Meša Selimović
Moderator: Chloe
- dizZaster
KAKO SU LJUDI NESAVRSENI
Kako su ljudi nesavrseni. U svemu. Ne mogu da zive sami, postoje samo kao jedna polovina. Drugu traze u zeni u drugom covjeku u lazi. Potrebna mi je ta druga polovina a o njoj nista ne znam. Drugi covjek je zatvorena kutija i nista iz njega nece izaci ako to on ne zeli. Mi mozemo da stojimo pred tajnom danima, nista nam se nece otkriti. Nepotpuni smo a zatvoreni. Postali smo neprirodni, odvojili smo se od sebe kakvi smo bili nekad, ko zna kakvi, izgubili smo nevinost. Ljudi misle zlo jedan drugom.
Trebali bi da se vratimo prirodi i njenoj cistoti. Postajao je neki filozof koji je to predlagao ljudima. Nisu ga poslusali.
Mesa Selimovic, Ostrvo
Kako su ljudi nesavrseni. U svemu. Ne mogu da zive sami, postoje samo kao jedna polovina. Drugu traze u zeni u drugom covjeku u lazi. Potrebna mi je ta druga polovina a o njoj nista ne znam. Drugi covjek je zatvorena kutija i nista iz njega nece izaci ako to on ne zeli. Mi mozemo da stojimo pred tajnom danima, nista nam se nece otkriti. Nepotpuni smo a zatvoreni. Postali smo neprirodni, odvojili smo se od sebe kakvi smo bili nekad, ko zna kakvi, izgubili smo nevinost. Ljudi misle zlo jedan drugom.
Trebali bi da se vratimo prirodi i njenoj cistoti. Postajao je neki filozof koji je to predlagao ljudima. Nisu ga poslusali.
Mesa Selimovic, Ostrvo
- Ahmmed
Jednog dana, razumjećeš ove riječi....
Jednog dana, znaćeš zašto sam otišao....
Jednog dana, shvatićeš i zašto sam im halalio...
Jednog dana, kad budeš veliki,budi ničiji ...to nam je usud....
Jednog dana, kad budeš prebirao po ovim listovima, nemoj se uplašiti....
Sve je to samo priča....
Jednog dana, jedne godine ,u jednom gradu.....
Tvoj dajo!
Jednog dana, znaćeš zašto sam otišao....
Jednog dana, shvatićeš i zašto sam im halalio...
Jednog dana, kad budeš veliki,budi ničiji ...to nam je usud....
Jednog dana, kad budeš prebirao po ovim listovima, nemoj se uplašiti....
Sve je to samo priča....
Jednog dana, jedne godine ,u jednom gradu.....
Tvoj dajo!
-
FortunaBela
Dok drugi odmah ispoljavaju ono što mogu, ja moram dugo da se rvem s mišlju da li treba to da radim, jesam li sposoban ili se možda prihvatam nečega za što nemam ni dara ni smisla.
-
lily0001
Zacudio sam se kako je uzak krug sto se zatvara oko ljudskih zivota, i kako su izukrstane staze kojima hodamo.
Idi od mene, odvratna nemoci, zavaravas me laznim slikama rasterecenja, koje nisu cak ni zelje.
Bila je nekad jedna rijeka, i magle u njenim predvecerjima, i suncev odsjaj na njenim sirinama, postoji i sad u meni, mislio sam da sam zaboravio, ali nista se izgleda ne zaboravlja, sve se vraca iz zakljucanih pretinaca, iz mraka toboznjeg zaborava, i sve je nase sto smo mislili da je vec nicije, ne treba nam a stoji pred nama, svjetluca svojim bivsim postojanjem, podsjecajuci nas i ranjavajuci, i sveteci se zbog izdaje. Kasno je, sjecanja, uzalud se javljate, beskorisne su vase nemocne utjehe i podsjecanja na ono sto je moglo da bude, jer sto nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono sto se nije ostvarilo. Vi ste varka koja radja nezadovoljstvo, varka koju ne mogu i ne zelim da otjeram, jer me razoruzava i tihom tugom brani od patnje.
Idi od mene, odvratna nemoci, zavaravas me laznim slikama rasterecenja, koje nisu cak ni zelje.
Bila je nekad jedna rijeka, i magle u njenim predvecerjima, i suncev odsjaj na njenim sirinama, postoji i sad u meni, mislio sam da sam zaboravio, ali nista se izgleda ne zaboravlja, sve se vraca iz zakljucanih pretinaca, iz mraka toboznjeg zaborava, i sve je nase sto smo mislili da je vec nicije, ne treba nam a stoji pred nama, svjetluca svojim bivsim postojanjem, podsjecajuci nas i ranjavajuci, i sveteci se zbog izdaje. Kasno je, sjecanja, uzalud se javljate, beskorisne su vase nemocne utjehe i podsjecanja na ono sto je moglo da bude, jer sto nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono sto se nije ostvarilo. Vi ste varka koja radja nezadovoljstvo, varka koju ne mogu i ne zelim da otjeram, jer me razoruzava i tihom tugom brani od patnje.
-
FortunaBela
Da li je bolje dugo trajati iako ti se ništa ne dešava, ili je bolje bljesnuti i izgoreti kao kometa što osvetli nebo makar za trenutak?
Ili je svejedno?
Ili je svejedno?
-
FortunaBela
"Dan je samo bijela hartija na kojoj se sve bilježi i ispisuje, a račun se plaća noću, na velikim, mračnim i velikim poljima nesanice. Ali tu se i sve rješava i briše, konačno i nepovratno. Svaka preboljena patnja nestaje tu kao rijeka ponornica ili sagori bez traga i spomena"....
Tvrđava
Tvrđava
-
Sejtan26
Mesa Selimovic>>>>Dervis i Smrt
Cetrdeset mi je godina, ruzno doba: covjek je jos mlad da bi imao zelja a vec star da ih ostvaruje. Tada se u svakome gase nemiri, da bi postao jak navikom i stecenom sigurnoscu u nemoci sto dolazi. A ja tek cinim sto je trebalo uciniti davno, u bujnom cvjetanju tijela, kad su svi bezbrojni putevi dobri, a sve zablude korisne koliko i istine. Steta sto nemam deset godina vise pa bi me starost cuvala od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno. Jer trideset godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se nicega ne boji, pa ni sebe."
Cetrdeset mi je godina, ruzno doba: covjek je jos mlad da bi imao zelja a vec star da ih ostvaruje. Tada se u svakome gase nemiri, da bi postao jak navikom i stecenom sigurnoscu u nemoci sto dolazi. A ja tek cinim sto je trebalo uciniti davno, u bujnom cvjetanju tijela, kad su svi bezbrojni putevi dobri, a sve zablude korisne koliko i istine. Steta sto nemam deset godina vise pa bi me starost cuvala od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno. Jer trideset godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se nicega ne boji, pa ni sebe."
-
BigBoss
#83 Re: Meša Selimović
Dobra knjiga, samo ne razumijem zasto su tako skupe knjige u BiH????FortunaBela wrote:ISKUSTVO ME NAUČILO...
Iskustvo me naučilo da ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možeš obmanuti nekim djelom slike koji se nametne, tečko izrečivim osjećanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna tačna rijeć, zato je i tražiš, osjećaš da je negdje u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tuđem licu, u tuđem pogledu, kad počne da shvata. Slušalac je babica u teškom porođaju rijeći. Ili nešto još važnije. Ako taj drugi želi da razumije.
Derviš i smrt
-
FortunaBela
U pocetku ljubav,
u zivotu mrzna,
na kraju sjecanje.
Ljubav je ipak jaca od svega.
u zivotu mrzna,
na kraju sjecanje.
Ljubav je ipak jaca od svega.
-
Helem
neko to zove ljubav a ja to zovem mrznja....
Mesa Selimovic je mrzio vlastiti narod i zato otisao u Srbe.
Kod mnogih insana se to zauvijek mijesa, povinuju se okusu gorcine, jada, jeda i cemera.
A nekima je to sladje od meda,pa mrznju zovu ljubav a ljubav mrznjom.
Mesa Selimovic je mrzio vlastiti narod i zato otisao u Srbe.
Kod mnogih insana se to zauvijek mijesa, povinuju se okusu gorcine, jada, jeda i cemera.
-
FortunaBela
I ko ti je to rekao????Jel on?Helem wrote:neko to zove ljubav a ja to zovem mrznja....
[img]Mesa%20Selimovic%20je%20mrzio%20vlastiti%20narod%20i%20zato%20otisao%20u%20Srbe.[/img]Kod mnogih insana se to zauvijek mijesa, povinuju se okusu gorcine, jada, jeda i cemera.
-
Helem
nije Mesa, meni nista rekao nego sam imao za lektiru Dervis i smrt, i onda sam skapirao to nakon citanja ji jos nekih njegovih rukopisa ali se u to vrijeme nije tako pricalo pa nije bilo razloga da ni ja to pricam, bio sam mlad.
Pisao sam pismeni sastav o Mesi i dobio 5.
I sto je covjek stariji to zreliji kao kruska, ja se ponovno vratim da citam Mesu..ma ide kao mlijeko, sve sto kaze kao da sam i ja rekao a na ono sto i ne pomislim prijatno se iznenadim, kada vidi uvrnuca....pisac Mesa Selimovic sve isprica natenahne, niko tako u bosanskoj literaturi niko ne napisa pravilniji i misaoniju rijec, kada gle cuda, gle antigonizma, gle onog hajvanluka i kod Mese,...to i to...pa u Srbe.
A sto nas literani junak Mesa ne izvadi junacko pero.
Kakva suma takvi i zecevi, i kod naroda se javljaju apsurdi.To ono blentava bosanska glava, vazda epilsija jal padavica..
Ovako ide:
Mi volimo Tita,
slavimo 8 mart i Prvi maj,
Bozic
i kitimo jelku,Novu godinu,babo nam je tata.....
i idemo na fakultet,.....
Tvoj problem....
I mi volimo Tita i slavimo sve praznike,
Bajram posebno.
i djeca nam idu na fakultet,
ali nismo svi Srbi.
Mi dakle nemamo nikakvijeh problema.
Mesine price i romani ma kakvi da bili idu na jazuk Muslimana, nose poruke protiv Bosne i Bosnjaka, sto znaci nije dovoljno biti dobar pisac sto Mesa jeste, bolje je biti oboje, i covjek i pisac i to jako, jako dobar....
a sto Izet Sarajlic, dobar pjesnik a izuzetno hrdjav covjek rece:"Nisi ti dobra Cehinja...""""
Mala,velika moja veceras cemo za njih voljeti.....
Mesino literarno stivo vrhunski je napisano ali i letaratura zna sijeci glave....
Po tome je Mesa,definitivno los......
Ako o ostalom pricamo, bez poruka i bez oznaka pripadnosti svom bicu, cini nam se da smo inteligentni, balkansko umno sarenilo i ludilo, i toliko smo pametni, tako da drugi dobijaju Nobelove nagrade, ljudi znaju sta da pisu, a mi nemamo ni cvoku, ni krajcar za duhan, i niko nas nece, a nad nasim romanima se smije i gleda samo kao balkanski kolorit....kako u pisanju tako i u zivotu, pa se pitamo zasto se tako slabo snalazimo a tako smo nadareni sa svime......
ipak, da ne idem predaleko....
Neka je slava i vjecni mir nad kaburom Mese Selimovica....
Pisao sam pismeni sastav o Mesi i dobio 5.
I sto je covjek stariji to zreliji kao kruska, ja se ponovno vratim da citam Mesu..ma ide kao mlijeko, sve sto kaze kao da sam i ja rekao a na ono sto i ne pomislim prijatno se iznenadim, kada vidi uvrnuca....pisac Mesa Selimovic sve isprica natenahne, niko tako u bosanskoj literaturi niko ne napisa pravilniji i misaoniju rijec, kada gle cuda, gle antigonizma, gle onog hajvanluka i kod Mese,...to i to...pa u Srbe.
A sto nas literani junak Mesa ne izvadi junacko pero.
Kakva suma takvi i zecevi, i kod naroda se javljaju apsurdi.To ono blentava bosanska glava, vazda epilsija jal padavica..
Ovako ide:
Mi volimo Tita,
slavimo 8 mart i Prvi maj,
Bozic
i kitimo jelku,Novu godinu,babo nam je tata.....
i idemo na fakultet,.....
Tvoj problem....
I mi volimo Tita i slavimo sve praznike,
Bajram posebno.
i djeca nam idu na fakultet,
ali nismo svi Srbi.
Mi dakle nemamo nikakvijeh problema.
Mesine price i romani ma kakvi da bili idu na jazuk Muslimana, nose poruke protiv Bosne i Bosnjaka, sto znaci nije dovoljno biti dobar pisac sto Mesa jeste, bolje je biti oboje, i covjek i pisac i to jako, jako dobar....
a sto Izet Sarajlic, dobar pjesnik a izuzetno hrdjav covjek rece:"Nisi ti dobra Cehinja...""""
Mala,velika moja veceras cemo za njih voljeti.....
Mesino literarno stivo vrhunski je napisano ali i letaratura zna sijeci glave....
Po tome je Mesa,definitivno los......
Ako o ostalom pricamo, bez poruka i bez oznaka pripadnosti svom bicu, cini nam se da smo inteligentni, balkansko umno sarenilo i ludilo, i toliko smo pametni, tako da drugi dobijaju Nobelove nagrade, ljudi znaju sta da pisu, a mi nemamo ni cvoku, ni krajcar za duhan, i niko nas nece, a nad nasim romanima se smije i gleda samo kao balkanski kolorit....kako u pisanju tako i u zivotu, pa se pitamo zasto se tako slabo snalazimo a tako smo nadareni sa svime......
ipak, da ne idem predaleko....
Neka je slava i vjecni mir nad kaburom Mese Selimovica....
- Orhanowski
Helem wrote: a sto Izet Sarajlic, dobar pjesnik a izuzetno hrdjav covjek rece:"Nisi ti dobra Cehinja...
E ovo je stvarno previse. Od tebe sem nerazumljivih recenica i glupih komentara punih samohvale nisam nista drugo ni ocekivao, al da Izeta Sarajlica nazivas 'hrdjavim covjekom', to stvarno nema smisla. Ti si, morebit, 'pjesnik u nastajanju' (da se posluzim Sehicevim terminom), al ti ocigledno ne ide i najbolje sta umijes i znas je da se hvalis i da pljujes po drugima. Kako si samo ohol. Ustvari si mis pravi, garant dobijas socijalnu pomoc i besplatan internet i to ti je cijeli tvoj zivot i tvoja karijera
-
Helem
mozda si ti glup Orhanowski pa ne razumijes sve ove pjesnicke vibracije,
""""a na kalemegdanima i nevskim prospektima, ....mostovima Mirabo.
divne i kada ne ljube,
cekale su Ane, Zoje, Zanet...cekale su da se vrate vojnici..ako se ne vrate svoja bela negrljena ramena dace decacima.....
Mesa prije a Kiko poslije, literarni izdajnici svog naroda, ipak necu zaliti ni kada mene vrijeme pregazi......
Kiko je ostario pa nije ni haturiti, previse partizanstine ali sve u svoj vakat, problem u Kiki je sto je sa istim sranjem nastavio i u vrijeme stradanja Muslimana,Bosnjaka,
nemoj bolan da vicem,
nisi gluh.
divne i kada ne ljube,
cekale su Ane, Zoje, Zanet...cekale su da se vrate vojnici..ako se ne vrate svoja bela negrljena ramena dace decacima.....
Mesa prije a Kiko poslije, literarni izdajnici svog naroda, ipak necu zaliti ni kada mene vrijeme pregazi......
Kiko je ostario pa nije ni haturiti, previse partizanstine ali sve u svoj vakat, problem u Kiki je sto je sa istim sranjem nastavio i u vrijeme stradanja Muslimana,Bosnjaka,
nemoj bolan da vicem,
nisi gluh.
-
Pearl
covjek je umro, jos 2002. godine... malo se obavijesti, at least not to speak ill of the dead...Helem wrote:mozda si ti glup Orhanowski pa ne razumijes sve ove pjesnicke vibracije,
divne i kada ne ljube,
nemoj bolan da vicem,
nisi gluh.
e da mi je tvoja pisanja procitati, o ti geniju bosanske knjizevnosti.. kad sa takvim merakom i "poznavanjem" seres po ostalima..
-
Helem
Javili su mi da je Kiko umro, a u stvari poslali su mi brzojav....i da je brzojav stigao na vakat..ne bi bilo mrtvih....
Kiki je zao bilo mrtvih u II svjetskom a nije mu bilo zao u ovom,Kiko je srao posljednje godine svog zivota kao niko drugi, presao je i Fetahagica....
a tebi, nemoj da virim u gace, upisaces se.
Kiki je zao bilo mrtvih u II svjetskom a nije mu bilo zao u ovom,Kiko je srao posljednje godine svog zivota kao niko drugi, presao je i Fetahagica....
-
Pearl
evo sva sam se najezila.. molila bih te da se klonis mojih gaca, i usmeno i u pisanoj formi..Helem wrote:Javili su mi da je Kiko umro, a u stvari poslali su mi brzojav....i da je brzojav stigao na vakat..ne bi bilo mrtvih....
za ostalo necu ni da komentarisem, sam sebe doovljno "reklamiras"
lijep pozdrav
- Orhanowski
Intuicija mi govori da si ti onaj 'pjesnik' sto je jednom bio na pjesnickom skupu u Holiday Inn-u, obratio se pravom pjesniku, ovaj mu okrenuo ledja, a ti, razocaran u bracu pjesnike, zaplakao. Iz Konjica si, ako se ne varam, i zivis u Holandiji ili u Ceskoj. Kakva crna Amerika.
- Orhanowski
Pa nije valjda da nisi citao Knjigu oprostaja? Nije valjda da nisi citao njegove izjave i intervjue? Naravno da nisi, jer ti od silnog pisanja ne stignes nista da procitasHelem wrote:Javili su mi da je Kiko umro, a u stvari poslali su mi brzojav....i da je brzojav stigao na vakat..ne bi bilo mrtvih....
Recicu ti nesto izavi Mese Selimovica, ustvari citiracu velikog perzijskog pjesnika Omera Hajjama:
U jednoj ruci čašu, a u drugoj držim Kur’an,
Na krivom putu jedan, na pravom drugi dan.
Pod ovim plavim svodom eto kakav izgledam:
Niti sam neznabožac, ni potpun musliman!
I izavi Izeta Sarajlica:
Daj, prođi se, hodža, uzalud ne gudi,
Prepusti nas Bogu, neka nam on sudi!
Mi idemo pravo, a ti gledaš krivo,
Idi – vidaj oči, pa gledaj ko ljudi!
-
Grom iz vedra neba
O Kiki mislim sve nagore kao covjeku. Kada se sjetim njegovih budalastina kod Adila na 99
pa repriza za reprizom, ista pokvarena ploca.
Covjek je iz Doboja, doselio u Sarajevo u 15-toj godini, ali se prodavao da je Sarajlija, pa je "ucio" Sarajlije kako da se ponasaju kako da razmisljaju...a sve nekako onim umiljatim glasom...
Knjizevnost je puna likova koji su bili politicki monstrumi, a vrsni knjizevnici. Ivo Andric je doktorat napisao o Albancima, koji je ravan rasistickim pamfletima, ali je bio vrstan knjizevnik. Sto se tice Kike, i njegovih pjesmica o prvim ljubavima u tramvaju ili po sarajevskoj kisi i u starom kaputu, mene nije impresionirao...
Kiko Sarajlic, nula poena. Moje misljenje. Postujem i one koji imaju pozitivno misljenje o njemu, ali ljudi koji se odricu svog zavicaja, iz kojeg pobjegnu, a onda iznenada zavole neki drugi zavicaj, vise i od ljudi koji su iz tog zavicaja, malo mi to nestima
Covjek je iz Doboja, doselio u Sarajevo u 15-toj godini, ali se prodavao da je Sarajlija, pa je "ucio" Sarajlije kako da se ponasaju kako da razmisljaju...a sve nekako onim umiljatim glasom...
Knjizevnost je puna likova koji su bili politicki monstrumi, a vrsni knjizevnici. Ivo Andric je doktorat napisao o Albancima, koji je ravan rasistickim pamfletima, ali je bio vrstan knjizevnik. Sto se tice Kike, i njegovih pjesmica o prvim ljubavima u tramvaju ili po sarajevskoj kisi i u starom kaputu, mene nije impresionirao...
Kiko Sarajlic, nula poena. Moje misljenje. Postujem i one koji imaju pozitivno misljenje o njemu, ali ljudi koji se odricu svog zavicaja, iz kojeg pobjegnu, a onda iznenada zavole neki drugi zavicaj, vise i od ljudi koji su iz tog zavicaja, malo mi to nestima