zzzzz wrote:Pa dobro Vodenjak, kako ti gledas na okupaciju od strane Srbije provedenu stvaranjem Kraljevine SHS.
Vrag si ti @zzzzz
Vuces me za jezik, a sam znas da se u jednom postu ne moze tako jednostavno odgovoriti na jedno tako krupno pitanje.
O svemu tome sto se desavalo u godinama prije 1918. i nakon iste ja znam, u principu, jako malo. Isto tako nisam siguran da ih na ovom forumu ima mnogo koji znaju puno vise, pod pretpostavkom da su spremni da objektivno, bez pristrasnosti, sagledaju istorijske cinjenice.
Bi to, cini mi se 1996 godine kad sam u jednim novinama procitao kratak izvod iz intervjua sa Alijom Izetbegovicem kada ga je novinar upitao sta on, kao lider bosnjackog naroda, vise protezira kod svog naroda i sta on zeli da se vise razvija kod istog - njegovo nacionalno ili njegovo duhovno bice. Izetbegovic je na to odgovorio da on stavlja prioritet na jacanje duhovnog, dakle vjerskog bica kod Bosnjaka!
Bosna i Hercegovina je od svog postanka bila metom istocnih nam i zapadnih komsija.
Citao sam poodavno jednu dobru knjigu o Bogumilima gdje je opisana patarenska crkva, koja se nije htjela prikloniti ni katolicanstvu ni pravoslavlju ali je htjela da ostane krscanska. To je i bila i nekako je odolijevala naletima i jednih i drugih. Dolaskom Turaka doslo je do toga da im je dosla prijetnja i od strane trece velike religije. Vjerovatno nakon silnih godina otimanja i stvorenog antagonizma izmedju patarena, katolika i pravoslavaca, a u nemogucnosti da ocuva svoju samostalnost u takvom okruzenju, prelazak na islam je bio najbolje od tri losa rjesenja. Ponajvise zbog mudre politike Osmanlija koji su onima koji su prilazili njihovoj religiji nudili povlastice materijalne prirode.
Bio je to brak iz interesa, sasvim sigurno jako malo iz ljubavi ili uvjerenja.
Turci su radili sto su radili na nasim prostorima (koliko dugo, to vec znamo) i njihovim padom i protjerivanjem sa nasih prostora, ostali su muslimani kao vjerska skupina, neorganizovana i izgubljena, te zbog preuzete vjere, sa pecatom "Turaka" i "poturica", osudjena da dugi niz godina gradi svoju nacionalnu svijest koju je zapravo za sve vijekove provedene pod Turcima - izgubila!
Od svijesti o pripadnosti jednom narodu (Bogumilima) nije ostalo nista. Ostali su ljudi odani islamu kao religiji i to je bilo jedino sto ih je drzalo na okupu. U isto vrijeme ih je to cinilo potpuno drugacijima i od Srba i od Hrvata.
Kada je dosla Austrougarska, mudra kakva je i bila, shvatila je da je za njene interese najbolje da odrzi Bosnu saroliku kakva jeste i da ne izaziva prevelike sukobe unutar iste, a sve to samo zato da bi mogla, u miru i rahatluku, da izmuze sto vise prirodnih bogatstava.
Sve to, a i jos puno toga treba imati u vidu kada se govori o nastanku Kraljevine SHS. I ta je tvorevina nastala iz interesa i u tome ne bi bilo nista lose da je sve ostalo samo na interesima koji su ih i ujedinili. Ali, ljudi ko ljudi, nezajazljivi kakvi i jesu - posebno na nasim prostorima, nisu mogli da odole onoj staroj: "sto je moje moje je, sto je tvoje nase je", unistili su tad tu, po meni, lijepu ideju o ujedinjenju juznoslovenskih prostora u jednu drzavu.
Muslimani su i u doba Austrougara i u doba Kraljevine SHS bili i dalje neorganizovani, a njihovi predstavnici su uglavnom bili malobrojni bogati trgovci i zanatlije koji su ipak, mnogo vise voljeli svoj dzep nego svoj narod. To je dovodilo vrlo cesto do toga da je sudbina BiH zavisila upravo od interesa pojedinaca a ne od interesa naroda kao cjeline! (prepoznajes li ovo?

)
Sve u svemu, koliko se ti god sa mnom ne slagao, Turci su prije svega bosnjackom narodu nacinili mnogo vise zla nego sto su mu dobra donijeli upravo zbog toga sto su u njemu ubili njegovu nacionalnu pripadnost!
Bio je to u stvari tihi genocid i nista vise.
Sve to se tako lijepo pokazalo u desetinama godina koje su slijedile, sve to se pokazuje i danas te otud i one rijeci Alije Izetbegovica s pocetka posta! Jedna velika vecina Bosnjaka nije ni dan danas rascistila s tim da pripadnost jednoj naciji ne znaci automatsku pripadnost i odredjenoj religiji.
Ko ih je vodio i vodi - nije ni cudno!
Bosnjaci su ako ikad, a ono u prethodnom ratu pokazali da jesu nacija i da imaju i snage i mogucnosti da se izbore za svoja nacionalna (i duhovna, razumije se) prava! Ali za tako nesto je potrebno mnogo, mnogo vise od klanjanja i za to su potrebna politika i lideri koji ce omoguciti tom istom narodu da iz svojih njedara izbaci mnogo vise naucnika, profesora, sposobnih inzinjera, vrijednih radnika, uglednih i u svijetu priznatih umjetnika...
Bosnjaci treba da rade na tome da ih se prepoznaje kao prije svega Bosnjake, Bosance, pa tek onda kao pripadnike odredjene vjere.
Muslimana je u svijetu preko milijarde - par miliona Bosnjaka se u tom moru ni ne primjecuje!
A nece se ni primjecivati dok se sami ne potrudimo da se to desi.
Eto, raspisao sam se ja i lako je moguce da nisi zadovoljan odgovorom.
Na pitanje kao pitanje se moglo odgovoriti da sam protiv bilo kakve okupacije, ali sve to ipak nije tako jednostavno kako se na prvi pogled cini.
I sto rece @danas u jednom svom danasnjem

postu, nije lako biti objektivan a ne upasti u zamku da te se optuzi kako izjednacavas zrtvu i dzelata.
Srecom, ne brine me to bas previse...
Ostaj mi zdravo i veselo!