davis.ba wrote:Ja ne znam šta sad hoćeš, opet da ponavljamo istu priču, ti tvrdiš da će presuda sve riješiti ja tvrdim da neće te da moramo sami praviti dogovore i to je suština svega.
Ja još ni od koga nisam pročitao na osnovu čega se misli da će eventualna presuda iz Haga ukinuti rs? Nisam nigdje pročitao na koji način se to misli uraditi, preko kojih institucija, ko to treba na kraju sve uraditi.
Samo iste gluposti čitam, ne smije se betonirati rs jer ćemo time izgubiti pravo na ukidanje rs-a. Ja kad pitam gdje je to pravo, gdje ga možemo tražiti, kako da iskoristimo to pravo samo šutnja slijedi.
Bošnjak kada bude ta presuda onda ćeš vidjeti šta je realnost. Na žalost.
Dejtonski sporazum su potpisale, znamo svi, Hrvatska (Tudjman), Srbija, (Milosevic) i Izetbegovic (BiH). Svjedoci su bili predstavnici EU, Francuske, Njemacke, Rusije, UK, i SAD. U preambuli stoji da „Stranke“ „priznajuci potrebu za sveobuhvatnim sporazumom radi okoncanja tragicnog sukoba u regiji“ potpisuju ovaj Sporazum.
Ako se pred medjunarodnim sudom pravde jedan od potpisnika, koji je „na osnovu Sporazuma od 29.08.1995. (delegacija SRJ) ovlasten potpisati u ime RS-e dijelove mirovnog plana koji se odnoese na nju“, proglasi "krivim za genocid", ne vidim zasto je nemoguce na „Svjedoke“ izvrsiti makar politicki pritisak da se ovaj sporazum revidira, barem u tacki III koja se odnosi na „dogovore o razgranicenju izmedju dva entiteta“. Argumentacija BH strane bi u tom slucaju mogla biti – potpisivanje Sporazuma je bila stvar prinude na predstavnika BiH, prouzrokovane neophodnoscu sprecavanja daljnjeg genocida, koji je u konacnici i dokazan, npr.
Posto nisam strucnjak za medjunarodno pravo, ne znam da li je to i pravno moguce.
U Aneksu 4 – Ustavu BiH - u njegovoj preambuli stoji da “Bosnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te gradjani BiH, ovim odredjuju Ustav BiH.” Onda se prvi put u clanu 1. stav 3. spominju entiteti.
Izetbegovic je predstavljao, kao legalno i legitimno izabrani predstavnik BiH sve Bosnjake, ostale narode, te gradjane BiH, posto je Srbe u BiH predstavljala SRJ, a Hrvate u BiH Hrvatska.
Licno se kao “gradjanin BiH” nikad nisam osjecao predstavljenim od strane Izetbegovica. Isto tako se pitam da li su se svi Srbi u BiH saglasili s tim da ih predstavlja SRJ, te svi BH Hrvati da ih predstavlja Hrvatska. Kada sam spominjao siroku javnu raspravu o UP, onda sam mislio na te ljude i na mene. Ali, ako se na kraju pokaze da su oni to htjeli i da to i dalje hoce – molim. Ja nemam daljnjih prigovora.