savjest wrote:(na to me navodi nacin pisanja) no mozda neko stvarno bude u istoj situaciji pa da dam ukratko i svoje misljenje.
- Prvo mislim da je uvodna poruka supljak
Mislim da je za osobe koje imaju oko 40 godina vec prekasno. Ljudi koji emigriraju u tim godinama se vise nemaju cemu nadati u zivotu. Ostatak zivota ce im biti puka mizerija. Nece moci radiiti isti posao kao u Bosni niti ce imati isti drustveni status. Trebaju se nadati tome da nece imati nikakvog drustva/prijatelja, ogromne poteskoce da se uklope u taj strani mentalitet i nacin razmisljanja... imat ce te osjecaj odbacenosti do kraja zivota, itd...
Dakle jedini razlog zbog kojeg mozete iseliti je "bolja buducnost" vase djece. Dakle zrtvujete ostatak vaseg zivota za njihovu "bolju" buducnost. Sad sve je diskutabilno. Nema sumnje da ce te trenutno imati visa primanja nego u Bosni(99% sansi) ali ne mislim da je sve u tome. Ima i socijalni apsekt koji je jako vazan. Treba ocekivati da i vasa djeca ne budu imali prijatelje, da imaju poteskoca da nadu nekog momka curu(iz Bosne). Kao i vi i oni ce cijelog zivota ostati samo stranci (osim ako su katolici ili ako se pokrste i promjene ime i prezime).
Sad, vasa djeca su mala i vi ne znate sta ce oni zeliti kada budu imali 20-tak godina.(za nekih 10-tak god.) Sta u slucaju da im se ne svida USofA i da zele da se vrate nazad? Sta ako vas pocnu proklinjate sto se ih doveli u USofA? Sjebali ste ostatak vaseg zivota za nista. Uz to ne znate kakva ce situacija biti u Bosni za 10 godina;
To je jedna strana. Ima i druga. Recimo da se uklope u tamosnje drustvo i da ih zivo boli cosak za Bosnu. Ovdje gdje sam ja je dosla jedna familija iz Bosne prije 5 godina. Covjek je imao 37 a zena 35 god. nakon 2 godine su dobili tri negativa za azil i sada zive kao ilegalci. Drzava tolerise njihovo prisustvo na njenom tlu ali im na papirima pise da moraju napustiti zemlju(i to prije 3 god). Taj covjek kad je dosao ovdje, imao je nekih 110kg a sad je spao na 70 i sav je objelio. Samo strepi kad ce mu pokucati na vrata.
Uz to starija curica(17 god) je nasla momka.... crnca. On to ne prihvata nikako. Bili ste vi to prihvatili? U Bosni su i on i zena radili. Nisu imali svoj stan i kucu ali su zivili pristojno kao sto i on kae. I on je otisao radi buducnosti djece ali... sad kad gleda situaicju gora mu je nego prije. Jos kad bi vratili nazad otislo 5 godina niz vodu.
No ni ovo nije pravilo. znam ljude koji dosli kasnije pa su dobili uredne papire a manje vise su u istoj situaciji. Dosta zavisi i od same administracije koja i nema neku logiku. Ima milion malih stvari o kojima se moze pricati ali kako ima za tako ima i protiv.
Sad u vezi zemalja. Od zemalja u Europi najbolje su Spanija,Luksembur, Svicarska i Norveska(manje vise skandinavske zemlje). To su zemje u kojima je standard prilicno dobar i gdje jos ima mjesta za nove radnike).
Sad znam da je u skandinavskim zemljama skorom nemoguce dobiti uredne papire. U Svicarskoj isto. Neki tamo zive i po 20 godina pa imaju papire samo na mjesec. Dakle ja bih rekao da su najvece sanse u Spaniji.
U drugim drzavama standard opada iz godine u godinu i oni blokiraju priliv stranaca na sve moguce nacine.
Sto se tice prekookeanskih zemalja. Ne znam, ja tamo ne bih nikad isao jer ko tamo ode taj se vise nikad ne vraca u Bosnu i moze biti siguran da ce njegovi potomci postati prvoklasni amerikanci.
Zao mi je ako mislis da je uvodna poruka "supljak", ali to je tvoje misljenje, ti si savjest, tako i treba...
Ne nisam toliko neozbiljna...
Sta ce biti za 10 godine - ne znam, ali odlicno znam sta je bilo ovdje u zadnjih 10 godina. Znam ja Bosnu i prije rata
Svjesna sam i novog pocetka i eventualnih problema. Nemoj misliti da nisam razmisljala o stvarima koje pominjes u negativnom kontekstu... Ipak IDEM, odnosno IDEMO (cijela porodica). A obracacu se Ambasadame upravo ovim redom Kanada, Amerika, Australija pa tek onda eventualno nekoj od evropskih zemalja...
I NE PADA MI NA PAMET DA BILO GDJE BORAVIM ILEGALNO, zato se i obracam klasicnim useljenickim zemljama... kasno je da postanem "kriminalac".
Ne mislim da vani svima cvjetaju ruze ( to zavisi koliko se trudis) ali cini mi se da ovdje uredno venu.
Djeca... ako odu postace Amerikanci, a sta ce postati ako ostanu???...
I ja sam do '98 mislila "pa eto bice bolje" i vise ne mislim tako. Jeste - popravljene su fasade i gradske ulice, imamo gomile uvezenih roba, previse banaka, i lokalne granape... Sav normalan svijet kupi kartu i putuje, a mi mjesec dana skuplajmo papire za vizu... Osjecam se kao u zatvoru ili jos bolje u karantinu...
Bice tesko ali mi cemo pokusati da odemo... zao mi je ali uopste ne razmisljam o ostanku ovdje...