Koja pravoslavna zemlja je po vama idealna?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

novalic

Post by novalic »

Fair Life wrote:
savjest wrote:(...)
A sad sto se tice nekog razvoja.Ne postoji grad koji moze dostici Dubai. Po razvoju broj 1. Sada grade najveci aerodrom na svijetu. Nevjerovatni projetki koje je tesko i zamisliti.
(...)
http://www.dubai-city.de/bildergalerie/index.htm
Jos samo da objasnis vezu Dubaia i teme... "Koja pravoslavna zemlja je po vama idealna?"

nije bas u vezi teme.. ali.. valjda nece biti bana... :D

koliko ste upoznati sa situvacijom.. radnika.. koji rade na izgradnji.. toga tako divnog grada.. prvi puta sam tamo bila prije skoro pa ravnih 13 godina, i prije dvije i po godine.. i mogla sam se, mada nisam imala puno vremena, uvjeriti u promjenama.. nastalim u tih desetak godina...

i sasvim slucajno.. vidjeti jedan dio crne strane izgradnje..

prije nekoliko vijekova.. npr englezi iskoristavali indijce.. u kolonizaciji..primjer South Afric-e.. izgradjene na prilicno svirep nacin, upotrebljavajuci crno roblje.. i to do kraja aparthejda devedesetih godina...

i jos masu takvih primjera...

aktualno, izvrtan primjer iskoristavanja jeftine radne snage od strane jedne tako bogate zemlje (najveca placa strancima koji rade na izgradnji je 300 $, sobe od 20m2 gdje su po 6 ili 8, oduzete putovnice, porodice vidjaju jednom u 4-5 godina, moraju jesti u smjestajima.. poduzeca, nemaju pravo kretanja u pojedinim kvartovima.. nego autobusi.. direktna linija gradiliste.. spavaona...)

sta vi mislite o ovome
Nesferatu

Post by Nesferatu »

aktualno, izvrtan primjer iskoristavanja jeftine radne snage od strane jedne tako bogate zemlje (najveca placa strancima koji rade na izgradnji je 300 $, sobe od 20m2 gdje su po 6 ili 8, oduzete putovnice, porodice vidjaju jednom u 4-5 godina, moraju jesti u smjestajima.. poduzeca, nemaju pravo kretanja u pojedinim kvartovima.. nego autobusi.. direktna linija gradiliste.. spavaona...)
Hoce to kad si Pravoslavac u Dubai-ju.
novalic

Post by novalic »

jok.. radna snaga vecinom iz pakistana.. namjerno dovode muslimane, imaju razvijenu organizaciju vrbovanja pakistanaca, obecaju bogatsvo..... ima nesto i indijaca, hindua..

ja tebi govorim o cinjenicama..

a ti meni o pravoslavcima..
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Pravoslavci grade Dubaji....dok Zenicani spavaju....

To je cinjenica.
novalic

Post by novalic »

najbolje bi bilo da i ti zaspes... ko zenicani
bosnjo_tz

Post by bosnjo_tz »

hananah wrote:Usput a vezano za temu zelim da glasam :)
Grcka :) Masline, vino, more i Grci :P
Samo da se zna, Grcka zemlja koja ima najveci procenat kriminala u EU, vodeca zemlja u prostituciji.
Ovo je navedeno u izvjestaju supruge jednog americkog presjednika...

A sto se tice Turske, ako niste znali, a vecina nije... :)
Turska je centralno mjesto pravoslavne crkve (Ankara)...

Tacan datum ne znam, kada se crkva raspala na pravoslavnu i katolicku (mjesto - pamukale).
Katolicka se seli u Rim, dok pravoslavna ostaje u Turskoj.
Last edited by bosnjo_tz on 06/12/2005 10:54, edited 1 time in total.
novalic

Post by novalic »

zasto grcka ima tako veliki procenat kriminala ?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

novalic wrote:jok.. radna snaga vecinom iz pakistana.. namjerno dovode muslimane, imaju razvijenu organizaciju vrbovanja pakistanaca, obecaju bogatsvo..... ima nesto i indijaca, hindua..

ja tebi govorim o cinjenicama..

a ti meni o pravoslavcima..
hm, moze bit svasta, tu je prije svega kriv kastinski sistem na Potkontinentu, kolko ja znam uglavnom so tu Hindusi, nije bas tako crno kao sto si napisala, zive u posebnim dijelovima za ''gastbrajtere'' tesko dobiju drzavljanstov, ako su im porodice tu djecja bez problema imaju pravo na sve povlastice tokom skolovanja, mada rijetko uspije ko od njih da dovede porodice i dobije drzavljanstvo....Uglavnom radi se o prevari mafije tih ljudi, koja po zvanicnom ugovoru treba da plati tim ljudima najmanje 600 dolara, medjtuim eto daje upola manje....
Ali, ima i svijetlih primjera, studenti koji dodju na razmjenu u Tursku, vecinom su im roditelji sa Potkontinenta, sasvim obicni radnici, oni imaju dzabve skolovanje, uce jezike, zagranotvan posao, i nisu drzaavlajni UAE a nisu svi muslimani!
bosnjo_tz

Post by bosnjo_tz »

novalic wrote:zasto grcka ima tako veliki procenat kriminala ?
Ma kao i ostale zemlje, droga,prostitucija, idealno mjesto za tranzit...
To ti je sada i Srbija...
To su neke cinjenice koje su nastale-zasnovane na geografskom polozaju-mentalitetu.
Bosanac sa dna kace

bosnjo_tz wrote:
Samo da se zna, Grcka zemlja koja ima najveci procenat kriminala u EU, vodeca zemlja u prostituciji.

Tacan datum ne znam, kada se crkva raspala na pravoslavnu i katolicku (mjesto - pamukale).
Sjediste pravoslavne crkve nikako nije u Ankari,danas Ankara ima jednu grcku pravoslavnu crkvu, Vaseljenska patrijrsija je u Istanbulu, u cetvrti starog dijela grada koja se zove Fener!
novalic

Post by novalic »

naravno da ima i svijetlijih strana.. Bogu hvala, i u najvecoj crnini valjda ima nesto pozitivno...

ja samo govorim o onome o cemu sam direktno upoznata..

to nisu centri za radnu snagu, vidjela sam da se vise radi o ghetu.. ali istina je da nisam postavljala pitanje o drzavljanstvu i nista o tome ne znam...

znam samo da npr u pojedinim porodicama radnika zena radi kao sluskinja u gradu.. a muz na gradjevini.. i da se vide jednom u godini...

procjenjuje se na oko 300000 stranih radnika samo u dubaiu.. oficijalno...

pitanjce :D

kada govoris o mafiji.. o kome se radi. emiracanima 8-)
bosnjo_tz

Post by bosnjo_tz »

Bosanac sa dna kace wrote:
bosnjo_tz wrote:

Sjediste pravoslavne crkve nikako nije u Ankari,danas Ankara ima jednu grcku pravoslavnu crkvu, Vaseljenska patrijrsija je u Istanbulu, u cetvrti starog dijela grada koja se zove Fener!
U svakom slucaju poenta je u tome da je Turska centar pravoslavne crkve ! To je valjda tema...
I kao takva Turska je recimo jedna od jacih "pravoslavnih" zemalja :)

Al sve je to ok, samo ne znam kako ce ovi nasi tzv. "srbi" to podnjet...?!
Da im je glavno sjediste u Turskoj... ?!
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Imal' kamata u Dubaij-u?
Bosanac sa dna kace

novalic wrote:naravno da ima i svijetlijih strana.. Bogu hvala, i u najvecoj crnini valjda ima nesto pozitivno...
ima ima u crnini mnogo toga pozitivnog, pogotovo u onoj iz/u UAE! :D

novalic wrote:

pitanjce :D

kada govoris o mafiji.. o kome se radi. emiracanima 8-)
pa valjda mafija nema ni vjere ni nacije! :-D kolko ja znam to je dug lanac i ima ih sviju, i Turaka ima....
a da ti kazem ni polozaj nasimh gastbrajtera na zapadu nije nesto bolji, valjda su ovi u Emiratima samo iskopirali zapad! 8-) hocu rec modernizovali se!
novalic

Post by novalic »

bravo.. to sam i htjela da kazem... :shock:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

novalic wrote:bravo.. to sam i htjela da kazem... :shock:
Jel' stvarno mislis da je skontao sta si htjela da kazes? Mafija nema vjere ni nacije u Dubaiju ali Grcka je mafijaska drzava u svakom pogledu...

Citam neku noc, cini mi se u Walteru, nekakvu pricu o prostituciji u Dubaiju, o tome sta rade zenama, kako prostitutke kaznjavaju slanjem na ta gradilista gdje se dzabane na njima izmjenja po 50 ljudi u par sati...
Bosanac sa dna kace

bosnjo_tz wrote:U svakom slucaju poenta je u tome da je Turska centar pravoslavne crkve ! To je valjda tema...

Ma da pravoslavna itekako, ima bilesi 90 000 pravoslavnih od 70 000 000 stanovnika! 8)
Nesferatu

Post by Nesferatu »

bosnjo_tz wrote:U svakom slucaju poenta je u tome da je Turska centar pravoslavne crkve ! To je valjda tema...

Ma da pravoslavna itekako, ima bilesi 90 000 pravoslavnih od 70 000 000 stanovnika! 8)
A, dze je 4 miliona Bosnjaka?

Od tih, barem 1 milion Basr.
novalic

Post by novalic »

_BosanaC wrote:
novalic wrote:bravo.. to sam i htjela da kazem... :shock:
Jel' stvarno mislis da je skontao sta si htjela da kazes? Mafija nema vjere ni nacije u Dubaiju ali Grcka je mafijaska drzava u svakom pogledu...

Citam neku noc, cini mi se u Walteru, nekakvu pricu o prostituciji u Dubaiju, o tome sta rade zenama, kako prostitutke kaznjavaju slanjem na ta gradilista gdje se dzabane na njima izmjenja po 50 ljudi u par sati...

mafija.. istina.. nema ni vjere ni nacije.. koliko lako novac postane gospodar svega..

jesi li ikada citao sta se desava sa ljudima koji su ranjeni ili poginuli na tim gradilistima.. nema lijecenja.. nama odstete, nema place.. u najboljem slucaju avio karta u jednom pravcu.. a i to ne uvijek.. nego se kolege.. od to malo sirotinje, saberu... plate put..
bosnjo_tz

Post by bosnjo_tz »

To sad koliko je kojeg naroda nije ni bitno...
Bitno je da se u Turskoj pravoslavna crkva osjeca kao kod kuce sto i jeste, to dokazuje njeno postojanje...
upala

Post by upala »

hananah pravo se.e..as, nevjerovatno!

sto odmah nisi na pocetku rekla da si se vodala sa grcima.....
i ovde nije rijec o narodu nego o zemlji.
grcka se nemoze porediti ni sjednom islamskom zemljom tipa katar uae itd....

sto se tice arapa vecina su vrlo losi ljudi (npr egipcani...marokanci..sve lopov do lopova) al sto se tice ljepote meni su vala ispred grka!

dalje sto se tice postivanja ljudskih prava kladim se da grci nisu ni culi zaa to....oni i turci mogu ruku pod ruku :D :D :D

sto se tice pravoslavnih zemalja ja sam cula da je etiopija zakon! :D
upala

Post by upala »

Edin H. wrote:Rumunija je ludilo.

Imaju Drakulu i duhove i onog drogiranoga fudbalera Mutua :D
jao legende ahhahahahhah :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
novalic

Post by novalic »

ocekujem kamenovanje.. gospoje milostive...

ljudi, kakvo pitanje.. koja pravoslavna zemlja.. koja katolicka.. koja muslimanska.. koja protestantska.. koja hindu.. budi..

genijalno.. tapkanje u mjestu.. to ce nas sigurno napraviti boljima.. stavljati vjerski prefix.. pred drzave..
Bosanac sa dna kace

bosnjo_tz wrote:

To sad koliko je kojeg naroda nije ni bitno...
Bitno je da se u Turskoj pravoslavna crkva osjeca kao kod kuce sto i jeste, to dokazuje njeno postojanje...
Pravoslavna crkva se u Turskoj nikako ne osjeca kao kod kuce, inace patrijarisja je trebala bit ukinuta zajedno sa hilafetom po lozanskom sporazumu, ali je Grcka izmudrovala da patrijarisja ostane u Istanbulu kako bi zadovoljila duhovne potrebe pravoslavnih Grka koji ostanu, a na suprotnoj strani u Grckoj nce biti dirane dzamije, muftijstav (sto je ispostovano malo morgen)! Doduse od strane Turske je sve ispostovano sto je trebalo i danas se to postuje!
winetou

Post by winetou »

Abhazija je onako simpatična. Možda i Nagorno-Karabah :)
Post Reply