Novi rat?
-
vesela
@mr_bosnjak
sve sto si napisao mi je poznato...postujem smiren ton i iznosenje tvog misljenja...meni je jedini problem sto ne mogu da se "presaltam" svakih 10-20 godina...a ja ista...
@rei
jednom sam ti zatvorila usta...ne pada mi napamet da sa tobom diskutijem ako ces se "nadgovarati" umjesto diskutovati i argumentovati...nadji mi jednu osobu iz RS i HB koja bi htjela zivjeti sa nama...ako nastavis sa vrijedjanjem, pokajaces se jer ja sam vrlo zajebana sarajka...selam
sve sto si napisao mi je poznato...postujem smiren ton i iznosenje tvog misljenja...meni je jedini problem sto ne mogu da se "presaltam" svakih 10-20 godina...a ja ista...
@rei
jednom sam ti zatvorila usta...ne pada mi napamet da sa tobom diskutijem ako ces se "nadgovarati" umjesto diskutovati i argumentovati...nadji mi jednu osobu iz RS i HB koja bi htjela zivjeti sa nama...ako nastavis sa vrijedjanjem, pokajaces se jer ja sam vrlo zajebana sarajka...selam
-
rei
ja cu te pustiti da uzivas u tome sto si sebi umislila.....vesela wrote:
@rei
jednom sam ti zatvorila usta...ne pada mi napamet da sa tobom diskutijem
HB jes' to neke cigaretevesela wrote:@rei
.nadji mi jednu osobu iz RS i HB koja bi htjela zivjeti sa nama...ako nastavis sa vrijedjanjem, pokajaces se jer ja sam vrlo zajebana sarajka...selam
Srba, Hrvata, Bosnjaka, Jevreja, Roma.... u ostatku domovine, pa duso
draga mi nikog ne primoravamo da sa nama zivi, borili smo se za
Bosnu i Hercegovinu a onaj ko nema ni zelje ni volje da tu zivi
ja mu stvarno zelim SRETAN PUT!
A nema razloga da i dalje upotrebljavam "pametnica"
ako nastavis kao i do sada...
-
mr__bosnjak
Hvala na kulturnom odgovoru(za razliku od nekih). Znam ja to, kad si se rodila nije bilo bosnjacke nacije(nije i kad sam se ja rodio), odjednom dosla i nemozes sad mjenjat. Ali moras pogledat sire... Jer Bosnjaci je historijsko ime za bosansku naciju. Izvorno je bilo Bosnjani a kasnije Bosnjaci. Ali ono je zabranjeno i morao je bosnjacki narod mjenjat imena ali danas nam je opet bosnjacko vraceno. Nemoj molim te da zbog toga sto nam je doslo iznenada da ga odbacimo jer je to nas amanet, nase nasljedstvo i duznost prema pradzedovima. A naravno smo i Bosanci. Vjera je nase licno ubjedzenje i nemozemo je drzat ko kolektivni nacionalni oznacitelj. Jos samo da kazem kolko je etiketa "muslimani u narodnom smislu" kostala ovaj narod-"dzihad"-"Al-Qaida"-"fanatici" i sta nam sve nisu lijepili. Ako ti zelis biti muslimanka to meni naravno nesmeta ali nacionalno moras uvidjet da je nemoguce... I da nekazem sebicno prema drugim muslimanima(naprimjer Romi i Albanci u BiH) koji sa time postaju kao neki "manji" muslimani i jos da sa time odma se ubrajaju i ateisti samo zbog imena tu a totalno odbacuju islam po kojem su ko trebaju identifikovat. Mislim da je ovo dosta argumenata da se predomislis...vesela wrote:@mr_bosnjak
@rei
-
T
Zdravo mr__bosnjak!mr__bosnjak wrote: Hvala na kulturnom odgovoru(za razliku od nekih). Znam ja to, kad si se rodila nije bilo bosnjacke nacije(nije i kad sam se ja rodio), odjednom dosla i nemozes sad mjenjat. Ali moras pogledat sire... Jer Bosnjaci je historijsko ime za bosansku naciju. Izvorno je bilo Bosnjani a kasnije Bosnjaci. Ali ono je zabranjeno i morao je bosnjacki narod mjenjat imena ali danas nam je opet bosnjacko vraceno. ...
Ja cu se samo nadovezati na ovo u vezi imena. Nije samo bosanski narod mijenjao imena, nego je ta imena mijenjala i drzava. Neka od imena su: Bathinus, Bosthicus, Bostoensis, Bosona, Bissena, Bessena, Bosonium, Bosnae, Bosnia, i Bosna i Hercegovina, a narod te drzave se zvao Bosoni, Beseni, Bosniani, Bosnjani, Bosanci itd. Ako za nekoga postoji samo onaj period kada su stari nazivi zitelja ove drzave bili izbrisani, a bio nametnut samo novokomponovani izraz Muslimani (sa velikim M), to ne govori samo o njihovom ne poznavanju istorije. Uostalom, dosta toga mozes zakljuciti i po tome sto su Bosnu i Bosance negirali i sami autori genocida koji je poceo 1992. Za njih je BiH bila vjestacka tvorevina, a bosanski (bosnjacki, sinonim) narod za njih je bio izmisljen narod. Najgore je sto i danas ta prica kod nekih pije vode.
- danas
hhhhmmmm... bosnjak i bosanac ipak nisu sinonimi i dokaz za to je sto je termin "bosnjak" ponovo uveden bez protivljenja srba i hrvata, a svi se izgleda protive uvodjenju termina "bosanac" -- znaci srbin, hrvat, i bosnjak nikome ne smeta, a "bosanac" smeta svima... sama ta cinjenica mi dovoljno govori... i kakav je to termin i ime nacije koje nam se "vraca" na kongresu SDA (ili vec sta li je bilo), bez ikakvog referenduma, glasanja...? svi argumenti koje T i mr_bosnjak navode stoje, ali za mene su to argumenti za nacionalno ime "bosanac" a ne "bosnjak". kako danas stvari stoje, nikada nijednog pravoslavca ili katolika, jevreja, ateistu... neces ubijediti da bude nacionalni "bosnjak" a mozes ih mozda ubijediti da budu "bosanci" jednog dana.
-
T
Pozdrav, Danas
Uz duzno postovanje, u vezi ovoga sto si napisala, ipak nisam nigdje naisao na argument tvoje tvrdnje (ako sam te dobro razumio) da Bosnjak i Bosanac nisu sinonimi. Argumentaciju ipak trazim u istorisjkim izvorima, a ne na politickim tribinama bilo koje stranke. Takodjer, istoriju bi trebalo da ucimo od istoricara, a ne od (nasih nesposobnih) politicara. U bilo kojem istorijskom dokumentu, u kojem nadjes da se koristi termin Boson, Bosnianin, Bosnjak ili Bosanac, vidjet ces da se uvijek misli na jedno te isto. Takodjer, u vrijeme kada je izraz Bosnjak vracen u upotrebu, sjediste SDS-a je bilo na Palama, a HDZ-a u Grudama. Mislim da ni najveci optimisti nisu ocekivali njihov dolazak u klupe Skupstine BiH, i ucestvovanje u glasanju po ovom pitanju. Imali su vaznija posla!
Nadam se da ne moram citirati odlomke u kojima se sa potpuno istim znacenjem koriste rijeci Bosanac i Bosnjak. Koja se od ove dvije, znacenjem potpuno iste rijeci kome vise svidja, u to ne bih htio da ulazim.
Pozdrav
T
Uz duzno postovanje, u vezi ovoga sto si napisala, ipak nisam nigdje naisao na argument tvoje tvrdnje (ako sam te dobro razumio) da Bosnjak i Bosanac nisu sinonimi. Argumentaciju ipak trazim u istorisjkim izvorima, a ne na politickim tribinama bilo koje stranke. Takodjer, istoriju bi trebalo da ucimo od istoricara, a ne od (nasih nesposobnih) politicara. U bilo kojem istorijskom dokumentu, u kojem nadjes da se koristi termin Boson, Bosnianin, Bosnjak ili Bosanac, vidjet ces da se uvijek misli na jedno te isto. Takodjer, u vrijeme kada je izraz Bosnjak vracen u upotrebu, sjediste SDS-a je bilo na Palama, a HDZ-a u Grudama. Mislim da ni najveci optimisti nisu ocekivali njihov dolazak u klupe Skupstine BiH, i ucestvovanje u glasanju po ovom pitanju. Imali su vaznija posla!
Nadam se da ne moram citirati odlomke u kojima se sa potpuno istim znacenjem koriste rijeci Bosanac i Bosnjak. Koja se od ove dvije, znacenjem potpuno iste rijeci kome vise svidja, u to ne bih htio da ulazim.
Pozdrav
T
Last edited by T on 02/01/2006 21:29, edited 1 time in total.
- Fair Life
@ danas
Predlagati nesto sto bi "drugi" eventualno prihvatili... Eeee... nije u funkciji kod zastitara 'nacionalnog' interesa. Zato predlagati treba ono za sto posto cvrste garancije da ce oni "drugi" odbiti...
Neka nama nasih zastitnika nacionalnih interesa...
Predlagati nesto sto bi "drugi" eventualno prihvatili... Eeee... nije u funkciji kod zastitara 'nacionalnog' interesa. Zato predlagati treba ono za sto posto cvrste garancije da ce oni "drugi" odbiti...
Neka nama nasih zastitnika nacionalnih interesa...
- danas
ja se u osnovi slazem sa tobom glede istorije, ali poslije zadnjeg rata i tih iskustava cisto sumnjam da ce iko ko prije nije bio Musliman ikada postati Bosnjak. SDA je jednostavno rekla jednog dana: od sada "mi" vise nismo Muslimani, od sada smo Bosnjaci. reci mi kako ovo ide u prilog ujedinjenju nacije -- mijenjanje imena Musliman u Bosnjak? uzimajuci u obzir SDA-genezu imena bosnjak (ne onu prvobitnu od prije 7 stoljeca) hoce li jedan jovo ili jozo ikada htjeti biti bosnjak? nece, i ti to i sam znas.T wrote:Pozdrav, Danas
Nadam se da ne moram citirati odlomke u kojima se sa potpuno istim znacenjem koriste rijeci Bosanac i Bosnjak.
Pozdrav
T
kao sto rekoh, od pravoslavaca i katolika, jevreja i ateista (i ljudi iz bosne svih drugih vjeroispovjesti) si mogao napraviti bosance, ali -- POSLIJE OVIH POLITICKIH MALVERZACIJA IMENOM -- neces nikad vise napraviti bosnjake. i to nije pitanje daleke istorije, vec pitanje bliske politike i licnih iskustava.
-
Šandor
Meni nije nikakav problem reći da sam Bosanac. Bosanac ili Bošnjak....to je meni ista stvar.danas wrote:hhhhmmmm... bosnjak i bosanac ipak nisu sinonimi i dokaz za to je sto je termin "bosnjak" ponovo uveden bez protivljenja srba i hrvata, a svi se izgleda protive uvodjenju termina "bosanac" -- znaci srbin, hrvat, i bosnjak nikome ne smeta, a "bosanac" smeta svima... sama ta cinjenica mi dovoljno govori... i kakav je to termin i ime nacije koje nam se "vraca" na kongresu SDA (ili vec sta li je bilo), bez ikakvog referenduma, glasanja...? svi argumenti koje T i mr_bosnjak navode stoje, ali za mene su to argumenti za nacionalno ime "bosanac" a ne "bosnjak". kako danas stvari stoje, nikada nijednog pravoslavca ili katolika, jevreja, ateistu... neces ubijediti da bude nacionalni "bosnjak" a mozes ih mozda ubijediti da budu "bosanci" jednog dana.
S druge strane, uvijek će biti Srba i Hrvata koji će se izjašnjavati kao Bosanci. Ali njihov broj je zanemarivako pogledamo koliko je onih drugih. Onih koji nikada neće prihvatiti ideju osjećaja pripadnosti ovoj zemlji a kamo li ideju Bosanstva.
Mislim da ne postoji ništa što bi Bošnjaci i drugi Bosanci mogli učiniti.....što bi dovelo do procvata ideje Bosanstva.
A što se tiče legalizacije RS-a.....tokom cijelog rata stranci su se prema RS-u ponašali kao prema legitimnom faktoru....sporazum iz početka 1993. odbila je skupština RS-a....i stranci su to prihvatili....nisu rekli....halo ba....vi niste legitiman faktor.....
Naravno, mogli smo da ne potpišemo Dejton. Uvijek ćemo se pitati da li je to bila bolja opcija. Mada sve ukazuje na to da ne bismo ništa postigli. A rat je mogao trajati sve tamo do 2000. godine. A pitanje je šta bi se desilo do tog trenutka. Ko živ ko mrtav.
Svijet nam je pomogao al nas je cijelo vrijeme držao u šaci. Čim smo počeli napredovat rekli su STOJ. I još kad tu dodaš naše greške dobro smo prošli.
- danas
da, tehnicki i istorijski gledano -- trebalo bi biti ista stvar... ali zahvaljujuci politici (kako "njihovoj" a tako i "nasoj") -- to nazalost vise nije ista stvar. da je ista stvar, ne bismo se sada mi raspravljali zasto si ti bosnjak a zasto sam ja bosanka.Šandor wrote: Meni nije nikakav problem reći da sam Bosanac. Bosanac ili Bošnjak....to je meni ista stvar.
i time je ideja bosanstva zauvijek unistena...Šandor wrote: S druge strane, uvijek će biti Srba i Hrvata koji će se izjašnjavati kao Bosanci. Ali njihov broj je zanemariv ako pogledamo koliko je onih drugih. Onih koji nikada neće prihvatiti ideju osjećaja pripadnosti ovoj zemlji a kamo li ideju Bosanstva.
-
T
@Danas
... mislim da ce nam biti dovoljno da sacekamo prvi slijedeci popis, pa da konstatujemo sa sigurnoscu koliko ce se BH gradjana umjesto Srbin, Hrvat ili Bosnjak upisati kao Bosanac (ako je jedini problem u koristenju rijeci Bosnjak, dosta starijem sinonimu rijeci Bosanac). Meni je sasvim svejedno kako ce se ko upisati, ali me rezultati svakako zanimaju, da bi bilo sto manje sporenja na ovakvim temama. Svi ce imati onu praznu liniju, na koju ce moci upisati sta su? Prije rata se raja sa tim zezala, pa je na tom mjestu Sasa Savic napisao Eskim
Do sad su se valjda ljudi uozbiljili, i svi oni kojima je naziv Bosanac puno drazi, imat' ce priliku da se izjasne 
... mislim da ce nam biti dovoljno da sacekamo prvi slijedeci popis, pa da konstatujemo sa sigurnoscu koliko ce se BH gradjana umjesto Srbin, Hrvat ili Bosnjak upisati kao Bosanac (ako je jedini problem u koristenju rijeci Bosnjak, dosta starijem sinonimu rijeci Bosanac). Meni je sasvim svejedno kako ce se ko upisati, ali me rezultati svakako zanimaju, da bi bilo sto manje sporenja na ovakvim temama. Svi ce imati onu praznu liniju, na koju ce moci upisati sta su? Prije rata se raja sa tim zezala, pa je na tom mjestu Sasa Savic napisao Eskim
- danas
slazem se -- i iako mi je (kao i tebi) svejedno ko ce sta upisati, ipak se nadam da ce valjda u bosni napokon zazivjeti i koji bosanacT wrote:@Danas
... mislim da ce nam biti dovoljno da sacekamo prvi slijedeci popis, pa da konstatujemo sa sigurnoscu koliko ce se BH gradjana umjesto Srbin, Hrvat ili Bosnjak upisati kao Bosanac (ako je jedini problem u koristenju rijeci Bosnjak, dosta starijem sinonimu rijeci Bosanac). Meni je sasvim svejedno kako ce se ko upisati, ali me rezultati svakako zanimaju, da bi bilo sto manje sporenja na ovakvim temama. Svi ce imati onu praznu liniju, na koju ce moci upisati sta su? Prije rata se raja sa tim zezala, pa je na tom mjestu Sasa Savic napisao EskimDo sad su se valjda ljudi uozbiljili, i svi oni kojima je naziv Bosanac puno drazi, imat' ce priliku da se izjasne
-
Zadig
bosnjak=bosanac je paradox koji je postao politicka realnost....
Jos uvijek se ne zna da li jedno iskljucuje drugo...
I to je to. I oni koji se izjaznjavaju kao izvorni bosnjaci treba da znaju da to vise nije ono sto je bilo prije tonu godina...i kraj price.
To zongliranje terminima i nazivima (etiketama) donosi samo zbrku i jos vise zbunjenosti.
Ako si bosanac bosanac si..ono iza uopste ne treba da bude vazno ili bitno
Jos uvijek se ne zna da li jedno iskljucuje drugo...
I to je to. I oni koji se izjaznjavaju kao izvorni bosnjaci treba da znaju da to vise nije ono sto je bilo prije tonu godina...i kraj price.
To zongliranje terminima i nazivima (etiketama) donosi samo zbrku i jos vise zbunjenosti.
Ako si bosanac bosanac si..ono iza uopste ne treba da bude vazno ili bitno
-
Šandor
Samo kažem da je za mene to isto i da nemam kompleks od termina Bosanac. A normalno da nije ista stvar za one koji se ne žele izjasniti kao Bošnjaci.danas wrote:da, tehnicki i istorijski gledano -- trebalo bi biti ista stvar... ali zahvaljujuci politici (kako "njihovoj" a tako i "nasoj") -- to nazalost vise nije ista stvar. da je ista stvar, ne bismo se sada mi raspravljali zasto si ti bosnjak a zasto sam ja bosanka.
Uništena je. Ali da je Armija BiH oslobodila ovu zemlju bila bi druga priča. (Šandor wrote:i time je ideja bosanstva zauvijek unistena...
-
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...
Ideju Bosanstva neki prihvataju, neki ne. Ovakvu drzavu ne prihvata niko, ukljucujuci i Bosnjake. Kad napravimo bolju drzavu ideja Bosanstva dobice puno vise izgleda.Šandor wrote: S druge strane, uvijek će biti Srba i Hrvata koji će se izjašnjavati kao Bosanci. Ali njihov broj je zanemarivako pogledamo koliko je onih drugih. Onih koji nikada neće prihvatiti ideju osjećaja pripadnosti ovoj zemlji a kamo li ideju Bosanstva.
Jel mozda bio neki domaci politicki faktor koji je prije medjunarodne zajednice trebao reci "halo ba....vi niste legitiman faktor", necu da pregovaram sa vama???Šandor wrote: Mislim da ne postoji ništa što bi Bošnjaci i drugi Bosanci mogli učiniti.....što bi dovelo do procvata ideje Bosanstva.
A što se tiče legalizacije RS-a.....tokom cijelog rata stranci su se prema RS-u ponašali kao prema legitimnom faktoru....sporazum iz početka 1993. odbila je skupština RS-a....i stranci su to prihvatili....nisu rekli....halo ba....vi niste legitiman faktor.....
Kad se niko od domacih nije bunio, zasto je cudno sto je MZ tretirala RS na takav nacin.
Zasto se takva logika nije primjenila '92, kad smo bili u puno goroj vojnoj situaciji, kad smo imali 250 000 zrtava manje i kad je bio ponudjen Kutiljerov plan?Šandor wrote: Naravno, mogli smo da ne potpišemo Dejton. Uvijek ćemo se pitati da li je to bila bolja opcija. Mada sve ukazuje na to da ne bismo ništa postigli. A rat je mogao trajati sve tamo do 2000. godine. A pitanje je šta bi se desilo do tog trenutka. Ko živ ko mrtav.
- danas
nazalost, prognoziram isto sto se desilo na izborima kad je alijansa dosla na vlast: muslimani/bosnjaci glasase mahom za gradjanske partije, a srbi i hrvati za "svoje"... pa ce tako cini mi se i bosnjaci biti bosanci, a srbi i hrvati vecinom opet srbi i hrvati... mozda mali procenat onih koji i dalje zive recimo u SA ili tuzli, ali u RS-u ili hercegovini... sumnjam da cemo vidjeti bosanaca...T wrote:ok....rekla si sta se nadasdanas wrote:slazem se -- i iako mi je (kao i tebi) svejedno ko ce sta upisati, ipak se nadam da ce valjda u bosni napokon zazivjeti i koji bosanac...a sad mi reci, sta prognoziras?
voljela bih da sam u krivu, ali sve mi se cini da ce biti ovako
-
Šandor
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Jel mozda bio neki domaci politicki faktor koji je prije medjunarodne zajednice trebao reci "halo ba....vi niste legitiman faktor", necu da pregovaram sa vama???
Kad se niko od domacih nije bunio, zasto je cudno sto je MZ tretirala RS na takav nacin.
Pogledaj citat prije ovoga.OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Zasto se takva logika nije primjenila '92, kad smo bili u puno goroj vojnoj situaciji, kad smo imali 250 000 zrtava manje i kad je bio ponudjen Kutiljerov plan?
Dok smo pregovarali po Kutiljeru Srbi su već žarili i palili punom parom.
- danas
da, to bi teoretski trebalo da bude tako...OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Ideju Bosanstva neki prihvataju, neki ne. Ovakvu drzavu ne prihvata niko, ukljucujuci i Bosnjake. Kad napravimo bolju drzavu ideja Bosanstva dobice puno vise izgleda.Šandor wrote: S druge strane, uvijek će biti Srba i Hrvata koji će se izjašnjavati kao Bosanci. Ali njihov broj je zanemarivako pogledamo koliko je onih drugih. Onih koji nikada neće prihvatiti ideju osjećaja pripadnosti ovoj zemlji a kamo li ideju Bosanstva.
a ja opet postavljam pitanje (koje pitam non-stop a ostajem bez odgovora): ideja bosanstva je trebala da zazivi 1990-e... sta bi sa njom? tada je zemlja obecavala, bili smo prosperitetni, nesto se moglo pokrenuti... u svakom pogledu situacija je bila bolja nego sto je to sada... pa ako ideja bosanstva nije mnogima odgovarala tada (u relativno solidnim ekonomskim uslovima) kako i zasto ocekujemo da ce im odgovarati sada?
-
T
I ja slicno pretpostavljam, ali to onda znaci da je sasvim besmisleno iznositi argumentaciju kako nekima smeta naziv Bosnjak, ali kako bi svi mahom prihvatili nesto mladju rijec istog znacenja, Bosanac. Ovdje je veci probem osjecaja pripadnosti ovoj (a ne nekoj susjednoj) drzavi. Kada se prvenstveno ova drzava bude osjecala kao svoja, tada ce i rezultati onog popisa biti puno vise "bosanskiji".danas wrote:nazalost, prognoziram isto sto se desilo na izborima kad je alijansa dosla na vlast: muslimani/bosnjaci glasase mahom za gradjanske partije, a srbi i hrvati za "svoje"... pa ce tako cini mi se i bosnjaci biti bosanci, a srbi i hrvati vecinom opet srbi i hrvati... mozda mali procenat onih koji i dalje zive recimo u SA ili tuzli, ali u RS-u ili hercegovini... sumnjam da cemo vidjeti bosanaca...T wrote:ok....rekla si sta se nadasdanas wrote:slazem se -- i iako mi je (kao i tebi) svejedno ko ce sta upisati, ipak se nadam da ce valjda u bosni napokon zazivjeti i koji bosanac...a sad mi reci, sta prognoziras?
voljela bih da sam u krivu, ali sve mi se cini da ce biti ovako![]()