Bez bh. državljanstva ostaje milijun i 300 tisuća građana

Podrzavate li ovo?

Da
4
17%
Ne
19
83%

Total votes: 23

danas

Post by danas »

@rei:
koliko puta ti trebam nacrtati -- USA i kanada i australija DOPUSTAJU dvojna drzavljanstva te im nikakav sporazum nije potreban, jer ih ne zanima koje pasose ja imam pored USA pasosa.
BH je ta koja limitira opcije SVOJIM drzavljanima, jer de fakto postavlja ultimatum: ILI BH ILI USA/kanada/svedska... pasos.

ja bih cak i mogla da razumijem taj ultimatum, da je neke dosljednosti u njemu i da se isti odnosi na sve strane drzave. ali se ne odnosi na SiCG i hrvatsku, vec se odnosi na USA, kanadu, svedsku... gdje je najvise bosnjaka. te ce oni biti prisiljeni da biraju i da se odricu svoje djedovine. kome to odgovara i zasto?
mr2

Post by mr2 »

ama neka uzimaju vise sta hoce :oops: ne vole nas svakako dole previse :lol: :lol:

samo imovinski se to treba rijesiti.....sta sad ,radis ovdje i dole nesto pravis....onda kao to oduzmu.... :lol: :lol: i to bi kao evropa dopustila :lol: :lol: ........
danas

Post by danas »

mr2 wrote: i to bi kao evropa dopustila :lol: :lol: ........
a *ebi ga sad... dopustila je evropa i gorih stvari... :roll:
mr2

Post by mr2 »

danas wrote:
mr2 wrote: i to bi kao evropa dopustila :lol: :lol: ........
a *ebi ga sad... dopustila je evropa i gorih stvari... :roll:
jeste ali se nije radilo,o njhovim drzavljanima.......
rei

Post by rei »

danas wrote:@rei:
koliko puta ti trebam nacrtati -- USA i kanada i australija DOPUSTAJU dvojna drzavljanstva te im nikakav sporazum nije potreban, jer ih ne zanima koje pasose ja imam pored USA pasosa.
BH je ta koja limitira opcije SVOJIM drzavljanima, jer de fakto postavlja ultimatum: ILI BH ILI USA/kanada/svedska... pasos.

ja bih cak i mogla da razumijem taj ultimatum, da je neke dosljednosti u njemu i da se isti odnosi na sve strane drzave. ali se ne odnosi na SiCG i hrvatsku, vec se odnosi na USA, kanadu, svedsku... gdje je najvise bosnjaka. te ce oni biti prisiljeni da biraju i da se odricu svoje djedovine. kome to odgovara i zasto?

ma shvatila sam ja tebe, zivi bili pa vidjeli, ako se i donese
takav zakon kojim Bosna i Hercegovina ne dozvoljava
dvojna drzavljanstva, sumnjam da se to nece odnositi i na
Hrvatsku i Crnu Goru i da ce te zemlje biti povlastene....
Kako god ne moze se loptica prebacivati na Bosnu i Hercegovinu
morate priznate da puno toga zavisi od vas....eh sad moze se
traziti uvijek dlaka u jajetu....

p.s. ja u ovom tekstu procita da su bilateralni odnosi uspostavljeni
i sa Svedskom....
AenemA

Post by AenemA »

Otisao sam pocetkom 1999-te u Sjedinjene Drzave, nakon provedenog rata i par godina poslije rata u BiH. Naravno uzeo sam US drzavljanstvo, jednim dijelom jer sam morao (radeci za vladinu kompaniju) a isto tako lakse je putovati, jel da? Prosle god sam prvi put bio u BiH kako je napustih i osjecao sam se vise strancem nego ovdje...sve te price o dijaspori, te ko vas je gonio da idete...te sto se ne vratite...'vako-'nako...hocu reci bas me boli briga hoce li mi uzeti BH drzavljanstvo ili ne, mogu sutra ako hoce...ionako se zemlja BiH i vecina ljudi u njoj prema nama odnosi kao prema strancima, zato ne trosite puno vremena na zakon o drzavljanstvu...
buhtelj

Post by buhtelj »

Zakaj ce mi uopce BIH drzavljanstvo....tak je nekoristno kao Sizifov posao...
rei

Post by rei »

@Aenema sumnjam da ti je iko normalan govorio "ko vas je gonio
da idete" a i to da ti neko govori "sto se ne vratite" to ti opet moze
govoriti neko kome je stalo do tebe, a ostalih nije briga, jer svako
normalan svoju brigu brine, i ne zanimaju ga tudje odluke... i mnogi
su otisli jer su ga odavde protjerali , a mnogi trbuhom za kruhom....

Ali znam i one, u ovom slucaju su Bosnjaci bas iz razloga " cementiranja etnickog ciscenja" ne zele se odreci svog pasosa...
kojsino

Post by kojsino »

Zato mogu dobiti BiH entitetska drzavljanstva...
i entitetske pasose kao nedavno !
rei

Post by rei »

kojsino wrote:Zato mogu dobiti BiH entitetska drzavljanstva...
i entitetske pasose kao nedavno !

ma ja malo morgen :D
danas

Post by danas »

rei wrote: Ali znam i one, u ovom slucaju su Bosnjaci bas iz razloga " cementiranja etnickog ciscenja" ne zele se odreci svog pasosa...
meni ne pada na pamet da se odreknem svog pasosa bas iz ovih razloga, ali me izgleda nasa drzava na to prisiljava. zivim i radim u USA, i mozda se nemam gdje vratiti trenutno (jer je poruseno i popaljeno, ili ostalo u RS). sta cu sad ja? da sebe ostavim na ulici, jer odricanjem USA pasosa sebe ostavljam bez posla i kruha, a u BH ne mogu da se vratim na svoje? a ljudi u mojoj situaciji imas koliko hoces... i zasto je "cementiranje etnickog ciscenja", tj, sprijecavanje ovog procesa odjednom postalo moja licna odluka? valjda drzava treba da ucini sve -- pomazuci svojim gradjanima -- da do ovoga ne dodje. ali malo morgen.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

rei wrote:@Aenema sumnjam da ti je iko normalan govorio "ko vas je gonio da idete"
Koliko su onda dole ljudi "normalni" to ne znam ali i sam se nagutao istih ali i drugih slicnih rijeci.
Skoro da na svakom koraku cujem da me neko zove "amnestija" a ljudi nit znaju svrhu nit znacenje te rijeci.
Pogotavo nije prikladna u slucaju kao moj jer sam napustio Bosnu polovinom 9 mjeseca 99 godine....
rei

Post by rei »

danas wrote:
rei wrote: Ali znam i one, u ovom slucaju su Bosnjaci bas iz razloga " cementiranja etnickog ciscenja" ne zele se odreci svog pasosa...
meni ne pada na pamet da se odreknem svog pasosa bas iz ovih razloga, ali me izgleda nasa drzava na to prisiljava. zivim i radim u USA, i mozda se nemam gdje vratiti trenutno (jer je poruseno i popaljeno, ili ostalo u RS). sta cu sad ja? da sebe ostavim na ulici, jer odricanjem USA pasosa sebe ostavljam bez posla i kruha, a u BH ne mogu da se vratim na svoje? a ljudi u mojoj situaciji imas koliko hoces... i zasto je "cementiranje etnickog ciscenja", tj, sprijecavanje ovog procesa odjednom postalo moja licna odluka? valjda drzava treba da ucini sve -- pomazuci svojim gradjanima -- da do ovoga ne dodje. ali malo morgen.
prvo sumnjam da ce se donijeti ovaj zakon, ali evo i pod pretpostavkom
da hoce, snjim ili bez njega ima drzava koje ce ti i same postaviti
takav uslov, znaci opet je do vas..... a citala sam bas izjave ljudi
na internetu koji kazu da iz patriotskih razloga i mnogih drugih
ne bi se odrekli svog pasosa a recimo to kazu ljudi iz Srebrenice....
naravno nisu svi isti, a i oni koji zele da opravdaju svoje postupke
uvijek ce svaliti na druge a nikad nije tesko naci razlog za to....
kako god neki se bore za Bosnu i Hercegovinu ovdje u drzavi
neki vani a nekima je puna usta Bosne i Hercegovine a po tom
pitanju nista nisu konkretno uradili osim sto su za sve opet krivili
svoju drzavu..... jah.... :roll: naravno ja ne bih nikada osudila
ni one koji donose odluke cisto iz svojih licnih interesa....
Last edited by rei on 29/12/2005 19:37, edited 2 times in total.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Moje licno misljenje bi bilo:
Necu drzavljastvo drzave koja mi ga stavlja na uvjet da se odreknem onog koje imam od postanka na svijet.
Zato sam i uzeo ovo koje mi daje slobodu da imam dvojno.
Sto se tice onih koje zahtjevaju samo jedno....
Da se opet ne vrtimo u krug rekoh vec - samo 2 to traze, A i D.
digger

Post by digger »

Ne vjerujem, ali jebes budalu. Kod nas nista ne moze da ide kako treba pa sto bi i ovo pitanje. :-)
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

senada wrote:
Bosna_E wrote:Vezano za ovu temu...

Prihvaćen Ugovor o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=

Znaci ovim cinom oni koji posjeduju drzavljanstva susjedih nam drzava ne treba da brinu. Treba da se zabrinemo mi na zapadu. Takodze je odmah jasno da mi ovo najvise stetilo bosnjackom narodu. Ko onda tezi ovom zakonu?
Bosnjaci u beiha nemaju nikakvo pravo izjasnjavati se o pravima nasih zemljaka u dijaspori.Mozemo mi potpisati peticiju o dvojnom drzavljanstvu ali ne u ime drugih a problem i jeste u tim nasim drugima, koji hoce ako to vec nisu uradili, potpisati peticiju za odricanje bh drzavljanstva, to su relevantni, i sluzbeni i nesluzbeni podaci :( .
@ Senada, vecina Bosanaca i Hercegovaca u dijaspori se ne zeli odreci dvojnog BH drzavljanstva. Ovu dole nize navedenu peticiju je dosad potpisalo 50 000 Bosanaca i Hercegovaca u kojoj zahtjevaju od tzv. BH politicara da ovi potpisu bilateralne ugovore izmedju BiH i drugih drzava svijeta da bi se na taj nacin omogucilo svim BH gradjanima da zadrze dvojna drzavljanstva.

PETICIJA U VEZI UKIDANJA (DVOJNOG) BH DRZAVLJANSTVA NA:
http://www.step2make.com/BH2/BH_peticija.cfm

Potpisite ovu peticiju!
zzzzz

Post by zzzzz »

Kakav narod.....takva i drzava (ili ti vlast)

:wink:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

zzzzz wrote:Kakav narod.....takva i drzava (ili ti vlast)

:wink:
Kolega, mislim da je obrnuto. Sjetimo se '92. . Narod je pokazao koliko vrijedi. Mislim da je problem u drzavi i onima koji je napravise ovakvu.
Znamo ih.
rei

Post by rei »

A wrote: Ne razumijem ovu tvoju pretpostavku. Na osnovu cega mislis da ce neke drzave promjeniti svoje aktuelne zakone po pitanju dvojnog drzavljanstva?
.
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=35084

pa ne znam sta ce ko traziti a kako je bilo prije u Njemackoj i
Austriji ne znam a u ovom tekstu pincoma i one nesto traze :-)
zlata

Post by zlata »

Meni BiH drzavljanstvo ne treba...ali ga ipak zelim imati. Slucajno sam rodjena vanka...i vazda sam imala drugo drzavljanstvo. Imam pravo i na hrvatsko...ali mi BiH ipak NESTO znaci. Ocito...ja postojim samo kad se prikuplja $$$ pomoc ili kad treba lobirati politicare i medije u korist BiH! Inace sam valjda...."stranac"!

Imam rodjaka...koji se je vratio u BiH...nakon 50+ godina zivota vanka. Vratio se u svoju zemlju.
kekec

Post by kekec »

Iz clanka u Pincom-u:
U zakonu stoji da bh. državljani koji imaju državljanstvo neke druge zemlje gube bh. državljanstvo ako s tom zemljom nemamo potpisan bilateralni sporazum...
Nemojte se vi sikirati. Dok nasi "sposobni" politicari utvrde ko sve ima
dvojno drzavljanstvo, BiH ce vec biti clanica EU, a tada ce to pitanje biti
potpuno prevazidjeno.
Osim toga, niko nema pravo da ti oduzme drzavljanstvo BiH.
Druga zemlja cije drzavljanstvo trazis (a takvih je malo), moze traziti od tebe da se ispises
iz svog ranijeg drzavljanstva (BiH) da bi ti "dala" novo. A cini mi se da se ni ispis iz BiH drzavljanstva ne dobija tako lako.
Znaci do tebe je.
MedoX

Post by MedoX »

Ko jednom ode
Nek se ne vraća...

Bošnjaci rezervne domovine nemaju...

Ne vjerujem da će toliko ljudi ostati bez drzavljanstva,ali to podrzavam u potpunosti.
murti439

Post by murti439 »

Možda sve skupa završi na najbolji mogući način, a možda ne... Ne bi bilo ni prvi ni zadnji put da bukvani na vlasti povuku potez koji će neko drugi pušiti dugi niz godina to come...

Što se tiče onih kojima je glasanje dosadno i precijenjeno - nadam se da su maloljetni, a uz poruku:

situacija u domovini kojom su nezadovoljni i vrapci na grani se ne može i ne treba mijenjati izlaskom na izbore i korištenjem svog prava glasa, već se kao jedine dvije sigurne i u praksi isprobane metode preporučuju: a) kreveljenje na internetskim forumima; i b) oružana revolucija potpognuta terorističkom djelatnošću...

Ako se već mora pribjeći glasanju na izborima važno je upotrijebiti totalnu nezaintersovanost za mišljenje vlastitom glavom, te glasati ili po inerciji ili na račun tuđeg savjeta uzeta zdravo za gotovo...

I da... Da ne zaboravim:

- ako se gleda iz domovine, sve i jedan bh. državljanin u dijaspori glasa za "svoju" nacionalnu stranku (ako glasa), a ako i glasa za nekoga drugog tada je taj za kojeg glasa gora opcija i od nacionalnih stranaka

- ako se gleda iz dijaspore, važi gotovo isto - u prethodnoj rečenici potrebno je samo zamijeniti mjesta riječima domovina i dijaspora...

Vrlo je to praktično na našem (da li NAS iz dijaspore ili NAS iz domovine, to odlučite sami) malom forumu. Sve što je potrebno znati o izvjesnoj osobi stoji zapisano na ukoričenom komadu papira kao državljanstvo, sve što isti/ista radi, misli i osjeća, sve što ga određuje i čini insanom (ljudsko biće iz domovine/dijaspore) umjesto kerom (neljudsko biće iz dijaspore/domovine).

Plus što nam još daje još milion novih razloga da se žderemo i prebrojavamo...
Last edited by murti439 on 03/01/2006 00:29, edited 1 time in total.
murti439

Post by murti439 »

Odajmo ovom prilikom i dužno poštovanje rodoljubu koji je na jednom od svebošnjačkih tarlahanja u dalekom svijetu maris'o sve prisutne koji bi mu odgovorili da posjeduju državljanstvo zemlje domaćina, a što je gore pomenuti čolaković (rodoljub, ne Ćazim) jednog po jednog išao i pitao...
MBA

Post by MBA »

rei wrote:ma shvatila sam ja tebe, zivi bili pa vidjeli, ako se i donese
takav zakon kojim Bosna i Hercegovina ne dozvoljava
dvojna drzavljanstva, sumnjam da se to nece odnositi i na
Hrvatsku i Crnu Goru i da ce te zemlje biti povlastene....
Kako god ne moze se loptica prebacivati na Bosnu i Hercegovinu
morate priznate da puno toga zavisi od vas....eh sad moze se
traziti uvijek dlaka u jajetu....

p.s. ja u ovom tekstu procita da su bilateralni odnosi uspostavljeni
i sa Svedskom....

Malo kontradiktoran komentar. BiH je zemlja vise naroda. Ako netko zeli da shvati nacionalnu politiku njihove drzave, onda taj treba da prihvati pristup koji podrazumjeva razumjevanje interesa sva tri, "glavna" naroda.
Post Reply