
E tako, tako...

Dakle "sta njega briga"...

Elem, ako se trazi od kardinala da se NE PETLJA reisu u posao, valjda bi red bio i druge stvari postaviti na svoje mjesto. Prvo, da se kardinal NE PETLJA ni politicarima u posao, a onda valjda da se i reis NE PETLJA politicarima u posao.

A onda da se obojica pocnu malo vise PETLJATI U SVOJ POSAO.

Pa ces tek onda imati pravo da trazis to sto trazis...
Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

kub lajkan wrote:
neki drugi.
E tako, tako...

Elem, ako se trazi od kardinala da se NE PETLJA reisu u posao, valjda bi red bio i druge stvari postaviti na svoje mjesto. Prvo, da se kardinal NE PETLJA ni politicarima u posao, a onda valjda da se i reis NE PETLJA politicarima u posao.

Ovo su tako otrcane fraze, isprazne rijeci, ako je on, onda mogu i ja ili ako nije on necu ni ja, ili ja sam jer je i on

...kada bi se redoslijed stvari postavljao na svoje mjesto, i kada bi se cekalo da se to uradi, naravno nikad nista ne bi bilo uradjeno...ovo sto se desilo je ozbiljna stvar, kleveta o jednom narodu, koja je dosla iz usta lidera katolika u BiH u sred Vasingtona...

Umjesto da je trazio da se vize gradjanima BiH ukinu, jer su oni jedino kaznjeni, iako su bili zrtva srpsko-hrvatske agresije, dok hrvati mogu slobodno putovati, on prica kako ga muslimani ugrozavaju...

Ne valja mu nastup, kako god da okrenes...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Hadzi-Murat wrote:
kub lajkan wrote:
neki drugi.
E tako, tako...

Ovo su tako otrcane fraze, isprazne rijeci, ako je on, onda mogu i ja ili ako nije on necu ni ja, ili ja sam jer je i on
Ako su tebi "otrcane fraze" traziti od ljudi da se bave svojim, a ne tudjim poslom, kao sto vec godinama rade, onda stvarno nemamo sta pricati...
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

e pa ja mislim da su sve stvari i mrtvacima vise jasne... mislim svi znaju sta je bilo u ovoj nasoj zemlji i sta se jos desava.... ukratko izvrsena je AGRESIJA od strane SRBA I HRVATA, jednostavno je, i jasno je da BOSNJAKE ovdje nezele mnogi, mislim nema se tu sta filozofirat to je tako jednostavno... da nas hoce nebi nas klali...
necu da generalisem sve srbe i sve hrvate... ali kad se zapuca ima dobra i losa strana a vecina njih je bila na LOSOJ strani...
jasno je ko je ovdje diskriminisan... PRVO BOSNJACI pa onda gradjani Bosne i Hercegovine kao cijelina...

srbi i hrvati trebaju da su presretni sto zemlju dijele sa onima koji ovu zemlju istinski vole, i STO vole sve ono sto je u njoj... sa onima koji su se za nju borili... sa onima koji i nakon POKOLJA I GENOCIDA koji je vrsen na njima i dalje imaju sabura i zelje, da zive u miru sa svojim komsijama... ONI TREBAJU DA ZAHVALJUJU BOGU STO IM JE DAO BOSNJAKE KAO KOMSIJE... da su im siptari novdje puljic se nebi imao na sta zalit jer nebi ga ni bilo... JA SAM BOSNJAK, BOSANAC PONOSAN NA TO STO JESAM NECU IM ZABORAVITI NIKAD STA SU RADILI OVOJ ZEMLJI I MENI, ALI NECU IM SE SVETITI NA NJIHOVA ZLODJELA KOJA SU CINILI ODGOVORIT CU MIROM I NIKOGA NECU VRIJEDJATI, , a to je za one koji nevole ovu zemlju NAJBOLNIJE.... da jedan hrvat ili srbin u Sarajevu bude uvrijedjen od moje strane il nekog drugog zato sto je srbin il hrvat zamene je veliki poraz...

Puljic bi vjerovatno najvise volio da je istina ono sto je rekao, ALI HVALA DRAGOM BOGU NIJE I NECE NIKADA BITI I TO CEGA BOLITI DO KRAJA NJEGOVOG ZIVOTA...
mostarac

Post by mostarac »

Taurus wrote:
Hadzi-Murat wrote: ...A ako cemo realno, ne samo da nisu ugrozeni, nego imaju 33% vlasti u BiH, a ima ih 10%...
Ovo je drzava koja konstituvnim narodima jamci ravnopravnost ili bi bar to trebala raditi. Sukladno tome, bez obzira koliko ima hrvata zasluzuju tih 33%.

Ili mozda Murate, da i ovih jedva preostalih 10% hrvata naguzimo i zamjenimo Andrice, Preloge, Puljice, Komarice ... za Abu Hamze, Abu Mulazrije i ine bjelosvjetske `propagatore mira`, rahatluka radi!?
Nisam siguran da ravnopravnost podrazumjeva to, jer u tom slucaju Bosnjaci kojih ima blizu 50% su neravnopravni. Ravnopravnost bi podrazumjevala da svako ima onoliko vlasti koliko ga je ustvari. Ne moze 10% Hrvata, koliko ih trenutno ima u BiH po rijecima katolicke crkve imati 33% vlasti, dok skoro 50% Bosnjaka da ima isto toliko. To nije ravnopravnost.
LeKo

Post by LeKo »

Hmmm, kada sve saberes i oduzmes opet dodjes do nule na kojoj smo evo i vise od 10 god (poslije ratni period). H 33%, S 33%, B 33% ostali 1%, ako bi se tako "djelila" ravnopravnost i hajdemo reci poslovi u državnim organima ona bi to izgledalo ovako: Hrvati prezaposleni, Srbi umjereno zaposleni, Bosnjaci bezposleni, ostali prosjaci. Kome treba takva politika i kakve konotacije donosi sa sobom vidimo vec u ovih 10 i kusur godina sivila.
mostarac

Post by mostarac »

LeKo wrote:Hmmm, kada sve saberes i oduzmes opet dodjes do nule na kojoj smo evo i vise od 10 god (poslije ratni period). H 33%, S 33%, B 33% ostali 1%, ako bi se tako "djelila" ravnopravnost i hajdemo reci poslovi u državnim organima ona bi to izgledalo ovako: Hrvati prezaposleni, Srbi umjereno zaposleni, Bosnjaci bezposleni, ostali prosjaci. Kome treba takva politika i kakve konotacije donosi sa sobom vidimo vec u ovih 10 i kusur godina sivila.
15 i kusur godina :-)

U tome sto si napisao je najbolje oslikana apsurdnost situacije u kojoj se Bosna danas nalazi ali glasali (ni)smo evo nam ga
zico

Post by zico »

E sada ću ja Vas malo smirivati....

Pročitao sam tekst na engleskom koji je postiran gore...ono podebljano
je novinarska intepretacija onoga što je Puljić rekao...
Par redova niže već se pominju radikalni elementi...more biti da
je reinteprator ispustio jednu riječ...no nije to bitno,meni se čini da Puljić
ipak misli na radikalne elemente...no vi ga bolje znate...ali isto tako nije
Puljić bitan...efendija je samo tražio povod....evo Vam citat jednog razmišljanja(nije moje,ali mi se čini logičnim)

Pratio sam ponesto od Puljicevih istupa u dijaspori i nigdje nisam nasao ovo sto navodi Ceric. Nigdje Puljic nije pricao o nekakvom "strahu od Muslimana" i slicno nego o nepravednosti medjunarodne zajednice i to kako njena rjesenja idu na stetu hrvatskog naroda u BiH. Skrenuo je paznju sugovornicima da se mora uvazavati Hrvate u BiH koji predlozenim rjesenjima dolaze u nepovoljan odnos prema drugim narodima i to prvenstveno srpskom narodu. On se zalaze za cjelovitu BiH sa takvim uredjenjem koje ce uvazavati interese i prava svih a to je nekakva decentralizirana BiH bez nacionalnih ekskluziviteta i sa jednakim pravima za sve na cijelom podrucju BiH.

Ako je to Cericu sporno, onda se pitam sta je njegova intencija u svemu ovome.
Ocigledno je razlog ovome pokusaju otvaranju sukoba hrvatsko odbijanje amandmana i bijes SDA i njezinih satelita a Ceric je tu kao njihov glasnogovornik. I to bas u Mostaru. Nijedno drugo mjesto nije odabrao nego bas Mostar koji je uvijek sluzio svim muljatorima kad je trebalo zakuhati izmedju Bosnjaka i Hrvata. Ako mnogi Bosnjaci tako slijepo slijede ove iz SDA i Cerica i ne shvacaju da Puljic zapravo govori u korist trajnog opstanka BiH, onda za BiH nema pomoci.
Da li neki shvacaju da ako se cementira ovakvo stanje BiH ostaje podijeljena za sva vremena. RS ostaje sa parlamentom, vladom i ostalim elementima drzavnosti. Price o jacanju elemenata drzave na ustrb entiteta su gluposti jer ce u tim elementima drzave uvijek sjediti 50% Srba kojima ce biti iskljucivi cilj da sprijece sve sto bi islo na stetu RS i da istu zastite do pogodnog trenutka kad bi se izdvojili.
Ako neko misli da je Srbima iz RS stalo do jacanja elemenata drzavnosti BiH, taj nije normalan. Pa zar im nije cudno da su sve glavne snage u RS zdusno podrzale amandmane, zar neko misli da je to iz ljubavi prema BiH.

Puljic zna jer mu je receno od relevantnih medjunarodnih cimbenika da se Hrvate u BiH nastoji zgaziti i svesti na dekor zato sto je Hrvatska dobila sto je htjela pa zato, kako rece Holbruk Puljicu, vi Hrvati nemate sta vise traziti. RS mora opstati kao kompenzacija Srbima za izgubljeno Kosovo ili njegov veci dio, zavisi od pregovora. A Bosnjacima kao kompenzacija eto kao nekakav vid dominacije u pola BiH gdje ce se stalno sukobljavati sa Hrvatima koji to naravno nece prihvatiti pa i sa Srbima koji imaju pod kontrolom vec veliku teritoriju na zapadu Federacije BiH i koji tamo vise slusaju Banja Luku nego Sarajevo.

Sta dobijate i vi Bosnjaci sa ovim rjesenjima. Jacanje drzavnih institucija je sarena laza. Zbrisani iz pola BiH i svedeni na 30% bez sanse da ikada budu ikakav cimbenik u podrucjima gdje su nekada bili dominantni. Daje im se privid cjelovite drzave u kojoj su samo statisti i privid prevlasti u federaciji, (prevlasti koju nikada nece moci da do kraja ostvare), a sve da ime se zamazu oci da ne bi shvatili da su zbrisani iz polovice BiH i da je genocid nagradjen, a u zmazivanju ociju je ukljucen i toboznji sud za ratne zlocine u Haagu.
Ali kad Ceric i SDA nesto kazu to je za mnoge Sveta Knjiga.

Pa Vi sada razmislite...

poz
Sarafcina

Post by Sarafcina »

zico wrote:Proèitao sam tekst na engleskom koji je postiran gore...ono podebljano
je novinarska intepretacija onoga ¹to je Puljiæ rekao...
Par redova ni¾e veæ se pominju radikalni elementi...more biti da
je reinteprator ispustio jednu rijeè...no nije to bitno,meni se èini da Puljiæ
ipak misli na radikalne elemente...no vi ga bolje znate...ali isto tako nije
Puljiæ bitan...
Problem je da se Puljic nije ogradjivao od toga, a stavljeno je kao da je on to rekao.
Ne znam sta je Puljic mislio..ne bih to ni nagadjao, ali je u ovom slucaju cinjenica da Ceric nije nista lagao. Jednostavno, Ceric je imao razlog da reaguje, a ulazak u dubinu ... ne bih u to ulazio ... zamislimo samo da je to reko neki Mujo, cevabdzija... licno... radije bih se zamislio zbog cega nekome treba da siri lazi.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

ma Ceric ga je ukakio, bas onako kako treba za koji glas vise!
zico

Post by zico »

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =12&isasp=

Jesi baš siguran da nije reagirao....no nije Puljić bitan....
nisu danas Vaši problemi u BiH vezani uz Hrvate i uz hrvatsku državu...

Meni je jasna frustracija stanjem u zemlji(tu mislim na praktičku podjelu
zemlje na dva entiteta),i možda Vas Puljićeva lamentiranja nerviraju,no još ti jednom ponavljam,on je kriv za Vaše probleme koliko i ja za to što Mađarska nema mora...bildanjem mišića prema Hrvatima u BiH vam je nešto za što postoji termin...PIROVA POBJEDA...

Predlažem ti ponovno da pročitaš...

Ocigledno je razlog ovome pokusaju otvaranju sukoba hrvatsko odbijanje amandmana i bijes SDA i njezinih satelita a Ceric je tu kao njihov glasnogovornik. I to bas u Mostaru. Nijedno drugo mjesto nije odabrao nego bas Mostar koji je uvijek sluzio svim muljatorima kad je trebalo zakuhati izmedju Bosnjaka i Hrvata. Ako mnogi Bosnjaci tako slijepo slijede ove iz SDA i Cerica i ne shvacaju da Puljic zapravo govori u korist trajnog opstanka BiH, onda za BiH nema pomoci.
Da li neki shvacaju da ako se cementira ovakvo stanje BiH ostaje podijeljena za sva vremena. RS ostaje sa parlamentom, vladom i ostalim elementima drzavnosti. Price o jacanju elemenata drzave na ustrb entiteta su gluposti jer ce u tim elementima drzave uvijek sjediti 50% Srba kojima ce biti iskljucivi cilj da sprijece sve sto bi islo na stetu RS i da istu zastite do pogodnog trenutka kad bi se izdvojili.

a dati ću ti još jedno razmišljanje...ovaj put od Bošnjaka...(inače
sam postao link na tu temu,no ne znam što bi sa tim postom)...

Ako neko ne vidi da je savez SDA-SDP-SDS-SNSD usmjeren protiv Hrvata, što je dokazalo i glasanje u Parlamentu stranaka sa hrvatskim predznakom i članstvom (26. april, 2006) kao i mnogobrojne ovogodišnje izjave hrvatskih lidera Martina Raguža, Krešimira Zubaka, Kardinala Puljića, i mnogih, mnogih drugih Hrvata ... onda tu ne treba ništa dodati.

Drugo, jasno je bilo i ostalo da je Mustafa Cerić podržao gore imenovanu koaliciju SDA sa SDP i strankama iz RS, što je stanovište Cerićevo lansirano i podržano svim silama u interesu velikosrpskog projekta a protiv države BiH, a ovaj puta i protiv Hrvata kao i Bošnjaka kao i ¨ostalih¨ koji ne žele Republiku srpsku.

Treće, Mustafa Cerić je izabrao namjerno totalno kontraproduktivan moment po opstanak države BiH, da sada u sred Mostara započinje kavgu sa Hrvatima ... i to po pitanjima povremenih i recidivnih sukoba u nekim djelovima Zapadne Hercegovine -- recidivnih sukoba i preostalih antagonizama čije rješavanje nikako neće pomoći ovakav Cerićev stav (nego će samo pogoršati), a čije rješavanje godinama itekako spriječava i kvari i sama SDA koju Cerić podržava. Uzmite samo stav SDA po pitanju ujedinjenja Mostara, pa ćete vidjeti da je SDA godinama PROTIVNIK ujedinjenja Mostara, ujedinjenja koje bi itekako doprinjelo ublažavanju recidiva sukoba već polako ali sigurno izumiruće velikohrvatske politike iz perioda Franje Tuđmana.

Mi danas imamo HDZ 1990, koja je jasno stavila svima na znanje da će se založiti za što kvalitetnije miroljubivo rješenje bilo kakvih problema koji su ostali iz protekle decenije (1990-tih godina). Imamo konstruktivnog Krešimira Zubaka i njegovu NHI, zatim veoma konstruktivnu i miroljubivu tradicionalnu hrvatsku stranku HSS, zatim pro-bosanski orjernitanu HSP (kao i sve prije spomenute stranke). Imamo veoma povoljno stanovište Biskupske konferencije BiH, veoma povoljno stanovište Kardinala Vrhbosanskog Vinka Puljića o potrebi stvaranja BiH sa četiri regije a NE dva nacistička entiteta. Dakle, imamo jednu konstruktivnu, pomirljivu, racionalnu politiku katolika i Hrvata, globalno --uključujuči i politiku Zagreba koja je pod Mesićevom upravom itekako anti-nacistička, veoma mudra i pomirljiva pa čak i otvoreno pro-bosanska!

I sada, u takvoj relativno optimističkoj atmosferi, imamo ovu provokaciju, ovu sabotažu, ovaj pezmekluk od strane Mustafe Cerića, koji je apsolutno kontraproduktivan, potpuno destruktivan po miroljubivu politiku unutar Federacije BiH i nadalje.

Zato je iznesena argumentacija u prethodnom postingu potpuno opravdana, sa čime će se vjerovatno objektivni učesnici ove debate složiti.

Mustafa Cerić ne govori u ime svih muslimana u BiH. On govori samo u svoje ime, a u onom obimu u kojemu on govori u ime Islamske zajednice BiH, može se smatrati i IZ BiH odgovorna za posljedice takve destruktivne politike.

Hadzi-Murat

Post by Hadzi-Murat »

Poenta nije u samo ovom Puljicevom nastupu. Puljic je dokazao da je veliki supak sto bi mi u Sarajevu rekli...Njegovo zalaganje za ravnopravnost u BiH podrazumijeva getoizaciju BiH, pravljenje treceg entiteta, a to je pokazao i u ratu kada se s Tudjmanom dopisivao, i u miru kada je ucestvovao sa Jelavicem na "osnivackoj skupstini" hrvatske samouprave...Umjesto da se tom covjeku sudi za secesionizam, kao sto se sudi Prcetu i Jelavicu, mi se ovdje pravimo kao da se nista nije desilo...Pitam se kako bi Hrvati postupili da sada Srbi u Krajini naprave Srpsku samoupravu...vjerovatno bi se zavrsilo nekom od novih Oluja...

...i dalje ce hrvatski mediji lajati o "terorizmu", a mi ostati ogradjeni zicom i vizama...jedina utjeha ako nista drugo je sto se sada sudi Prlicu i pokojnom Tudjmanu, drugim rijecima RH za ono sto su radili...valjda ce ih to malo spustit na zemlju da se sa susjedima ne treba na takav hinjski nacin ophoditi...
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

jesi i ti hadzi-murate zapeo za te hrvate ko da i mi nemamo oraha u djepu.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Zico jarane,
da li je Puljic reagovao ili nije .... ja ne znam, ali sam siguran da o svemu cujem nakon Cericeve reakcije.
Puljic je itekako bitan, jer ovo sto pise u ovim katolickim novinama je cista laz. I to laz na mene... da ja ugrozavam. Koliko god se ja neslagao s reisom i koliko god se on i ja nevoljeli, on je u svom reagovanju u pravu - bez obzira na motive pisanja, izbore i sl.

Mozemo mi sada bistriti svjetsku politiku....ali je evidento da je neko slagao pripisujuci to Puljicu. A od Puljica nismo culi da je reagovao (dobro, jeste sada...when shit hits the fan ...)
zzzzz

Post by zzzzz »

RS mora opstati kao kompenzacija Srbima za izgubljeno Kosovo ili njegov veci dio, zavisi od pregovora. A Bosnjacima kao kompenzacija eto kao nekakav vid dominacije u pola BiH gdje ce se stalno sukobljavati sa Hrvatima koji to naravno nece prihvatiti pa i sa Srbima koji imaju pod kontrolom vec veliku teritoriju na zapadu Federacije BiH i koji tamo vise slusaju Banja Luku nego Sarajevo.
Kao prvo, RS nije kompenzacija za Kosovo vec za slobodnu Hrvatsku ili bolje reci ociscenu. Taj zapad Federacije ulazi u isti plan, zna se ko je zamijenio Posavinu za Grahovo i Glamoc
Post Reply