Sta nema u sarajevu sto u Evropi ima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

meskox wrote:postoje neke stvari koje zapad jednom normalnom bosancu (bar je to moj osjecaj) nikada u zivotu nemoze pruziti, to jest:
DERBI Sar-zelj, Koncerti, od stefanovskog do dugmeta, popiti kafu s nekim normalnim, sve se to odigrava pred vratima nasih kuca, stanova apored nas prolazi
znam sve to imas i na zapadu ali kako i skim. nazalost je Bec pun nekih bosanaca iz nekih mjesta za koje nisam prije rata nikad ni cuo, kontakt stim ljudima mi vrlo tesko pada pogotovo kada cujes da momak od 25 godina govori "citiram" goramo, dolamo ili umjesto ba, bo.
nazalost je vecina takva i nisam uspio upoznati puno ljudi da se moze normalno pricati a da nebude glavna tema "kolku sam kucu na Modracu napravio bo ko vila" nisam nacionalista i ne mrzim svoj narod ali para mi to usi i nemogu ih jednostavno slusati.
eh sad je pitanje: hocu li ja svojoj djeci pruziti takav jedan zivot da imaju
dosta toga sto im recimo u sarajevu mozda nebih mogao pruziti od Playstationa do Xbox ili cu gledati na njihovo sutra i pustiti ih da odrastu u Bosanskom duhu a ne da mi sutra prica neki izmjesano njemacko-bosanski sto je u austriji veoma popularno.
Odosmo jedno 100 km od teme!!!
Vi ste meni smijesni :-) ja ne znam koliko vam je godina i cime se bavite u zivotu, ali vam tvrdim da znam mnosto svojih prijatelja koji se ne smiju (a vrijeme im je i imaju zelju)da zasnuju svoju porodicu jer nemaju love, zaposlenje i sl. A svi su fakultetski obrazovan. I ako nesto nekome znaci (meni licno ne, ali vidim da se svi vrtite oko jadnika sa sela), svi zive u samom centru grada.
I ako cemo spominjat koncerte i sl. pa mislim da niko nije budala da samo zbog toga napusti svoju zemlju :-)
mamica papucarka

mama29 wrote:
meskox wrote:postoje neke stvari koje zapad jednom normalnom bosancu (bar je to moj osjecaj) nikada u zivotu nemoze pruziti, to jest:
DERBI Sar-zelj, Koncerti, od stefanovskog do dugmeta, popiti kafu s nekim normalnim, sve se to odigrava pred vratima nasih kuca, stanova apored nas prolazi
znam sve to imas i na zapadu ali kako i skim. nazalost je Bec pun nekih bosanaca iz nekih mjesta za koje nisam prije rata nikad ni cuo, kontakt stim ljudima mi vrlo tesko pada pogotovo kada cujes da momak od 25 godina govori "citiram" goramo, dolamo ili umjesto ba, bo.
nazalost je vecina takva i nisam uspio upoznati puno ljudi da se moze normalno pricati a da nebude glavna tema "kolku sam kucu na Modracu napravio bo ko vila" nisam nacionalista i ne mrzim svoj narod ali para mi to usi i nemogu ih jednostavno slusati.
eh sad je pitanje: hocu li ja svojoj djeci pruziti takav jedan zivot da imaju
dosta toga sto im recimo u sarajevu mozda nebih mogao pruziti od Playstationa do Xbox ili cu gledati na njihovo sutra i pustiti ih da odrastu u Bosanskom duhu a ne da mi sutra prica neki izmjesano njemacko-bosanski sto je u austriji veoma popularno.
Odosmo jedno 100 km od teme!!!
Vi ste meni smijesni :-) ja ne znam koliko vam je godina i cime se bavite u zivotu, ali vam tvrdim da znam mnosto svojih prijatelja koji se ne smiju (a vrijeme im je i imaju zelju)da zasnuju svoju porodicu jer nemaju love, zaposlenje i sl. A svi su fakultetski obrazovan. I ako nesto nekome znaci (meni licno ne, ali vidim da se svi vrtite oko jadnika sa sela), svi zive u samom centru grada.
I ako cemo spominjat koncerte i sl. pa mislim da niko nije budala da samo zbog toga napusti svoju zemlju :-)
kako ovo otkuca. Bas si me nazivciro :-)
meskox

Post by meskox »

I ako cemo spominjat koncerte i sl. pa mislim da niko nije budala da
samo zbog toga napusti svoju zemlju :-)[/quote]

kako ovo otkuca. Bas si me nazivciro :-)[/quote]

Mama29 relax sto te bona izivcira,
upala

Post by upala »

meskox wrote:. nazalost je Bec pun nekih bosanaca iz nekih mjesta za koje nisam prije rata nikad ni cuo, kontakt stim ljudima mi vrlo tesko pada pogotovo kada cujes da momak od 25 godina govori "citiram" goramo, dolamo ili umjesto ba, bo.
potpisujem i dodajem ono "njiha" koje stalno slusam

ovi bosanci su i mene sablaznili..nakon dolaska u bec...par mjeseci nisam htjela uopce izlaziti u nase diskoteke...

svog sarajeva se ne bi odrekla taman da je najgori grad na dunjaluku...a to sto nema manga i zare i nije veliki nedostatak.

i definitivno imamo manje raznih umobolnika i cudaka!
meskox

Post by meskox »

upala wrote:
meskox wrote:. nazalost je Bec pun nekih bosanaca iz nekih mjesta za koje nisam prije rata nikad ni cuo, kontakt stim ljudima mi vrlo tesko pada pogotovo kada cujes da momak od 25 godina govori "citiram" goramo, dolamo ili umjesto ba, bo.

ovi bosanci su i mene sablaznili..nakon dolaska u bec...par mjeseci nisam htjela uopce izlaziti u nase diskoteke...

svog sarajeva se ne bi odrekla taman da je najgori grad na dunjaluku...a to sto nema manga i zare i nije veliki nedostatak.

:music: polahko upala ispascemo jos rasisti
mr2

Post by mr2 »

nema turbo folka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
upala

Post by upala »

meskox wrote:
upala wrote:

nedaj boze :D
al stvarno u bih bar znas ko je pOoko' a ko nije....dok mova na zapadu nikad nisi nacisto

eto u zadnje vrijeme je recimo popularno imati odnose sa svojim kucnim ljubimcima....gdje je tu normalan svijet........... :o :-?
mr2

Post by mr2 »

upala wrote:
meskox wrote:
upala wrote: potpisujem i dodajem ono "njiha" koje stalno slusam

al stvarno u bih bar znas ko je pOoko' a ko nije....dok mova na zapadu nikad nisi nacisto

eto u zadnje vrijeme je recimo popularno imati odnose sa svojim kucnim ljubimcima....gdje je tu normalan svijet........... :o :-?

pa vrati se u sarajevo.......mislim sta radis vise u becu :lol: :lol: :lol:
meskox

Post by meskox »

mr2 wrote:nema turbo folka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol:
a ilidza (bosna)
a Elvir Baljic
:lol: :razz: :lol:
upala

Post by upala »

mr2 wrote:
upala wrote:
meskox wrote: :music: polahko upala ispascemo jos rasisti

nisam ja tako dugo u becu...al recimo cim diplomiram odmah cu da spakujem kofere i nazad
:D
mamica papucarka

upala wrote:
mr2 wrote:
upala wrote: nedaj boze :D

nisam ja tako dugo u becu...al recimo cim diplomiram odmah cu da spakujem kofere i nazad
I gdje ces se zaposlit? Kod stranaca?
mr2

Post by mr2 »

upala wrote:
mr2 wrote:
upala wrote: nedaj boze :D

nesvacam te ako ti se ti ljudi u principu gade,kako ces kod njih diplomirat......... :lol: :lol: :lol: :lol: vrati se ti u svoju konzervativnu sredinu sto prije.......mani se velikih gradova :D :D :D
meskox

Post by meskox »

pa vrati se u sarajevo.......mislim sta radis vise u becu :lol: :lol: :lol:[/quote]

JA IMAM PLANOVE KOJE MISLIM TAKODER U BUDUCE DVIJE GODINE REALIZIRATI I TAKO NAPOKON OKONCATI EPOHU AUSTRIJA;

POSTO SAM OBICNI TEHNICKI SUPPORT BEZ NEKE TITULE DIPLOMIRANOG ILI MAGISTRA NEMAM PUNO SOLUCIJA OSIM DA SE OSAMOSTALIM I POKRENEM NEKI SITNIJI BIZNIS ONO SAMO ZA VOTAZI.

U SUSTINI JE TEMA BILA "sta fali sarajevu sto u evropi ima" NA TOM FAZONU MOZDA NEKE ORIJENTACIJE STA BI SE MOGLO OTVORITI I STA U SUSTINI FAKAT FALI A DAJE BAS POTRBNO,
:bih:
mamica papucarka

meskox wrote:Vi ste meni smijesni :-) ja ne znam koliko vam je godina i cime se bavite u zivotu, ali vam tvrdim da znam mnosto svojih prijatelja koji se ne smiju (a vrijeme im je i imaju zelju)da zasnuju svoju porodicu jer nemaju love, zaposlenje i sl. A svi su fakultetski obrazovan. I ako nesto nekome znaci (meni licno ne, ali vidim da se svi vrtite oko jadnika sa sela), svi zive u samom centru grada.
I ako cemo spominjat koncerte i sl. pa mislim da niko nije budala da
samo zbog toga napusti svoju zemlju :-)
kako ovo otkuca. Bas si me nazivciro :-)[/quote]

Mama29 relax sto te bona izivcira,[/quote]
Meni se sve nekako cini da ovakve postove pisu djecica koja su jos uvijek kod mame i tate na hrani. Ili su se zaposlili u nekim stranim organizacijama, pa pametuju kako ne treba ici na "divlji zapad" i radit za strance. :-)
Nekako mi je glupo sto se sve rasprave raje koja zivi u Bosni zavrsavaju da su svi nasi ljudi po bijelom svijetu nekakvi papci koji dole nisu imali nista, pa sad "odozgo" pljuju po njima. :shock:
Izvini ako sam te nenamjerno uvrijedila :oops:
mamica papucarka

meskox wrote:pa vrati se u sarajevo.......mislim sta radis vise u becu :lol: :lol: :lol:
JA IMAM PLANOVE KOJE MISLIM TAKODER U BUDUCE DVIJE GODINE REALIZIRATI I TAKO NAPOKON OKONCATI EPOHU AUSTRIJA;

POSTO SAM OBICNI TEHNICKI SUPPORT BEZ NEKE TITULE DIPLOMIRANOG ILI MAGISTRA NEMAM PUNO SOLUCIJA OSIM DA SE OSAMOSTALIM I POKRENEM NEKI SITNIJI BIZNIS ONO SAMO ZA VOTAZI.

U SUSTINI JE TEMA BILA "sta fali sarajevu sto u evropi ima" NA TOM FAZONU MOZDA NEKE ORIJENTACIJE STA BI SE MOGLO OTVORITI I STA U SUSTINI FAKAT FALI A DAJE BAS POTRBNO,
:bih:[/quote]
Evo nesto sto mozda nije u tvom domenu, ali...
tvornica papirnih salveta, resiklaza, tvornica cackalica, stamparija koja bi proizvodila samo koverte (provjereno, ovog kod nas nema)...
Vjeruj mi, ja imam titulu, ali je mogu okacit macku o rep.
meskox

Post by meskox »

mama29 wrote:
meskox wrote:pa vrati se u sarajevo.......mislim sta radis vise u becu :lol: :lol: :lol:

tvornica papirnih salveta, resiklaza, tvornica cackalica, stamparija koja bi proizvodila samo koverte (provjereno, ovog kod nas nema)...
Vjeruj mi, ja imam titulu, ali je mogu okacit macku o rep.[/quote]

dobro mama29 ti mene sad pravo opali po usima te tvornice papirnih salaveta,cackalica, eksera ili koverti to je bas ona zesca sica i nisam imao bas takve namjere jer to nije nikakav novitet iskreno receno ne interesuju me ni pekare, mljiekare,granapi vec nesto sto dosad nije bilo a da je bum pravi.
ali razmisljam pravo da pocnem zaobilaziti ovaj forum i sa-x.com
zacrniste mi i Sarajevo i Bosnu i sve. otidi na odlazak iz bihpa ces vidjeti sto mislim.
.
u svakom slucaju hvala ti na prijedlogu
mamica papucarka

meskox wrote:
mama29 wrote:

Vjeruj mi, ja imam titulu, ali je mogu okacit macku o rep.
dobro mama29 ti mene sad pravo opali po usima te tvornice papirnih salaveta,cackalica, eksera ili koverti to je bas ona zesca sica i nisam imao bas takve namjere jer to nije nikakav novitet iskreno receno ne interesuju me ni pekare, mljiekare,granapi vec nesto sto dosad nije bilo a da je bum pravi.
ali razmisljam pravo da pocnem zaobilaziti ovaj forum i sa-x.com
zacrniste mi i Sarajevo i Bosnu i sve. otidi na odlazak iz bihpa ces vidjeti sto mislim.
.
u svakom slucaju hvala ti na prijedlogu[/quote]
Ma mozes ti prodavat i pitone kao domace zivotinje, ali je pitanje ko ce ti to kupit? Nemaju ljudi love nizasta, a da ti kupuju taj tvoj bum. :-)
I nemoj mi se ljutit :-)
simster

#93 Re: Sta nema u sarajevu sto u Evropi ima

Post by simster »

meskox wrote:Sta mislite sta fali Sarajevu u odnosu na Evropske Gradove, mislim na Prodavnice, Lokale, "Firme", Telekomunikaciju.
Da li je istina da se svega 6% Stanovnista u BIH sluzi internetom?
da ne nabrajam sta sve nema, dovoljno je reci da i ono sto ima ili je preskupo, skuplje nego u evropi ili je desetorazredne kvalitete. nocni zivot je recimo petnaestorazredne kvalitete, daleko ispod nivoa pateticnog, jadnog i cemernog.
Tulipan

#94 Re: Sta nema u sarajevu sto u Evropi ima

Post by Tulipan »

meskox wrote:Sta mislite sta fali Sarajevu u odnosu na Evropske Gradove, mislim na Prodavnice, Lokale, "Firme", Telekomunikaciju.
Procenat se je povećao mislim na 11 ili 12%
foton

#95 Re: Sta nema u sarajevu sto u Evropi ima

Post by foton »

Tulipan wrote:
Procenat se je povećao mislim na 11 ili 12%
Mislim da se vec pricalo o upotrebi interneta i rezultati istrazivanja kazu da svaki 6 stanovnik tj. oko 17% koristi internet - mahom mladi ljudi. Ovo je jos uvijek strasno nizak postotak, ali je i dobar napredak u odnosu na proslu godinu.

Internet koriste najvise Tuzlaci (oko 20%), dok u Sarajevu 19% ljudi ide redovno na internet (opet rezultati istog istrazivanja).

Kada procenat predje oko 35%, stvorice se uslovi za znacajan pad cijena, sto ce jos vise potaci upotrebu interneta.
debela

Post by debela »

u sarajevu imas jedan pogani telekom (sjeme im se zatrlo!), a u evropi koliko hoces pa biraj :x
jusuff

Post by jusuff »

u sarajevu nema ni p ni i
upala

Post by upala »

ocito je vecina ljudi u zabludi da na zapadu cvjetaju ruze!

:? :? :? :? :? :? :zzzz:
bach

Post by bach »

Sarajevo prvo treba da postane grad u punom smislu te rijeci. Koliko se sjecam davnih lekcija geografije kad se za nesto kaze da je grad misli se na mjesto gdje se ljudi bave, zanatstvom, trgovinom, industrijom, kulturom i slicno.

Onda procitate u novinama naslov koji kaze:

Razvoj gljivarstva u Opstini Centar.

Krasno. Stanovnici centra glavnog grada drzave zive od uzgoja, jagodicastog voca,pcelarstava i gljivarstva. To jos mozda u Mauritaniji ili Burkini Faso.

Jednom davno od prijatelja cam cuo odlicnu definiciju (poslijeratnog )Sarajeva:

[size=18]Sarajevo Je najvece urbanizirano selo na svijetu[/size]

I stvarno kad odete u predgradja tipa Buljakovog potoka, Buca potoka, Kobilje Glave ili Hrasno brdo rijetko cete naci na elemente urbanog zivota. Ruzne kuce bez fasada i razbacane bez ikakvog reda okruzene bastama, domace zivotinje. Nigdje knjizare, kina, pozorista ...

Problem je u tome sto Sarajevo niti ljude koji ga vode nemaju nikakvu viziju razvoja niti bilo kakav plan. Sve se radi stihijski.

Nazalost ono sto ali samo lici lici na grad je od Marindvora do Bascarsije. Krenete li zapadno od Marindvora Sarajevo ima malo elemenata modernog grada. Zasto Dobrinja, Alipasino, Hrasno, Stup, Buca potok nemaju kino ili pozoriste?
upala

Post by upala »

bach wrote:
Zasto Dobrinja, Alipasino, Hrasno, Stup, Buca potok nemaju kino ili pozoriste?
To je vec slozenije pitanje! :D
Istina je da nam je u gradu dosta toga naopako...ali opet mora postojati i pozitivnih stvari! :? :-?
Post Reply