to je zastava koju bi svi -- da smo mi neka normalna zemlja -- trebali osjecati kao svoju.. ali ne, ne moze kod nas proci nista sto nas podsjeca na ono sto nas zblizava, vec treba uvijek pronalaziti nesto sto ce nas razdvajati. pa zasto imati jednu zastavu, kad mozemo imati tri zastave, 'nako svezane ko prije izbora, jel' tako...OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Zastava sa ljiljanima je zastava srednjovijekovne bosanske drzave i samim time niti jedan od konstitutivnih bosanskih naroda nema ekskluzivno pravo na nju ili ako hocete drugacije, svi drzavljani BH imaju jednako pravo da je osjecaju kao svoju.
Vracajmo zastavu
- danas
-
Smrt fasizmu
#78 Vracajmo zastavu
Smrt fasizmu-sloboda narodu..
[/list][/url]
-
bosna forever
Odlicno, znaci ljiljani kao simbol mogu biti vezani samo uz krscanstvo i nista drugo. Isto kao sto i zvijezda petokraka moze biti samo komunisticko obiljezje i nista drugo. A ako je jos i crvena, onda tu nema govora, vec samo mozes nazdraviti flasom sa etiketom i znakom Heinekena, i potvrditi tuznu istinu da je zvijezda potokraka, i uz to jos crvena, za vijek vijekova rezervisana da bude samo simbol komunista.
A o nekim pticama, recimo orlovima, isto tako nema niti govora. To je samo cetnicki simbol, i nista drugo. I ko god drugi stavi slicnu pticicu na svoju zastavu, on moze biti samo budala kao nas Alija, jer nije znao ko jedino ima je zapravo da mu ta pticurina sleti na zastavu.
Smrt Fasizmu i nebudali svega ti....
A o nekim pticama, recimo orlovima, isto tako nema niti govora. To je samo cetnicki simbol, i nista drugo. I ko god drugi stavi slicnu pticicu na svoju zastavu, on moze biti samo budala kao nas Alija, jer nije znao ko jedino ima je zapravo da mu ta pticurina sleti na zastavu.
Smrt Fasizmu i nebudali svega ti....
-
da pamtis
- Fair Life
#81 Re: Vracajmo zastavu
Obojica... antifasisti.
-
da pamtis
#83 Re: Vracajmo zastavu
http://www.aimpress.ch/dyn/trae/archive ... ae-sar.htmFair Life wrote:Obojica... antifasisti.
In the very beginning of her presidential term in office, the other wartime
vice-president of RS Nikola Koljevic tragically ended his own life
- Drvosjeca iz Dejcica
Edin H. ostavi se napamet naucenih fraza o kulturi ophodjenja. Kao sto je to svojstveno tupim ljudima ti se hvatas za moj nick koji je upravo mamac i ogledalo za takve. Ja za razliku od tebe nemam predrasuda prema drvosjecama i ljudima iz Dejcica, naprotiv na neki nacin se mogu identifikovati sa tim nadasve dobrim i postenim ljudima. U tom smisli sam i rekao Bosancu_21 da se ne trudi objasnjavati provokatoru ili tupavom covjeku.Edin H. wrote:Drvosjeca kultura ophodjenja i obrazovanje su ti vidim jaca strana kao sto ti i sam nick govori.
Lijepo je sto si uz to odgojen u socijalistickom sistemu, pa si uz to i opterecen spijunima i provokatorima.
Ipak dobra je vijest da za to ima lijeka, samo moras prvo priznati sebi problem i onda se obratiti strucnoj osobi.
zzzzzzz Boze sacuvaj da si ti zbog toga manji musliman, cak naprotiv cini te vecim, pogledaj moju recenicu, ja sam samo rekao da je situacija apsurdna.
Ipak dosta mi je istorije u ovim malim balkanskim drzavama i mislim da je vrijeme da se sagleda sadasnja situacija i pokusa ici naprijed.
Eto zato mi se svidja nova zastava koja to simbolizira.
Zao mi je, ali dobro sam zagledao one (engleske) ljiljane o kojima sam govorio i zaista izgledaju slicno, ako ne i isto.
Da sam bio u pravu govori tvoj odgovor meni gdje lupetas o engleskim ljiljanima pa ispade da je Alija iste uzeo od Engleza. Da imas dvije ciste u glavi znao bi da je ljiljan u razlicitim varijantama, u srednjem vijeku, bio na grbovima i zastavama veceg dijela evropskih dvorova. Sada iz ove pespektive mogu samo reci da si zapravo cudna simbioza ******* i zlonamjerne osobe. Iskrenim patriotima i ljudima koji vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu je u biti skoro svejedno sta ce biti na zastavi, sve dok taj simbol simbolizuje citavu BOSNU I HERCEGOVINU. Meni je i ova "nova" plavo-zuta zastava na srcu, ali ljiljani naravno imaju posebno mjesto.
- Drvosjeca iz Dejcica
#85 Re: Vracajmo zastavu
SMRT FASIZMU, valjda je to onda razlog sto Papa 1234 godine ponovo poziva na krstaski rat protiv Bosne...Smrt fasizmu wrote:TO NISU NIKAKVI LJILJANI, NEGO JE TO STARI KRSCANSKI SIMBOL DJEVICANSTVA DJEVICE MARIJE, SAMO STO ALIJA NIJE ZNAO ZA TO PA JE DOBRO NAVUKAO MUSLIMANE DA RATUJU POD KRSCANSKOM ZASTAVOM...
![]()
[/list][/url]
-
Nesferatu
Mir svakom rataru, mir svakom seljaku....
Nego kad smo vec kod zastave, zna li ko, kad ce nam vratit nasu valutu.
Bosanske dukate.....

Nego kad smo vec kod zastave, zna li ko, kad ce nam vratit nasu valutu.
Bosanske dukate.....

Mene interesuje koliko Zlatni ljiljan, kao endemican cvijet ima veze sa ljiljanima u grbu Kotromanica? I koliko ima veze, opcenito sa Ljiljanom kao simbolom Bosne.ljiljan u razlicitim varijantama, u srednjem vijeku, bio na grbovima i zastavama veceg dijela evropskih dvorova.
-
in&san
#87 Re: Vracajmo zastavu
Smrt fasizmu wrote:TO NISU NIKAKVI LJILJANI, NEGO JE TO STARI KRSCANSKI SIMBOL DJEVICANSTVA DJEVICE MARIJE, SAMO STO ALIJA NIJE ZNAO ZA TO PA JE DOBRO NAVUKAO MUSLIMANE DA RATUJU POD KRSCANSKOM ZASTAVOM...
![]()
[/list][/url]
fasisti ostaju a "prekobrojni" idu
-
in&san
tech10 wrote:Lijepa je ova zastava sa ljiljanima i simbolizira sva tri naroda. Nazalost, ocigledno nije prihvacena od druga dva naroda u BiH i glupo je nametati je ako je vise od pola BiH ne zeli. Ni ovoj novoj nista ne fali. Sto vecina rekla, treba se skoncentricati na vaznije probleme, ustanoviti drzavu koja ce funkcionisati i u kojoj ce svi zeljeti da zive i postovati je kao svoju, a zastava je manje vazan detalj.
Upravo tako
http://www.internet.ba/hidex/zastave-bih.html
-
zzzzz
Interesuje me koliko od vas zna ciji je bio prijedlog da se vrati grb sa ljiljanima kao obiljezje BiH???SiSaJuMe wrote:Kazem ti nebudali, .
Zar BIH netreba zastava kojoj ce se sva 3 naroda , odnosno svi BIH gradjani diviti i diciti.
Ovi ljiljani (bez obzira na Povjest), nisu prihvaceni kod svih gradjana BIH. Odnosno Muslimani su je samo prihvatili a ostali pljuju na nju... il ti to nije mozda jasno.
Hajmo, ovi stariji koji nisu bili u pelenama ili igrali klikera te "davne" 91'
-
ero_sa_onog_svijeta
možda, da nije bilo rata, ta bi zastava i bila prihvaćena. Al realnost je nešto sasvim drugo.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja smatram recimo da bi umjesto zvjezdica trebala biti tri zuta ljiljana. Ako Srbima i Hrvatima smeta ljiljan, smeta i Bosnjacima sahovnica i trobojka.ero_sa_onog_svijeta wrote:što se tiče te zastave, mislim da nema šanse da ta zastava bude službena zstava BiH.
Zašto?
Zato što službena zstava BiH mora biti prihvaćena od strane sva tri naroda BiH. Srbi ljiljane nikad neće prihvatiti kao ni hrvati, i eto problema.
Ova službena zastva BiH je potpuno smiješna. Ni sami građani BiH ne znaju koliko ima zvijezda na službenoj BH zastavi! Po meni trebali bi biti 3 žute zvijezde i tad bi trenutna zastava ove države imala smisla.
Sve u svemu, jadno da ne može biti jadnije. Nažalost!
Ako uzmemo npr. zastavu federacije, na njoj se nalaze ljiljan i šahovnica, ljiljan predstavlja muslimane a šahovnica hrvate. Znači, iako ljiljan kao cvijet ima određeno značenje za katolike, u ovom slučaju ljiljan u BiH kao simbol veže se za muslimane, i samim tim nikad neće postati kao službeni grb ili zastava ovakve BiH.
Jedno su želje a drugo je realnost.
-
schnjufko
#91 ajd da pokusam pomoc
Mozes provjeiti u zavodu za zastitu spomenika republickom malo vise o simbolici grba
Sto se tice idejnog rijesenja mislim da je njegov autor bio Svetozar Pudaric, i mozda jos par autora a koliko se sjecam bio je u to doba konkurs da se nadje idejno rijesenje za grb i zastavu i bilo je jos nekih varijanti ali posto se ova nalazi na dukatu (Bosanski dukat ) bilo je logicno da isti simbol bude i na zastavi mada Bsanski dukat nije dugo trajao i mnogo poznatija valuta od njega je bio Cetvorostruki dukat koj je bio jako vrijedan i cijenjen u to doba
Valjda sam pomogao malo oko tih simbola za ostalo zakopaj po arhivama
Sto se tice idejnog rijesenja mislim da je njegov autor bio Svetozar Pudaric, i mozda jos par autora a koliko se sjecam bio je u to doba konkurs da se nadje idejno rijesenje za grb i zastavu i bilo je jos nekih varijanti ali posto se ova nalazi na dukatu (Bosanski dukat ) bilo je logicno da isti simbol bude i na zastavi mada Bsanski dukat nije dugo trajao i mnogo poznatija valuta od njega je bio Cetvorostruki dukat koj je bio jako vrijedan i cijenjen u to doba
-
Patriotska_Liga_BiH
davati komentar ovdje je glupo jer su ovdje sve debili, svi mi znamo sta ljiljani predstvaljaju. oni koji vole ljiljane za njih samo ta zastava vazi.
-
mr__bosnjak
Evo nije me bilo dan i tema vec dobila 90 odgovora... mashalla...
Nego da nastavimo, onaj Hrvat koji tvrdi nesto o hrvatsvu od pamtivjeka mogu se samo smijat. Ocito je ko je tu intelektualno ogranicen, za tvoju informaciju Hrvati se ovdje pojavljuju tek sredinom i krajem 19 stoljeca kroz hrvatizovane Bosnjake katolicke vjere. A dalje za Edina H. Moras razlikovat nacionalne i vjerske simbole. Krst je hriscanski vjerski simbol a polumjesec i zvijezda muslimanski. Istovremeno ljiljan je nacionalni bosnjacki simbol. I sta sad ima veze ako ga i Englezi imaju, imaju ali nema tolko znacenje ko u nas. I evo primjer, zastava Somalije(muslimanske drzave) je bijela zvijezda(identicna americkoj) na plavoj podlozi(i Amerikanci imaju plavu boju) a bas americka koju oni nemogu smislit je cijelih 50 takih zvijezda a jos i plava boja. Svaki Somaliac(a nisam vidio religioznijeg naroda od Somalijaca) se sa svojom ponosi i nije mu na kraj pameti da odbacuje svoje naslijedze zbog neznam sta... Hrvati imaju polumjesec i zvijezdu na gornjem dijelu grba sa sahovnicom(gledaj blize pa ces vidjet) a zna se sta vecina Hrvata misle o islamu. Znaci nema veze ako sam Papa ima ogromni ljiljan jer je to simbol nasih predaka, plemica, obicnih ljudi, ratnika i da nenabrajam... I jos je simbol nase borbe protiv fasistickog agresora. Jednostavno jedini validni simbol Bosnjaka i Bosne i Hercegovine je zlatni ljiljan.
Nego da nastavimo, onaj Hrvat koji tvrdi nesto o hrvatsvu od pamtivjeka mogu se samo smijat. Ocito je ko je tu intelektualno ogranicen, za tvoju informaciju Hrvati se ovdje pojavljuju tek sredinom i krajem 19 stoljeca kroz hrvatizovane Bosnjake katolicke vjere. A dalje za Edina H. Moras razlikovat nacionalne i vjerske simbole. Krst je hriscanski vjerski simbol a polumjesec i zvijezda muslimanski. Istovremeno ljiljan je nacionalni bosnjacki simbol. I sta sad ima veze ako ga i Englezi imaju, imaju ali nema tolko znacenje ko u nas. I evo primjer, zastava Somalije(muslimanske drzave) je bijela zvijezda(identicna americkoj) na plavoj podlozi(i Amerikanci imaju plavu boju) a bas americka koju oni nemogu smislit je cijelih 50 takih zvijezda a jos i plava boja. Svaki Somaliac(a nisam vidio religioznijeg naroda od Somalijaca) se sa svojom ponosi i nije mu na kraj pameti da odbacuje svoje naslijedze zbog neznam sta... Hrvati imaju polumjesec i zvijezdu na gornjem dijelu grba sa sahovnicom(gledaj blize pa ces vidjet) a zna se sta vecina Hrvata misle o islamu. Znaci nema veze ako sam Papa ima ogromni ljiljan jer je to simbol nasih predaka, plemica, obicnih ljudi, ratnika i da nenabrajam... I jos je simbol nase borbe protiv fasistickog agresora. Jednostavno jedini validni simbol Bosnjaka i Bosne i Hercegovine je zlatni ljiljan.
-
zzzzz
#94 Re: ajd da pokusam pomoc
Interesuje me koliko od vas zna ciji je bio prijedlog da se vrati grb sa ljiljanima kao obiljezje BiH???
"Ljiljane" je 91' predlozio HDZ......dok su jos bili za samostalnu i nedjeljivuschnjufko wrote:Mozes provjeiti u zavodu za zastitu spomenika republickom malo vise o simbolici grba
-
hz071
A ovu kao prihvacaju sva tri naroda??? Meni prvom ova zastava ne znaci nista kao ni "himna"..SiSaJuMe wrote:Kazem ti nebudali, .
Zar BIH netreba zastava kojoj ce se sva 3 naroda , odnosno svi BIH gradjani diviti i diciti.
Ovi ljiljani (bez obzira na Povjest), nisu prihvaceni kod svih gradjana BIH. Odnosno Muslimani su je samo prihvatili a ostali pljuju na nju... il ti to nije mozda jasno.
-
in&san
#96 Re: ajd da pokusam pomoc
zzzzz wrote:Interesuje me koliko od vas zna ciji je bio prijedlog da se vrati grb sa ljiljanima kao obiljezje BiH???"Ljiljane" je 91' predlozio HDZ......dok su jos bili za samostalnu i nedjeljivuschnjufko wrote:Mozes provjeiti u zavodu za zastitu spomenika republickom malo vise o simbolici grba
Valjda sam pomogao malo oko tih simbola za ostalo zakopaj po arhivamaposlije znamo sta se desilo, mislim na promjenu ciljeva, rukovodstva stranke a i simbola
ma kod nas su sve paradoksi, pod zastavom ljiljana ljudi iz svih naroda
su se borili protiv fasista a onda dodju samozvani "predstavnici" naroda
i pocnu srat, ljiljani su cisti ko suza, sto neko rece ona nam je u srcu
ali nije mi ni ova mrska

-
bosna forever
#98 Re: ajd da pokusam pomoc
Jel' to u fazonu "Kako Bosnjacima zgaditi ljiljane", pa im reci da su ih predlozili iz HDZ rukovodstva. Veze nema!"Ljiljane" je 91' predlozio HDZ......dok su jos bili za samostalnu i nedjeljivuposlije znamo sta se desilo, mislim na promjenu ciljeva, rukovodstva stranke a i simbola
A opet kontam, s obzirom da su tada u foteljama HDZ-a sjedili dr. Davor Perinović, Stjepan Kljujic..., dokazano vece bosanske patriote od sadasnjih funkcionera iz SDA, tvoja tvrdnja mi samo pomaze da mi zgadi HDZ BiH, zbog cinjenice koliko je skrenuo sa pocetnog puta.
-
Klon
Da ti kazem ovako, ja se potpuno mogu identificirati sa ovim trokutom.Nesferatu wrote:Ja bih stvarno voljeo, kad bi mi neko objasnio to, kako to moze da se identificira sa tom trokutastom zastavom.ali nije mi ni ova mrska
Jer ta zastava predstavlja moju domovinu.
i opet kazem niko prije 1992 nije cuo za ljiljane.
Jebiga sad je trokut nasa zastava, a i nije tako losa. Vecina zastava evropskih drzava ima ruzniju zastavu od nase.
-
Nesferatu
Istorija Bosne je postojala i sve sto se zna danas o ljiljanima je prenosenje znanja od prije. To da se nije takvo znanje potenciralo, stoji, ali ne znaci da je bilo skriveno negdje, u zadnjoj fioci u Zemaljskom muzeju.
Meni ova zastava govori ovo. Prvo, nametnuta je. Znaci, predstavlja neslogu u drzavi oko mozda i najmanje bitne stvari ali ne znaci nebitne. Drugo. Predstavlja aljkavost EU i oslikava mi kako oni prilaze nasem problemu, i kako se ne snalaze u njemu. Trece, govori mi da sve, tuto kompletno historijat BiH, od Ilira pa do 1997-me godine, sva simbolika koja postoji je prekrizena i mi smo okrenuli jednu novu stranicu, na kojoj bi rado da pocnemo sve iz pocetka. Mene jedino sto veze za zastavu je ime Bosna i Hercegovina a cudi me da i to nije promjenjeno i da nam nisu nametnuli da se zovemo Experimentalna zona sumraka. Mislim, jos jedino to fali, pa da upotpunimo, himnu bez teksta, zastavu bez znacaja, drzavu koja je trosi 60% budzeta na administraciju i slicno...
Meni ova zastava govori ovo. Prvo, nametnuta je. Znaci, predstavlja neslogu u drzavi oko mozda i najmanje bitne stvari ali ne znaci nebitne. Drugo. Predstavlja aljkavost EU i oslikava mi kako oni prilaze nasem problemu, i kako se ne snalaze u njemu. Trece, govori mi da sve, tuto kompletno historijat BiH, od Ilira pa do 1997-me godine, sva simbolika koja postoji je prekrizena i mi smo okrenuli jednu novu stranicu, na kojoj bi rado da pocnemo sve iz pocetka. Mene jedino sto veze za zastavu je ime Bosna i Hercegovina a cudi me da i to nije promjenjeno i da nam nisu nametnuli da se zovemo Experimentalna zona sumraka. Mislim, jos jedino to fali, pa da upotpunimo, himnu bez teksta, zastavu bez znacaja, drzavu koja je trosi 60% budzeta na administraciju i slicno...