Ko je bio ovdje u ratu?
- black
Ponekad, samo ponekad, kad predam partiju koju s tugom tako pedantno igram, i kad uhvatim sebe kako vješto sakrivam suzu po suzu, od samoga sebe, čujem eho plitkih tenisica po grubom asfaltu, i očekujem pogodak od stativu, onaj što nam je svima najdraži bio.
Uhvatim se, ponekad kad dođem među vas, kako brojim ove humke. Postidim se brzo, jer dovraga, bilo nas je malo više nego što može stati u bilo koji park ili bilo koje groblje. Više nego što i jedna majka ima suza. Bilo nas je više nego što i jedna strana zemlja ima azila i zelenih kartona... Bilo nas je više od svih ludila koja su nas zadesila i više od svih prevara kojim su nas izvarali.
Glavne bitke, izvojevali ste vi, koji ležite tu. Poneku bitku dobili smo mi, koji smo ostali. Evo, cijelo desteljeće Neretva odnese svojim virovima, pa čak i ja pokopah onaj dio sebe, koji pogibe pomalo sa svakim od vas. Pokopah, tako i poneki san i poneku ljubav... Jedno ljeto i poneku svađu...
Umrije u tom dijelu mene i poneka uspomena, koja bijaše prebolna da njome nahranim srce... Dovraga, prijatelji stari... Ponekad poželim da zamjenimo mjesta...
Uhvatim se, ponekad kad dođem među vas, kako brojim ove humke. Postidim se brzo, jer dovraga, bilo nas je malo više nego što može stati u bilo koji park ili bilo koje groblje. Više nego što i jedna majka ima suza. Bilo nas je više nego što i jedna strana zemlja ima azila i zelenih kartona... Bilo nas je više od svih ludila koja su nas zadesila i više od svih prevara kojim su nas izvarali.
Glavne bitke, izvojevali ste vi, koji ležite tu. Poneku bitku dobili smo mi, koji smo ostali. Evo, cijelo desteljeće Neretva odnese svojim virovima, pa čak i ja pokopah onaj dio sebe, koji pogibe pomalo sa svakim od vas. Pokopah, tako i poneki san i poneku ljubav... Jedno ljeto i poneku svađu...
Umrije u tom dijelu mene i poneka uspomena, koja bijaše prebolna da njome nahranim srce... Dovraga, prijatelji stari... Ponekad poželim da zamjenimo mjesta...
-
+od 13 godina
A zaboravio si one koji su bili jedno vrijeme, pa otisli, pa se vratili poslije rata, pa onda opet nakon nekoliko vremena otisli.
Ima ih i ti i to dost, vjeruj mi!
Ima ih i ti i to dost, vjeruj mi!
-
čokmud
svaka vam cast rajo sto ste izdurali svo ono sranje i ocaj,ko je bio...ja sam iz bih otisao kao klinjo,6 godina prije rata iz mjesta gdje vise nikog svog nemam osim par betonskih zidova i krova,sada je to dio Četniteta.morao sam sa starim doci u oktobru 1994. dedo umro.putem sta sam vidio tesko mi je pricati a tek kad sam stigao u mjesto...nakon brojnih punktova,blokada,iforove pratnje da nas nebi ko sa brda pomazio.sjecam se lica ljudi koji su mi zavidjeli sto nemam kratku kosu,htjeli me osisat
pitali me:koji k.... ti tu radis?bjezi bolan prije nego pocne jos vece sranje,ne gine ti linija...bilo mi je i drago i tesko sto sam se trebao vratit nakon 10 dana u zg.do tada su mi vec meci zujali kraj uha,tresnulo par granata sa vlasica...
ova tema je totalno bezveze.
ova tema je totalno bezveze.
- cHupjahalic@
Rat u rodnom gradu - pod ustaskom okupacijom, izbjeglica na nasoj teritoriji, potpisivanje primirja sa Hrvatskom.... ostala jos 8 mjeseci poslije primirja i put pod noge... Inostranstvo i zivot u njemu... i dan danas.

- beco
#83 BIO SAM U SA CITAVO VRIJEME I ZALIM ZBOG TOGA
Citav rat sam proveo u sarajevu sa svojom porodicom i sad mi je muka kako se ljudi prema tome ponasaju, sad manje prava imaju oni koji su ostalo nego oni sto su otisli, isto koda nas neki kaznjavaju sto smo ostali i napatili se tolike godine. Ma bio sam budala trebao sam i ja davno zbrisati. Ali samo znam da se ne smije zaboraviti oprostiti mozda i da ito onima koji su nacisto sa istinom, ali zaboraviti ne. Pa onda neka pitaju neki sto ne idem na srbijanske pjevajkel.
P.S. i onaj ciko iz sds je bio lik sinoc. najbolja mu ja izjava bila "Ja veoma volim rs", mislim sta hoce time da kaze, ali mu ga je zato i voditelj sukno kad je reko i da i mi volimo rs, da je to dio BIH.
P.S._1_1 Jest sinoc pametna cura na Centralnom zatvoru bila kako cura pametno prica. Svaka cast! E onakvih ljudi vise treba a ne politicara!_VLAST NARODU
P.S. i onaj ciko iz sds je bio lik sinoc. najbolja mu ja izjava bila "Ja veoma volim rs", mislim sta hoce time da kaze, ali mu ga je zato i voditelj sukno kad je reko i da i mi volimo rs, da je to dio BIH.
P.S._1_1 Jest sinoc pametna cura na Centralnom zatvoru bila kako cura pametno prica. Svaka cast! E onakvih ljudi vise treba a ne politicara!_VLAST NARODU
-
senada
#85 Re: BIO SAM U SA CITAVO VRIJEME I ZALIM ZBOG TOGA
Pazljivo sam je slusala i bila bukvalno sokirana koliko djevojka pojma nema sa sociologijom a da ne govorim sa psihologijom a ipak je "uspjela" magistrirati i sprema doktorat iz te oblasti.Jadna bi bila vec uveliko oboljela BH nacija sa onakvim lijecnicko terapeutskim profilima.beco wrote: P.S._1_1 Jest sinoc pametna cura na Centralnom zatvoru bila kako cura pametno prica. Svaka cast! E onakvih ljudi vise treba a ne politicara!_VLAST NARODU
Ocekivati od nekoga ko se sam ne zna izraziti da forsira izraz duse i uma drugih osoba je zlocin nad covjecnosti.Tako sto je ravno dati automehanicaru da hirurski tretira kardiovaskularne bolesnike.
Ali sve je to dio plana i programa nase nadasve "progresivne i humane" politike "politicara i drzavnika."
-
elle
kod mene je isti slucaj : kada kazem da sam otisla iz Sarajeva krajem 94 odgovore mi " pa da 95 je bila najgora"... jel za smijeh ili suze pitam se ?horns&drums wrote:A sta cu ja jadan?
Mene nedavno jedna "prijateljica" opra pravo sto se toga tice. Bila je neka diskusija i ona ce meni mrtva-ladna: "Ma ok, ali ti si pobjegao". Mada zna da sam pobjegao pred kraj, kao i da su mi ledja obolila od rovova i zivci i sve...
Dzaba, ja u drugoj kategoriji jer sam otisao i tacka. Fuj...
- revolver amidza
[quote="BISCANIN2"]Cijelo vrijeme, iz skolske klupe u rat DOBROVOLJNO ,511 slavna , 501 slavna .70 % RVI ,nikad se sekunde nisam pokajao , Cak mi je svaki momemant proveden u ratu dragocjen ,nebi ga mjenjao niza sta .
MOŽDA ZVUCIM LUDO ALI JE TAKO , I ZNAM KAMARU ONIH KOJI ISTO MISLE .
Nama su to dobra stara vremena .
Moj čovjeK!!!
moja malenkost,17.krajiška,712. brdska
MOŽDA ZVUCIM LUDO ALI JE TAKO , I ZNAM KAMARU ONIH KOJI ISTO MISLE .
Nama su to dobra stara vremena .
Moj čovjeK!!!
moja malenkost,17.krajiška,712. brdska
-
BigusDickus
Gdje "ovdje"...
i preciziraj o kojem se tacno ratu radi...
P.S.
Ne kazes li O(D)BRAMBENO OSLOBODILACKOM, svi ce znati da nisi NAS...
P.S.
Ne kazes li O(D)BRAMBENO OSLOBODILACKOM, svi ce znati da nisi NAS...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Za ne osvrtati se, to su ljudi kojima je dosadno u zivotu pa se preracunavaju...elle wrote:horns&drums wrote:kod mene je isti slucaj : kada kazem da sam otisla iz Sarajeva krajem 94 odgovore mi " pa da 95 je bila najgora"... jel za smijeh ili suze pitam se ?
- cHupjahalic@
Znam kako je, izisla sam iz Bosne pred Novu 95.-u godinu. Najzalosnije je kad neko, ko je izisao pocetkom 92.-e, meni tvrdi da je prosao isto kao i oni koji su izisli kasnije.horns&drums wrote:elle wrote:Za ne osvrtati se, to su ljudi kojima je dosadno u zivotu pa se preracunavaju...horns&drums wrote:kod mene je isti slucaj : kada kazem da sam otisla iz Sarajeva krajem 94 odgovore mi " pa da 95 je bila najgora"... jel za smijeh ili suze pitam se ?
Dizem kapu svima koji su ostali i prezivjeli sve teske dane poslije mog odlaska (nije im lahko ni dan danas
- kriticarka_nikova
chupjahalic...jel imas po' markecHupjahalic@ wrote:horns&drums wrote:Znam kako je, izisla sam iz Bosne pred Novu 95.-u godinu. Najzalosnije je kad neko, ko je izisao pocetkom 92.-e, meni tvrdi da je prosao isto kao i oni koji su izisli kasnije.elle wrote: Za ne osvrtati se, to su ljudi kojima je dosadno u zivotu pa se preracunavaju...
Dizem kapu svima koji su ostali i prezivjeli sve teske dane poslije mog odlaska (nije im lahko ni dan danas).
- cHupjahalic@
Takvih tuznih primjera nazalost imamo po domovini.kriticarka_nikova wrote:chupjahalic...jel imas po' marke