I niko se ne buni
prezime i udaja
Moderator: anex
-
Vozdra_123
ne znam zasto se vi cure sve hvatate hebenog zapada i porodicnog sistema ovamo....
kao zene imaju vise slobode ovo ono....
zadrzi prezime.... itd....
sve se ovdje pretvorilo na samo ja ja i ja....
citav zapad je baziran na individualnosti... niko nije vrijedan mene....
drustvo ne moze opstati na taj nacin.... neko mora da se nekad zrtvuje za nekog....
cim nesto ne ide kako treba u braku hajmo razvod ne treba se nista pokusati spasiti... jer ima niki drugi/druga iza ugla koji ce me uzeti
kao poderala mi se carapa sto da je zakrpim kad mogu u walmartu uzeti za 99centi
djeca ne odrastaju kako treba u drustvu gdje se roditelji razvode... ne trebaju ti naucnici da to dokazu... ne kazem ja da svi parovi trebaju da ostanu u braku ali dosta ih ne pokusaju da rijese probleme.....
kao zene imaju vise slobode ovo ono....
drustvo ne moze opstati na taj nacin.... neko mora da se nekad zrtvuje za nekog....
cim nesto ne ide kako treba u braku hajmo razvod ne treba se nista pokusati spasiti... jer ima niki drugi/druga iza ugla koji ce me uzeti
kao poderala mi se carapa sto da je zakrpim kad mogu u walmartu uzeti za 99centi
djeca ne odrastaju kako treba u drustvu gdje se roditelji razvode... ne trebaju ti naucnici da to dokazu... ne kazem ja da svi parovi trebaju da ostanu u braku ali dosta ih ne pokusaju da rijese probleme.....
-
sanaman
postavlja se pitanje zasto to djevojka uopste zeli ... u proteklih 100 godina recimo je 97% ( slobodna procjenaNije problem ni jedna a ni druga odluka samo je problem sto nasi uzi krugovi teze prihvacaju da djevojka zadrzi svoje prezime nego npr jedna porodica sa Zapada.
Bas me interesuje zbog cega?
Ako samo to prezime simbolizira stabilnost braka onda fakat ne kontam zasto se ljudi uopste uzimaju.
- danas
upravo tako... rituali -- ogromno vjencanje, prstenje, prezime... --- ne doprinose puno stabilnosti braka po mom misljenju. najvise vidim da se razvode oni koji su spiskali desetine hiljada dolara na prstenje, pa onda jos triput toliko na svadbu, pa onda se zarekli u crkvetini pred bogom da ce ih "samo smrt rastaviti"... tri godine poslije, to je jebada i cirkus oko toga ciji je to bio CD, i ko je kupio te tanjire.PR80. wrote: Ako samo to prezime simbolizira stabilnost braka onda fakat ne kontam zasto se ljudi uopste uzimaju.
stabilan brak/veza zavisi od mnogo stvari... a ko ima cije prezime nije jedan od faktora stabilnosti po mom misljenju. naravno, svako treba da odluci za sebe, sta im je najbolje za raditi...
-
Vozdra_123
uhvatile da komanduju na otvorenom....sanaman wrote:postavlja se pitanje zasto to djevojka uopste zeli ... u proteklih 100 godina recimo je 97% ( slobodna procjenaNije problem ni jedna a ni druga odluka samo je problem sto nasi uzi krugovi teze prihvacaju da djevojka zadrzi svoje prezime nego npr jedna porodica sa Zapada.
Bas me interesuje zbog cega?
Ako samo to prezime simbolizira stabilnost braka onda fakat ne kontam zasto se ljudi uopste uzimaju.) uzimala je prezime svoga muza...ja pitam, sta se to desilo da se sada odjednom to zeli promijeniti?
do sada su iza 4 zida komandovale muzevima sad moraju to i izvan
- danas
hajde neka je sve ovo tacno sto govoris... da li ce se uzimanjem muzevog prezimena situacija glede porodice i djecijeg odgoja poboljsati? to je kao lijek?Vozdra_123 wrote:ne znam zasto se vi cure sve hvatate hebenog zapada i porodicnog sistema ovamo....
kao zene imaju vise slobode ovo ono....![]()
cim nesto ne ide kako treba u braku hajmo razvod ne treba se nista pokusati spasiti... jer ima niki drugi/druga iza ugla koji ce me uzeti![]()
kao poderala mi se carapa sto da je zakrpim kad mogu u walmartu uzeti za 99centi![]()
-
Vozdra_123
ma nije pitanje nesigurnosti tvog coeka....danas wrote:upravo tako... rituali -- ogromno vjencanje, prstenje, prezime... --- ne doprinose puno stabilnosti braka po mom misljenju. najvise vidim da se razvode oni koji su spiskali desetine hiljada dolara na prstenje, pa onda jos triput toliko na svadbu, pa onda se zarekli u crkvetini pred bogom da ce ih "samo smrt rastaviti"... tri godine poslije, to je jebada i cirkus oko toga ciji je to bio CD, i ko je kupio te tanjire.PR80. wrote: Ako samo to prezime simbolizira stabilnost braka onda fakat ne kontam zasto se ljudi uopste uzimaju.
stabilan brak/veza zavisi od mnogo stvari... a ko ima cije prezime nije jedan od faktora stabilnosti po mom misljenju. naravno, svako treba da odluci za sebe, sta im je najbolje za raditi...ja se recimo ne bih mogla udati za covjeka koji je tako nesiguran u sebe da ne bi mogao da podnese da ja ne uzimam njegovo prezime
![]()
pitanje je koliko ga ti vrtis oko malog prsta
-
PR80.
Ne bi ni ja. Ne znaci da sam zadrzala svoje prezime ali o ovakvim stvarima smo pricali milion puta. Pa da nismo imali isti pogled na to ne bi ni stupili u bracne vode.danas wrote:ja se recimo ne bih mogla udati za covjeka koji je tako nesiguran u sebe da ne bi mogao da podnese da ja ne uzimam njegovo prezime![]()
- danas
pa sad ovako -- ako ja zadrzim svoje prezime, ja njega VRTIM oko malog prsta? ali ako uzmem njegovo, onda on mene NE VRTI oko malog prsta?!?Vozdra_123 wrote: ma nije pitanje nesigurnosti tvog coeka....![]()
- danas
pa da...PR80. wrote:Ne bi ni ja. Ne znaci da sam zadrzala svoje prezime ali o ovakvim stvarima smo pricali milion puta. Pa da nismo imali isti pogled na to ne bi ni stupili u bracne vode.danas wrote:ja se recimo ne bih mogla udati za covjeka koji je tako nesiguran u sebe da ne bi mogao da podnese da ja ne uzimam njegovo prezime![]()
a kad smo vidjele da je Toozla cojek i po
-
Vozdra_123
dobro to se slazem ja malo skreno s teme....danas wrote:hajde neka je sve ovo tacno sto govoris... da li ce se uzimanjem muzevog prezimena situacija glede porodice i djecijeg odgoja poboljsati? to je kao lijek?Vozdra_123 wrote:ne znam zasto se vi cure sve hvatate hebenog zapada i porodicnog sistema ovamo....
kao zene imaju vise slobode ovo ono....![]()
cim nesto ne ide kako treba u braku hajmo razvod ne treba se nista pokusati spasiti... jer ima niki drugi/druga iza ugla koji ce me uzeti![]()
kao poderala mi se carapa sto da je zakrpim kad mogu u walmartu uzeti za 99centi![]()
vise se odnosilo na ono moze se brak zavrsiti u razvodu pa da je budem spreman na to ... bolje ja u preemptive strike nego on
-
sanaman
da, bit ce definitivno duzi potpis, i dobar temelja za buduce podjele u braku...jer u startu se razlikujemo, i to cak po prezimenujedno prezime vise manje....nece nista promijeniti izuzev recimo duzine potpisa Very Happy
naravno da to nije lijek, ali ce barem sprijeciti podjele u startu, i donosi samo probleme ... ne zivi covjek sam na ovom svijetu ... hocu reci nazalost je obicaj da se kod nas obje porodici previse mijesaju u brak, pa ce to dolijevati samo ulje na vatru u odnosu dvije porodicehajde neka je sve ovo tacno sto govoris... da li ce se uzimanjem muzevog prezimena situacija glede porodice i djecijeg odgoja poboljsati? to je kao lijek? Confused
-
PR80.
Tipican primjer muskarca.Vozdra_123 wrote: ma nije pitanje nesigurnosti tvog coeka....![]()
Znaci, posto je @danas zadrzala prezime moze da svog coJeka vrti kako hoce?
Ja mislim da je ovdje vise respekt u pitanju, nema to nikakve veze sa vrcenjem oko malog prsta.
- danas
pa zasto onda u ime bracnog jedinstava ti ne uzmes njeno prezime?sanaman wrote:da, bit ce definitivno duzi potpis, i dobar temelja za buduce podjele u braku...jer u startu se razlikujemo, i to cak po prezimenujedno prezime vise manje....nece nista promijeniti izuzev recimo duzine potpisa Very Happy
imacete jedno prezime, i bicete jedna porodica, i nece biti razlika
-
Vozdra_123
danas wrote:pa sad ovako -- ako ja zadrzim svoje prezime, ja njega VRTIM oko malog prsta? ali ako uzmem njegovo, onda on mene NE VRTI oko malog prsta?!?Vozdra_123 wrote: ma nije pitanje nesigurnosti tvog coeka....![]()
pitanje je koliko ga ti vrtis oko malog prsta![]()
ma sve vi nas vrtite oko malog prsta uzele vi nase prezime ili ne
- danas
seka wrote:Vecinom zene koje su vec stekle neku reputaciju zadrze svoje prezime ili dodaju suprugovo.
moje je prezime nemoguce za izgovorit cak i na nasem... a tek na engleskom
a vremenom mi se i osladilo
-
Vozdra_123
mogu samo zamisliti....danas wrote:seka wrote:Vecinom zene koje su vec stekle neku reputaciju zadrze svoje prezime ili dodaju suprugovo.
moje je prezime nemoguce za izgovorit cak i na nasem... a tek na engleskomuzas zivi
![]()
ali posao mi je takav da bih bila napravila profesionalno samoubistvo mijenjanjem prezimena
![]()
![]()
![]()
a vremenom mi se i osladiloda gledam kako se ameri muce da izgovore moje djevojacko prezime
![]()
![]()
i kako onda sa olaksanjem
predju na moje drugo, englesko
prezimce
znas i kakvo je moje prelijepo..... pa stoje po par minuta ne znaju da ga prelome u slogove pa onda samo moze mo li te zvati po imenu
- manijak1
Dakle .......
- manijak1
-
Vozdra_123
pa mamino prezime naravnobug wrote:a sta cemos djecom?
![]()
ona ce ih uzgajiti