Ne smije nas niko dijeliti na vehabije i sufije

Rasprave o vjerskim temama.
addo888

Post by addo888 »

Haqqani wrote:
addo888 wrote:
Gost123 wrote:bi li bio problem nekomu napisati onako laicki osnovne razlike izmedju sunita, siita, vahabija, sufija...?
ili dati link na kojem se moze fino informirati.
imao sam dobar link o vehabijama sa stajalista sunita, ali to davno bilo, ne sjecam se.
hvala
Sunniti= 80% muslimana ovog svijeta(medju njima smo i mi).Smatraju da je Ebu Bekr r.a naslijednik Muhammeda a.s.Slijede izvorni islam

Sijje=oko 10% ovog svijeta(vecina u Iranu),odvojili se od sunnita jer smatraju da Ebu Bekr nije naslijednik nego Alija r.a.Izprva je razlika bila samo to,ali poslje su i poceli ubacivati u vjeru novotarije...sada imaju neke svoje imame kojima se mole.Smatraju da je melek Dzibirl pogrijesio kad je dao Muhammedu a.s objavu da bude poslanik i da je trebao dati Aliji r.a

Vehabije=oni su jedna manja grupa unutar sunnizma.Zele da slijede islam "cist od svakakvih tradicija koje su nastale nakon objave Kur'ana"

Sufije=mala grupacija koji su izmjesali islam,hinduizam,hriscanstvo i puno toga.Mnogi od njih i nisu muslimani..kao npr bektasije,slijedbenici haqqanija..ali ima sufija koji su muslimani.Izvorni sufizam ne treba mjesati sa ovim danasnjim!!
Bismillahir rahmanir rahim

Moram te upozoriti da se igras sa svojim imanom brate, mada sam te htio ignorisati. Razmisli dobro sta pises , i raspitaj se sta je tekfir, i kakve su posljedice istoga.

Ne boj se ti za mene,nisam toliko glup da tekfirim bez znanja i na svoju ruku.Rekao sam nisu sve sufije muslimani,i to je tacno...veci poznavaoci islama to kazu
Haqqani

Post by Haqqani »

Sufije=mala grupacija koji su izmjesali islam,hinduizam,hriscanstvo i puno toga.Mnogi od njih i nisu muslimani..kao npr bektasije,slijedbenici haqqanija..ali ima sufija koji su muslimani.Izvorni sufizam ne treba mjesati sa ovim danasnjim!!

Moj ucitelj i moj sejh je sejh Nazim Haqqani. U navedenoj recenici si rekao da "sljedbenici haqqanija" nisu muslimani. Protekfirio si me.
dzena

Post by dzena »

windas wrote:Ovi sto prepisuju ovolike tekstove, u nedostatku svog znanja i razmisljanja ,
mogu od Hadzijince nauciti kao se odgovara svojom glavom.
:-) :-) :-) haqqani samo nastavi
Habib

Post by Habib »

addo888 wrote: procitaj jos jednom,nisam "vehabija" nego sunnija i hanefija
Ma jesi bolan wehabija, samo sto to neces da priznas.
addo888 wrote:
80% sunnija, plus 10% shija=90% muslimana
Sta je sa preostalih 10%, nije valjda da su wehabije tih 10%?
Nikako ne vjerujem da ih ima toliko
Da ti samo poznajes kakve sve sekte islama postoje po svijetu
Nije samo ja da poznajem, poznaju i drugi, ali za 10% ili oko 150 miliona nekih muslimana koji nisu ni shije ni sunnije slabo ko, sem tebe zna.
addo888 wrote:
Otkud ti ovo da su sufije izmjesali islam, hinduizam, hriscanstvo i puno toga.
Citao! ponajvise su pokupili iz hinduizma i budizma..od hriscanstva veoma veoma malo.
I ovo ces sad reci da si citao u nekoj Hanefijskoj knjizi.
Providan si ado, iz aviona se vidi da su ti besplatne knjizice Visokog Saudijskog komiteta glavna literatura
addo888 wrote:
I jos kazes: "Mnogi od njih i nisu muslimani."
Ko si ti da ocjenjujes ko je musliman a ko nije?
Po njihovom vjerovanju!
Ma ja, ti o necijim vjerovanju o kojem sem iz wehabijskih knjizica neznas nista drugo, mozes reci da je kafir.
addo888 wrote: Zar ne pise u Kur'anu da je Allah iznad arsa? gdje pise da je on "Svugdje"?
Dali mislis da ti, ili neki drugi insan moze otici Allahu tamo na to mjesto za koje ti kazes da je "iznad arsha"?
Dali mislis da se ljudi mogu popeti Allahu i dosjeci prostor "iznad arsha"?
Musa (as) kaze:
"a požurio sam k Tebi, Gospodaru moj, da budeš zadovoljan." (20:84)
Zar mislis da se Musa (as) popeo Allahu iznad arsha?

Zar ces preporuku: "Zato požurite Allahu..." (51:50) shvatiti da trebas pozuriti i peti se ka Allahu "iznad arsha"?

Zar mislis da su "iznad arsha" penju takodje i:
"K Njemu se penju meleki i Dzibril" (70:4)
---------------------------------------------------
Ado, ovi ajeti ne oznacavaju nikakvo mjesto "iznad arsha" na koje je otisao Musa (as) da sretne svog Gospdara, ili na koje nam se naredjuje da pozurimo. Oni su govorne figure koje znace kretanje prema Allahovom zadovoljstvu i Njegovom vodjstvu.
addo888 wrote:
Takodje ne nadjoh na jednom shijskom sajtu da shije: "Smatraju da je melek Dzibirl pogrijesio kad je dao Muhammedu a.s objavu da bude poslanik i da je trebao dati Aliji r.a"
Pa onda trazi malo vise jer ja sam to upravbo cuo od sijje
E sad si ili slagao, ili si to cuo od wehabije koji ti se predstavljao shijom, i koji je tom lazom zelio krivo predstaviti shijsko vjerovanje

Ja poznajem dosta shija, i ni od jednog od njih to nisam cuo, cak kada sam im tu wehabijsku zamjerku jednom prebacio, oni su mi odgovorili: "Pa zar mislis da smo mi toliko glupi pa da Dzibrila koji se u Kur'anu naziva "Duhom Iskrenim-Pouzdanim", da onda kazemo da on nije mogao razikovati starog Muhameda (s) od tada djeteta hazreti Alije, pa da pogrijesi. Ako bi mi vjerovali da onaj koji je Duh Pozudan moze tako pogrijesiti, sta bi onda bilo za one koji nisu Pozudani na njegovom nivou."
Tu klevetu i lazu o shijama su samo wehabije prosule, a da bi onim koji ne razmisljaju puno, predstavili shiziam pogrijesnim
addo888 wrote:
Dali ti je ovo jos wehabijska podvala, ili i sam vjerujes u to?
ne to je klasicno sunnitsko vjerovanje koje je opravdano
Ako je tako vjerovanje opravdano, onda ti nece biti tesko da dokazes da shije u to vjeruju.
Haqqani

Post by Haqqani »

Veliki " Vehabijski " sejh Binbaz je svojevremeno izdao fetwu da zemlja nije okrugla, vec ravna, kako bi nasao oslonac za tvrdnju da je Allah " gore " iznad arsa.

Reci mi ado , da li vjerujes da je zemlja okrugla ??? Ako vjerujes , kako objasnjavas pojam " Gore , iznad arsa "??? Hoces reci da je Allah svuda okolo , samo u sredini ima rupu ,neuzubillah???

Bolje ti je pozabavi se svojom akidom , nego sto tekfiris po forumima.

Sijje koje toliko prozivas, imaju sasvim ispravnu akidu , za razliku od vehabija.
Haqqani

Post by Haqqani »

Prema Maturidiju ljudski jezici ne posjeduju rijeci niti izraze da objasne prirodu Bozijih svojstava na nacin koji ne bi povlacio ideju poredjenja sa ljudskim. Uprkos tome neophodno je za ljudsko razumijevanje da se Bogu pripisu odredjena Imena i Svojstva. Dajuci kriticki osvrt stavova filozofa, pluralista, dualista i ateista Maturidi drzi da je vjerovanje u jednu Visu Silu univerzalno ali ljudi se uveliko razilaze jedni od drugih prilikom imenovanja i opisivanja te Vise Sile. Medju monoteistima po njemu jedini su muatezilije nijecuci Bozija svojstva i njihovu bespocetnost doveli u opasan polozaj ovo univerzalno vjerovanje u postojanje jednog Boga. Odbacujuci stanovista muatezilija po ovom pitanju on kaze da postoji suglasnost da Bog posjeduje Lijepa Imena i bilo bi nemoguce primjeniti na Njega ta Imena odvojena od znacenja i konteksta koja iz njih proizilaze. Kad se primjerice kaze da je Bog Sveznajuci to mora znaciti da on posjeduje svojstvo Znanja. Nijekanje Bozijih svojstava (tatil) samo stvara konfuziju i cini poznavanje Boga nemogucim svodeci ga na nepoznato neznajuce i nepostojece bice. S druge strane nijekanje bespocetnosti, vjecne egzistencije svojstava cini Boga nesavrsenim u pocetku i predmetom promjena na nacin koji drma u temelju princip monoteizma. Ideja vjecnosti vise entiteta i antropomorfizma koja se moze javiti prilikom potvrdjivanja Bogu vjecnih svojstava se automatski eliminise pomocu vjerovanja u Bozije jedinstvo zajedno sa principom odricanja slicnosti i nalikovanja stvorenjima (tenzih). Zato kad kazemo da je Bog Sveznajuci mi tome dodajemo, iz sigurnosti protiv bilo kakve bogohulne ideje - ne kao sto su to uceni ljudi i Njegovo znanje nije slicno nasem znanju. Sto se tice odnosa izmedju Bozanskog bica i Njegovih svojstava Maturidi kaze da je taj problem toliko komplikovan da ljudski razum to pitanje nemoze rijesiti na zadovoljavajuci nacin. Mi treba da vjerujemo da je Bog jedan, da ima svojstva koja On sebi pripisuje, vjerujemo bez poredjenja, nalikovanja i pitanja kako. Necemo ici dalje od tvrdnje da Svojstva nisu identicna Njegovom bicu ali nisu ni odvojena od bica. (la huve ve la gajruhu).
windas

Post by windas »

E ovo se zove prodavanje magle....
jusuff

Post by jusuff »

meni ovaj ado djeluje kao da ima jedno 16 god... ado, jesam li blizu :D
dzena

Post by dzena »

Otisli ste daleko...neki su sebi dali puno za pravo, raspravljate o arsu i o tome gdje je Allah s.w.t a nikakve koristi od toga nemate
Igman

Post by Igman »

Alahu dragi koliko cafira, zalutalih, zbunjenih, zblanutih, nepismenih, poganih .... medu nama Bosnjacima ima.
Gost123

Post by Gost123 »

Habib wrote: O nastanku wehabija - knjiga Memoari britasnkog spijuna Hemfera
hvala na linku, ali mi nekako poglupo izgeldaju ti memoari. on spijun, a sve zivo priznao u knjizi, tako ocito izjavljuje skrivene planove... ali ako je istina sve ono, vrlo zanimljivo...
sto kazu vehabije na taj tekst?
Habib

Post by Habib »

Gost123 wrote:
Habib wrote: O nastanku wehabija - knjiga Memoari britasnkog spijuna Hemfera
hvala na linku, ali mi nekako poglupo izgeldaju ti memoari. on spijun, a sve zivo priznao u knjizi, tako ocito izjavljuje skrivene planove... ali ako je istina sve ono, vrlo zanimljivo...
sto kazu vehabije na taj tekst?
Memoari se obicno pisu pri kraju zivota.
Svrha memoara je da se opisu i iznesu dogadjaji iz zivota, bez obzira sto ce se njima mozda otkriti neke ili necije tajne.

Takodje kao i ti, i ja mislim da ce biti zanimljivo cuti sta wehabije misle o njegovim memoarima.
addo888

Post by addo888 »

dzena wrote:Otisli ste daleko...neki su sebi dali puno za pravo, raspravljate o arsu i o tome gdje je Allah s.w.t a nikakve koristi od toga nemate
Problem je sto sufijama i ostalim zabludnicima nista nije "preveliko" i "presveto" kad trebaju da napadaju "wehabije"
Habib

Post by Habib »

addo888 wrote:
dzena wrote:Otisli ste daleko...neki su sebi dali puno za pravo, raspravljate o arsu i o tome gdje je Allah s.w.t a nikakve koristi od toga nemate
Problem je sto sufijama i ostalim zabludnicima nista nije "preveliko" i "presveto" kad trebaju da napadaju "wehabije"
Glavno je da ti vjerujes da ON sjedi na toj stolici (arshu) i da je premashuje sa po cetiri prsta sa svake strane (mora da se opasno ugojio, cim mu vise ne pasuje kako treba)
Cuj zablude, "premasuje stolicu sa po cetiri prsta", sad jos samo trebas zamisliti koliko su MU debeli prsti, da bi sebi stvorio predstavu koliko ON to premasuje tu stolicu (arsh).

Ado, pogrijesno je reci da Allaha nesto sadrzi ili ogranicava, ta uska stolica, ili bilo sta drugo. Pogrijesno je reci da je ON na tom i tom mjestu, ali ne i van toga. Allahu nista nije slicno, pa ni covjek koji ima tijelo, ruke, noge, trepavice koljena itd. Zamisljati Allaha tako poput Djeda Mraza na nekojoj stolici, vise slici krscanskom vjerovanju i shvatanju da je covjek (Isa as) bio Bog.
Gost123

Post by Gost123 »

Habib wrote: Glavno je da ti vjerujes da ON sjedi na toj stolici (arshu) i da je premashuje sa po cetiri prsta sa svake strane (mora da se opasno ugojio, cim mu vise ne pasuje kako treba)
Cuj zablude, "premasuje stolicu sa po cetiri prsta", sad jos samo trebas zamisliti koliko su MU debeli prsti, da bi sebi stvorio predstavu koliko ON to premasuje tu stolicu (arsh).

Ado, pogrijesno je reci da Allaha nesto sadrzi ili ogranicava, ta uska stolica, ili bilo sta drugo. Pogrijesno je reci da je ON na tom i tom mjestu, ali ne i van toga. Allahu nista nije slicno, pa ni covjek koji ima tijelo, ruke, noge, trepavice koljena itd. Zamisljati Allaha tako poput Djeda Mraza na nekojoj stolici, vise slici krscanskom vjerovanju i shvatanju da je covjek (Isa as) bio Bog.
jel stvarno vehabije tako antropomorfno zamisljaju boga ili ti malo karikiras?
to je bas djecije poimanje...
ni krscani ne zamisljaju boga tako(mislim oni "ozbiljniji", vecina naroda vjerojatno da)...
addo888

Post by addo888 »

Habib wrote:
addo888 wrote:
Glavno je da ti vjerujes da ON sjedi na toj stolici (arshu) i da je premashuje sa po cetiri prsta sa svake strane (mora da se opasno ugojio, cim mu vise ne pasuje kako treba)

Na te tvoje rijeci imam samo jedan komentar MARS KONJE JEDAN

Sram te bilo

kao prvo istina je da wehabije vjeruju da je Allah iznad arsa ali ne kao sto to ti opisujes,konje jedan,oni vjeruju da se Allahov izgled ne moze opisati..niti ga pokusavaju opisati
addo888

Post by addo888 »

Gost123 wrote:
Habib wrote: Glavno je da ti vjerujes da ON sjedi na toj stolici (arshu) i da je premashuje sa po cetiri prsta sa svake strane (mora da se opasno ugojio, cim mu vise ne pasuje kako treba)

jel stvarno vehabije tako antropomorfno zamisljaju boga ili ti malo karikiras?
ni krscani ne zamisljaju boga tako(mislim oni "ozbiljniji", vecina naroda vjerojatno da)...

Uopste nije onako,ja ti nebi mogao objasniti u detalje ali se druzim sa selefijama tako da znam kako oni razmisljaju

Habib je tipicni rafidija ili sufija koji izmislja ciste lazi
Habib

Post by Habib »

Gost123 wrote: jel stvarno vehabije tako antropomorfno zamisljaju boga ili ti malo karikiras?
Ne karikiram ni malo, oni stvarno tako vjeruju, njihovo ucenje jeste antropomorfisticko. Ono sto sam iznio su samo neki navodi iz knjige "Tewhid" od Ibn Huzejme.
Ibn Huzejma u vezi Allahovog sjedenja na tom prijestolu (arshu) jos kaze da taj prijesto jeci pod Allahovom tezinom, kao novo kamilje sjedlo sto se cuje, kada se na njemu jashe.

Volio bih kada bi neko od wehabija malo vise objasnio i predstavio svoje vjerovanje u vezi ovih stvari.
Haqqani

Post by Haqqani »

Ehlisunet (esarije, maturidije, hanbelije) smatraju antropomorfistom onog ko potvrdjena Bozija svojstva ili Bice poredi sa bilo kojim svojstvom ili bicem bilo kojeg stvorenja. U to ulazi i vrsta antropomorfizma tzv. tedzsim sto znaci zagovaranje da Bog dz.s. zauzima neko odredjeno mjesto, da se nalazi u odredjenom pravcu, da je neka vrsta tijela (el-dzism) makar i "ne kao druga tijela", da je ogranicen nekom granicom makar i "odozdo Arsom" itd.

Ovo treba imati na umu jer npr, esarije smatraju muatezilije i dzehmije onima koji kvare to jest ne priznaju Bogu svojstva koja je On sam sebi potvrdio (el Mu'atile). Jednu grupu hanbelija esarije smatraju musebihama i mudzesimama zato sto ovi insistiraju na bukvalnom jezickom shvatanju izraza koji tako shvaceni upucuju na antropomorfizam.

Ibn Tejmija i grupa hanbelija opet koriste argumente uperene od strane esarija protiv dzehmija okrecuci ih protiv samih esarija trpajuci ih zajedno u isti kos sa dzehmijama. Tako u nastavnom planu fakulteta u Medini imamo esarije i maturidije svrstane medju zabludjelim sektama.

Znaci po shvatanju esarija i maturidija odlomak iz Ibn Tejmijinog djela "Od tih je stvari vjerovanje da je On dz.s. iznad nebesa na Arshu,iznad stvorenja......" Bogu pripisuje fizicko mjesto u stvorenom svijetu, granicu od strane Arsa i pravac i nuzno znaci da se radi o antropomorfizmu.
Habib

Post by Habib »

Koga interesuje i ko zeli malo vise da sazna o Izvorima ideja Ibn Tejmije o anthropomorfizmu
windas

Post by windas »

Gledajuci na kulturu ophodjenja ove gospode,
moze se zakljuciti da su oni jos daleko od onoga
sto se propisuje u odnosima medju vjernicima islama...
Ucite jos, odgoj vam je jos zaostao,
ako sta ne znate obratite se Hadzijinci i nemojte se sramotiti ovdje !!!!
ragib

Post by ragib »

ado888 i habib

Kada raspravljate o Islamu i sta je ispravnije a sta ne pokusajte malo vise koristiti ajete i hadise (malo vise stavova EbuHanife, Malika, Safije, Hanbela) jer je to temelj Islama.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

addo888 wrote:[
Kao drugo,ni taj Agic ne slijedi ovaj tursko/bosanski islam jer on hajvan je odvano otisao u sufije...i nesmije nista da kaze niti izjavi dok ne kontaktuje sa svojim "sejhom", iz Liberije cini mi se da je, koji je njegova spiritualna veza sa Bogom(ovo uopste ne zvuci islamski,znam)
kao prvo i posldenje il se fino lijepo informisi il nemoj palamudit po ovom forumu!
Agicev ''sejh'' nije iz Liberije ( zemlja na jugozapadu Afrike) vec je iz Libana ( zemlja na Bliskom istoku) , izmedju ove 2 zemlje je najmanje 4000 km....
Haqqani

Post by Haqqani »

Bosanac sa dna kace wrote:
Kao drugo,ni taj Agic ne slijedi ovaj tursko/bosanski islam jer on hajvan je odvano otisao u sufije...i nesmije nista da kaze niti izjavi dok ne kontaktuje sa svojim "sejhom", iz Liberije cini mi se da je, koji je njegova spiritualna veza sa Bogom(ovo uopste ne zvuci islamski,znam)
kao prvo i posldenje il se fino lijepo informisi il nemoj palamudit po ovom forumu!
Agicev ''sejh'' nije iz Liberije ( zemlja na jugozapadu Afrike) vec je iz Libana ( zemlja na Bliskom istoku) , izmedju ove 2 zemlje je najmanje 4000 km....
Iz prve ruke :)

Agicev sejh je i moj sejh, i on je sa Kipra , a iz Libana je sejh Hisam Kabbani . On je halifa za ameriku
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Haqqani wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Iz prve ruke :)

Agicev sejh je i moj sejh, i on je sa Kipra , a iz Libana je sejh Hisam Kabbani . On je halifa za ameriku
hvala na ispravci :-)
al nesto mi sumnjivo ovo halifa! :D
da to nije povratak hilafeta! :-)
Post Reply