Bošnjaci sa Kosova traže pomoć BiH

Post Reply
zlata

Post by zlata »

Duh bez sjekire wrote:
Tomo82 wrote:
nobody wrote:znamo da srbija i hrvatska pomazu bh srbe i hrvate na sve moguce nacine, od ekonomskih veza do politickih i drugih..
to je i u dejtonu upisano ako se ne varam, posebne veze sa maticama...
a ipak su konstitutivni u BiH i imaju ista prava kao bosnjaci

Nedavno kad je Mesic bio u Tuzli obisao je lokalne hrvatske udruge i izjavio da ce Hrvatska tamo otvoriti konzulat s obzirom da na tom podrucju zivi oko 90.000 Hrvata...
Dopustamo takve ocigledne nekorektnosti, a s druge strane nemamo sluha za ljude koji su porijeklom iz BiH i kojima je to maticna zemlja.
Znaci otvaranje konzulata je nekorektnost? Zanimljivo razmišljanje....

Nebi htio provocirati, ali otkada je muslimanima iz republika ex yu BIH maticna drzava?
Niko nije rekao da je Bosna maticna drzava muslimanima niti iko hoce tako nesto,samo @Zlata valja gluposti.A otvaranje konzulata je sasvim normalno i u redu,kao sto je u redu i svaka dobronamjerna briga Hrvatske za Hrvate u Bosni.
A to isto vazi i za Srbiju,koja ima puno pravo pomagati srpski narod u Bosni i Hrvatskoj.
Kao sto u ostalom sve drzave(pa i gradzanske drzave) na svijetu brinu za svoje narode.
Tacno to govorite..al'na vrlo prefrigan nacin. Najprije...zelite dokazati kako su svi ti muslimani iz Makedonije, Srbije i Crne Gore.....rodom Bosanci. Cak se spominju i KRVNE veze! Isticu se selidbe...mada je vecina bosanskih muhadzira otisla za Tursku...i muslimana u Makeodniji, Srbiji i Crnoj Gori...je bilo i prije iseljavanja Bosanaca za Tursku. Onda se krece u preimenovanje svih tih ljudi u Bosnjake. Nakon toga...zahtijeva se da ih BiH vlada tretira kao de fakto....BiH dijasporu...STO NISU. Dijaspora nam je u Svedskoj, Njemackoj, Sloveniji, Australiji!
danas

Post by danas »

Dobrusky wrote:
Pa te tvoje komsije Srbi i Hrvati su vas siloval, pobili rastjerali... I opet vam blizi nego Bosnjaci sa Kosova iz Makedonije ili Sandzaka?

Taj takav mentalitet morate mijenjati, pogresan je. Bosnjaci moraju poraditi na povecanju nacionalisticke svijesti da im se sve to gore nabrojano ne bi vise ponovilo. Meni se Srebi i Hrvati gade u svakoj varijanti, mada licno nijesam nista lose dozivio od njih.

BiH mora pod hitno otvoriti svoj konzulat u Pristini ili Prizrenu i pojacati veze sa Bosanjacima na Kosovu i u Sandzaku gde je kancelarija BiH u Novom Pazaru neophodna.

Jedinstvo Bosnjaka od Dobruse do Kladuse. :razz:
vidis, ja jesam svasta rucno dozivjela od cetnika, pa i dalje mislim da je jedini spas ove zemlje da je svi prihvatimo kao svoju domovinu... i mozda bas zasto sto mi se svasta ruzno desilo, ja sam u stanju da vidim izvor te ruznoce -- a to je da su srbi iz BH poceli mene da gledaju kao tudjinca i bosnu kao macehu, i poceli misliti da im je preci i blizi neki srbin iz nisa i srbija koje nikad vidjeli nisu... recept koji ti predlazes ovdje da i mi pocnemo primjenjivati...

a neko ko je diskriminisan u prizrenu me se dotice kao i neko ko je diskriminisan na tibetu -- pomoci cu koliko mogu, zalagacu se za politicke promjene, za demokratiju, za ljudska prava... ali za razliku od tebe, mene njegova diskriminacija ne pogadja na nacionalnoj osnovi -- znaci, ne pogadja me samo zato sto i ja i ta osoba imamo bosnjacko ime...

i za kraj, da rezimiram -- BH treba najprije da se stara o svojim gradjanima i drzavljanima... a o bosnjacnima, srbima, hrvatima... po bijelom svijetu... nek se staraju njihove maticne drzave, ili medjunarodna tijela.

PS po onome "nijesam" zakljucujem da si iz sandzaka, pa me ova logika ne cudi vise...
Last edited by danas on 21/11/2005 21:16, edited 1 time in total.
Kick off

Post by Kick off »

Tomo82 wrote:
Kick off wrote:
Tomo82 wrote: Znaci otvaranje konzulata je nekorektnost? Zanimljivo razmišljanje....

Nebi htio provocirati, ali otkada je muslimanima iz republika ex yu BIH maticna drzava?

Ako mene pitas onda to nije nikakva nekorektnost, kao sto sam napisao u postu iznad...

Drugo pitanje ti je bezveze. MOzda nisi pazljivo procitao postove ali radii se o Bosnjacima, ne o muslimani iz ex-Yu republika.
To bi bilo isto kad bih ja tebe pitao "Otkad je katolicima iz ex-Yu republika Hrvatska maticna drzava? (aludirajuci na BH katolike
Pa i nije... Bosna je drzava autohtonog hrvatskog naroda...
Druga je stvar sa, npr. americkim Hrvatima, njima je Hrvatska matica.
Kad su sandzaklije i makedonski muslimani emigrirali iz Bosne?
Nisu emigrirali vec su nekada zivjeli u istoj drzavi..(za vrijeme turaka) Novopazarski sandzak je pripadao bosanskom vilajetu... sve do berlinskog kongresa kada je bih administrativno pripala austougarskoj a sandzak ostau u osmanskom carstvu a kansije podiljen izmedju sicg...medjutim jos od tih vremena ovaj narod se izjasnjava kao bosnjaci ..
max_power

Post by max_power »

danas wrote:
nobody wrote: Ne bih se ja prihvatao istog recepta da Bosnjaci tamo imaju ista prava kao Srbi i Hrvati u BiH, ali nemaju.
Cinjenica je da se Srbija i Hrvatska mjesaju u BiH stvari, i niko ih ne ruzi zbog toga...
pa evo, ja bi ih ruzila, ali mi se ne dozvoljava... :-)

a glede prava -- BH je drzava ovih triju naroda, a srbija i hrvatska ne znam cije su drzave (zaista ne znam kakvi su im ustavi, te kakva prava imaju bosnjaci tamo...) ali mene ne zanimaju bosnjaci, mene zanimaju drzavljani BH -- a to je ono sto takodje treba da zanima bosnu kao drzavu...
Realno, BiH i nemoze puno uciniti za njih sve i da hoce, sto se tice pregovora o statusu Kosova. Porijeklo se ne pika, samo drzavljanstvo. Kasno su se sjetili da su Bosnjaci, mogli su mozda dobiti drzavljanstvo da su se ranije javili... :-)
danas

Post by danas »

nobody wrote: Realno, BiH i nemoze puno uciniti za njih sve i da hoce, sto se tice pregovora o statusu Kosova. Porijeklo se ne pika, samo drzavljanstvo. Kasno su se sjetili da su Bosnjaci, mogli su mozda dobiti drzavljanstvo da su se ranije javili... :-)
pa ne znam zasto karikiras... ali evo -- zasto bi neko ko nikad nije bio, zivio, radio... u BH, trebao imati pravo na BH drzavljanstvo... i na zastitu (koja realno ne postoji) BH drzave... a ako krv nije voda, kako ti tvrdis... onda da oduzmemo BH drzavljanstvo izetbegovicima, i damo im drzavljanstvo SiCG (ta ionako su srbi iz uzica, koji su relativno skoro primili islam i doselili u bosnu)... :-) :-?
max_power

Post by max_power »

danas wrote:
nobody wrote: Realno, BiH i nemoze puno uciniti za njih sve i da hoce, sto se tice pregovora o statusu Kosova. Porijeklo se ne pika, samo drzavljanstvo. Kasno su se sjetili da su Bosnjaci, mogli su mozda dobiti drzavljanstvo da su se ranije javili... :-)
pa ne znam zasto karikiras... ali evo -- zasto bi neko ko nikad nije bio, zivio, radio... u BH, trebao imati pravo na BH drzavljanstvo... i na zastitu (koja realno ne postoji) BH drzave... a ako krv nije voda, kako ti tvrdis... onda da oduzmemo BH drzavljansvo izetbegovicima, i damo im drzavljanstvo SiCG (ta ionako su srbi iz uzica, koji su relativno skoro primili islam i doselili u bosnu)... :-) :-?
Nisam ja nista tvrdio za krv, ali poznajem jednu bosnjacku familiju iz Makedonije koji su porijeklom iz BiH, mada dole zive bog zna koliko dugo pricaju bosanski u kuci a makedonski sa rajom makedoncima. Mnogo ih je porijeklom iz BiH ostalo u tim krajevima kad su krenuli za Tursku, i to su vecinom iz istocne Hercegovine i Sandzaka (koji je tada bio dio BiH).

Zao mi ljudi, ako su stvarno u neprilici.... Ako ih potjeraju s Kosova doce u BiH ko izbjeglice garant, ako ih ne prime na zapadu a nece...

Izetbegovici zive preko 100 godina u BiH, sto je dovoljno da zadrze drzavljanstvo. Mogu traziti dvojno u Srbiji :-)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

danas wrote: pa ne znam zasto karikiras... ali evo -- zasto bi neko ko nikad nije bio, zivio, radio... u BH, trebao imati pravo na BH drzavljanstvo... i na zastitu (koja realno ne postoji) BH drzave... a ako krv nije voda, kako ti tvrdis... onda da oduzmemo BH drzavljanstvo izetbegovicima, i damo im drzavljanstvo SiCG (ta ionako su srbi iz uzica, koji su relativno skoro primili islam i doselili u bosnu)... :-) :-?
:zzzz: :zzzz: :zzzz: Danas, ..... i ti cackash mecku. :zzzz: Sad ce branioci lika i djela. :oops: :D
Dobrusky

Post by Dobrusky »

danas wrote:
vidis, ja jesam svasta rucno dozivjela od cetnika, pa i dalje mislim da je jedini spas ove zemlje da je svi prihvatimo kao svoju domovinu... i mozda bas zasto sto mi se svasta ruzno desilo, ja sam u stanju da vidim izvor te ruznoce -- a to je da su srbi iz BH poceli mene da gledaju kao tudjinca i bosnu kao macehu, i poceli misliti da im je preci i blizi neki srbin iz nisa i srbija koje nikad vidjeli nisu... recept koji ti predlazes ovdje da i mi pocnemo primjenjivati...

a neko ko je diskriminisan u prizrenu me se dotice kao i neko ko je diskriminisan na tibetu -- pomoci cu koliko mogu, zalagacu se za politicke promjene, za demokratiju, za ljudska prava... ali za razliku od tebe, mene njegova diskriminacija ne pogadja na nacionalnoj osnovi -- znaci, ne pogadja me samo zato sto i ja i ta osoba imamo bosnjacko ime...

i za kraj, da rezimiram -- BH treba najprije da se stara o svojim gradjanima i drzavljanima... a o bosnjacnima, srbima, hrvatima... po bijelom svijetu... nek se staraju njihove maticne drzave, ili medjunarodna tijela.

PS po onome "nijesam" zakljucujem da si iz sandzaka, pa me ova logika ne cudi vise...
Cu Sandzaklija, pa te ne cudi osjecaj nacionalne svijesti. Ja sam granice Kosova i Sandzaka, svaki Bosnjak mi je blizi od Srbina, a o Latinima necu ni da pricam. Pogadja me svaka patnja nasih ljudi, a narocito u Bosni. Ovo tvoje misljenje je pogresno i srca je to nije uobicajno. Mora da si Srajka koju je razocarao neki Sandzaklija. :-D
zlata

Post by zlata »

Kick off wrote:
Tomo82 wrote:
Kick off wrote:
Ako mene pitas onda to nije nikakva nekorektnost, kao sto sam napisao u postu iznad...

Drugo pitanje ti je bezveze. MOzda nisi pazljivo procitao postove ali radii se o Bosnjacima, ne o muslimani iz ex-Yu republika.
To bi bilo isto kad bih ja tebe pitao "Otkad je katolicima iz ex-Yu republika Hrvatska maticna drzava? (aludirajuci na BH katolike
Pa i nije... Bosna je drzava autohtonog hrvatskog naroda...
Druga je stvar sa, npr. americkim Hrvatima, njima je Hrvatska matica.
Kad su sandzaklije i makedonski muslimani emigrirali iz Bosne?
Nisu emigrirali vec su nekada zivjeli u istoj drzavi..(za vrijeme turaka) Novopazarski sandzak je pripadao bosanskom vilajetu... sve do berlinskog kongresa kada je bih administrativno pripala austougarskoj a sandzak ostau u osmanskom carstvu a kansije podiljen izmedju sicg...medjutim jos od tih vremena ovaj narod se izjasnjava kao bosnjaci ..
Pa cekaj malo. I Sandzak i Vilajet su bili pod Osmanlijama. Znaci...ako su Kanada i SAD bile engleske kolonije pod zajednickom administracijom....SAD je duzna Kanadjanima drzavljanstva, pasose...itd. Hocemo li i Imocanima djeliti pasose...i oni su bili "s'nama pod Turcima"? Pa po tom principu...mogu i Slavonci..i jedan dio Madjarske, i Licani, Zagorani...Sve su to "Bosnjaci".. po vasoj definiciji!
danas

Post by danas »

Dobrusky wrote:
Cu Sandzaklija, pa te ne cudi osjecaj nacionalne svijesti. Ja sam granice Kosova i Sandzaka, svaki Bosnjak mi je blizi od Srbina, a o Latinima necu ni da pricam. Pogadja me svaka patnja nasih ljudi, a narocito u Bosni. Ovo tvoje misljenje je pogresno i srca je to nije uobicajno. Mora da si Srajka koju je razocarao neki Sandzaklija. :-D
pogadja te patnja nasih ljudi...

znas li ti onaj vic... :D sandzaklija poletio u sarajevo i vice bosancima "mi smo jedan narod" :D a bosanac ce "i mi smo jedan narod"... ko razumije :D shvatice... :lol: 8)

da ne mislis da sam bezobzirna -- i sama imam dosta predaka i familije porijeklom iz sandzaka... 8)
dizZaster

Post by dizZaster »

Bošnjačkom narodu na Kosovu ugrožena su ljudska prava.Kao nacionalna
manjina na Kosovu normalno da imaju svoju matičnu državu koja se zove
Bosna i Hercegovina..Iako im je vraćeno historijsko ime Bošnjaci, Srbi ih
još uvijek nazivaju Gorancima, Torbešima ili Muslimanima.
Imaju samo jednu školu na bosanskom jeziku. To je vrlo malo na 60.000
Bošnjaka. Potrebna je pomoć matične države da bi kao nacionalna manjina ravnopravno učestvovala u rješavanju kosovskog
problema.Inače velikoj većini Bošnjaka na Kosovu prijeti asimilacija.
Zbog toga Bosna mora naći načina da im pomogne.
Dobrusky

Post by Dobrusky »

danas wrote:
pogadja te patnja nasih ljudi...

znas li ti onaj vic... :D sandzaklija poletio u sarajevo i vice bosancima "mi smo jedan narod" :D a bosanac ce "i mi smo jedan narod"... ko razumije :D shvatice... :lol: 8)

da ne mislis da sam bezobzirna -- i sama imam dosta predaka i familije porijeklom iz sandzaka... 8)
Nisi ti samo bezobzirna, ti patis od nedostatka nacionalne svijesti.
:(
danas

Post by danas »

Dobrusky wrote: Nisi ti samo bezobzirna, ti patis od nedostatka nacionalne svijesti.
hajd', nek si mi rekao... :-) :P
nebi

Post by nebi »

I meni nedostaje nacionalna svijest...ali da patim...ne bih rekao :D
Dobrusky

Post by Dobrusky »

danas wrote:
Dobrusky wrote: Nisi ti samo bezobzirna, ti patis od nedostatka nacionalne svijesti.
:-D ;-)
danas

Post by danas »

nebi wrote:I meni nedostaje nacionalna svijest...ali da patim...ne bih rekao :D
djes' nebi :D moj sapatnice u nacionalnoj nesvijesti :lol: :lol: :lol:
Last edited by danas on 21/11/2005 22:33, edited 1 time in total.
Dobrusky

Post by Dobrusky »

nebi wrote:I meni nedostaje nacionalna svijest...ali da patim...ne bih rekao :D
To ne osjecas. To ti je nesto ko' zracenje, ko' gama zraci, ne vidis ih ali ubijaju. :D

Kad primjetis, kasno je. Vec si hebana, silovana, protjerana ... :?
Last edited by Dobrusky on 21/11/2005 22:21, edited 1 time in total.
nebi

Post by nebi »

Dobrusky wrote:
To ne osjecas. To ti je nesto ko' zracenje, ko' gama zraci, ne vidis ih ali ubijaju. :D
Vide ih i osjecaju sarajevski poduzetnici koji nece da placaju reket.
Fair Life

Post by Fair Life »

danas wrote:
Dobrusky wrote:Nisi ti samo bezobzirna, ti patis od nedostatka nacionalne svijesti.
Ti si kompletan idiot Dobrusky !!
Dobrusky

Post by Dobrusky »

Fair Life wrote:
danas wrote:
Dobrusky wrote:Nisi ti samo bezobzirna, ti patis od nedostatka nacionalne svijesti.
Nadam se da moderatori nece dozvoliti uvrede. :shock:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Dobrusky wrote:
Fair Life wrote:
danas wrote: hajd', nek si mi rekao... :-) :P
Stace ti moderator kad si nacionalno osvjescen. Jaci si od sudbine!!!
Fair Life

Post by Fair Life »

Dobrusky wrote:
Fair Life wrote:
Dobrusky wrote:danas"hajd', nek si mi rekao... :-) :P
Ponovicu...

Ti si kompletan idiot Dobrusky !! Ali i razumijem te... jer Izetbegovic je u Novom Pazaru na osnivanju ogranka SDA za Sandzak obecao da ce biti mjesta pod njegovom zastavom svim "Bosnjacima"... ma gdje bili.

PS. .Ucinili bi mi veliku uslugu da me 'banuju'... i onemoguce mi na taj nacin da citam idiotluke koje pises (nisi jedini, na zalost).
Last edited by Fair Life on 21/11/2005 22:32, edited 1 time in total.
Dobrusky

Post by Dobrusky »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote: Stace ti moderator kad si nacionalno osvjescen. Jaci si od sudbine!!!
Ti to ko' duhovit? :lol: :lol: :lol:

Bosanska duhoviotost? :-?
Dobrusky

Post by Dobrusky »

Fair Life wrote:
Dobrusky wrote:
Fair Life wrote: Ti si kompletan idiot Dobrusky !!
Ponovicu...

Ti si kompletan idiot Dobrusky !! Ali i razumijem te... jer Izetbegovic je u Novom Pazaru na osnivanju ogranka SDA za Sandzak obecao da ce biti mjesta pod njegovom zastavom svim "Bosnjacima"... ma gdje bili.

PS. .Ucinili bi mi veliku uslugu da me 'banuju'... i onemoguce mi na taj nacin da citam idiotluke koje pises (nisi jedini, na zalost).
Hehe ...

Zeznuo si se malo. Ja nijesam Izetbegovicev fan. On je to obecao njegovimj napaljenim islamistima. Mi nacionalisti ne spadamo medju taj njegov krug. Islamizam i nacionalizam ne piju vode zajedno.

Promasio si, ka sve sto si gl... bosanac. :D
Last edited by Dobrusky on 21/11/2005 22:35, edited 1 time in total.
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Dobrusky wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote: Stace ti moderator kad si nacionalno osvjescen. Jaci si od sudbine!!!
Ti to ko' duhovit? :lol: :lol: :lol:

Bosanska duhoviotost? :-?
Naravno da je bosanska. Da imamo iste korijene i da smo ista krv, razumio bi ti!!!
Post Reply