addo888 wrote:
procitaj jos jednom,nisam "vehabija" nego sunnija i hanefija
Ma jesi bolan wehabija, samo sto to neces da priznas.
addo888 wrote:
80% sunnija, plus 10% shija=90% muslimana
Sta je sa preostalih 10%, nije valjda da su wehabije tih 10%?
Nikako ne vjerujem da ih ima toliko
Da ti samo poznajes kakve sve sekte islama postoje po svijetu
Nije samo ja da poznajem, poznaju i drugi, ali za 10% ili oko 150 miliona nekih muslimana koji nisu ni shije ni sunnije slabo ko, sem tebe zna.
addo888 wrote:
Otkud ti ovo da su sufije izmjesali islam, hinduizam, hriscanstvo i puno toga.
Citao! ponajvise su pokupili iz hinduizma i budizma..od hriscanstva veoma veoma malo.
I ovo ces sad reci da si citao u nekoj Hanefijskoj knjizi.
Providan si ado, iz aviona se vidi da su ti besplatne knjizice Visokog Saudijskog komiteta glavna literatura
addo888 wrote:
I jos kazes: "Mnogi od njih i nisu muslimani."
Ko si ti da ocjenjujes ko je musliman a ko nije?
Po njihovom vjerovanju!
Ma ja, ti o necijim vjerovanju o kojem sem iz wehabijskih knjizica neznas nista drugo, mozes reci da je kafir.
addo888 wrote:
Zar ne pise u Kur'anu da je Allah iznad arsa? gdje pise da je on "Svugdje"?
Dali mislis da ti, ili neki drugi insan moze otici Allahu tamo na to mjesto za koje ti kazes da je "iznad arsha"?
Dali mislis da se ljudi mogu popeti Allahu i dosjeci prostor "iznad arsha"?
Musa (as) kaze:
"a požurio sam k Tebi, Gospodaru moj, da budeš zadovoljan." (20:84)
Zar mislis da se Musa (as) popeo Allahu iznad arsha?
Zar ces preporuku:
"Zato požurite Allahu..." (51:50) shvatiti da trebas pozuriti i peti se ka Allahu "iznad arsha"?
Zar mislis da su "iznad arsha" penju takodje i:
"K Njemu se penju meleki i Dzibril" (70:4)
---------------------------------------------------
Ado, ovi ajeti ne oznacavaju nikakvo mjesto "iznad arsha" na koje je otisao Musa (as) da sretne svog Gospdara, ili na koje nam se naredjuje da pozurimo. Oni su govorne figure koje znace kretanje prema Allahovom zadovoljstvu i Njegovom vodjstvu.
addo888 wrote:
Takodje ne nadjoh na jednom shijskom sajtu da shije: "Smatraju da je melek Dzibirl pogrijesio kad je dao Muhammedu a.s objavu da bude poslanik i da je trebao dati Aliji r.a"
Pa onda trazi malo vise jer ja sam to upravbo cuo od sijje
E sad si ili slagao, ili si to cuo od wehabije koji ti se predstavljao shijom, i koji je tom lazom zelio krivo predstaviti shijsko vjerovanje
Ja poznajem dosta shija, i ni od jednog od njih to nisam cuo, cak kada sam im tu wehabijsku zamjerku jednom prebacio, oni su mi odgovorili: "Pa zar mislis da smo mi toliko glupi pa da Dzibrila koji se u Kur'anu naziva "Duhom Iskrenim-Pouzdanim", da onda kazemo da on nije mogao razikovati starog Muhameda (s) od tada djeteta hazreti Alije, pa da pogrijesi. Ako bi mi vjerovali da onaj koji je Duh Pozudan moze tako pogrijesiti, sta bi onda bilo za one koji nisu Pozudani na njegovom nivou."
Tu klevetu i lazu o shijama su samo wehabije prosule, a da bi onim koji ne razmisljaju puno, predstavili shiziam pogrijesnim
addo888 wrote:
Dali ti je ovo jos wehabijska podvala, ili i sam vjerujes u to?
ne to je klasicno sunnitsko vjerovanje koje je opravdano
Ako je tako vjerovanje opravdano, onda ti nece biti tesko da dokazes da shije u to vjeruju.