Jok, sin je bio tu da gradi grad, u tom trenutku zaista nije bilo preceg poslaFX1 wrote:@prenj
pravo da ti kazem, za mene taj prostor i nije park. ako jeste, onda je, takav kakav jeste - visak. pa, tu nema ni 3 kvadrata travnate povrsine, nema cvijeca. to je uglavnom neko siblje, kamen, mramorne gromade i prljave i krnjave plocice. istina, drveca bi mi bilo zao, ali onog multikulturnog kuronje, vala ne bi. kao sto rece rajvosa, tu se na nekoliko stotina metara razdaljine nalazi dovoljno multikulture (multireligioznosti) da to mozemo izvoziti.
bilo bi mi drago kad se politika i izbori ne bi mjesali u teme o urbanizmu. to stoji i za ovaj forum, a pogotovo za one koji odlucuju o tome. teza da je bilo koji direktor zavoda za izgradnju grada tokom rata mogao rekonstruisati taj trg (ili bilo sta drugo - (re)konstruisan je npr tunel ispod piste, sjecas se?!) je suluda jednako kao i tvrdnja da je neko na toj funkciji bio da bi se krio od vojske. slazem se da se to moglo uciniti poslje rata, koji je btw. zavrsen prije 10 godina.
ja se prevashodno pitam zasto su arhitekti i urbanisti sutili. kao sto se vidi iz prilozeng, onaj ko sjedi i ceka da 'nikne nesto lijepo' nece nista docekati.
Jako bitna funkcija Zavoda za izgradnju grada, od njegovog osnivanja, je bila planiranje. Ovih godina smo svjedoci rezultati tog dijela njegovog rada, grad je svakoga dana sve ruzniji.
Zar je ONAJ tunel, u gradjevinskom smislu, nesto vrijedno spominjanja , na stranu njegov znacaj za opkoljeno Sarajevo? Takodje, zar se vec nije jedan drugi clan la famiglie okitio lovorikama za to remek-djelo gradjevinarstva?
Jedna mala napomena: Churchilov sin, za vrijeme II svjetskog rata, je bio clan SAS-a, i ucestvovao u mnogim zaista opasnim akcijama, za razliku od naseg nezamjenjivog gradjevinara.