javili su se ljudi koji bi ocigledno isli vani za stalno i pitaju za savjetbug wrote:pa zasto na temi raspravljaju uglavnom ljudi s vana?zena wrote:...kad se naljutim...otishla bih bilo gdje...al u sebi...cim se malo primirim dobro znam da ne bih...jer sam se dovoljno nagledala tih raspolucenih zivota...ne bih.. hvala..
Odlazak iz BiH?
- danas
-
Bosna_E
Ti izgleda pripremas teren za trazenje azila...zzzzz wrote:Interesuje me, je li istina da jedino Kanada nije nikad protjerala ni jednog azilanta tj. da je samo vazno uletiti tamo a da je ostanak zagarantovan?.
Odmah se zapita jesi li to ti Adnane Terzicu ?
Rekoh ovaj je plaho ukenjo stvar pa hoce se bjezi i najprije mi Adnan pao na pamet
-
Kwaheri
ja uvijek kad se naljutim pitam pitta...i on kaze ne dolazi ni za zivu glavudanas wrote:javili su se ljudi koji bi ocigledno isli vani za stalno i pitaju za savjetbug wrote:pa zasto na temi raspravljaju uglavnom ljudi s vana?zena wrote:...kad se naljutim...otishla bih bilo gdje...al u sebi...cim se malo primirim dobro znam da ne bih...jer sam se dovoljno nagledala tih raspolucenih zivota...ne bih.. hvala..
- sorge_sa
bug wrote:pa zasto na temi raspravljaju uglavnom ljudi s vana?zena wrote:...kad se naljutim...otishla bih bilo gdje...al u sebi...cim se malo primirim dobro znam da ne bih...jer sam se dovoljno nagledala tih raspolucenih zivota...ne bih.. hvala..
ma oni to sami sebe uvjeravaju da su napravili pravi izbor
-
zlata
Kanada i Australija primaju imigrante. 200 000+godisnje. SAD takodjer. Ne moras se zenit s'nikim...neg' moras nakupiti odredjen broj poena...jer molba za useljenje ti je k'o konkurs. Sto vise poena...tol'ko si im vise zanimljiv! Napr. dobijes odredjen broj poena za znanje jezika, za odredjene struke, znanje, zvanje, skolstvo. Moze pomoci i novac...osobito ako ulazis kao investitor.muha_sa wrote:Ma jašta,svijet jedva čeka da primi nekog od nas.
Kako mislite ići?-vjenčanjem za papire ? tako i nekako a drugačije--nikako.
Last edited by zlata on 11/12/2005 20:01, edited 1 time in total.
-
Zadig
zato sto je nasim ljudima puno lakse da idu uz sistem, ali ne i da ga mjenjaju, ili nedaj ti boze sami stvore...vidis, meni nikako nije jasna jedna stvar -- "nasi" ljudi dodju ovamo i uklope se odmah. naravno, kao i svi imigranti, ima i izolacije i svega, ali uglavnom -- uklope se i zive "normalno". i cijene sta imaju. ali to ne znaju da pokrenu i uspostave kod sebe kuci. ne znam zasto je nasim ljudima tako tesko uspostaviti demokratiju kod kuce... Confused
Na vrh
- danas
moj sorge, nekome je zivot ostavio malo izbora po tom pitanju... nego je bilo spasavaj zivu glavu sa noza, pa kud te oci vode i noge nose...sorge_sa wrote: ma oni to sami sebe uvjeravaju da su napravili pravi izbor![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Kick off
Mislim da odgovor lezi u tvojim recenicama. =)Recimo mi se ,kako ti kazes samo uklopimo u vec izgradjeno drustvoi sistem, dok u BiH valja izzgraditi nesto sto i nije bas tradicionalno za nase prostore a to je zdrav politicki sistem, zdrava eknomija,socijalni programi itd..danas wrote:vidis, meni nikako nije jasna jedna stvar -- "nasi" ljudi dodju ovamo i uklope se odmah. naravno, kao i svi imigranti, ima i izolacije i svega, ali uglavnom -- uklope se i zive "normalno". i cijene sta imaju. ali to ne znaju da pokrenu i uspostave kod sebe kuci. ne znam zasto je nasim ljudima tako tesko uspostaviti demokratiju kod kuce...Zadig wrote:to je vrlo tesko pitanje danas
-
wanderer
Zato sto nema izgradjenog sistema i pritiska "vecine", zakona, itd.danas wrote:vidis, meni nikako nije jasna jedna stvar -- "nasi" ljudi dodju ovamo i uklope se odmah. naravno, kao i svi imigranti, ima i izolacije i svega, ali uglavnom -- uklope se i zive "normalno". i cijene sta imaju. ali to ne znaju da pokrenu i uspostave kod sebe kuci. ne znam zasto je nasim ljudima tako tesko uspostaviti demokratiju kod kuce...Zadig wrote:to je vrlo tesko pitanje danas
A taj sistem se su oni gradilii decenijama, pa i stoljecima. Opet, puno je teze sagraditi nego razgraditi, sto kod nas ide stihijski.
Dakle, kakimo mi po Paddyju i medjunarodnim faktorima, ali bez njih bi tek imali apsolutno nikakve sanse.
-
Kwaheri
sta je tebi smijesnodanas wrote:pa to on TEBI kaze da ne dolaziszena wrote: ja uvijek kad se naljutim pitam pitta...i on kaze ne dolazi ni za zivu glavumozda bi nekom drugom rekao bujrum
![]()
![]()
- danas
ma znam, to sve stoji. ali ne kontam ljude koji su super produktivni, pristojni po njemackoj, a onda dodju u bosnu na odmor i ne zadrze nista toga, nego pocnu da pljuju po ulici...wanderer wrote:Zato sto nema izgradjenog sistema i pritiska "vecine", zakona, itd.danas wrote:vidis, meni nikako nije jasna jedna stvar -- "nasi" ljudi dodju ovamo i uklope se odmah. naravno, kao i svi imigranti, ima i izolacije i svega, ali uglavnom -- uklope se i zive "normalno". i cijene sta imaju. ali to ne znaju da pokrenu i uspostave kod sebe kuci. ne znam zasto je nasim ljudima tako tesko uspostaviti demokratiju kod kuce...Zadig wrote:to je vrlo tesko pitanje danas
A taj sistem se su oni gradilii decenijama, pa i stoljecima. Opet, puno je teze sagraditi nego razgraditi, sto kod nas ide stihijski.
Dakle, kakimo mi po Paddyju i medjunarodnim faktorima, ali bez njih bi tek imali apsolutno nikakve sanse.
zar smo bas toliko ovisni o vanjskim faktorima i okruzenju?
-
vesela
Svi doseljenici u stranoj drzavi su azilanti. Azil je zastita koja moze biti socijalna, humanitarna, od rata, vjerska, politicka itd. Nasi ljudi su navikli na izraze "gastarbajter" ili "izbjeglica". Svugdje u svijetu, pa i kod nas se zovu azilanti ili doseljenici.Zadig wrote:Za azilante ne znam...to nisu obicni imigranti.nteresuje me, je li istina da jedino Kanada nije nikad protjerala ni jednog azilanta tj. da je samo vazno uletiti tamo a da je ostanak zagarantovan?
Ako dobijes vizu emigrantksu u becu (kanadski emigracioni centar nas dio evrope), i odes u kanadu, niko to nemore izbaciti...
ako oces da trazis politicki azil...za to ne znam
- danas
svi doseljenici su imigranti, a azil je posebna kategorija imigranta i oznacava (u USA i kanadi i australiji) nekoga ko je bio primoran da imigrira zbog politickog progona (na bilo kojoj odobrenoj osnovi). neko ko je dosao recimo na radnu vizu (HB u USA) svakako nije azilant, niti je to neko ko je pravo na imigraciju stekao udajom, rodjenjem djeteta ili slicno.
- taxi_driver
evo iz prve ruke.zivio sam u holandiji od 94 do 98 i onda me spuca nostalgija i odlucim se vratiti dole.srecom prijatelji su me nagovorili da se ne odjavljujem godinu dana dok ne dobijem hol. pasos.a mislio sam sve odjebati.i zivio sam dole 3 godine,imao dobar posao i dobru platu.i onda mi i dole pukne film i opet se vratim u holandiju.srecom moj stan sam bio izdao prijatelju koji je bas u to vrijeme kupio kucu,tako da sam se opet vratio u stan i nastavio kao da nisam ni bio dole.i nema vise nostalgije.
a zasto?
pa vi spominjete seadu mada ja neznam ko je .
prvi razlog korupcija.od policije do doktora.
drugi razlog kod vecine djevojaka moram odmah reci ko sam i koje sam vjere.
pa onda:krezavi policajci.
gradonacelnik u blatnjavim cipelama
ceste ni za kurac.promijenio sam amortizera ko nikad
i da ne nabrajam mogao bih do sutra
zato svakom preporucujem ko iole ima sanse da brise iz bosne.
a zasto?
pa vi spominjete seadu mada ja neznam ko je .
prvi razlog korupcija.od policije do doktora.
drugi razlog kod vecine djevojaka moram odmah reci ko sam i koje sam vjere.
pa onda:krezavi policajci.
gradonacelnik u blatnjavim cipelama
ceste ni za kurac.promijenio sam amortizera ko nikad
i da ne nabrajam mogao bih do sutra
zato svakom preporucujem ko iole ima sanse da brise iz bosne.
- stella_k
@DEBELA, OVA TI JE NAJBOLJA DO SADA!!debela wrote:posto je sa-x vec postao poznat po humanitarnim akcijama evo prijedloga za forumase dijasporce da organizuju jednu takvu akciju za nas koji bi da bjezimo i poguraju nas papirima
-
wanderer
Vidi ono za zakon i pritisak "vecine"danas wrote:ma znam, to sve stoji. ali ne kontam ljude koji su super produktivni, pristojni po njemackoj, a onda dodju u bosnu na odmor i ne zadrze nista toga, nego pocnu da pljuju po ulici...wanderer wrote:Zato sto nema izgradjenog sistema i pritiska "vecine", zakona, itd.danas wrote: vidis, meni nikako nije jasna jedna stvar -- "nasi" ljudi dodju ovamo i uklope se odmah. naravno, kao i svi imigranti, ima i izolacije i svega, ali uglavnom -- uklope se i zive "normalno". i cijene sta imaju. ali to ne znaju da pokrenu i uspostave kod sebe kuci. ne znam zasto je nasim ljudima tako tesko uspostaviti demokratiju kod kuce...
zar smo bas toliko ovisni o vanjskim faktorima i okruzenju?
Naravno, mada toga nismo ni svjesni. Mi smo drcni i sve vec znamo. Bit naseg mentaliteta i jest da se smije onima koji su to "samospoznali" pa im je time i lakse se za borit protiv i uzroka i posljedica. Ironija sudbine.
-
stella_sa
Ideja na mjestu, sto jest jeststella_k wrote:@DEBELA, OVA TI JE NAJBOLJA DO SADA!!debela wrote:posto je sa-x vec postao poznat po humanitarnim akcijama evo prijedloga za forumase dijasporce da organizuju jednu takvu akciju za nas koji bi da bjezimo i poguraju nas papirima
- taxi_driver
debelqa ja bih poslao papire zenskoj osobi od 18 do 24 godine.mjera 90-60-90,da lici na winonu ryder