Novosti
Raspored manifestacija u povodu 12.marta Dana općine Ilidža
24.02.16 - 03:40
27.02.2016.GODINE /SUBOTA
7 INTERNACIONALNI KICK BOXING KUP „ILIDŽA OPEN 2016“
JU KSiRC ILIDŽA,CJELODNEVNI PROGRAM OD 11:00 sati
29.02.2016.GODINE/UTORAK
„SVEČANA SJEDNICA POVODOM 1.MARTA DANA NEZAVISNOSTI BIH“
MULTIMEDIJALNI CENTAR ILDŽA U 15:00 sati
5 i 6.03.2016.GODINE /SUBOTA I NEDJELJA
„11 OTVORENO PRVENSTVO U KARATEU ZA DJECU,KADETE I JUNIORE – ILIDŽA 2016“
JUKSiRC ILDŽA,CJELODNEVNI PROGRAM OD 10:00 sati (svečano otvaranje u 13:00 sati)
11.03.2016.GODINE / PETAK
PREDSTAVA „USPAVANA ŠTRECILIJA“
MULTIMEDIJALNI CENTAR ILDŽA U 18:00 sati
11.03.2016.GODINE/PETAK
„SVEČANA SJEDNICA POVODOM 12.MARTA DANA OPĆINE ILIDŽA“
MULTIMEDIJALNI CENTAR ILDŽA U 15:00 sati
12.03.2016.GODINE /SUBOTA
„KONCERT DUHOVNE MUZIKE“
MULTIMEDIJALNI CENTAR ILDŽA U 19:30 sati
13.03.2016.GODINE/NEDJELJA
„DJEČIJA MODNA REVIJA“
HOTEL HOLLYWOOD-ILIDŽA U 18:00 sati
13.03.2016.GODINE/NEDJELJA
„ŠAHOVSKI TURNIR“
RVI BAZEN U 10:00 sati
19.03.2016.GODINE/SUBOTA
„TURNIR U BOĆANJU“
PIJAČNA 72DO U 11:00 sati
19.03.2016.GODINE/SUBOTA
„VEČE DJEČIJIH FOLKLORNIH GRUPA“
MULTIMEDIJALNI CENTAR ILIDŽA U 19:00 sati
23-25.03.2016.GODINE
„DANI OTVORENIH VRATA SPOMENIČKOG KOMPLEKSA RATNI TUNEL DB“
Tuneli br.1 (Donji Kotorac),od 9:00-15:30 sati
25.03.2016.GODINE / PETAK
„ DRAMSKA PREDSTAVA“
DOM KULTURE BUTMIR U 19:00 SATI
26.03.2016.GODINE/SUBOTA
„VEČER FOLKLORA“
MULTIMEDIJALNI CENTAR U 19:00 sati
27.03.2016.GODINE/NEDJELJA
VEČER POEZIJE „ILIDŽO , U SRCU I STIHU TE NOSIM“
MULTIMEDIJALNI CENTAR ILIDŽA U 18:00 sati
25-27.03.2016.GODINE
„4.BASKET KUP ILIDŽA 2016“
JUKSiRC ILIDŽA
jel ilidza sarajevo? ...
-
jefff
#76 Re: jel ilidza sarajevo? ...
- VladaFBiH
#77 Re:
Mojmilo = "Olimpijsko selo" a ne DobrinjaTandzika wrote:Ilidza je "od Saraj'va"![]()
(i mi sa Dobrinje smo seljaci, jer je Dobrinja bilo nekada olimpijsko selo)
Neko je spomenuo "dusevno"...Iskreno, nekada su mi pojedinci -Ilidzanci vise gradska raja i "dusevno bolji" od nekih centralaca.....no ofens
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#78 Re:
Black swan wrote:jeste zemljopisno
ali duhovno nix
šta ti je život
10 godina poslije mog postiranja ja živim na ilidži
i dakle nisam duhovno u sarajevu
meni je "grad": marijin dvor - vijećnica - druga gimnazija-fpn
za sve ostalo kažem idem na dobrinju, čvilu, grbavicu,pofaliće... ali kad idem u BBI kažem idem u grad...
ilidža je poseban grad... ima poštu, bolnicu, kino
s ilidže ne moraš ići u grad osim možda na posao
veliki problem ilidže je što je tranzitna zona... kao jedan veliki terminal...
fus nota* kad kažem ilidža mislim na dio od kružnog toka do lužana od pejtona do termi...ne treba brkati ilidžu s općinom ilidža
- Dino777
#79 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Ilidza nije grad Sarajevo.
- salik79
#80 Re: jel ilidza sarajevo? ...
A tabla "Sarajevo" na potezu Rimski most - semafori za: lijevo Obi, desno Luzani i pravo prema gradu?Dino777 wrote:Ilidza nije grad Sarajevo.
- Bianconeri1988
#81 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Ma Ilidža obzirom na potencijal i dešavanja komotno može biti poseban grad.
- SvojTiPos'o
#82 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Ispade da su svi papci, srećom po ovu našu kulturnu, civiliziranu, te nadasve kultivisanu metropolu, na Ilidži.

- delllboy79
#83 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Ilidza ima najmanje prijeratnih stanovnika od dvih drugih naselja. Sigurno je da je preko 60 % stanovnistva iz Sandzaka ili istocne bosne. Na svakom koraku se prica ekavski.
- Bianconeri1988
#84 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Mislim da je taj postotak i veci, mi prijeratni smo u manjini u mojoj mahali. 
- Haris.ba
#85 Re: jel ilidza sarajevo? ...
To je radi turista.salik79 wrote:A tabla "Sarajevo" na potezu Rimski most - semafori za: lijevo Obi, desno Luzani i pravo prema gradu?Dino777 wrote:Ilidza nije grad Sarajevo.
Glupa i bespotrebna priča. Pa Široki Brijeg je administrativno grad. Ima 30.000 stanovnika. Zašto Travnik npr. nije grad?Bianconeri1988 wrote:Ma Ilidža obzirom na potencijal i dešavanja komotno može biti poseban grad.
Naslov teme je: "Je li Ilidža Sarajevo"? Administativno nije. Urbanistički jeste. Subjektivno nekome jeste, nekome nije. Uglavnom, nebitno.
Sutra kad bi me neko pitao bi li trebalo da Ilidža bude administrativno grad Sarajevo, ja bih rekao - ne. Nikakvog interesa tu ne vidim. I to je ono najtužnije.
Mogu i ja tvrditi da više grada ima u austrijskom selu, nego u centru Saraj'va. Šta god bio centar. I šta je grad (osim administrativno) je subjektivno.
Eto, na Ilidži nema redukcija vode, u Sarajevu ima. To je meni nekako najvažnije.
Ne znam gdje živiš tačno. Ilidža ima oko 80.000 stanovnika. Napustilo ju je 96. godine dosta prijeratnog stanovništva (sigurno pola). Ima dosta novoga stanovništva. Ali, izgleda da su naselili Srbi. Je li? Valjda Srbi pričaju ekavski?delllboy79 wrote:Ilidza ima najmanje prijeratnih stanovnika od dvih drugih naselja. Sigurno je da je preko 60 % stanovnistva iz Sandzaka ili istocne bosne. Na svakom koraku se prica ekavski.
Zanimljivo mi je to zapisivanje u kamen, i alergija na promjene. Sarajevo 1945. godine je bila kasaba. Neko će reći da je 1990. bilo samo velika kasaba. Ali, ništa od toga ne bi bilo da nije bilo doseljavanja. I da 60% stanovništva nije došlo "odnekle". I velika većina je bila sa istoka. Eto, onda je moglo, sad ne može....
- Dino777
#86 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Siroki Brijeg ima manje od 10.000 stanovnika kao grad ali kao opstina ima nesto manje od 30.000.
- cyprus
#87 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Pisao sam već na ovu temu... Ilidža administrativno nije dio Grada Sarajeva... Ipak, jeste dio naseljenog mjesta Sarajevo (statistički gledano)...
Međutim, urbano-geografski gledano, Ilidža je tipično predgrađe - satelitski grad Sarajeva, ali grad za sebe... Ima dovoljno urbanih funkcija da se može smatrati zasebnim gradom, a nije niti dovoljno sraslo sa Sarajevom u urbanom smislu...
Međutim, urbano-geografski gledano, Ilidža je tipično predgrađe - satelitski grad Sarajeva, ali grad za sebe... Ima dovoljno urbanih funkcija da se može smatrati zasebnim gradom, a nije niti dovoljno sraslo sa Sarajevom u urbanom smislu...
-
jefff
#88 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Hrasnica se može smatrati gradom. Ilidža osim Hrasnice sadrži mikro urbanu sredinu Otes, Stup, Blažuj, Sokolović Koloniju.
-
jefff
#89 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Jedina prava sela u Ilidži su Rakovica, Vlakovo i Osjek.
-
__Phoenix__
#90 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Hoće li za par godina ostati išta od vodozaštitne zone, kako je legalizacija krenula...
- delllboy79
#91 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Haris.ba wrote:[Ne znam gdje živiš tačno. Ilidža ima oko 80.000 stanovnika. Napustilo ju je 96. godine dosta prijeratnog stanovništva (sigurno pola). Ima dosta novoga stanovništva. Ali, izgleda da su naselili Srbi. Je li? Valjda Srbi pričaju ekavski?delllboy79 wrote:Ilidza ima najmanje prijeratnih stanovnika od dvih drugih naselja. Sigurno je da je preko 60 % stanovnistva iz Sandzaka ili istocne bosne. Na svakom koraku se prica ekavski.
Zanimljivo mi je to zapisivanje u kamen, i alergija na promjene. Sarajevo 1945. godine je bila kasaba. Neko će reći da je 1990. bilo samo velika kasaba. Ali, ništa od toga ne bi bilo da nije bilo doseljavanja. I da 60% stanovništva nije došlo "odnekle". I velika većina je bila sa istoka. Eto, onda je moglo, sad ne može....
Postoji jedna velika razlika jer su se posle 1945 doseljavali seljaci koji su obucavani da rade u fabrikama i tako je nastala radnicka klasa a njihova djeca su zavrsavala skole i fakultete i velki broj njih izrastao u akademske građane.Svi doseljenici subse prilagodili gradskom zivotu u svemu pa i u govoru i specificnom sarajevskom zargonu. Cak je i sarajevski humor bio jedinstven.
Danas je potpuno drugacije. Novi dosljaci namecu svoje obicaje i norme. Taj papanluk i seljakluk je vidljiv na svakom koraku. A mnogi nece ni da promijene ni izgovor ni naglasak.
Da nepominjemo razne Kaljimendije Gasije itd
Mozda je to najslikovitije na primjeru Velike Aleje gdje su ugledne Ilidzanske porodice prodale kuce bjelosvjetskim mafijasima i kafanskim pjevacima.
- karanana
#92 Re: jel ilidza sarajevo? ...
nije mi jasna migracija sandzaka.
zasto se to desava? zasto sandzaklije doseljavaju u bosnu?
ili se nama cini i preuvelicavamo ovo doseljavanje sandzaklija? jer i prije rata su sandzaklije dolazile. i istocna bosna i istocna hercegovina....
ne znam zapetljana je tema. migracije se desavaju....ppojacano zbog rata i odlaska srba nakon reintegracije. ali eto, ti srbi su kobajagi bili gradska raja, ali eto vidite sta se desi. ma zapetljano, kazem vam.
ili se nama cini i preuvelicavamo ovo doseljavanje sandzaklija? jer i prije rata su sandzaklije dolazile. i istocna bosna i istocna hercegovina....
ne znam zapetljana je tema. migracije se desavaju....ppojacano zbog rata i odlaska srba nakon reintegracije. ali eto, ti srbi su kobajagi bili gradska raja, ali eto vidite sta se desi. ma zapetljano, kazem vam.
- Truba
#93 Re: jel ilidza sarajevo? ...
problem je sto namecu svoje...
danas sam na ilidzi cuo sedam razlicitih jezika i naglasaka
babilon ilidza
babilon ilidza
- Haris.ba
#94 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Ili, Nju Jork. Ljepše zvuči.Black swan wrote:problem je sto namecu svoje...
babilon ilidza
Isto sam čuo od Pariza do Beča. Naglasci, nameću svoje....ima dijelova grada i prevoznog sredstva gdje ne možeš ćuti domicilni jezik.
Samo problem kod nas kao da je. I to još jezik koji razumijemo (manje - više
Jarane, sjedi u auto. Potroši malo goriva da proširiš vidike. Otiđi u Sandžak. Sarajevo je za tamošnje stanovništvo i bukvalno i suštinski prvi dašak zapada.karanana wrote:nije mi jasna migracija sandzaka.
Isto je tako i onima iz Zagreba, Beča,... što istočnije - tužnije. Bosna ima jedan od najrestriktivnijih zakona za strance, dobijanje državljanstva.
Kakvi god ksenofobični bili, hajmo priznati. I pored zakona i društvenih okolnosti, zar nije bolje da doseljava narod koji priča isti jezik? U Evropi svi u šoku od Sirijaca, a nama upitnici oko Sandžaklija.
Pa na temi o Arapima samo sam čekao da neko počne da organizira lomače. Zakoni oko useljavanja strogi, već postoji jaka zajednica na Ilidži, moguće je godinama živjeti bez papira "neprimjetno", ima posla. Otprilike to je to.
- sinuhe
#95 Re: jel ilidza sarajevo? ...
Ne razumijem ovo. U kojem kontekstu im je Sarajevo Zapad?Haris.ba wrote:Jarane, sjedi u auto. Potroši malo goriva da proširiš vidike. Otiđi u Sandžak. Sarajevo je za tamošnje stanovništvo i bukvalno i suštinski prvi dašak zapada.karanana wrote:nije mi jasna migracija sandzaka.
Isto je tako i onima iz Zagreba, Beča,... što istočnije - tužnije.
- Truba
#96 Re: jel ilidza sarajevo? ...
u sandzak jedino ako me neko otme
pricamo mi istm jezikom
i vecina je iste vjere
sve dok ti ne treba oteti najbolje radno mjesto ne sposobnostu nego znamo kako
ali da ima sandza sposobnih i postenih ima
da ima lopova ima...kao i svuda i kod svakoga
medjzutim u njemackoj se to pročisti policija i zakon
a kod nas kolo veselo
pricamo mi istm jezikom
i vecina je iste vjere
sve dok ti ne treba oteti najbolje radno mjesto ne sposobnostu nego znamo kako
ali da ima sandza sposobnih i postenih ima
da ima lopova ima...kao i svuda i kod svakoga
medjzutim u njemackoj se to pročisti policija i zakon
a kod nas kolo veselo
- Haris.ba
#97 Re: jel ilidza sarajevo? ...
https://sh.wikipedia.org/wiki/Konurbacija
Ovo o čemu se može pričati na temi je jesu li Ilidža i Sarajevo u konurbaciji. I gradnjom autoputa VC stvar se pretpostavka za konurbaciju u Sarajevsko - zeničkoj kotlini. Brišu se polahko vidljive granice između naselja.
A ako planovi stratega naših života na Ilidži uspiju, u čitavoj Sarajevskoj kotlini skoro da i neće biti prazna mjesta. Ilidža sada ima ispresjecana naselja. Jedino su spojeni Centar, Pejton i Otes. S druge strane rijeke može se pridodati i Lužane i Lužansko polje. I nezavisno kakva bude administrativna podjela, to je urbanistički jedan grad.
Ovo o čemu se može pričati na temi je jesu li Ilidža i Sarajevo u konurbaciji. I gradnjom autoputa VC stvar se pretpostavka za konurbaciju u Sarajevsko - zeničkoj kotlini. Brišu se polahko vidljive granice između naselja.
A ako planovi stratega naših života na Ilidži uspiju, u čitavoj Sarajevskoj kotlini skoro da i neće biti prazna mjesta. Ilidža sada ima ispresjecana naselja. Jedino su spojeni Centar, Pejton i Otes. S druge strane rijeke može se pridodati i Lužane i Lužansko polje. I nezavisno kakva bude administrativna podjela, to je urbanistički jedan grad.
- Truba
#98 Re: jel ilidza sarajevo? ...
mene kod "seljaka" nervira jedna stvar
polaze od pretpostavke da ih svi žele prevariti... to je valjda u psihi što bi se reklo u genetskom kodu
s takvim ljudima je teško komunicirati ako u tebi vide prevaranta (što je u većini slučajeva suprotvno)
ne znam koji primjer navesti... npr 3 puta broji feninge koje si dao za kilo krompira a znamo da su im one vage sa špljim tegovima da ukradu koji gram... ili kad kupuješ kreč... daju komad koji je mali a kesa ogromna... sve je to neki ulični fakultet koji ne priznaje postojanje poštenih kupaca ili ljudi
neki dan me uhvati dvoje ni molim ni izvini ni oprosti gdje je bus za konjic
ja mu objasnim... ni hvala ništa ali sam vidio da ima facu i on i ona kao sumnjivo im to što sam im rekao jer su oni ubijeđeni da je raskršće niže
uvjeren sam da su još 3-4 ljudi isto pitali... i opet neće vjerovati
eh sad zamislite takve na cesti u kružnom toku... u općini...u sari...u maloj aleji na terminalu u svim sferama društva...
dakle to se boji da ga semafor ne prevari
polaze od pretpostavke da ih svi žele prevariti... to je valjda u psihi što bi se reklo u genetskom kodu
s takvim ljudima je teško komunicirati ako u tebi vide prevaranta (što je u većini slučajeva suprotvno)
ne znam koji primjer navesti... npr 3 puta broji feninge koje si dao za kilo krompira a znamo da su im one vage sa špljim tegovima da ukradu koji gram... ili kad kupuješ kreč... daju komad koji je mali a kesa ogromna... sve je to neki ulični fakultet koji ne priznaje postojanje poštenih kupaca ili ljudi
neki dan me uhvati dvoje ni molim ni izvini ni oprosti gdje je bus za konjic
ja mu objasnim... ni hvala ništa ali sam vidio da ima facu i on i ona kao sumnjivo im to što sam im rekao jer su oni ubijeđeni da je raskršće niže
uvjeren sam da su još 3-4 ljudi isto pitali... i opet neće vjerovati
eh sad zamislite takve na cesti u kružnom toku... u općini...u sari...u maloj aleji na terminalu u svim sferama društva...
dakle to se boji da ga semafor ne prevari
- dust in the wind
#99 Re: jel ilidza sarajevo? ...
jest ko što su i Hadžići 
- holowey
#100 Re: jel ilidza sarajevo? ...
hm...tibra je napravljena na podrucju opstine ilidza...stupska petlja isto tako...moze li se onda reci da ilidza nije dio sarajeva? nece mnogo vremena proci i one poljane ispod gazprom (ex omv) pumpe ce biti izgradjene i nece biti nikakvog urbanog prekida izmedju opstine novi grad i ilidze...
ilidza kao opstina ima sve preduslove da njeni stanovnici gravitiraju centru opstine i kao takva moze se smatrati zasebnim gradom... isto kao i novi grad...
ima li ilidza ruralnih dijelova? ima naravno, isto kao sto i centar ima, novi grad takodjer...
kantonizacijom grad je sprcan u cetiri opstine, a prije toga grad se sastojao od 10 opstina, ukljucujuci ilidzu... oduzete su gradu mnoge stvari, nisu opstine jedine... grad je i dalje grad... bez obzira na opstinske serife...
ilidza kao opstina ima sve preduslove da njeni stanovnici gravitiraju centru opstine i kao takva moze se smatrati zasebnim gradom... isto kao i novi grad...
ima li ilidza ruralnih dijelova? ima naravno, isto kao sto i centar ima, novi grad takodjer...
kantonizacijom grad je sprcan u cetiri opstine, a prije toga grad se sastojao od 10 opstina, ukljucujuci ilidzu... oduzete su gradu mnoge stvari, nisu opstine jedine... grad je i dalje grad... bez obzira na opstinske serife...