A isto tako treba pazljivo uciti djecu tim stvarima, jer mnogi roditelji "lijepo " vaspitavaju djecu pa, iako jos ne znaju ni ko su ni sta su, djeca u osnovnim skolama znaju ko su ustase, cetnici , balije i kako sve one koji NISU NASI treba pljuvati, tuci, a kad se poraste i ubiti...El-Intifada wrote:Evo citam ove komentare i jos sam uvjereniji i samopouzdaniji da trebamo jos vise izdrzat i nastojat da mracna desavanja koja smo preturili preko ledza iznosit pred svjetlost, svjetsku javnost.
Vidim kako su poceli zvonit na sva zvona, kako nebi iznosili ovu gorku ISTINU
svojoj djeci, kako to nije fer prema onima koji su nas decenijama klali, sakatili, silovali, progonili, koji su htjeli da nas pokrste (ako ostane sta zivo).
Upravo radi ovakvih opasnih komentara moramo znati svoju krvaru historiju,
da nasoj djeci nebi postala jos krvavija. Sve sto vise vriste i govore da to nije u redu, moramo biti ujedinjeniji i odlucniji da jednom za sva vremena, zastitimo sebe i svoju djecu pred navalom krvozednih ubica.
Moramo nauciti radi sebe tu tesku lekciju koja nam se ponavlja kroz historiju.
Snaha Dragojla mi je ubila sina Ahmeda, moga sina, a njenog
-
papak_eliminator
-
Prenj
Je li ovo (virtualno) mjesto forum ili govornica?El-Intifada wrote:Evo citam ove komentare i jos sam uvjereniji i samopouzdaniji da trebamo jos vise izdrzat i nastojat da mracna desavanja koja smo preturili preko ledza iznosit pred svjetlost, svjetsku javnost.
svojoj djeci, kako to nije fer prema onima koji su nas decenijama klali, sakatili, silovali, progonili, koji su htjeli da nas pokrste (ako ostane sta zivo).
da nasoj djeci nebi postala jos krvavija. Sve sto vise vriste i govore da to nije u redu, moramo biti ujedinjeniji i odlucniji da jednom za sva vremena, zastitimo sebe i svoju djecu pred navalom krvozednih ubica.
Ako mislis da je govornica, onda bujrum, otvori si blog, pa nek cita ko voli.
Ako ovo mjesto pak zelis tretirati kao forum, sto mu i jeste osnovna namjena, onda bi bio red da odgovoris na neko od postavljenih pitanja.
-
da pamtis
tempora wrote:Meni ima nesto iskrivljeno u tim razmisljanjima da oni koji apeluju da se ne zaboravi odmah pozivaju i na mrznju, krvoprolice i slicno.
Ako je suditi po tome kako se odnosimo prema zrtvama i mjestima zlocina, mi vec odavno ne pamtimo nista, pa stoga oni koji se boje sjecanja, ne trebaju da se plase.
Valjda po prirodi stvari, svaki covjek se odnosi drukcije prema "stvarima"( u nedostatku adekvatne rijeci). Jedni ce u zrtvama traziti opravdanje za jos vise zrtava, a drugi ce se trudi da ne zaborave i da prastaju. Jedni ne vole da se prisjecaju i ne mogu to psihicki vise podnositi a nase nije da mi ocjenjujemo legitimnost necijeg bola!
U sustini, covjecanstvo nista ne uci od istorije ali eto, covjek se nada da se mnoga zvjerstva nece ponoviti iako se ona vracaju u jos gnusnijim oblicima.
No, trebalo bi pitati majke Srebrenice i bilo koju majku BiH, kako se ona nosi sa zaboravom. Da li joj bilo ko od nas ima pravo u lice reci da zaboravi? Da njeno meso negdje trune i ceka istinu dok se mi naklapamo o tome ko vise mrzi i ko vise pravo ima da kaze drugome kako ga nije stid.
Da se znamo odnositi prema proslosti, ovakve teme ne bi bile ispolitizirane, pogotovo od muskih ucesnika foruma ovdje. Niti bi cinicnost ni arogantnost preovladavala u pitanjima, gdje ce se sugovornik do mile volje izvrjedjati i srozati mu se integritet.
Zrtve su pale, za mene nebitno kojega su imena, a jedino sto jos mozemo je ponasati se dostojanstveno prema ovome sto na zalost ne mozemo promjeniti.
bravo!......kako mozete da trazite od mene da zaboravim GENOCIT? oprostiti ok, zaboraviti nikada....
-
El-Intifada
U potpunosti se slazem s tobom. Uciti ali pazljivo uciti!!! A ne da oni kad budu odgovorni za svoja djela cine nepravdu drugim ljudima samo zato sto se drugacije zovu ili mole Bogu!!papak_eliminator wrote:A isto tako treba pazljivo uciti djecu tim stvarima, jer mnogi roditelji "lijepo " vaspitavaju djecu pa, iako jos ne znaju ni ko su ni sta su, djeca u osnovnim skolama znaju ko su ustase, cetnici , balije i kako sve one koji NISU NASI treba pljuvati, tuci, a kad se poraste i ubiti...El-Intifada wrote:Evo citam ove komentare i jos sam uvjereniji i samopouzdaniji da trebamo jos vise izdrzat i nastojat da mracna desavanja koja smo preturili preko ledza iznosit pred svjetlost, svjetsku javnost.
Samo se treba znati, kolko god to bolno i istinito bilo.
-
Vozdra_123
'Prenj wrote:Nije valjda da mislis da jevrejske neprestane investicije u obnavljanje svjetskog pamcenja nemaju veze sa nedjelima drzave Izrael prema Palestincima?Vozdra_123 wrote:Svrha ovakvih textova je da buduce generacije znaju sta se desilo.Prenj wrote: Ne vidim da je bilo ko na ovoj temi pokusao da negira da su se zlocini, cak i gori od ovog opisanog u tekstu, zaista dogodili. Konacno, svi smo imali priliku da vidimo snimak stravicnog autobusa iz Ahatovica jos u ljeto '92.
Ono sto kopka jeste, otkud ovaj tekst bas sada, koja je svrha njegovog objavljivanja? Kampanja protiv zaborava ili nesto drugo?
Da li je ovo moguce uporediti sa nekim drugim kampanjama protiv zaborava?
Svaki Nijemac zna sta se desilo u WWII. Mislite li da ce oni ponoviti svoja zlodjela???
Sta treba reci za Jevreje. Svake godine izadje neki film o WWII, ili neka knjiga. Jel' to oni huskaju na rat???
Ili da je roman Vuka Draskovica "Noz", koji je izisao koju godinu prije proslog rata, i koji obradjuje slicnu tematiku, samo iz drugog ugla i za vrijeme II svjetskog rata, napisan samo "iz namjere da se Srbima opet nesto slicno ne dogodi"?
mozda i imaju veze... ali ja ne cujem druge jevreje da svojoj braci govore hocete li vi to rat kao sto ja vidim na ovom ovdje forumu....
-
Prenj
U koja je doba Saff, da li obradjuju zlocine svih strana?El-Intifada wrote:U potpunosti se slazem s tobom. Uciti ali pazljivo uciti!!! A ne da oni kad budu odgovorni za svoja djela cine nepravdu drugim ljudima samo zato sto se drugacije zovu ili mole Bogu!!papak_eliminator wrote:A isto tako treba pazljivo uciti djecu tim stvarima, jer mnogi roditelji "lijepo " vaspitavaju djecu pa, iako jos ne znaju ni ko su ni sta su, djeca u osnovnim skolama znaju ko su ustase, cetnici , balije i kako sve one koji NISU NASI treba pljuvati, tuci, a kad se poraste i ubiti...El-Intifada wrote:Evo citam ove komentare i jos sam uvjereniji i samopouzdaniji da trebamo jos vise izdrzat i nastojat da mracna desavanja koja smo preturili preko ledza iznosit pred svjetlost, svjetsku javnost.
Samo se treba znati, kolko god to bolno i istinito bilo.
-
Vozdra_123
dobro ja naoruzavam svoju djecuVingo wrote:Vozdra_123 wrote:ne pretjeruj!Fair Life wrote: Najbolje je da pamtimo... da djeci poklanjamo nozeve i kojesta drugo slicno za rodjendane... da u prve djecje slikovnice "obavezno" postavimo ilustrovane price poput ove iznad...
Da pamtimo i... da se svetimo jedni drugima dok nas i jedan preostaje...
jel' ko ovjde trazio ustanak?? jel' ko zvao na rat
djeca moraju da znaju.. ako je potrebno da se naoruzaju onda i to...
ne smije se dozvoliti da ponovo dobijemo batine!!!
Jesi ti svjestan da imas potpuno istu demagogiju kao braca Srbi??? Pa i oni su sve napravili da ne bi drugi napravili njima. Ubijedi jedan narod da je ugrozen i dobices rulju za genocid spremnu....
Ili mozda, ti kao Becho, naoruzavas djecu, po npr....Malmeu...?
cinjenica.. muje u istocnoj bosni popile dobrih batine u WWII.
muje u istocnoj bosni nisu pricali svojoj djeci o WWII.
djeca tih istih muja dobili gorih batina od svojih roditelja.....
sta to znaci. kad neki sistem ne radi onda probas drugi METOD!!!
ili budes opet glupi mujo...
nauci djecu sta im se desilo roditeljima!
svoje nedamo, tudje necemo....
-
Vozdra_123
fino receno..tempora wrote:Meni ima nesto iskrivljeno u tim razmisljanjima da oni koji apeluju da se ne zaboravi odmah pozivaju i na mrznju, krvoprolice i slicno.
Ako je suditi po tome kako se odnosimo prema zrtvama i mjestima zlocina, mi vec odavno ne pamtimo nista, pa stoga oni koji se boje sjecanja, ne trebaju da se plase.
Valjda po prirodi stvari, svaki covjek se odnosi drukcije prema "stvarima"( u nedostatku adekvatne rijeci). Jedni ce u zrtvama traziti opravdanje za jos vise zrtava, a drugi ce se trudi da ne zaborave i da prastaju. Jedni ne vole da se prisjecaju i ne mogu to psihicki vise podnositi a nase nije da mi ocjenjujemo legitimnost necijeg bola!
U sustini, covjecanstvo nista ne uci od istorije ali eto, covjek se nada da se mnoga zvjerstva nece ponoviti iako se ona vracaju u jos gnusnijim oblicima.
No, trebalo bi pitati majke Srebrenice i bilo koju majku BiH, kako se ona nosi sa zaboravom. Da li joj bilo ko od nas ima pravo u lice reci da zaboravi? Da njeno meso negdje trune i ceka istinu dok se mi naklapamo o tome ko vise mrzi i ko vise pravo ima da kaze drugome kako ga nije stid.
Da se znamo odnositi prema proslosti, ovakve teme ne bi bile ispolitizirane, pogotovo od muskih ucesnika foruma ovdje. Niti bi cinicnost ni arogantnost preovladavala u pitanjima, gdje ce se sugovornik do mile volje izvrjedjati i srozati mu se integritet.
Zrtve su pale, za mene nebitno kojega su imena, a jedino sto jos mozemo je ponasati se dostojanstveno prema ovome sto na zalost ne mozemo promjeniti.
-
Vingo
Ja od ljudi koji su nekoga izgubili ne ocekujem ni da oproste, a kamo li zaborave. Samo sto od tih i takvih nikada nisam cula poziv na osvetu...oruzje...Sve sto oni traze je pravda i istina. I ja ih svim srcem podrzavam.
Ove virtuelne patriote mogu samo da prezirem. Mozda su mogli naci nanu Sejdu pa joj danas odnijeti malo kafe i secera....Ali ne...daleko su oni od nane Sejde miljama .... Blizi im je jedan od gorepomenutih "majstora pisane rijeci".
PS Vozdra ne odgovori ti meni....Jel provodis kampanju "Opremi i obuchi" po Gorazdu ili po EU?
Ove virtuelne patriote mogu samo da prezirem. Mozda su mogli naci nanu Sejdu pa joj danas odnijeti malo kafe i secera....Ali ne...daleko su oni od nane Sejde miljama .... Blizi im je jedan od gorepomenutih "majstora pisane rijeci".
PS Vozdra ne odgovori ti meni....Jel provodis kampanju "Opremi i obuchi" po Gorazdu ili po EU?
-
Prenj
Takodjer cinjenica, prema izvjestajima, na dzenazi u Foci 1990., koju je organizovala SDA, klanjane zrtvama cetnickih zlocina u II svjetskom ratu, bilo je 100,000 prisutnih.Vozdra_123 wrote:dobro ja naoruzavam svoju djecu![]()
djeca tih istih muja dobili gorih batina od svojih roditelja.....![]()
![]()
sta to znaci. kad neki sistem ne radi onda probas drugi METOD!!!![]()
ili budes opet glupi mujo...![]()
Svega dvije godine poslije, u istoj toj Foci, ponavlja se 1942.
Jasno je da nije bio problem u zaboravu.
-
mr2
sta da zaboravim..ono strujanje kroz tijelo strah paniku.....kako da zaboravim kad razvaljuju vrata,a sam si sa starom u kuci.....sta je se tacno u kuci desilo nakon sto su me izveli ne znam....ali znam da sa starom o tome nisam nikad prico....stid ,strah od onoga sto mogu saznati ne znam
ili kad su krenuli sa grbavice 2 za bajram da ciste.....pa nas opet postrojise...ne znas sta ce se desit.....trcanje preko mosta.......NIKAD IM TO NE MOGU ZABORAVIT
ili kad su krenuli sa grbavice 2 za bajram da ciste.....pa nas opet postrojise...ne znas sta ce se desit.....trcanje preko mosta.......NIKAD IM TO NE MOGU ZABORAVIT
-
Vozdra_123
Prenj wrote:Takodjer cinjenica, prema izvjestajima, na dzenazi u Foci 1990., koju je organizovala SDA, klanjane zrtvama cetnickih zlocina u II svjetskom ratu, bilo je 100,000 prisutnih.Vozdra_123 wrote:dobro ja naoruzavam svoju djecu![]()
![]()
ili budes opet glupi mujo...![]()
ako nije u zaboravu onda u cemu je?
ponavljam promijeniti nesto se mora.... inace za 50 godina opet isto njesra...
mi smo samo ovce koje gledamo u nase politicare kojima je bitnije lovu padje.. i opet sutimo.... glupi mujo...
- danas
pa eto, dao si sam sebi odgovor...Vozdra_123 wrote: ako nije u zaboravu onda u cemu je?
mi smo samo ovce koje gledamo u nase politicare kojima je bitnije lovu padje.. i opet sutimo.... glupi mujo...
nije problem u zaboravu. ja znam ko je moje i mene klao i kada, 150 godina unazad. znam ih po imenu. ali oni sto mi sada vriste da ne zaboravim (kao, zaboravicu ja ako me oni ne podsjete) istovremeno sjede sa tim koljacima u koaliciji. i govore mi da to njihovo koaliranje zaboravim, ali da pamtim nesto drugo. selektivni neki, stas'.... pamti jedno, zaboravi drugo...
ne znam, kod mene nesto ne fercera pamcenje na tom principu... ako treba da pamtimo, pa daj da pamtimo sve, jel' tako posteno?
-
Prenj
To ti meni reci.Vozdra_123 wrote:ako nije u zaboravu onda u cemu je?Prenj wrote:
Takodjer cinjenica, prema izvjestajima, na dzenazi u Foci 1990., koju je organizovala SDA, klanjane zrtvama cetnickih zlocina u II svjetskom ratu, bilo je 100,000 prisutnih.
Kako objasniti da je SDS, koji je od samog osnivanja otvoreno bastinio tradicije koljaca iz 1942., prvo 1991. pa opet 1996. bio omiljeni koalicioni partner?
-
Vozdra_123
Vingo wrote:Ja od ljudi koji su nekoga izgubili ne ocekujem ni da oproste, a kamo li zaborave. Samo sto od tih i takvih nikada nisam cula poziv na osvetu...oruzje...Sve sto oni traze je pravda i istina. I ja ih svim srcem podrzavam.
ocigledno se nismo razumjeli...
zivim u sjevernoj americi... daleko sam od nene jer su me cetnici istjerali, arkanovci drzali starog.... dalje da ne pricam...
zivim gdje zivim, i vidim cetnicku i ustasku dijasporu... fudbalski klub cetnik.... crkva draze mihajlovic... srpska TO u dijaspori... stambena zgrada draza mihajlovic itd itd...
ti isti su bili prvi koji su slali lovu i bili dobrovoljci u proslom ratu... pogledaj kapetana dragana i slicne mu...
ja zaboraviti necu... pricacu o onom sto se desilo.. pa ako to znaci vama koji ste ostali kao huskanje neka bude tako...
-
Vozdra_123
po istom principu imas i ti odgovor...danas wrote:pa eto, dao si sam sebi odgovor...Vozdra_123 wrote: ako nije u zaboravu onda u cemu je?
nije problem u zaboravu. ja znam ko je moje i mene klao i kada, 150 godina unazad. znam ih po imenu. ali oni sto mi sada vriste da ne zaboravim (kao, zaboravicu ja ako me oni ne podsjete) istovremeno sjede sa tim koljacima u koaliciji. i govore mi da to njihovo koaliranje zaboravim, ali da pamtim nesto drugo. selektivni neki, stas'.... pamti jedno, zaboravi drugo...
ne znam, kod mene nesto ne fercera pamcenje na tom principu... ako treba da pamtimo, pa daj da pamtimo sve, jel' tako posteno?
budi opet glupi mujo... i suti kad ti nesto nije pravo.... jel' iko ustao protiv vlade (SDA) da nesto kaze...
ili se goni sa tih prostora ili budi spreman da se branis
(eto ja sam sada huskac)
-
Vozdra_123
niti sam glasao za sdaPrenj wrote:To ti meni reci.Vozdra_123 wrote:ako nije u zaboravu onda u cemu je?Prenj wrote:
Takodjer cinjenica, prema izvjestajima, na dzenazi u Foci 1990., koju je organizovala SDA, klanjane zrtvama cetnickih zlocina u II svjetskom ratu, bilo je 100,000 prisutnih.
Kako objasniti da je SDS, koji je od samog osnivanja otvoreno bastinio tradicije koljaca iz 1942., prvo 1991. pa opet 1996. bio omiljeni koalicioni partner?
niti su moji glasali za sda
rekao sam svoje:
- Zox
Zato i sluzi sjeverna amerika. Nek otvaraju i crkvu Adolfa Hitlera, daleko im lijepa kuca i mirna bosna.Vozdra_123 wrote:Vingo wrote:Ja od ljudi koji su nekoga izgubili ne ocekujem ni da oproste, a kamo li zaborave. Samo sto od tih i takvih nikada nisam cula poziv na osvetu...oruzje...Sve sto oni traze je pravda i istina. I ja ih svim srcem podrzavam.
ocigledno se nismo razumjeli...
zivim u sjevernoj americi... daleko sam od nene jer su me cetnici istjerali, arkanovci drzali starog.... dalje da ne pricam...
zivim gdje zivim, i vidim cetnicku i ustasku dijasporu... fudbalski klub cetnik.... crkva draze mihajlovic... srpska TO u dijaspori... stambena zgrada draza mihajlovic itd itd...
ti isti su bili prvi koji su slali lovu i bili dobrovoljci u proslom ratu... pogledaj kapetana dragana i slicne mu...
ja zaboraviti necu... pricacu o onom sto se desilo.. pa ako to znaci vama koji ste ostali kao huskanje neka bude tako...
-
Vozdra_123
izvinjavam se ako sam zachatao temu...
politici nije mijesto ovdje....
ipak su zrtve u pitanju...
nasa prica ih ne moze vratit...
ipak su zrtve u pitanju...
- danas
ne treba da se izvinjavas...Vozdra_123 wrote:izvinjavam se ako sam zachatao temu...
ipak su zrtve u pitanju...![]()
zaboraviti ne treba, ali mislim da spominjanje tih zrtava treba biti malo... hmmm... hajde da kazem drugacije...
poenta onoga teksta je ova moj vozdra: eto sta ce ti se desiti ako se ozenis sa dragojlom. kao da bi taj nesretni ahmed bolje prosao da se ozenio sa muneverom. a ovi sto su poceli prozvace uskoro i tebe, jer se ni tebi hanuma ne zove dzevahira.
kontas li sad?
-
papak_eliminator
to si 100% u pravu. Ali DACE DRAGI BOG da ljudi konacno shvate da su ovu nanu iskoristili u POLITICKE svrhe...ona je ispricala svoju tuznu pricu, i vec je dan nakon njene objave nana zaboravljena, ali su se digle tenzije protiv Srba.Vozdra_123 wrote:izvinjavam se ako sam zachatao temu...
ipak su zrtve u pitanju...![]()
I onda ce doci neko na forum, postirati clanak kako je mladi imam negdje u UK zvoju vlastitu zenu silovao i citirao joj ajete gdje pise da se ZENA MORA BEZ POGOVORA pokoravati muzu...
i tu se dignu tenzije na sve sto s vana djeluje islamsko...
i povrh svega, neko ce se opet sjetiti popova koji su zlostavljali djecu i eto ti tenzija do gushe...
i onda se tako pripadnici etnickih skupina medjusobno kolju sto po forumu, sto na utakmicama sto u kaficima i skolama, a dragi predstavnici vlasti sjednu za istu sofru i volja ti halal volja ti krmche zalij pivom i vodi koaliciju....
uh.
-
Kwaheri
A wrote:Osim tuzne price koja je pocela ovu temu, ja sam jos jednu poruku shvatila: moje ime me iskljucuje iz grupe "prihvatljivih snaha i prijatelja" u ocima mnogih koji su deklarativno za "jedinstvenu...". Jer, samo svom se moze vjerovati.danas wrote:ne treba da se izvinjavas...
zaboraviti ne treba, ali mislim da spominjanje tih zrtava treba biti malo... hmmm... hajde da kazem drugacije...
poenta onoga teksta je ova moj vozdra: eto sta ce ti se desiti ako se ozenis sa dragojlom. kao da bi taj nesretni ahmed bolje prosao da se ozenio sa muneverom. a ovi sto su poceli prozvace uskoro i tebe, jer se ni tebi hanuma ne zove dzevahira.
kontas li sad?
Andjo, hoces da komentiram ovu izjavu...
-
kub lajkan
Naprotiv!Vozdra_123 wrote:cinjenica.. muje u istocnoj bosni popile dobrih batine u WWII.
![]()
Itekako su pricali. Dobro znam kako se tamo mrzilo i sta su mislili o Srbima. Isti oni koji i dan-danas guraju istu metodologiju. (naravno, bila je tu uzajamna "ljubav")
Upravo je to ono sto treba promijeniti, a ti to zagovaras kao ispravno.
Pa jebem mu mater hocete li vise rijesiti to nacionalno pitanje???
Vi bi da ga rijesite a ni sami ne znate kako to rjesenje treba da izgleda (a da je bez cakije)...
- danas
hajde da i tebi reknemkub lajkan wrote:Naprotiv!Vozdra_123 wrote:cinjenica.. muje u istocnoj bosni popile dobrih batine u WWII.
![]()
Itekako su pricali. Dobro znam kako se tamo mrzilo i sta su mislili o Srbima. Isti oni koji i dan-danas guraju istu metodologiju. (naravno, bila je tu uzajamna "ljubav")
Upravo je to ono sto treba promijeniti, a ti to zagovaras kao ispravno.
Pa jebem mu mater hocete li vise rijesiti to nacionalno pitanje???
Vi bi da ga rijesite a ni sami ne znate kako to rjesenje treba da izgleda (a da je bez cakije)...
a kako bi ti to rijesio nacionalno pitanje? jel' po receptu da ja ne smijem spomenuti oca mi rahmetli u cetnickom logoru, a dok se neki i dan danas prisjecaju kosova?
-
mr__bosnjak
Naravno.hrasno38 wrote:Tako je mada je vrijednost svakog ljudskog zivota ista.mr__bosnjak wrote:Dobro jeste. Ali kao sto se rekao broj je razlicit a takodze i motiv i vrsta zlocina. Ne da ja nesto opravdavam, nekad sam ljuci na bosnjacke zlocince nego na srpske i hrvatske jer za ove znam ali sto su oni morali da okrvljavaju ruke kao sto kazes. Ali ima razlika izmedzu sistematskog pokusaja necijeg istrjebljenja i djela pojedinaca.hrasno38 wrote: Da budemo precizniji: Bosnjaci su bili ubjedljivo "najvece" zrtve ovoga rata ali su zrtve bili i Srbi i Hrvati i svi oni koji su nepravedno ubijeni. U ovom ratu su svi okrvavili ruke samo su kolicine zlocina razlicite.