Sta raditi kad se priblizis 30.- tim godinama zivota ????

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

uvjek dobar gost wrote:Ima li zivota poslije tridesete, sta se mjenja, gdje smo tad. Kako da se pomirim da imam samo godinu radnog staza, kako da primim podatak da stan moram kupit, svi me pitaju kad se zenim, a ja ramenima samo sljezem. Svi govore da mi je vrijeme da se uozbiljim.... a ja njima na to odgovaram... CUJ....
Jeli mi sad vrijeme da glasam, jesam li sad zreo da bjezim odavde, je li sad vrijeme da se posvetim pravljenju djece, ili je doslo vrijeme da svjet oko sebe gledam drugim ocima?.?! Ma u stvari sto mi se vise blizi trideseta, ja sam sve ludji, nekako valjda sve ono sto sam zbog rata izgubio, sad bi nadoknadio.
Nekako ne ponasam se u skladu sa svojim godinama, zavrsio sam i fakultet, a da me isti nije promjenio. Sta Vi mislite o tome ima li zivota poslije tridesete i ima li potrebe covjek da se ponasa u skladu sa godinama u svojoj guzi ????
E moj jarane...dje me nadje :D:D:D

Za svoj 30-ti rodjendan sam se sit isplakao. Inace su mi rodjendani uvijek bucni, kakav mi je i zivot, no za trideseti sam izasao sam, napio se dosao kuci i plakao ko malo dijete. E onda sam skuzio da to i nije tako lose.

Sta se mijenja? Malo kod curica, jebi ga, ako se zaljubis u puno mladju od sebe onda ocekuj u startu da ces je 50% izgubiti. Ko zeli da mu roditelji cuju da mu se diujete zabavlja sa frajerom 10 godina starijim (u praxi, to je tako). Prednosti su visestrane, iskrenije ce svako da te voli kad predjes tridesetu. Sto se tice zenidbe, kasno ti nikada nije. Samo ti sam trebas skontati jesi li uopce "materijal" za zenidbu. I pusti price tipa "Kad se zenis". Masu njih su ozenile i udale bas te price pa sada hoce da sto vise raje povuku na dno. Jarane, zajebalo ih se bruka. Osjetices ti kad je trenutak, ne brini.

Sto znaci ponasati se u skladu sa svojim godinama? Opet, ponasati se kako okolina od tebe ocekuje da se ponasas. Ma ne daj se, budi svoj makar dva sata dnevno, ostalo pokloni okolini. I neces pasti, garantiram ti zivotom!

Radni staz. Srecom, postoje danas osiguranja i kompanije koje brinu i o tome. Upaltis neko osiguranje, nije to skupo a nije ni nemoguce zaraditi 100km za to mjesecno. To prije nisi imao u takvom obliku, sad imas-prednost novog doba.

Stambeno pitanje. Tu bih volio da ti mogu dati savjet ali ne mogu. Mladima je uvijek jebeno bilo za to stambeno pitanje. Ranije se cekalo godinama da ga dobijes pa opet placas kiriju drzavi, sad su krediti u modi. E tu trebas posao, a kojeg (ne moras mi ni pricati) nema bas. I tzu ti ne mogu pomoci, a htio bih.

Generalno, ne sekiraj se. Ima losih ali i dobrih stvari u tridesetima. Iz moje prespektive (33 su mi godine) puno boljih. Jednostavno si opusteniji (ne ravnodusan), radis sto zelis i to je to. Nemoj samo da te mahala hrani, zeni i savjetuje, budi svoj kao i do sada i vidjeces da je to jedini ispravan put. Jebo godine. Da mene neko moze vrastiti natrag u dvadesete glatko bih ga odbio, matere mi. Dobro ti ova Lucy kaze, covjek je star koliko se osjeca starim, lijep koliko se osjeca lijepim i tako redom...

Stay cool.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Horns, meni pravo nesto sega kad ti napises ozbiljan post :lol: :lol:
Jel' ovo predrasuda, il' sta... :roll: :D
vesela

Post by vesela »

Poslusaj ti, dobri gostu teta Veselu:

prestani traziti isprike u ratu. Sta si to promasio? Bilo ti je oko 20(?) kad je rat prestao. Ostao ziv i zdrav i imas iskustvo iza sebe da cijenis ZIVOT.

Kazes da si zavrsio fakultet. Ako nemas posao, trazi. Nemoj reci da ga nema. Moras kupiti stan! Pa zar to nije pozitivno? Ostvariti nesto svoje. A kad ces ako ne sad, u 30-im. Sada mozes "preskociti sam sebe".

Zenidba, djeca!? Jasta, nego! Sad te djeca zovu ciko, nemoj da tvoje dijete pitaju djeca je l' ti ovo dedo, a tvoje dijete ostane paf i ne zna sta da odgovori.

Vidis da u Sarajevu, malo, malo pa umro u 50-oj. Koja dole ili gore.

Neko rece idi pored vode! Upravo to, ili na planinu, udahni i opusti se, da bi mogao uzivati. I druzi se, puno, puno. Prijatelji zivot znace.

Sad te ceka najljepsi period. 30-40. Zreo a mlad, nigdje zakasnio a za sve imas vremena. Samo se opusti.

Na zalost, imas samo jedan problem. Muskarcima od 30 pa na gore, pada na dole, a zene sa 30 tek pocinju uzivati. Ali i za to ima lijeka.

Osmjeh na lice i u votazi! Pa tek ti je 30! :-D
digger

Post by digger »

Edit wrote:diggeru... mogu li pitati - a cime je to poceo taj novi zivot?
Mozes pitati ali "juicy" detalji ne slijede. :)

Generalno, sa prvim penzionim cekom, sjednes sam sa sobom pa kazes: OK da vidimo gdje smo. Uz dobru genetiku i zdravlje, mogu da ocekujem da zivim jos 20 godina. A bogami 20 godina je dug period.

Sta sada? Da li da nadjem udobnu fotelju uz pec, i da pomalo citam, malo drijemam... ili

-- Ponovo i regularno u "gym"
-- Nadjem posao koji trazi 20-25 sati nedjeljno s tim da mi dozvoljava stalne kontakte sa drugim osobama (interakcija)
-- Svaki dan u setnju sa ciljem makar da se kupi vekna hljeba
-- Planovi za zimski i ljetni odmor (ukljucujci i finansiranje)
-- Prestanak losih navika (n.pr. cigarete)
-- Forum aktivan (za mozak!)
-- Odredjen hobi: fizicki ili mentalni (n.pr. ceprkanje po istoriji, knjisski klub...)
-- i slicno

Sve se gornje odnosi trenutno na mene. I zato sto sam van "borbe za opstanak" moj zivot u ovoj "drugoj fazi"--sve dok sam zdrav--nije uopste losa opcija. Sta vise, preporucljiva.
horns&drums

Post by horns&drums »

Pa nisi ti dugo na forumu pa ne znas. Jeste, predrasuda je, oslobodi se toga Lucy :wink:

Vidjeces, pisem kako i zivim , nema pravila, nema klisea. Bar se borim protiv klisea :D
horns&drums

Post by horns&drums »

vesela wrote:
Na zalost, imas samo jedan problem. Muskarcima od 30 pa na gore, pada na dole, a zene sa 30 tek pocinju uzivati. Ali i za to ima lijeka. :-D
Notorna laz, u tridesetima si najpotentniji. To je veselka za after 60. Ali jebe se nama, mi imamo vijagru pa smo ok, a nisam cuo da postoji vijagra za sise :D:D:D :lol: :lol: :lol: :lol:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

horns&drums wrote:Pa nisi ti dugo na forumu pa ne znas. Jeste, predrasuda je, oslobodi se toga Lucy :wink:

Vidjeces, pisem kako i zivim , nema pravila, nema klisea. Bar se borim protiv klisea :D
Et' ja bi ti po pisanju dala jedno 26-27 godina :wink: vidis da se ono sto osjecas, reflektuje i u pisanju :wink: :D
vesela

Post by vesela »

Najvaznije je da si se nasmijao! :lol:

O ono ti je ziva, naucno dokazana istina!!! :-D
Edit

Post by Edit »

digger wrote:Generalno, sa prvim penzionim cekom,...
Eh, pa tako mi reci... da mi je prvi check od penzije, i ja bih progledala :)
No, na zalost, obzirom na to sa sam propustila da se blagovremeno pobrinem za penziono, ja to vjerovatno necu docekati... Preostaje mi da - uzivam u poslu... pod autosugestijom, da je upravo to ono sto zelim :-?
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

vesela wrote:Poslusaj ti, dobri gostu teta Veselu:

prestani traziti isprike u ratu. Sta si to promasio? Bilo ti je oko 20(?) kad je rat prestao. Ostao ziv i zdrav i imas iskustvo iza sebe da cijenis ZIVOT.

Kazes da si zavrsio fakultet. Ako nemas posao, trazi. Nemoj reci da ga nema. Moras kupiti stan! Pa zar to nije pozitivno? Ostvariti nesto svoje. A kad ces ako ne sad, u 30-im. Sada mozes "preskociti sam sebe".

Zenidba, djeca!? Jasta, nego! Sad te djeca zovu ciko, nemoj da tvoje dijete pitaju djeca je l' ti ovo dedo, a tvoje dijete ostane paf i ne zna sta da odgovori.

Vidis da u Sarajevu, malo, malo pa umro u 50-oj. Koja dole ili gore.

Neko rece idi pored vode! Upravo to, ili na planinu, udahni i opusti se, da bi mogao uzivati. I druzi se, puno, puno. Prijatelji zivot znace.

Sad te ceka najljepsi period. 30-40. Zreo a mlad, nigdje zakasnio a za sve imas vremena. Samo se opusti.

Na zalost, imas samo jedan problem. Muskarcima od 30 pa na gore, pada na dole, a zene sa 30 tek pocinju uzivati. Ali i za to ima lijeka.

Osmjeh na lice i u votazi! Pa tek ti je 30! :-D
Slazem se ja sa skoro svim sto je napisano, naravno ono za rat po meni nije tacno, a ni ono sto vuce dole... pa rano je josh...treba meda jesti..i to u velikim kolicinama...

Ne bih da ,sad kao kukam i pozivam se na rat, no htjeli priznati ili ne isti je ostavio traga u nama i na nama. A josh jedno pojasnjenje, tema nije povod kukanju niti razlog, vec razmatra jos jedan stepenik u zivotu.
horns&drums

Post by horns&drums »

Lucy01 wrote:
Et' ja bi ti po pisanju dala jedno 26-27 godina :wink: vidis da se ono sto osjecas, reflektuje i u pisanju :wink: :D
Luce, a po izgledu bi mi dala 20 :D:D:D:D

Vesela, zao mi je sto jos niste upoznali pravog muskarca :lol: :lol: :lol:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

horns&drums wrote:
vesela wrote:
Na zalost, imas samo jedan problem. Muskarcima od 30 pa na gore, pada na dole, a zene sa 30 tek pocinju uzivati. Ali i za to ima lijeka. :-D
Notorna laz, u tridesetima si najpotentniji. To je veselka za after 60. Ali jebe se nama, mi imamo vijagru pa smo ok, a nisam cuo da postoji vijagra za sise :D:D:D :lol: :lol: :lol: :lol:
Ima....zove se plasticna hirurgija...God bless Western Medicine :lol: :lol:
Jos nisam cula da da "njih" ugradjuju :lol: :lol:
novalic

Post by novalic »

nije valjda da si ti taj pravi muskarac..

ovo za padanje poslije 30. imas pravo.. 37. i ko nova
PR80.

#89 Re: Sta raditi kad se priblizis 30.- tim godinama zivota ???

Post by PR80. »

uvjek dobar gost wrote:Ima li zivota poslije tridesete, sta se mjenja, gdje smo tad. Kako da se pomirim da imam samo godinu radnog staza, kako da primim podatak da stan moram kupit, svi me pitaju kad se zenim, a ja ramenima samo sljezem. Svi govore da mi je vrijeme da se uozbiljim.... a ja njima na to odgovaram... CUJ....
Jeli mi sad vrijeme da glasam, jesam li sad zreo da bjezim odavde, je li sad vrijeme da se posvetim pravljenju djece, ili je doslo vrijeme da svjet oko sebe gledam drugim ocima?.?! Ma u stvari sto mi se vise blizi trideseta, ja sam sve ludji, nekako valjda sve ono sto sam zbog rata izgubio, sad bi nadoknadio.
Nekako ne ponasam se u skladu sa svojim godinama, zavrsio sam i fakultet, a da me isti nije promjenio. Sta Vi mislite o tome ima li zivota poslije tridesete i ima li potrebe covjek da se ponasa u skladu sa godinama u svojoj guzi ????
Da li ga ima poslije 30.-te - NE ZNAM. :D Nisam jos dogurala do 3-ice, ove godine punim 26. :)
A nisi jedini koji osjecas da si izgubio godine u ratu. Ista sam. Nekad se ponasam kao dijete od 12 posto mi bas taj period nedostaje... Kad sam se i dalje trebala igrati sa prijateljicama i lutkicama morala sam razmisljati gdje pobjeci, gdje se sakriti... :-?
Prije 2 - 3 mjeseca mi fakat dobro dodje kad me jedan od izbacivaca ispred diskoteke pitao za legitimaciju (granica je bila 20). Sva ostala raja prosla a ja morala traziti legitimaciju sto mi je samo uljepsalo noc.
Znaci kad napunim 30 izgledat cu kao da mi je 25. :D
P.S. Zeni se kad licno osjecao da si zreo za toga (stari misle da se svi uozbiljimo ako se udamo/ ozenimo sto uopsteeeeee nije tacnoooooooo - znam to iz licnog iskustva :D ).

Uzivaj u tome sto imas.... Gledaj srediti sebi posao a ostalo ce doci na svoje mjesto. Imat cemo dovoljnoooo vremena da budemo previse ozbiljni (ja se pitam da il cu ikad doci do tog nivoa :D ).
Sve u svemu mislim da je najbitnije da si ziv i zdrav. :-)

P.S. Ponasajte se tako kako osjecate sami a ne onako kako drugi od vas ocekuju. :-)
novalic

Post by novalic »

Lucy01 wrote:
horns&drums wrote:
vesela wrote:
bolje se raspitaj.. i to se vec odavno radi :D
Edit

Post by Edit »

novalic wrote:bolje se raspitaj.. i to se vec odavno radi :D
Mozebit, novo... ali pitanje je - "da li ta stvar funkcionira" (A.Culina, zav. citat)
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

novalic wrote:
Lucy01 wrote:
horns&drums wrote: Notorna laz, u tridesetima si najpotentniji. To je veselka za after 60. Ali jebe se nama, mi imamo vijagru pa smo ok, a nisam cuo da postoji vijagra za sise :D:D:D :lol: :lol: :lol: :lol:
bolje se raspitaj.. i to se vec odavno radi :D
A zato se ovi 50-60-godisnjaci, sto rade samnom, kurce :lol: :lol:
horns&drums

Post by horns&drums »

Cuj plasticna hirurgija je ipak skuplja od vijagre i ne vidjeh nesto da stoje i poslije plastike. Mozda samo obim veci :D:D

A mi maznemo bobu i mirna Bosna :D:D:D
Edit

Post by Edit »

horns&drums wrote: A mi maznemo bobu i mirna Bosna :D:D:D
Aaaa, a zato je povecan broj infarkta kod 40-50-godisnjaka...
novalic

Post by novalic »

ma mora se od necega i krepat.. samo ti ljuljaj bobe, hornito.. valjda je neko sretan..
uvjek dobar gost

E nek ja nisam najveci pesimista u Sarajevu...
horns&drums

Post by horns&drums »

Aaaa, a zato je povecan broj infarkta kod 40-50-godisnjaka...
Neka teta edit, zato zivimo do sudnjeg dana punom parom :D:D:D
vesela

Post by vesela »

Ja sto bacih bombu muskom svijetu! :lol:

Dobri moj gostu, naravno da je rat uticao, svima nama na zivot, ali mora se zivjeti. Smisao zivota, na kraju balade je porodica koju covjek stvori. Ja sam imala sretno djetinjstvo, imam najboljeg muza, domacina i prijatelja. Ostvarila sam krasnu karijeru i rat prezivjela u Sarajevu.

Ali ono sto me je najvise usrecilo i oformilo kao licnost su moja dva djeteta, odgojena zajedno sa mojim muzem. Sad kad se okrenemo iza sebe osjecamo veliki ponos. A tek nam je 40+.

Tjeraj se da gledas zivot pozitivno, bice ti lakse.

A za ono od 30 pa na gore.... :D
uvjek dobar gost

Il da kazem drugacije, ko je vidio hajra da umrem zdrav...
horns&drums

Post by horns&drums »

Zivi brzo, umri mlad, budi lijep les :D:D:D:D
Post Reply