Tata? Babo? Oche? Stari?
-
vodolija_33
osjećaj, valjdaA wrote:A zasto?vodolija_33 wrote:Pa i pretpostavljala sam da je tebi taj dio bio posebno interesantanA wrote:Pa.... ne vidim uzrocno-posljedicno vezu![]()
Mislim - gdje ovdje, iz odgovora (interesantnih, jer eto i naucismo nesto o pirjeklu rijeci "babo") proizilazi da je vaznije kako zovemo oceve, nego koliko ih postujemo?
.. S tim sto se postovanje zasluzuje, cak i postovanje oca. Tako da neko ko mozda ne postuje oca ima dobre razloge za to i njegovo nepostovanje oca vise govori o ocu samom, nego o sinu.:D
-
archbishop
..ja svog zovem... "oce.."
shala, babo, dodushe ja sam sa sela
pa nije chudo 
shala, babo, dodushe ja sam sa sela
-
zlata
Pa i dajdza i amidza su "iz perzijskog". Daj-dzan....ujak dragi. Amu-dzan...stric dragi.danas wrote:pa moguce je, sto da ne... recimo, turski izraz za majku (anne) nije izvorna turska riejc, vec je perzijskog porijekla (koliko ja znam). mozda je slicno i sa baba... ali to i dalje ne mijenja puno cinjenicu da kad neko kod nas oca zove babo, to babo je doslo u nas jezik iz turskog (kao i mali milion drugih izraza)...digger wrote:
Mozda se varate: u Indiji "babu" oznacava oca. A kako smo svi mi ovdje vezani indo-persijskim uticajima, tu smo blize istini nego Italiji ili Turskoj.
Uglavnom...kod mene niko ne kaze babo....ali zato imamo Aba, Baba, Tata, i moj sin je svog zvao Tato!
-
BECHO
Kod mene je BABO jer sam tako naucio od malena. Kad pricam s nekim drugim - pretezno sa prijateljem, kolegom, poznanikom - i kad spominjem svog oca, onda mi se pocesto desi da ga nazovem STARI, iako tu imenicu nikad nisam koristio direktno razgovarajuci sa njim, iz postovanja. 
-
water
Da parafraziram velikog Nasrudin Hodzu:"Zovi me i bokal samo me nemoj razbiti".Nesferatu wrote:Gori si ti, sto se odazivas....water wrote:ja sam ipak najgori, mene moja zovu daddy
P.S. Da se ispravim; to daddy im se omakne ponekad. Zovu me tata najcesce bas kao sto sam i ja svog zvao.
-
senada
beogradjani koji tushe satove ili svi? cudno...bas danas mojoj komsinici zamal' jedan beogradjanin ne prodade rucni satmama29 wrote:... samo kad ti nesto trebaflora.sa wrote:u mene mi je tata![]()
uvijek...osim ponekad kad je stari![]()
Stari, imas li koju kintu![]()
Nesto me zainteresovalo, pa vas moram pitati.
U jednoj knjizari nadjoh knjigu "Sarajevski izrazi" ili nesto slicno ( ne mogu tacno naziva da se sjetim, a znat cete sigurno o cemu govorim), pa sam je onako nabrzinu prelistala.
Medjutim, iznenadilo me je kada sam procitala da se u Sarajevu u zargonu za SAT kaze CUKAJa to jos nikad nisam cula???
Znam da Beogradjani za SAT kazu CUKA
-
FFK as Lucy01
Zovem ga tata, ako nesto ozbiljno razgovaramo
Ako se sa sestrom zezam i njemu se obratimo, kazemo "oche"
Ako zovem telefonom i mashina se javi, ja ono avaz pustim: baboooooo
Posto mi je u porodici sve udrobljeno po nacionalnoj osnovi
, nekih pravila o zvanju clanova porodice ovako ili onako nema, sve dok nisu pogrdna
Mamu zovem mama ili po nadimku a majku smijem samo zvat majka, jednom je zovnula neno i kad nisam samarcinu dobilu
kaze jel' ti ja izgledam ko nena (kobiva stara)

Ako se sa sestrom zezam i njemu se obratimo, kazemo "oche"
Ako zovem telefonom i mashina se javi, ja ono avaz pustim: baboooooo
Posto mi je u porodici sve udrobljeno po nacionalnoj osnovi
Mamu zovem mama ili po nadimku a majku smijem samo zvat majka, jednom je zovnula neno i kad nisam samarcinu dobilu
-
lejla_usa
Inace je baba (otkad znam za sebe), ali kad se nesto raspilavim onda mi je babuka. A iz BL sam.BECHO wrote:Neko spomenu Babuku. Tu rijec sam prvi put cuo u inostranstvu od jedne familije iz Bugojna. Neznam u kojim se krajevima pretezno koristi ovaj naziv ali kod nas u Tuzli i Posavini je to definitivno nepoznanica.
-
Raul Gonzales
"tata" rulaaa
, kad bih ga zvao babo ispade ko da zovem neku babu
, a uostalom šta će mi turska riječ kad imam bosansku
-
BECHO
BABA mi je normalno jer se taj izraz koristi i kod nas, cak i od mladje raje. Babuka bi mozda bilo vise u ironicnom smislu, kao sto ti kazes kad se raspilavimo ili kad se zafrkavamo s nekim.lejla_usa wrote:Inace je baba (otkad znam za sebe), ali kad se nesto raspilavim onda mi je babuka. A iz BL sam.BECHO wrote:Neko spomenu Babuku. Tu rijec sam prvi put cuo u inostranstvu od jedne familije iz Bugojna. Neznam u kojim se krajevima pretezno koristi ovaj naziv ali kod nas u Tuzli i Posavini je to definitivno nepoznanica.