dizel ili benzin ...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

dizel ili benzin?

dizel
74
43%
benzin
97
57%

Total votes: 171

preludezalude

#76 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

daxon wrote:Probaj se raspitati o cijenama dijelova za 1.8 tsi i 1.9 tdi, pa onda da pričamo o cijenam održavanje diesela i benzinca.
Najčešće ljudi kada govore o održavanju benzin vs diesel uparuju nekog kadeta iz 84 sa CR dieselom iz 2004.
Da, diesel motori su mnogo kvalitetnij i dugotrajnij, jer to moraju biti zbog načina sagorijevanja diesela, kompresije, temperatura koje se postižu, obrtnog momenta..., takva konstrukcija motora zahtijeva mnogo kvalitetnije materijale, zbog toga je diesel u osnovi i skuplji od benzinskog motora.
Izabrao si dva motora za poredjenje iz dva razlicita vremenska perioda.
Josko Domorocki

#77 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Josko Domorocki »

nineinchnails wrote:Kod nas vrijedi parola "koliko para, toliko i muzike".
Dizelaš je skuplji u startu od benzinca, pa si tu odmah na gubitku iako ćeš uštedjeti na relativno manjoj potrošnji. Dizelaši su bučni brate, ko traktor, i brzo se usmrde i osjete na onaj specifični kancerogeni smrad. I ja ih ne mogu nikako, muka mi od njih.
Benzinci su brate tiši (ljepše rade, ne prave buku), startni su, nemaš problema zimi sa zamrzavanjem goriva. Malo imaš veću potrošnju, ali ti se zato ljepše i udobnije vozati :)
Meni benzin miriše :)
Ramms+ein
Dizel o kojem govoris je totalni fush i obogacen sumporom pa ti zona oko auspuha zaudara na baru,uopste sav dim koji izlazi sagorijevanjem takvog goriva ima isti miris.. Probaj nasuti dizel onaj od 2.60 recimo znaci nesto skuplji na pumpama pa pomirisi auspuh.. Ima dizela starih po 6,7 i vise godina rade normala.,druga stvar sto se uvoze dizeli presli 300k + km a kostaju tek par hiljada evrica gore .. Pogledaj cijenu boljih dizela valjda cijena Gore nesto govori ..
Potrosnja dizela je u SA Kantonu je tek za 2-3 litra manja od benzinca,ipak kad se uzme u obzir padina,naselje u brdu ,stedljivost dizela se zanemaruje ,znaci dizel moze povuci-potrositi gorivo itekako.,kako je sa benzincem,mislim da je to tu negdje.. Na otvorenom druga prica,bolji putevi samim tim vece uzivanje u voznji, potrosnja min. .Zimi pali iz prve cak na -26 C ove prosle zime tj sada u feb/12 sve normala,a paljenje ima veze i sa akumulatorom , znaci da je relativno nov ..
diesel power - prodigy
DAS AUTO :mrgreen:
preludezalude

#78 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:Turbo-benzinac je cijenom jako blizu da bi mu to bila prednost, u dosta slucajeva izjednacen, a ponekad i skuplji od ekvivalentnog turbo dizela. Po pitanju troskova, goriva obicni benzinac + plin je jako konkurentan dizelu, po odrzavanju mozda povoljniji, ali nigdje u komentarima nisam procitao stavku ugradnje kvalitetne plinske instalacije koja u konacnici jako smanjuje razliku u cijeni izmedju benz + plin vs dizel.Te troskove kao i troskove odrzavanje instalacije bi trebalo pokriti iz te male razlike u cijeni i jeftinijeg odrzavanja bez motora.
Jos dvije stvari ne idu na ruku benz + plin bez obzira na isplativost kupovine i ekspoatacije. Prva je bitno smanjenju autonomija po pitanju koje se plinas ne moze porediti sa dizelom
. Dizelom sa 4 cilindra se u prosjeku izvuce oko 900 - 1000 km sa jednim rezervoarom, ja kad pripazim i vise, sto u praksi znaci da ture tipa od Sa-Zg-Sa, ture po Jadranu i sl mogu pokriti sa jednim rezervoarom, ne moram ga sipati po visim cijenama, kao ni rizikovati da necu naci pumpu koja toci plin (na potezu Makarska - Opuzen probaj nausti ikakvo gorivo iza 8 navecer).
Druga stvar je prakticnost, tj da sa plinskom istalacijom ili nemam rezervnu gumu ili imam bojler u gepeku. Sto se prove opcije tice, osim jos manje autonomije, svi predlozi o voznji sa kitom sa krpljenje, sa rezervnom u gepeku ili koristenje krovnog nosaca (Thule precke su oko 200KM, nosac oko 600KM pa navise + gdje da ga drzim kad ga ne koristim + povecana potrosnja kad je na krovu, ko je to predlozio je mogao predlopziti da platim nekom da vozi prtljagu i rez. gumu) su smjesni i sto nas narod kaze pravljenje pite od *ovana. Sa drugom opcijom bih se mogao popiskiti na prakticnost oba auta koja koristim jer bih na mogucnost obaranja sjedala i prevoza kabastijih stvari, skija, guma na zamjenu itd mogao da zaboravim.
Evo da ja dam komentar na ovo pocrvenjeno:
Benzinac je znatno jeftiniji od dizela, i kad se ugradi najskuplja varijanta plinske instalacije opet je znatno jeftiniji od dizela a dobijes manju potrosnju od dizela. Sto se tice odrzavanja, postoji garancija od jedne do dvije godine na instalaciju. Sto se tice redovnog odrzavanja, prvi servis je na 20 000km i taj servis u najskupljoj varijanti kosta 50KM. Ali sad treba dodati manje redovno odrzavanje benzinskih dijelova. Motorno ulje ima produzen interval zamjene za 50% i tako i uljni filter. Filter goriva i svjecice imaju produzen interval zamjene za 100%. I sam motor kao cjelina ima produzen radni vijek za 30%.
Ovo u vezi autonomije si u pravu i stvarno je smanjena, ali to nije po meni nikakav argument kad u danasnje vrijeme imas plin na svakoj drugoj benzinskoj pumpi. Kod mene je autonomija manja od 200km po gradu pa mi to ne predstavlja nikakav problem, plina ima nasuti na sve strane. Sto se tice rezervne gume, tu si u pravu. Ali stavis u gepek kit za krpanje i pumpanje i zadovoljio si zakon. Kad krenes na dalji put, stavi gumu u gepek da si siguran ako poderes slucajno gumu, nema drugog rjesenja.
goran16v

#79 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Evo da ja dam komentar na ovo pocrvenjeno:
Benzinac je znatno jeftiniji od dizela, i kad se ugradi najskuplja varijanta plinske instalacije opet je znatno jeftiniji od dizela a dobijes manju potrosnju od dizela. Sto se tice odrzavanja, postoji garancija od jedne do dvije godine na instalaciju. Sto se tice redovnog odrzavanja, prvi servis je na 20 000km i taj servis u najskupljoj varijanti kosta 50KM. Ali sad treba dodati manje redovno odrzavanje benzinskih dijelova. Motorno ulje ima produzen interval zamjene za 50% i tako i uljni filter. Filter goriva i svjecice imaju produzen interval zamjene za 100%. I sam motor kao cjelina ima produzen radni vijek za 30%.
Ovo u vezi autonomije si u pravu i stvarno je smanjena, ali to nije po meni nikakav argument kad u danasnje vrijeme imas plin na svakoj drugoj benzinskoj pumpi. Kod mene je autonomija manja od 200km po gradu pa mi to ne predstavlja nikakav problem, plina ima nasuti na sve strane. Sto se tice rezervne gume, tu si u pravu. Ali stavis u gepek kit za krpanje i pumpanje i zadovoljio si zakon. Kad krenes na dalji put, stavi gumu u gepek da si siguran ako poderes slucajno gumu, nema drugog rjesenja.
Koliko je poslije ugradnje jeftiniji od dizela zavisi prije svega od cijene samog auta, normalno sto je auto noviji udio instalacije u cijeni je manji. Moj komentar se odnosio na to da su se izvodile racunice bez te stavke.
Autonomija mozda za tebe nije nikakav argument, to zavisi od toga gdje vozis, ali to jeste itekakav argument, pogotovo kad treba da sipas po cijenama van BiH u slucaju u kojem bi dizelom to pokrio "domacim" gorivom, a da ne spominjem varijantu da nema plina na sljedecoj pumpi pa si prinudjen voziti ili sipani benz.
Prakticnost se ne odnosi samo na pitanje rez. gume kod toroidnih boca umjesto nje, nego u slucaju standarde boce i upotrebljivosti cijelog auta, pogotovo auta sa 5 vrata i opcijom obaranja sjedala, kao sto je npr. tvoj, gdje gubis sve prednosti.
preludezalude

#80 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

Bas iz tog razloga sam i ugradio toroidnu bocu jer ako mi nekad zatreba da nesto stavim u gepek imam prostora kao da i nemam plinsku instalaciju. Sto se tice bojler rezervoara, tu se na autonomiji nista ne gubi ili jako malo. Ovisi kolika je boca, ima boca i od 120 litara.
Sto se tice voznje na benzin u slucaju da nema plina na pumpi, pa ima na slijedecoj. Neces valjda cijediti plin do kraja. Sta ako iscijedis dizel ili benzin do kraja, ti svratis na pumpu kad ono cisterna prikljucena, ne mozes nasuti gorivo. Gorivo ma kakvo bilo se ne tjera do kraja.
Konkretno, kod mene je mali plinski rezervoar, nisam htjeo cekati kad ce se nabaviti najveca opcija jer je bilo neizvjesno kad bi to moglo biti, a ne znaci mi nista posebno. Po gradu mi ne predstavlja problem sipati svaki 4.-5. dan plin. Nisam ni ranije sa dizelom sipao vise ni prelazio osjetno vise. A to kad krenes negdje vani, pa sta ima veze malo nasuti i vani plina. Kod nas u federaciji je 1,25 a u Srbiji oko 1,50. Nije to neka strasna razlika. A mozda se dobije i malo kvalitetniji plin. U svakom slucaju to u parama je mizerna razlika u cijeni plina.
Qler

#81 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Qler »

mene od plina samo odbija to sto gubis gepek. Kako cu ja na more sa zenom i djetetom, i jos u gepek 195/60/R15? Da je ne znam koliko auto, sve stvari i guma ne mogu stati. Evo ove godine u gepek mi je stalo: kolica, prenosni krevetac, kofer 100l, kofer 70l ili 80, onaj dormeo set, i jos nekih sitnica, tako da sam u autu samo imao onaj prenosni frizider na prednjem sjedistu, a nazad sjedalica sa djetetom i zena. I hajde u tu kombinaciju jos gumu ubaci...
drndalo

#82 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drndalo »

Sa djetetom ti ostaje samo Dacia Lodgy oko prostora... :lol:
goran16v

#83 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Qler wrote:mene od plina samo odbija to sto gubis gepek. Kako cu ja na more sa zenom i djetetom, i jos u gepek 195/60/R15? Da je ne znam koliko auto, sve stvari i guma ne mogu stati. Evo ove godine u gepek mi je stalo: kolica, prenosni krevetac, kofer 100l, kofer 70l ili 80, onaj dormeo set, i jos nekih sitnica, tako da sam u autu samo imao onaj prenosni frizider na prednjem sjedistu, a nazad sjedalica sa djetetom i zena. I hajde u tu kombinaciju jos gumu ubaci...
Meni se ponekad desi da autom zalutam na IKEA-in parking. Da imam bojler u gepeku zapalio bih il' sebe il' auto! :-D
ElRe

#84 Re: dizel ili bnzin ...

Post by ElRe »

Gledajuci danasnje dizelase koji postaju preskupi za odrzavanje nakon 4-5 godina definitivno benzin. Novi turbo benzinci u pravilu ne trose znatno vise od dizelasa ako se normalno voze. Sportska voznja je vec nesto sasvim drugo.

Uglavnom sto se mene tice turbo benzinac 1.4 sa nekih 120 KS je mjera za C klasu automobila i normalnu voznju.
goran16v

#85 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

ElRe wrote:Gledajuci danasnje dizelase koji postaju preskupi za odrzavanje nakon 4-5 godina definitivno benzin. Novi turbo benzinci u pravilu ne trose znatno vise od dizelasa ako se normalno voze. Sportska voznja je vec nesto sasvim drugo.

Uglavnom sto se mene tice turbo benzinac 1.4 sa nekih 120 KS je mjera za C klasu automobila i normalnu voznju.
A koja je cijena turbo-benzinca u odnosu na turbo dizela? Upravo gledam cjenovnik Octavia 1,4 TSI samo 150 KM jeftinija od 1,9 TDI, a nekih 1400 KM jeftinija od 1,6 TDI CR, koliko je jeftiniji 1,8 TSI od 2,0 TDI CR.
ElRe

#86 Re: dizel ili bnzin ...

Post by ElRe »

Ambiente 1,8 TSI 118 160 5 6 Brzina 32.495
Ambiente 2.0 TDI CR 103 140 5 6 Brzina 34.350
citroen xm

#87 Re: dizel ili bnzin ...

Post by citroen xm »

Meni je na jednom od auta u kome imam plin ugrađena bojler boca. Autonomija je 500 km na otvorenom što je i više nego dovoljno. Tako da tu ne vidim problem. Kao što neko reče svakako je ne tjeraš do zadnje kapi, a ako se zna da u autu imaš još i drugi rezervoar stvari se drastično mijenjaju.
drug_profi

#88 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drug_profi »

Plin-benzin. Sequent instalacija. Toroidna boca. Astra G, 5 vrata. Set sa kompresorom i ljepilom iz novih Fiat vozila. Tocak na balkonu.
Autonomija oko 500 km, a kosta me plin + potpala 70 maraka. Sa punim rezervoarom benzina, autonomija ce biti preko 1000 km, za cijenu od oko 170 KM. Govorim o gradskoj voznji, a na otvorenom mozemo reci i 1300-1400 km autonomije. Za 170 maraka mozes kupiti cca. 70 litara dizela i voziti vjerovatno istu kilometrazu. Znaci ako bih morao voziti i na benzin, opet bi sa udjelom plina doveo troskove na cijenu dizela. Ako vozim samo na plin, daleko jeftinije je.

Razmisljao sam o rezervnoj gumi. Za 25 godina jos nikad nisam izderao gumu. Samo standardno ekser-saraf u gazni sloj, sto se rjesava sa pomenutim kompresorom, pa do prvog vulkanizera.
U slucaju havarije gume, ima BiHAMK pomoc na cesti, Zovko osiguranje (pomoc na cesti i u regiji), u krajnjem, ako ima mjesta utrpacu i tu gumu u gepek, mada evo dvije godine vozim bez nje i nije mi trebala.
goran16v

#89 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Meni je na jednom od auta u kome imam plin ugrađena bojler boca. Autonomija je 500 km na otvorenom što je i više nego dovoljno. Tako da tu ne vidim problem. Kao što neko reče svakako je ne tjeraš do zadnje kapi, a ako se zna da u autu imaš još i drugi rezervoar stvari se drastično mijenjaju.
500 km dovoljno u odnosu na 900+, smijesno...
citroen xm

#90 Re: dizel ili bnzin ...

Post by citroen xm »

Naravno da je dovoljno kada pumpi ima na svakom ćošku, a danas je ipak 2012-a pa plin nije nepoznanica. Kad na to dodamo još i drugi benzinski rezervoar nema nikakvih problema.
SaMaster

#91 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Meni je na jednom od auta u kome imam plin ugrađena bojler boca. Autonomija je 500 km na otvorenom što je i više nego dovoljno. Tako da tu ne vidim problem. Kao što neko reče svakako je ne tjeraš do zadnje kapi, a ako se zna da u autu imaš još i drugi rezervoar stvari se drastično mijenjaju.
500 km dovoljno u odnosu na 900+, smijesno...
A kako ti izracuna 900+?
goran16v

#92 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Kad dodas benz. rezervoar odmah izadji iz auta na plin i zapali ga.
goran16v

#93 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SaMaster wrote: A kako ti izracuna 900+?
Standardna zapremina rezervoara 55 lit, prosjecna potrosnja 5,5 - 6, kad pripazis na otvorenom ispod 5, do the math.
SaMaster

#94 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

goran16v wrote:
Standardna zapremina rezervoara 55 lit, prosjecna potrosnja 5,5 - 6, kad pripazis na otvorenom ispod 5, do the math.
To me podsjeca na math tipa math for dummies in 21 days...

Kad pripazis, onda ispod 5. Koje auto ti vozis i kolko pripazis?

Edit: I ovo prosjecna potrosnja po gradu 5,5-6 mozda za neko manje auto a sve ostalo je suplja...
Thug...

#95 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Thug... »

Na plin se kuha
Na naftu se ore
Na benzin se vozi :D
:dance:
goran16v

#96 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SaMaster wrote:
goran16v wrote:

For dummies or not matematika je jedostavna i u praksi vise puta dokazana.
Vozim auto sa 2,0 TDI motorom i 103 kW. Na magistralnim putevima je dovoljno da normalno vozim bez previse paznje da potrosnja ode ispod 5, kad bas pripazim i vozim striktno po ogranicenjima na potezima bez uspona ide na ispod 4,5, na autoputu se dovoljno drzati se ogranicenja od 130 i voziti u sestoj.
Prosle sedmice, B. Brod - Zg - Rijeka - Trst - Conegliano (Trevizo) cca 570 km od toga dobrih 450 km autoceste sa 1/2 rezervoara.
SaMaster

#97 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

goran16v wrote:
SaMaster wrote:

For dummies or not matematika je jedostavna i u praksi vise puta dokazana.
Vozim auto sa 2,0 TDI motorom i 103 kW. Na magistralnim putevima je dovoljno da normalno vozim bez previse paznje da potrosnja ode ispod 5, kad bas pripazim i vozim striktno po ogranicenjima na potezima bez uspona ide na ispod 4,5, na autoputu se dovoljno drzati se ogranicenja od 130 i voziti u sestoj.
Prosle sedmice, B. Brod - Zg - Rijeka - Trst - Conegliano (Trevizo) cca 570 km od toga dobrih 450 km autoceste sa 1/2 rezervoara.

Ne bih tvrdio da lazes - bar ne to sto tvrdis. Ali ako bih ti povjerovao morao bih onda sebi priznat da sam lud...

To sto ti nama sada pricas - jel to potrosnja sa BC ili si ti spio pa mjerio? Pa fabricka deklaracija mu je 4,6l a ti tvrdis da ides ispod 4,5? A znas li uopce kako se fabricki testira potrosnja auta? Progooglaj malo...
citroen xm

#98 Re: dizel ili bnzin ...

Post by citroen xm »

goran16v wrote:Kad dodas benz. rezervoar odmah izadji iz auta na plin i zapali ga.

Kad voliš da pametuješ, ajd mi pojasni šta si želio reći sa ovim. Ako se auto vozi na plin, benzin nije isključen kao gorivo. Sasvim uredno se mogu koristiti oba goriva.

I ajd mi reci, al pokušaj biti iskren koliko puta godišnje ideš na put duži od 500 km? I na tom putu nikada ne svratiš na pumpu bar da se odmoriš?
goran16v

#99 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:Kad dodas benz. rezervoar odmah izadji iz auta na plin i zapali ga.

Kad voliš da pametuješ, ajd mi pojasni šta si želio reći sa ovim. Ako se auto vozi na plin, benzin nije isključen kao gorivo. Sasvim uredno se mogu koristiti oba goriva.

I ajd mi reci, al pokušaj biti iskren koliko puta godišnje ideš na put duži od 500 km? I na tom putu nikada ne svratiš na pumpu bar da se odmoriš?
Benzin nije iskljucen kao gorivo, ali sta je svrha cijelog jebavanja s plinom, bojlerima po gepeku ili stajanjem svakih 300 km na dosipanje tetrepaka umjesto rezervne, ko da imas slabu prostatu, ako ces sebe dovesti u situaciju da vozis na benzin.
Na put duzi preko 500 km idem najmanje jednom u dvije sedmice, ljeti min jednom sedmicno, auto kojim putuje je od marta presao preko 25k km. NIje bitno koliko puta se odmaram, obicno nijednom, nego da ne moram sipati gorivo van BiH gdje su cijene osjetno vise.
goran16v

#100 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SaMaster wrote: Ne bih tvrdio da lazes - bar ne to sto tvrdis. Ali ako bih ti povjerovao morao bih onda sebi priznat da sam lud...

To sto ti nama sada pricas - jel to potrosnja sa BC ili si ti spio pa mjerio? Pa fabricka deklaracija mu je 4,6l a ti tvrdis da ides ispod 4,5? A znas li uopce kako se fabricki testira potrosnja auta? Progooglaj malo...
Ne pada mi napamet da ti se pravdam, hoces li biti lud ili vjerovati je tvoja stvar.
Cim sa doputovao u IT sam sipao gorivo, jer mi nije padalo na pamet da se vozikam po IT i pred put nazad da sipam pun rezervoar po cijeni od 1,74 EUR/lit i pistolj kliknuo na malo preko 50 EUR.
Poslije 1650 km puta po BC prosjecna potrosnja je bila 4,9.
Post Reply