Kratki govori Izetbegovica

Post Reply
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

sjecam se sda mitinga U LJETO 91 pod nazivom

"BISTRA CE NAM DRINA HERCEG BOSNOM TECI"

i dan danas se pitam da li se je drina procistila od krvi...

o izetbegovicicu necu da pricam jer je suvisan svaki komentar...
Fair Life

Post by Fair Life »

Nigdje capry ja ne napisah da je Alija isti kao Karadzic...

Ali treba znati da je bio toliko katastrofalno los da ne zavrijedjuje toliko aplauza koliko mu pojedinci zele klapklapati... Najradije bi ga pozvali na bis.

Po meni on je covjek koji je zasluzio da mu se jos za zivota podigne spomenik do neba... a potom ga je trebalo na vrh tog istog spomenika... objesiti.

Opravdanosti za ove moje tvrdnje pronalazim svakim danom sve vise, jer na svijetlo dana, istina sa desetak i vise godina zakasnjenja, pocele su izlaziti sve vise razno-razne podvale koje je A.I. napravio ovoj zemlji Bosni i Hercegovini i svom narodu koji se u njega i dan danas kune.
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Izgleda da se moram ponavljati, jer nekima je fakat teško pomoći:

1. Da li je Alija Izetbegović bio pozitivna ili negativna ličnost? Zašto?

- Rezultati vladavine Alije Izetbgovića su tako poražavajući, da gotovo bez značajnijeg pretjerivanja, možemo ustvrditi da se uopšte nije radilo o ličnosti, nego o- elementarnoj nepogodi! To što se još uvijek bavimo njime, govori više o nama samima nego o njemu. Ili, eventualno, govori o dubini septičke jame u koju nas je gurnuo. Poznato mi je naravno, da postoji čitava masa onih koji će istrajati na njegovoj pozitivnosti, no ta "pozitivnost" se, gotovo redovno, izvodi iz poređenja lošeg sa gorim i miješajući se sa elementima poltronstva, konforizma i klasične stupidnosti, završava kao komična antiteza naše stvarnosti.

2. Šta mislite o Aliji Izetbegoviću kao čovjeku?

-Taj šizofreni koncept, kojim se narodu ispire mozak, to tobožnje dvojstvo Političara i Čovjeka (dosad na taj način u istoriji nezabilježen!) stvoren je samo iz jednog razloga: da bude svojevrsna amnestija za posvemašnju nesposobnost za obavljanje posla koga se (objeručke) prihvatio i sve promašaje i katastrofe kojima nas je izložio, te, za izgradnju i učvrščenje kulta ličnosti (jer, bez toga ovdje izgleda ne može).
Jašući na tezi da je politika prljava i da je, u skladu s tim, uspješan političar redovno prepun loših ljudskih osobina, tvorci ove ublehe za široke narodne mase nas žele ubijediti da su sve greške Alije Izetbegovića Političara tobože proizvod toga što je on bio dobar čovjek. Koji kretenizam.

3. Šta mislite o Aliji Izetbegoviću kao političaru?

- Sjećate se onog vica o Muji i Hasi kad Husi neki manijak pali šamare, a Mujo ga brani govoreći ovome Hajd' još jednom, ako smiješ! sve dok Huso ne zavapi: Mujo, nemoj me braniti više, matere ti!!!?
E, ja znam i nastavak: Mujo je postao počasni predsjednik SDA, a Huso je još uvijek na Intenzivnoj njezi i povremeno ga moraju oživljavati šok terapijama.

4. Koji su najbolji potezi koje je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri?

- I to postoji??? Pa, dobro, da pokušamo.... Ako ne brojim odlazak u zatvor (koji i nije bio baš njegov potez, je li) onda je to bez sumnje- njegovo povlačenje iz politike. Mada, klasično izetbegovićevski ni ono nije dosljedno sprovedeno (šta ćete kad svaki dan ima prijepodne i poslijepodne).

5. Koji su najlošiji potezi koje je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri?

- Definitivno najlošiji potez kojeg je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri - u žestokoj konkurenciji sve samih katastrofa- je: odluka da osnuje stranku i da se bavi politikom. Iz ovog su proizašli svi drugi. Njihovo nabrajanje bi bio posao primjereniji nekom institutu i objavljivanju u višetomnim izdanjima, nego odgovoru na ankentno pitanje u novini sa ograničenim brojem strana, tako da sam prisiljen odustati i od pokušaja navođenja samo nekih od NEOPROSTIVIH(!).

6. Da li je SDA nako Izetbegtovićeve smrti više ili manje demokratska stranka u odnosu na vrijeme kada je on bio njen predsjednik?

- Razlika između SDA sa i SDA bez izetbegovića u kontekstu priče o demokratičnosti zaista postoji, ali ne radi se o razlici u demokratičnosti, nego o mogućim posljedicama po one koji bi tu priču o demokratičnosti i slobodi shvatili ozbiljno. Dok ste za "Alijinog vakta" morali strahovati od "spontane reakcije" kakvog fanatizovanog Vođinog sljedbenika, danas u SDA, ne računajući možda Reisa, nema ličnosti čije bi riječi bilo ko, pa makar se radilo o notornoj fanatizovanoj budali, slijedio na taj način.

7. Ko je idealan nasljednik Alije izetbegovića?

- Sejfudin Tokić? Ili... Desnica Radojević, he-he!
Mislim, ne shvatam pitanje. U načelu, idealan nasljednik Alije Izetbegvoića u SDA bi bio onaj koji bi definitivno sahranio tu stranku ili je sve na podnošljivih 5-7 procenata. Hm.. u tom kontekstu mislim da je Sulejman Tihić sasvim dobro rješenje. Ne do bog da nađu nekog pametnog, prodornog, nekorumpiranog, reformistički nastrojenog pa da još i dobro izgleda.

8. Šta mislite o politčkoj karijeri Izetbegovićevog sina Bakira?

- Ne poznajem ga dovoljno niti me ustvari interesuje. U načelu, opsjednutost tim likom od strane sarajevskih medija mi izgleda kao loš čaršijski fazon koji baš i ne shvatam najbolje. Meni su svi ti kriminogeni tipovi isti i potpuno mi je svejedno ko će od njih zasjesti na tron. Problem nije u pretendentima, nego u tronu, a to nema veze sa Alijom Izetbegovićem ni sa SDA, nego sa nama, tj. sa ovim narodom koji izgleda nema namjeru prestati puzati i ima potrebu za stalnim nadzorom i starateljstvom, a koji, k tome, ima i zanimljiv običaj da više vjeruje Vođi nego sopstvenim očima.

Odgovarao Samir Šestan, a ja se složio 100% s njim. Svaka mu čast.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

@capry

Obrati malo paznju kad citas postove ljudi i to ne samo na ovoj temi.
U principu, uvijek se jednakost izmedju Izetbegovica, Karadzica i Bobana stavlja upravo od strane onih koji to pokusavaju osporiti.
Niko od nas koji kritikujemo Izetbegovica to ne radi. Ako je to ko (u)radio, uradio je to sam Izetbegovic, prvo dovodeci na vlast ljude koji ce, znalo se to i tada, biti krvnici i bosnjackog i bosanskog naroda, a onda i nakon rata, nakon sto je taj isti narod i te kako dobio po guzici, nastavljanjuci saradnju sa "batinasima" kao da nista bilo nije!

Ne malo mi smeta kad kazete kako vi, eto, znate da je Alija cinio propuste, ali, opet eto, bio je dobar covjek...
Shvati @capry...
Nijednom narodu na svijetu, nijdenoj drzavi na svijetu nije potreban dobar covjek za predsjednika vec je u oba slucaja potreban covjek koji je dobar predsjednik!

Zato, pokusaj da ljude ne etiketiras vec ako se s njima ne slazes, ospori ono sto su rekli - po mogucnosti argumentima.

p.s. tvoj pokusaj da naskodis ljudima u dijaspori (kobajagi zajedljivim komentarima) samo tebe umanjuje kao licnost i kao ozbiljnog sagovornika.
Razmisli i o tome!

Svako dobro!
spongebob

Post by spongebob »

bash tako! svi koji kritikuju izetbegovica mu za zlo uzimaju koaliranje sa "batinashima" ali ga nijedan njegov pristalica za to nece osuditi. Interesantno...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

I @capry, dobro prostudiraj ovaj post koji je @alphonse kauders podastro...

Na to sam i ja mislio, samo sto ja to ne znam tako lijepo napisati i reci kao Samir Sestan!
LAV_SA

Post by LAV_SA »

Ma Alija je covjek, kakav se u Bosni nece roditi josh dugo dugo godina:
Evo jedan njegovo govor kad je u pitanju armija:

Mi cemo pobijediti ako nas bude pratio glas vojske koja ne ubija žene i djecu. Ako to ne bude slucaj, onda ce se sve pretvoriti u jedan krvavi koloplet triju vojski koja jedna drugu goni, gdje su svi isti. Mi se moramo izdvojiti i biti drukciji. Tako cemo pobijediti? Usprkos svemu!"
'Velikim Bogom se kunemo da robovi biti necemo!" 12.1.1994.
(Alija Izetbegovic)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

LAV_SA wrote:Ma Alija je covjek, kakav se u Bosni nece roditi josh dugo dugo godina:

Mi cemo pobijediti ako nas bude pratio glas vojske koja ne ubija žene i djecu. Ako to ne bude slucaj, onda ce se sve pretvoriti u jedan krvavi koloplet triju vojski koja jedna drugu goni, gdje su svi isti. Mi se moramo izdvojiti i biti drukciji. Tako cemo pobijediti? Usprkos svemu!"
'Velikim Bogom se kunemo da robovi biti necemo!" 12.1.1994.
(Alija Izetbegovic)
Da IMALO mislis i da IMALO volis Armiju Bosne i Hercegovine, ovo NIKAD ne bi napisao!

Naime, ti "Mi" iz Iztbegoviceg citata NISU pobijedili!

Ili ti to jos uvijek ne znas ni nakon ovoliko godina? :shock:

A za onu prvu tvoju tvrdnju se iskreno nadam da si u pravu! :oops:
novel

Post by novel »

'Velikim Bogom se kunemo da robovi biti necemo!" 12.1.1994
pa "njegovi" i nisu robovi, posteno je govorio ima i ona "zlatne kasike" i tu je bio u pravu :roll: opet njegovi jedu zlatnim kasikama......problem! nemamo opoziciju!!.....zato i jesmo njihovi robovi :?
dobro prostudiraj ovaj post koji je @alphonse kauders podastro...
to vjerovatno magazin DANi, pusi to :D cafirsko izraelsko maslo :D
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Gledao sam svojim ocima tragediju kada su negdje sredinom 1992. godine komandne funkcije u do tada multietnickoj Armiji BiH poceli preuzimati SDA kadrovi ispranog mozga i poceli je pretvarati u jednonacionalnu jednostranacku vojsku gdje je glavni kriterij za napredovanje bila cistoca krvi. Preko noci su poseni i casni ljudi patrioti postajali, cetnici, ustase, kosovci petokolonasi. Vecina onih koji su radili taj prljavi posao su na zidu svoje kancelarije imali Alijinu sliku (sto li?)

Gorcina koju sam tada osjetio zbog srusenih mladalackih ideala o normalnoj multietnickoj BiH koju ce osloboditi Armija BiH, na zalost, pratit ce me dok sam ziv. :(
Fair Life

Post by Fair Life »

Da jos malo potpalim...

- Predsjednik Predsjednistva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegovic je 1991. godine predlozio da RBiH ostavi u asimetricnoj federaciji Jugoslaviji. U toj bi federaciji Muslimani imali izrazenu vjersku autonomiju, a Srbi gotovo sve sto cini i kontrolira drzavu. To je veoma licilo na ponudu Vuka Draskovica Muslimanima, iz polovine 1980-tih godina. Pokazati ce se da su Izetbegovic i njegovi sponzori unutar IZ BiH u nacelu diskretno pristali na ovu ponudu, pa su se sa akademicima SANU u Beogradu sredinom 1980-tih godina poveli i konkretni pregovori na tu temu. O tome je prije nekoliko godina svjedocio i jedan od ucesnika, Halid Cengic Hadzija, u svojem intervjuu za magazin "Ljiljan". Pregovore je Cengic sasvim precizno nazvao "Srpsko-muslimanska Jalta".

PS. . .Jel' Hadzija iz Visokog ?? Jel' kod njega Rasim Delic bio angazovan u logistici ??
Last edited by Fair Life on 22/04/2006 13:41, edited 1 time in total.
novel

Post by novel »

@Vodenjak
Mi cemo pobijediti
po meni ovo MI je nesto drugo........ti MI i jesu pobijedili :? ......dok se ljudi iz rovova rokaju, danas sami sebe.....kolika je cifra tri hiljade plus :? eeeee nas "dzeneralu", danas ti se vojska ubija :?
baba

Post by baba »

Cinjenica da pociva zajedno sa Cacom govori sve.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

novel wrote:@Vodenjak
Mi cemo pobijediti
po meni ovo MI je nesto drugo........ti MI i jesu pobijedili :? ......dok se ljudi iz rovova rokaju, danas sami sebe.....kolika je cifra tri hiljade plus :? eeeee nas "dzeneralu", danas ti se vojska ubija :?
Ma onaj je prije rahmetlijinog citata napisao:
Zato mislim da stoji to sto sam napisao! :)
Panasonic

Post by Panasonic »

''Tražite pravdu, a ne osvetu.'' (AI)
novel

Post by novel »

Panasonic wrote:''Tražite pravdu, a ne osvetu.'' (AI)
Sacir-Bega u prdekanu......pravda :?
novel

Post by novel »

Ko Vam je politički uzor?
- Mahatma Gandhi.
:D samo jos ovo da postavim i necu vise :D :D
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

novel wrote: da, poslije rata (poslije rata, samo da ponovim jos jednom)SDA je postala mnogo gora od SDS-a.......
Ovo moze samo NE pametan covjek napisati!
Pa eno i SDP ide sa SNSD-om. A Dodok nije nista manji cetnik od Cavica!!! A vjerovatno je i veci, samo zna bolje da se proda i laze!!

Alija, halali nam, ...bosnjaci smo!!
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

MOLIM SVE ONE KOJI POSTUJU ALIJU KAO COVJEKA DA NE NASJEDAJU I NE REPLICIRAJU ONIMA KOJIMA ALIJA NIJE PO VOLJI(Paravac...). SAMO IH IGNORISITE, TO JE DOVOLJNO! MOLIM VAS DA SE DRZIMO TEME!!
Pokretac teme!
novel

Post by novel »

Pa eno i SDP ide sa SNSD-om
eno ih eno, tuzibaba :D ...mito korupcija.....poslije rata ko je vise pokrao narod SDA ili SDS cifre druze cifre :oops: :oops:
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Ličite na narod iz koga potječete. Potrudite se da ličite na taj narod. Taj narod nešto voli, a nešto ne voli. Volite ono što on voli, ne volite ono što on ne voli, pa ćete ličiti na taj narod. Taj narod je hrabar. Taj narod je pametan. Ne treba vas biti sramota da ličite na taj narod, pa makar dijelili s njime, možda, i neke mahane. Jer, nije naš narod savršen, jer nema savršenog. Ali ne treba bježati od toga. Ličite na taj narod."
...Još da citiram svog omiljenog pjesnika:
'Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo!"
12.1.1994. (Alija Izetbegović)
Stitch__

Post by Stitch__ »

Tamo gdje je sunce
tamo gdje su zvijezde
tamo gdje je nebo bez oblaka
gdje se ciste duse gnijezde
gdje se oci odmicu od mraka

Na tu stranu ja okrecem glavu
u te dvore glas sve zove
sklapam oci, pruzam ruke
pustim snove da zaplove

:oops:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Sta reci za aliju Izetbegovica......

Bio je najpogodnija licnost za neprijatelje BIH.

Pa neka sad svako razmislja zasto i kako.
lahor

Post by lahor »

zavrzlama wrote:Sta reci za aliju Izetbegovica......

Zasto ga onda ti neprijatelji BiH toliko mrze kad im je pogodan bio.Eto de sad ti razmisljaj, zasto?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

lahor wrote:
zavrzlama wrote:Sta reci za aliju Izetbegovica......

Zasto ga onda ti neprijatelji BiH toliko mrze kad im je pogodan bio.Eto de sad ti razmisljaj, zasto?
:-) :-) :-) :-) :-)

:D
Post Reply