Spor oko prikazivanja lika Muhammeda a.s.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
danas

Post by danas »

zena wrote: danas, ako mi kazes da je vjera kojoj ja pripadam i njen Poslanik terorista? Sta sam ja? Kakvim me predstavljash?
pa nisam ja obecavala djeci iz palestine 77 djevica sa kojima ce da "uzivaju" u raju, pa ne znam zasto mene prozivas...
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

danas wrote:zavisi u kojem se kontekstu prica... neukusno je i sramno zajebavati se recimo robovlasnistvom, ali sa crncima kao crncima. zasto ne? kada su se grci i ostali (najvise pravoslavci) nadigli da se zale oko prikazivanja isusa u filmu "isusovo zadnje iskusenje" jer je on tu prikazan kako pije i ima seks sa magdalenom, to je bila vijest na CNN-u jedan i i onda gotovo. a knjigu je napisao grk, i onda je pretocena u holivudski film, u kojem se isus ne skida sa magladene ko dijete sa tresnje. i zamisli, film je igrao u cafirskim zemljama!
koja strahota!

pazi, ako su se ti arapi i ne znam ko ne, nasli uvrijedjeni, oni svakako imaju pravo da se zale. neka bojkotuju robu. neka pisu prosvjedna pisma. neka se zale. ali ne mogu zahtijevati za sebe drugaciji tretman nego sto ga imaju "domoroci" u ciju su avliju dosli da zive -- pa ako se danci i francuzi zajebaju sa svojim bogovima, onda ne znam zasto ne bi imali pravo da se zajebaju sa tudjim (ne cak ni bogom, vec covjekom, jer muhamed je covjek)....
Danas, postoje granice do kojih bi se trebalo saliti. Recimo neumjesno se saliti na racun stradanja Jevreja u II WW, ili recimo na temi raspeca Isusa. Muslimanima nikada nije palo na pamet da se sale sa raspelom Isusa Hrista. Eh sada tvojom logikom svako se moze zajebavati na svaku temu koja mu padne na pamet bez trunke odgovornosti. Sta mislis da li je tom logikom umjesno sada da se ja salim na racun tvoje mame? NE! Zasto ne, ako je ona tebi sveta meni nije i sve tako u krug dok se ne pobijemo. Vidis dolazimo do granice gdje se moje pravo zavrsava, tako je trebalo biti i sa likom Muhameda a.s.
danas wrote: PS iduci put kad koljes kurban, ja cu uloziti prosvjed, bojkotovati te, i ciniti sve da ti otezam zivot. jer, mene kao vegeterijanku taj cin duboko vrijedja, to je uvreda svega moga... sad kad malo bolje razmislim, svaki put kad sjednes da jedes meso, ja mozda treba da ti zagorcavam zivot, jer se meni to ne dopada a i onako, mislim, vrijedja me. zasto je tvoje pravo da jedes kurban vrijednije od moga (isto tako MENI SVETOG) prava da ne jedem meso?
ma dovescu i raje hindusa; oni ne samo da su vegeterijanci, vec im je krava i bozanstvo (malo starije od tvoga bozanstva i tvojih poslanika), pa vidi sta ces... :-) :-) :-)
Ti svakako imas pravo da protestujes sto se generalno kolje kurban, ali on ne kolje kurban javno pred TV kamerama i novinarima. Dakle to sta on radi u svojoj avliji je njegova privatna stvar. On ne govori Hindusi su pederi jer ne jedu meso, vec vrsi obrede u skladu sa svojom vjerom koji zakonom nisu zabranjeni. Dakle tvoje poredjenje obreda klanja kurbana i objave uvredljivih karikatura lika Muhameda a.s. je u najmanju ruku neprimjereno.

Nemoj shvatiti ovo kao provokaciju vec samo pokusaj da ti pojasnim da nasa licna i vjerska prava nisu neogranicena i beskonacna.
vesela

Post by vesela »

@zena

mislim da ti je pogresno pitanje...ovdje ima povrijedjenih zbog ispada u danskoj...nijedan pojedinac ili grupa muslimana sa balkana se nije javno oglasila...sticem dojam da hoce da se sklone od belaja...a mi cemo, izgleda na forumu zabelajit pravo
rewritable

Post by rewritable »

danas wrote:
rewritable wrote:
A wrote: Ausvic - kao sto ti Danas objasni - ismijavati se zrtvama je kranje neukusno i neprihvatljivo.
Vicevi o crncima se redovno pricaju.
Isus se parodira na sve moguce nacine, javno, u filmovima, na karikaturama, u vicevima. Samo navali!

I šta sad hoćeš da kažeš A, da je to ispravno što se priča o crncima i Isusu.
zavisi u kojem se kontekstu prica... neukusno je i sramno zajebavati se recimo robovlasnistvom, ali sa crncima kao crncima. zasto ne? kada su se grci i ostali (najvise pravoslavci) nadigli da se zale oko prikazivanja isusa u filmu "isusovo zadnje iskusenje" jer je on tu prikazan kako pije i ima seks sa magdalenom, to je bila vijest na CNN-u jedan i i onda gotovo. a knjigu je napisao grk, i onda je pretocena u holivudski film, u kojem se isus ne skida sa magladene ko dijete sa tresnje. i zamisli, film je igrao u cafirskim zemljama!
koja strahota!

pazi, ako su se ti arapi i ne znam ko ne, nasli uvrijedjeni, oni svakako imaju pravo da se zale. neka bojkotuju robu. neka pisu prosvjedna pisma. neka se zale. ali ne mogu zahtijevati za sebe drugaciji tretman nego sto ga imaju "domoroci" u ciju su avliju dosli da zive -- pa ako se danci i francuzi zajebaju sa svojim bogovima, onda ne znam zasto ne bi imali pravo da se zajebaju sa tudjim (ne cak ni bogom, vec covjekom, jer muhamed je covjek)....

PS iduci put kad koljes kurban, ja cu uloziti prosvjed, bojkotovati te, i ciniti sve da ti otezam zivot. jer, mene kao vegeterijanku taj cin duboko vrijedja, to je uvreda svega moga... sad kad malo bolje razmislim, svaki put kad sjednes da jedes meso, ja mozda treba da ti zagorcavam zivot, jer se meni to ne dopada a i onako, mislim, vrijedja me. zasto je tvoje pravo da jedes kurban vrijednije od moga (isto tako MENI SVETOG) prava da ne jedem meso?
ma dovescu i raje hindusa; oni ne samo da su vegeterijanci, vec im je krava i bozanstvo (malo starije od tvoga bozanstva i tvojih poslanika), pa vidi sta ces... :-) :-) :-)
Zao mi je sto cu te razocarati, ali mislim da je religija i osjecaji koje ljudi gaje prema ovoj ili onoj vjeri vaznije od necijih prehrambenih navika odnosno opredjeljenja.
Poslanici nisu moji.
Ako ti ima smisla da se molis kravi ili nekoj drugoj zivotinji, ti izvoli, ali ja ne pripadam niti mislim pripadati grupi ljudi koja se moli bićima na nižem stupnju svijesti i inteligencije. A ISTO TAKO, KOLIKO GOD MI TO BILO GLUPO, NE MISLIM IH IZLAGATI JAVNOM RUGLU. Ako nista onda zbog njihovih licnih osjecaja.
danas

Post by danas »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ti svakako imas pravo da protestujes sto se generalno kolje kurban, ali on ne kolje kurban javno pred TV kamerama i novinarima. Dakle to sta on radi u svojoj avliji je njegova privatna stvar. On ne govori Hindusi su pederi jer ne jedu meso, vec vrsi obrede u skladu sa svojom vjerom koji zakonom nisu zabranjeni. Dakle tvoje poredjenje obreda klanja kurbana i objave uvredljivih karikatura lika Muhameda a.s. je u najmanju ruku neprimjereno.

Nemoj shvatiti ovo kao provokaciju vec samo pokusaj da ti pojasnim da nasa licna i vjerska prava nisu neogranicena i beskonacna.
bilo bi drugacije (i valjda, OK?) da se sale prave u avliji, a ne javno -- kao sto je OK da se kurban kolje u svojoj avliji, a ne javno?!? ne kontam, ali dodacu -- svedska i danska i francuska JESU NECIJE PRIVATNE avlije! i to ne tih koji se sad kao nasli uvrijedjeni. i u toj avliji, eto, zakonom jos nije zabranjeno zajebavati se sa bozanstvima. ljudi koji se zezaju sa raspecem svoga boga valjda imaju pravo da se zezaju i sa seksualnim opsesijama tvoga boga (77 djevica i slicno). sta ces, domokratija...

upravo zato sto nasa licna prava nisu neogracena, da li se ja onda trebam potruditi da ogranicim tvoja prava da koljes kurban. jer tvoje sveto je meni neprimjerno i vrijedja me.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Po nekima mogu pricat ono sto oni odobravaju. A niposto ono sto mi oni zabrane. Ismijavanje nije ljepo al zabrana je jos gora.
danas

Post by danas »

rewritable wrote:[Zao mi je sto cu te razocarati, ali mislim da je religija i osjecaji koje ljudi gaje prema ovoj ili onoj vjeri vaznije od necijih prehrambenih navika odnosno opredjeljenja.
ne mislis tako kada treba jesti krmetinu. a nekim ljudima je vegeterijanstvo dio religije, koja je malo starija i malo brojnija od tvoje...
Poslanici nisu moji.
Ako ti ima smisla da se molis kravi ili nekoj drugoj zivotinji, ti izvoli, ali ja ne pripadam niti mislim pripadati grupi ljudi koja se moli bićima na nižem stupnju svijesti i inteligencije. A ISTO TAKO, KOLIKO GOD MI TO BILO GLUPO, NE MISLIM IH IZLAGATI JAVNOM RUGLU. Ako nista onda zbog njihovih licnih osjecaja.
pa nemoj im se izrugivati ako neces. tvoj izbor. ali ne mozes zabraniti nekome drugom da se zajebaje sa hindusima ako hoce. a o svom postivanju drugih religija kazes vise sa svojim nipodistavnim komentarom oko "nizih bica" nego sa svojim ko fol "respektom" jer ne crtas karikature koje ih eto izlazu javnom ruglu, nego im se privatno i u svoj brk podsmijevas jer im je krava sveta zivotinja...
Last edited by danas on 03/02/2006 16:12, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

digger wrote:
zena wrote:...Studirajuci, zapanjila me kolicina uvredljivih materijala koji su se mogli naci u zapadno-kršćanskim predstavama islama i posebno Poslanika islama... Sataniziranje se uglavnom pojavljivalo u okviru crkvenih knjiga (ali drugih, uglavnom nije ni bilo), gdje opisi Muhammeda s.a.v.s. sez u od bajkovitih, recimo da je imao rep, crvene đavolske oci...
Zeno, zeno... gdje bona ode? Zasto stalno vozas jednosmjernim ulicama? Nikada nisi cula nesto negativno sto muslimani pokazuju prema hriscanima?

Razlike u religioznoj pripadnosti su danas osnovna baza za netrpeljivost. Dakle, kako sijes tako ces da zanjes. Tacka.
Jesam. I moj glas je uvijek bio protiv toga. Ali vi se toga ne sjecate. Nije ni vazno. I da.. onako kako sijete...u pravu si.
@Razlike u religioznoj pripadnosti su danas osnovna baza za netrpeljivost.@
nije tacno. U pitanju je moc i vlast. Ali to se zna.
Edit

Post by Edit »

Vingo wrote:
Haqqani wrote:Bismillah!

Braæo i sestre,
pozivamo vas da se pridru¾ite mirnom i dostojanstvenom protestu protiv skrnavljenja lika i djela Posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda a.s. u danskim i drugim zapadnim medijima.

Protest æe se odr¾ati u nedelju 12. februara 2006. godine ispred Danske ambasade u 13 sati. Okupljanje je ispred Ali-pa¹ine d¾amije poslije podne namaza.
Zasto tek u nedelju?
Oprostite decki, a sta vi time zelilte postici? Sta danska vlada ima s objavljivanjem te karikature? Zelite li da oni prema vasoj volji mijenjaju svoj ustav, svoje zakone, svoj nacin zivota, kako bi ispunili vas zahtjev da se, sto bi bilo moguce u islamskoj zemlji, autor karikature kazni? Kazniti ga moze samo danski sud. Po danskim zakonima. Izvolite srociti i uloziti zalbu.
Uostalom, ko je od vas vidio tu karikaturu i licno ocijenio da je uvredljiva? Ili je to opet prema - fetvi?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A wrote:
rewritable wrote:Zao mi je sto cu te razocarati, ali mislim da je religija i osjecaji koje ljudi gaje prema ovoj ili onoj vjeri vaznije od necijih prehrambenih navika odnosno opredjeljenja.
Ali to je samo tvoje misljenje, a ne opsteprihvacena istina. Jer - ko to moze odrediti sta je svetije - prehrambene navike ili religija? Ko moze presuditi objektivno?

U Evropi je sloboda ta koja je najsvetija. Iznad religije
A. sta je sloboda?
Vrijedati drugoga je sloboda?
Ima li granice?

I licno...mislim da to nije tacno. Svetije je nesto drugo.
Pusur

Post by Pusur »

Ja mislim da ova rasprava ne vodi nigdje jer svi oni koji ovdje pisu postove imaju svoje stavove i bez obzira sta drugi napisali ovi se drze svojih i ni sekunde ne ustupaju cak sta vise sve vise vodi ka onako malo sastrane malo uvali.
Svako ima svoje i zato ne vidim nikakvak napredak, ono da neko skonta sta ovi drugi govore.

Svako ima pravo da iskaze svoje stavove i da se bori za njih!

Ko ima Vjeru on vjeruje a onaj ko nema....ostaje da se vidi:)
Last edited by Pusur on 03/02/2006 16:19, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

zena wrote:
A. sta je sloboda?
Ima li granice?

a sta je to drugo zeno? nema nista svetije ni vrijednije od slobode...
a sto je tebi nesto drugo sveto... stas', pa nekome nije.

PS ja kad sam isla u saudijsku arabiju, morala sam se pokriti. mal' me slag nije strefio... ali taki im zakon.
dje su tad bile tvoje granice? i moja sloboda?
Edit

Post by Edit »

Pusur wrote:Svako ima pravo da iskaze svoje stavove i da se bori za njih!
pa i karikaturista....

(Jesi li to mislio? Ako nisi, onda - upsss :)
Fair Life

Post by Fair Life »

Edit wrote:(...)
... Ili je to opet prema - fetvi?
Image

Image
Daily protest in Muslim countries over 'blasphemous' cartoons
zanzibar

Post by zanzibar »

Moram priznati da su me mnoga misljenja forumasa razočarala. Prije svega moram reći da sam vjernik i da su me karikature duboko povrijedile. Zaista mislim da je Muhamed, pored toga što je bio Poslanik, bio izuzetan čovjek, jer samo treba pogledati broj njegovih sljedbenika kroz vijekove, i sada se neki karikaturista znajući da će to povrijediti osjećaje ljudi šali s njegovim likom.
Evo, bit ću konkretan. Bio sam u sarajevu u ratu i znam ko je napao ovaj grad, i znam koliko je ljudi pobijeno, šta su preživjeli, ali nikada i nikada mi nije na pamet palo da za to optužim Isusa Krista, jer znam da je kao i Muhamed veliki čovjek i poslanik.
Ni ono što Amerikanci rade po cijelom svijetu nikada me nije navelo da optužim Isusa Krista.
To što izraelci rade nikada me nije navelo da optužim Mojsija ili Abrahama, jer mislim da su to bili veliki ljudi, baš kao Muhamed i Isus.
To što neki muslimani koriste terorizam, nikada me nije navelo da optužim Muhameda.
A ne da se našalim sa svima njima.
Mislim da shvatanje izražavanja i demokratije zaista ne znači apsolutnu slobodu.
A kakav je Muhamed čovjek bio, pokazuje jedan njegov hadis:
"Veći grijeh je uvrijediti čovjeka, nego srušiti Kabu!"
Usput pogledajte zaglavlje novina koje su objavile karikaturu i obratite pažnju na žutu zvijezdicu iznad slova imena novine.
Evo linka: http://www.jp.dk/
danas

Post by danas »

Fair Life wrote:
Edit wrote:(...)
... Ili je to opet prema - fetvi?
Image

Image
Daily protest in Muslim countries over 'blasphemous' cartoons
pa mogla je se ova zajebat i ponekad mozda malo protestvovat da joj se da pravo da ima vozacku dozvolu.... :oops: :oops: :oops: :oops:

stas', toga se nije sjetila. bitnije -- sa njen svakodnevni zivot -- je sta tamo neki danac reko... :oops:
vesela

Post by vesela »

@danas

a sta si ti, draga trazila po saudijskoj arabiji? :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:
A. sta je sloboda?
Ima li granice?

a sta je to drugo zeno? nema nista svetije ni vrijednije od slobode...
a sto je tebi nesto drugo sveto... stas', pa nekome nije.

PS ja kad sam isla u saudijsku arabiju, morala sam se pokriti. mal' me slag nije strefio... ali taki im zakon.
dje su tad bile tvoje granice? i moja sloboda?
Kriv izraz, Evropi je nesto drugo svetije. Za mene se zna.
Moje granice ? E mal me shlag ne strefi.. Pa ako bi se iko trebao sjecati to si ti.... Takav zakon ne bih odobrila ni kad bi mi bio zadnji.
Last edited by Kwaheri on 03/02/2006 16:26, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

danas wrote: bilo bi drugacije (i valjda, OK?) da se sale prave u avliji, a ne javno -- kao sto je OK da se kurban kolje u svojoj avliji, a ne javno?!? ne kontam, ali dodacu -- svedska i danska i francuska JESU NECIJE PRIVATNE avlije! i to ne tih koji se sad kao nasli uvrijedjeni. i u toj avliji, eto, zakonom jos nije zabranjeno zajebavati se sa bozanstvima. ljudi koji se zezaju sa raspecem svoga boga valjda imaju pravo da se zezaju i sa seksualnim opsesijama tvoga boga (77 djevica i slicno). sta ces, domokratija...
Trebalo bi postojati granice koje se postuju i koju su svete u drustvima koja za sebe tvrde da su civilizovana i demokratska. Pokusao sam ti objasniti to na primjeru roditelja. Za svakog od nas je vlastiti roditelj svet i neprikosnoven. Tako je vjernicima, pripadnicima razlicitih religija njihov poslanik/bog svet i neprikosnoven.
danas wrote: upravo zato sto nasa licna prava nisu neogracena, da li se ja onda trebam potruditi da ogranicim tvoja prava da koljes kurban. jer tvoje sveto je meni neprimjerno i vrijedja me.
Kao sto sam rekao, klanje kurbana je obred i nema konotaciju zezanja i sale. Ne vidim zasto bi taj obred vrijedjao tvoja vjerska osjecanja? Taj obred moze za tebe biti surov i barbarski ali nikako da vrijeda tvoja vjerska uvjerenja jer se tim obredom ne pokusava nista reci lose o pripadnicima tvoje religije ili bozanstva.

Pozdrav
Fair Life

Post by Fair Life »

. . .
Last edited by Fair Life on 03/02/2006 16:32, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

vesela wrote:@danas
a sta si ti, draga trazila po saudijskoj arabiji? :D
isla poslom :D :-)
Edit

Post by Edit »

zanzibar wrote:"Veæi grijeh je uvrijediti èovjeka, nego sru¹iti Kabu!"
:? :? :?

Izvnii,zvucis kao neko ko zeli pozitivno razmisljati ali ovo sto si naveo - meni ne zvuci tako duboko humanisticki. Sta mislis koliko bi ljudi povrijedio rusenjem grada?

Meni taj hadis zvuci kao opravdanje za krvavu osvetu zbog uvrede... da li na taj nacin teroristi opravdavaju svoje akcije? Treba li sad Danska ocekivati "opravdane" teroristicke napade???
danas

Post by danas »

shvatam ja tebe zanzibar i drvosjeco, ali i vi (kao i vase kolege u vjeri, bilo islamu ili hriscanstvu, ili bilo cemu drugom) trebate shvatiti da ono sto je vama sveto nije sveto nekome drugom. ne samo da nije sveto, vec je i nebitno, beznacajno...

jednostavno, pravim generalnu stavku a to je da ima raznoraznih "svetinja" i da samo zato sto je nesto ili neko nekome "sveto" ne znaci da je nedodirljivo. generalne norme vec postoje, i njih sam navela u prvom postu -- sa zrtvama se nije zajebavati, a sve ostalo... siroko ti polje...

PS ja mogu napraviti isti argument za kurbana kao i ti za ove karikature. cak sta vise, moj argument je jaci. kao neko ko postuje zivot, i kome je zivot svetinja, klanje bilo koje zivotinje je direktno ponizavanje moje vjere i mojih vjerskih osjecaja. obzirom da tu ima i neke prolivene krvi (a ne samo karikatura), mislim da je moja uvreda malo realnija...

sad, to sto neko smatra da je njegovo sveto malo svetije od moga svetog... i sto hoce jedan tretman za svoje sveto, a drugi za moje sveto... to je vec neki drugi par rukava...
Drvosjeca iz Dejcica

danas wrote:shvatam ja tebe zanzibar i drvosjeco, ali i vi (kao i vase kolege u vjeri, bilo islamu ili hriscanstvu, ili bilo cemu drugom) trebate shvatiti da ono sto je vama sveto nije sveto nekome drugom. ne samo da nije sveto, vec je i nebitno, beznacajno...

jednostavno, pravim generalnu stavku a to je da ima raznoraznih "svetinja" i da samo zato sto je nesto ili neko nekome "sveto" ne znaci da je nedodirljivo. generalne norme vec postoje, i njih sam navela u prvom postu -- sa zrtvama se nije zajebavati, a sve ostalo... siroko ti polje...

PS ja mogu napraviti isti argument za kurbana kao i ti za ove karikature. cak sta vise, moj argument je jaci. kao neko ko postuje zivot, i kome je zivot svetinja, klanje bilo koje zivotinje je direktno ponizavanje moje vjere i mojih vjerskih osjecaja. obzirom da tu ima i neke prolivene krvi (a ne samo karikatura), mislim da je moja uvreda malo realnija...

sad, to sto neko smatra da je njegovo sveto malo svetije od moga svetog... i sto hoce jedan tretman za svoje sveto, a drugi za moje sveto... to je vec neki drugi par rukava...
Klanje kurbana moze biti u suprotnosti sa tvojim vjerskim uvjerenjima ali nikako nije uvreda. Muslimani ne zrtvuju kurban da bi se time nasalili na racun necijih vjerskih osjecanja. Muslimani vjeruju da je ISA a.s. poslanik kao i poslanici prije njega. Hriscani vjeruju da je Isus BOG i to je u suprotnosti sa vjerovanjima muslimana ali nikako nije uvreda. Ako bi na takav nacin postavljali sve stvari dosli bi do anarhije gdje bi i odlazak u toalet neki luđak smatrao uvredom.
Post Reply