Priznanje RS-a je obavljeno i dogovoreno prije Daytona, u Genevi, u septembru 1995, nakon sto je NATO vec bombardovao i razvalio VRS.avicena wrote:Dejtonski sporazum je sporazum potpisan kod Rajt-Paterson vojne zračne luke u Dejton Ohaju da bi se zvanično prekinuo rat u bivšoj Jugoslaviji koji je trajao prethodne tri godine. Sporazum se naročito bavio budućnošću Bosne i Hercegovine.Prenj wrote:Evo kako je, nakon svega tri sata ubjedjivanja, priznata RS![]()
![]()
Konferencija je trajala od 1. novembra do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili bosanski predsjednik Alija Izetbegović, srpski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Ričard Holbruk, i general Vesley Clark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu, 14. decembra.
I ja sam patriot...
-
Prenj
- Bosanac sa dna kace
Jesi siguran da je to postignuto posle samo 3 sata ubjedjivanja?Prenj wrote:Evo kako je, nakon svega tri sata ubjedjivanja, priznata RS![]()
Aferim
http://www.slobodnaevropa.org/svjedoci/ ... govic.html
RFE:
Mnogi vas kritikuju što ste prihvatili ime za drugi entitet Republika Srpska. Jeste li morali ili jednostavno niste bili dovoljno pažljivi?
IZETBEGOVIĆ:
I ja sebe kritikujem, samo cijena je bio rat. To treba da bude jasno. Neprihvatanje naziva Republika Srpska bi značilo nastavak rata. Ja sam vodio duge razgovore sa Holbrookeom o tom pitanju uoči Ženevskih pregovora. Ti razgovori su vođeni u Američkoj ambasadi u Ankari izmedu 23.00 i 02.00 poslije ponoći. Tri sata smo Holbrooke i ja razgovarali isključivo o tom pitanju. Ja sam navodio jedan po jedan razlog zbog kojeg ne mogu prihvatiti naziv Republika Srpska, a on je navodio jedan po jedan razlog zbog kojeg to moramo prihvatiti. Oko 02.00 smo zaključili razgovor i Holbrooke je rekao: "Gospodine predsjedniče, ovo mora biti ovako. Ne možemo više ništa za vas učiniti." Tada, u toj situaciji sam možda trebao reći da mi to ne prihvatamo, neka se rat nastavi. Možda, ko zna? Niko ne zna šta bi se poslije toga događalo. Mi znamo šta se događalo u ovom slučaju. Šta bi se događalo u drugom slučaju, to ne znamo. Ali, ono što se može procijeniti je ovo - Amerika bi se vjerovatno distancirala od rata, Hrvati bi se takoder distancirali, jer su bili postigli sve svoje ciljeve, onemogučili bi uvoz oružja, hrane itd. preko hrvatskog teritorija i mi bismo se sami morali nositi sa srpskom armijom, koja bi bila pomagana preko Drine. To je situacija koju sam ja onda nazrijevao i činilo mi se da bi to značilo poraz i zato sam teška srca prihvatio naziv Republika Srpska. I Holbrooke sada smatra da je to greška.
Kada se pojavio taj naziv RS??? Jel te noc ili prije?
Holbrukov odgovor jasno kaze da to nije Alijina odluka!!!
A sta bi se desilo dalje da nije prihvatio? Da li forumasi misle da smo mi mogli nastavti dalje?
Sta bi ste vi uradili?
-
Prenj
Herceg-Bosna se pojavila kad i RS, pa taj naziv nije usao ni u jedan mirovni sporazum.Bosanac sa dna kace wrote: Jesi siguran da je to postignuto posle samo 3 sata ubjedjivanja?
Holbrukov odgovor jasno kaze da to nije Alijina odluka!!!![]()
![]()
A sta bi se desilo dalje da nije prihvatio? Da li forumasi misle da smo mi mogli nastavti dalje?
Sta bi ste vi uradili?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Alija je potpuno pogresno razumio rijesenost USA da okonca rat u BiH.
Mislis da bi se Amerikanci zaista povukli iz svega samo zato sto je Alija odbio da prizna RS, nakon svih napora i zrtava koje su ulozili da zavrse rat???
Naravno da ne bi, da je bio dovoljno odlucan da ne pristane, oni bi onda pritisnuli Srbe, koji su u to vrijeme vec na rubu vojnog poraza.
Kako god, taj nesretni pristanak je uzrok vecine problema na drzavnom nivou koje sada imamo.
- Bosanac sa dna kace
Te probleme vise prouzrokuju debilni politicari koji samo gledaju na svoju guzicu, a inace su po struci masinski tehnicari, visi rukovci rudarskih masina, soferi...Prenj wrote:Kako god, taj nesretni pristanak je uzrok vecine problema na drzavnom nivou koje sada imamo.
-
Prenj
I koje mi uredno opet biramo svake cetiri godine ...Bosanac sa dna kace wrote:Te probleme vise prouzrokuju debilni politicari koji samo gledaju na svoju guzicu, a inace su po struci masinski tehnicari, visi rukovci rudarskih masina, soferi...Prenj wrote:Kako god, taj nesretni pristanak je uzrok vecine problema na drzavnom nivou koje sada imamo.
-
nebi
halo_ba,razumijes li ti uopste o cemu se prica?halo_ba wrote:SD-6 wrote:...pitanje za generale iz hladovine dijaspore:po cemu ste vi patriote?
![]()
(izuzimam one koji su potlje rata otisli)
fakat mi se gadi na koji nacin SDA manipulise rah.Alijom,ali jos mi se vise gadi hampa koja se digla oko svega toga,i to od onih koji su svaku ulicu iz svoje avlije zakitili spodobama iz njihovog fasistickog habitusa,koji su najcesce i drzavljani druge drzve,vjecito kolonizatorski raspolozene
-
ibnHome
nesumnjivo je da si u pravu s ovom zadnjom konstatacijom...kao i sa onom prethodnom da se ameri ne bi povukli...medjutim pitanje je ipak...u kom pravcu bi djelovali....jer m. granic tvrdi...a ja ne vidim razloga da mu nevjerujemo...da su omjer 51:49 i RS bile konstante jos prije pocetka samih pregovora...Prenj wrote:Herceg-Bosna se pojavila kad i RS, pa taj naziv nije usao ni u jedan mirovni sporazum.Bosanac sa dna kace wrote: Jesi siguran da je to postignuto posle samo 3 sata ubjedjivanja?
![]()
Sta bi ste vi uradili?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Mislis da bi se Amerikanci zaista povukli iz svega samo zato sto je Alija odbio da prizna RS, nakon svih napora i zrtava koje su ulozili da zavrse rat???
Naravno da ne bi, da je bio dovoljno odlucan da ne pristane, oni bi onda pritisnuli Srbe, koji su u to vrijeme vec na rubu vojnog poraza.
Kako god, taj nesretni pristanak je uzrok vecine problema na drzavnom nivou koje sada imamo.
- danas
hajde nek mi neko objasni ovo -- u hrvatskoj danas nema republike srpske krajine, iako su teznje tamnosnjih srba bile iste kao u bosni (osnovati neku svoju autonomnu oblast). RSK je drzala skoro trecinu teritorija hrvatske, a danas je nema i hrvatska je cjelovita i funkcionalna drzava. sa druge strane, imamo RS u BH danas -- koja je... znamo vec svi sta. zasto i kako su srbi u BH ostvarili sa uspjehom ono sto nisu mogli u hrvatskoj? ko je za to "zasluzan"?
hvala na ozbiljnim odgovorima.
- Bosanac sa dna kace
Ja ih ne biram,a nit sam biro!Prenj wrote:I koje mi uredno opet biramo svake cetiri godine ...Bosanac sa dna kace wrote:Te probleme vise prouzrokuju debilni politicari koji samo gledaju na svoju guzicu, a inace su po struci masinski tehnicari, visi rukovci rudarskih masina, soferi...Prenj wrote:Kako god, taj nesretni pristanak je uzrok vecine problema na drzavnom nivou koje sada imamo.
-
Prenj
Tacno.ibnHome wrote:nesumnjivo je da si u pravu s ovom zadnjom konstatacijom...kao i sa onom prethodnom da se ameri ne bi povukli...medjutim pitanje je ipak...u kom pravcu bi djelovali....jer m. granic tvrdi...a ja ne vidim razloga da mu nevjerujemo...da su omjer 51:49 i RS bile konstante jos prije pocetka samih pregovora...Prenj wrote:Herceg-Bosna se pojavila kad i RS, pa taj naziv nije usao ni u jedan mirovni sporazum.Bosanac sa dna kace wrote: Jesi siguran da je to postignuto posle samo 3 sata ubjedjivanja?
![]()
Sta bi ste vi uradili?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
RS je postala konstanta tek nakon Alijinog pristanka (kao sto je opisano u citiranom intervju) koji je dat negdje u prvoj dekadi septembra 1995, nakon sto je NATO vec poceo bombardovanje VRS-a.
-
Skljoco
#87 Re: I ja sam patriot...
-------------------------digger wrote:U Danasnjem Oslobodjenju, preko citave prve strane, stoji:
Smatram se BiH patriotom i ne vidim da me je Mr. Ashdown gornjim uvrijedio. Naprotiv.Ešdaun je uvrijedio bh. patriote
Organizacioni odbor za obilježavanje druge godišnjice prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića smatra neispravnom odluku visokog predstavnika da suspenduje odluku o preimenovanju Sarajevskog aerodroma.
Kako se vi osjecate?
Eh , mozda je uvrijedio bh patriote ali nije pripadnike nacije i naroda drzave BH odnosno BOSANCE !
I ja sam njemacki patriota ali nisam Njemac !
Eh , eh ...
-
digger
Izvor: Ferhadija.comBosanac sa dna kace wrote:Jesi siguran da je to postignuto posle samo 3 sata ubjedjivanja?
![]()
Sta bi ste vi uradili?
![]()
Politika funkcionise slicno kao prodajni proces ili igra pokera: rezultata nema dok god se u pregovorima ne blefira. Nekada se pravi snaznijim nego sto jeste, nekada ponasa kao ravnodusan, nekada kao da jedna strana ima "tajni plan," i slicno.Ricard Holbruk, nekadašnji izaslanik SAD-a za Balkan, i danas misli da je SDS duboko korumpirana grupa ljudi koja pomaže skrivanje Radovana Karadžica. Holbruk dodaje da sada smatra da treba zabraniti SDS i prisjeca se da je to predlagao još 1996. godine, no tvrdi da se Alija Izetbegovic nije složio s tim. "Kada sam ga kasnije pitao zašto to nije prihvatio, Izetbegovic mi je rekao da nije znao da to mislim ozbiljno", prisjetio se Holbruk tokom svoje jucerašnje posjete BiH.
Kada je Kisindzer zaprijetio Goldi Meir u jednom od egipatsko-izraelskih ratova da ce blokirati Izrael oko dostave oruzja i pomoci ako ona ne prihvati njegove sugestije, Golda je skontala da je to belf i nije prihvatila. Par dana kasnije, americka pomoc je pocela da pristize.
Zato ja vjerujem da je bilo ovako:
Iskusni politicar Holbruk postaje "prijatelj" Aliji, koji mu sve vise vjeruje. Ali Holbruk ima jasne naredbe da zaustavi rat pod svaku cijenu jer Evropi ovo ne treba. Nakon par "prijateljskih" telefonskih razgovora i sastanaka, razmeksan Alija "vidi" sliku kako mu je Holbruk servira, i prihvata je kao realnu.
-
Skljoco
--------------------------Bosanac sa dna kace wrote:Jesi siguran da je to postignuto posle samo 3 sata ubjedjivanja?Prenj wrote:Evo kako je, nakon svega tri sata ubjedjivanja, priznata RS![]()
Aferim
http://www.slobodnaevropa.org/svjedoci/ ... govic.html
RFE:
Mnogi vas kritikuju što ste prihvatili ime za drugi entitet Republika Srpska. Jeste li morali ili jednostavno niste bili dovoljno pažljivi?
IZETBEGOVIĆ:
I ja sebe kritikujem, samo cijena je bio rat. To treba da bude jasno. Neprihvatanje naziva Republika Srpska bi značilo nastavak rata. Ja sam vodio duge razgovore sa Holbrookeom o tom pitanju uoči Ženevskih pregovora. Ti razgovori su vođeni u Američkoj ambasadi u Ankari izmedu 23.00 i 02.00 poslije ponoći. Tri sata smo Holbrooke i ja razgovarali isključivo o tom pitanju. Ja sam navodio jedan po jedan razlog zbog kojeg ne mogu prihvatiti naziv Republika Srpska, a on je navodio jedan po jedan razlog zbog kojeg to moramo prihvatiti. Oko 02.00 smo zaključili razgovor i Holbrooke je rekao: "Gospodine predsjedniče, ovo mora biti ovako. Ne možemo više ništa za vas učiniti." Tada, u toj situaciji sam možda trebao reći da mi to ne prihvatamo, neka se rat nastavi. Možda, ko zna? Niko ne zna šta bi se poslije toga događalo. Mi znamo šta se događalo u ovom slučaju. Šta bi se događalo u drugom slučaju, to ne znamo. Ali, ono što se može procijeniti je ovo - Amerika bi se vjerovatno distancirala od rata, Hrvati bi se takoder distancirali, jer su bili postigli sve svoje ciljeve, onemogučili bi uvoz oružja, hrane itd. preko hrvatskog teritorija i mi bismo se sami morali nositi sa srpskom armijom, koja bi bila pomagana preko Drine. To je situacija koju sam ja onda nazrijevao i činilo mi se da bi to značilo poraz i zato sam teška srca prihvatio naziv Republika Srpska. I Holbrooke sada smatra da je to greška.
![]()
Sta bi ste vi uradili?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Rahmetliuja je uvijek obrtao "kosulje" pa se i ovdi predstavlja kao osoba koja je odlucivala o ratu a prava je istina ovakva ,
Alija Izetbegovic i njegovi sadadnici NISU nit luk jeli nit mirisali sto se tice priprema i pocetka odbrane Bosne i Hercegovine !
- Novi_Nick
Odlicno postavljeno pitanje.danas wrote:hajde nek mi neko objasni ovo -- u hrvatskoj danas nema republike srpske krajine, iako su teznje tamnosnjih srba bile iste kao u bosni (osnovati neku svoju autonomnu oblast). RSK je drzala skoro trecinu teritorija hrvatske, a danas je nema i hrvatska je cjelovita i funkcionalna drzava. sa druge strane, imamo RS u BH danas -- koja je... znamo vec svi sta. zasto i kako su srbi u BH ostvarili sa uspjehom ono sto nisu mogli u hrvatskoj? ko je za to "zasluzan"?
Ja mislim da su Srbi uspjeli da ostvare do daljnjeg tkz. RS zahvaljujuci negdje zajednickom dogovoru iza paravana tkz. politickih predstavnika Bosnjaka, Srba I Hrvata. Jasan odgovor dao nam je tkz. Bosnjacki predstavnik Muhamed Sacirbegovic & Co oficijelnim priznavanjem tkz RS. Neznam, za mene je jos uvjek dilema
Hrvatska taj luksuz sebi nije mogla niti smjela dozvoliti i izdati svoju drzavu, narod i naciju. Franjo je bio katastrofalan politicar i rasista protiv Bosanaca i Hercegovaca ali mu hrvatski narod mora reci jedno veliko hvala sto im je spasio i servirao teritorijalno cjelovitu drzavu.
P.S. mentalitet Srba je i te kako poznat, hrvati su ga odlicno poznavali. Znali su da Srbi nece nikakav normal kompromis i uvjek idu na sve ili nista. Hrvati su znali ako Srbima dadnu prst da ce im ovi uzeti cjelu ruku.
Taj sada mentalitet Srba vidimo prakticno i u BiH. Dobili su sve sto su teritorijalno genocidom i protjerivanjem uzeli u ratu, konstitutivan su narod u BiH, sjede sa svima ostalim u parlamentu, odlucuju o svemu zajednicki, medjutim i to im je sve malo. U BiH im je dat i prst i ruka medjutim i to im je sve premalo za njihove megalomanske prohtjeve, zelje i ciljeve te hoce 1/2 teritorije drzave BiH za sebe i da to sutra prisvoje matici Srbiji. Usput gledaju da popljackaju sve sto se popljackat moze i u crno zaviti ekonomiju i imidz drzave BiH na lokalnom i internacionalnom planu. Vidimo kako su u ratu skoro sve popljackali, kako sada i dalje pljackaju sve resurse u tkz. RS, vidimo kako sabotiraju izgradnju Autoputeva po BiH kao i sve ostalo.
-
zzzzz
U postojanju RS-a imas odgovor o nestanku RSK. Obrati paznju na hronologiju dogadjaja i valjda ce ti sve biti jasno.danas wrote:hajde nek mi neko objasni ovo -- u hrvatskoj danas nema republike srpske krajine, iako su teznje tamnosnjih srba bile iste kao u bosni (osnovati neku svoju autonomnu oblast). RSK je drzala skoro trecinu teritorija hrvatske, a danas je nema i hrvatska je cjelovita i funkcionalna drzava. sa druge strane, imamo RS u BH danas -- koja je... znamo vec svi sta. zasto i kako su srbi u BH ostvarili sa uspjehom ono sto nisu mogli u hrvatskoj? ko je za to "zasluzan"?
Zasto Njofra predaje Posavinu na pladnju???
Zasto odustaje od atinske preraspodjele teritorije 51-49 i pristaje na dejtonsku 51-49 puno povoljniju za Srbe po kvalitetu teritorija???
Zasto u Dejtonu nudi Milosevicu da potpisu sporazum bez Alije???
Zasto je Kninska Krajina "vojno oslobodjena" a Slavonija mirno reintegrisana i zasto je Srbija sve to mirno gledala.
- danas
@zzzz...
ukratko -- hoces reci da je jedina stvar koja je tudjmana zanimala i za koju je radio bila drzava hrvatska u njenim avnojevskim granicama, i da je radio sve da bi istu ocuvao. da mu na pamet nije padalo da je rasparcava, ili da pregovara sa teroristima o teritorijama hrvatske.
da li sam te dobro shvatila?
ukratko -- hoces reci da je jedina stvar koja je tudjmana zanimala i za koju je radio bila drzava hrvatska u njenim avnojevskim granicama, i da je radio sve da bi istu ocuvao. da mu na pamet nije padalo da je rasparcava, ili da pregovara sa teroristima o teritorijama hrvatske.
-
zzzzz
Nisi dobro shvatila (znam ja da ti mozes bolje), Tudjmana je zanimala Hrvatska u granicama nekadasnje banovine. To je bilo u nekoj najboljoj varijanti a ukoliko se desi da oslobodjenje od srpske okupacije mora placati, onda nek' se to podmiri teritorijom "banovine" koja lezi u njenom bosansko-hercegovackom dijelu.danas wrote:@zzzz...
Dakle on je prodao Hrvate iz Posavine (a kasnije i one iz Sarajeva i Srednje Bosne) da bi obezbijedio slobodu Hrvatskoj.
Znao je koliko je Srbima vazan koridor kao sto je i Slobo znao da maksimalisticki ciljevi nece proci i da se treba zadovoljiti sa pola Bosne. Srbi iz Hrvatske su bili njegov instrument da dodje do tog optimalnog cilja.
Ti meni koridor i Rs a ja tebi slobodnu Hrvatsku a Bosnjake dovesti pred svrsen cin.
btw
Hrvati traze treci entitet a svoje u BiH su prodali, sad bi i jare i pare.
- Novi_Nick
@ zzzzzzzzzzz,zzzzz wrote:Nisi dobro shvatila (znam ja da ti mozes bolje), Tudjmana je zanimala Hrvatska u granicama nekadasnje banovine. To je bilo u nekoj najboljoj varijanti a ukoliko se desi da oslobodjenje od srpske okupacije mora placati, onda nek' se to podmiri teritorijom "banovine" koja lezi u njenom bosansko-hercegovackom dijelu.danas wrote:@zzzz...
Dakle on je prodao Hrvate iz Posavine (a kasnije i one iz Sarajeva i Srednje Bosne) da bi obezbijedio slobodu Hrvatskoj.
Znao je koliko je Srbima vazan koridor kao sto je i Slobo znao da maksimalisticki ciljevi nece proci i da se treba zadovoljiti sa pola Bosne. Srbi iz Hrvatske su bili njegov instrument da dodje do tog optimalnog cilja.
Ti meni koridor i Rs a ja tebi slobodnu Hrvatsku a Bosnjake dovesti pred svrsen cin.
btw
ako je tako kao sto mislis i pises zasto je onda Franjo startovao "Oluju" za oslobadjenje hrvatskih teritorija
-
Toozla
....nije se bas sve napisalo u Karadjordjevu.....ipak je ovo bio proces djelovanja na terenu i politickih igara za pregovarackim stolom u trajanju od cetri godine....Novi_Nick wrote:@ zzzzzzzzzzz,zzzzz wrote:Nisi dobro shvatila (znam ja da ti mozes bolje), Tudjmana je zanimala Hrvatska u granicama nekadasnje banovine. To je bilo u nekoj najboljoj varijanti a ukoliko se desi da oslobodjenje od srpske okupacije mora placati, onda nek' se to podmiri teritorijom "banovine" koja lezi u njenom bosansko-hercegovackom dijelu.danas wrote:@zzzz...
btw
ako je tako kao sto mislis i pises zasto je onda Franjo startovao "Oluju" za oslobadjenje hrvatskih teritorija?
.....Franjo je ostavio Bosnu na miru tek nakon sto je od MZ dobio garancije da ce HR ostati u avnojevskim granicama.....do tada, svjestan da je Milosevic vojno jaci, igrao je po sistemu "daj sta das, samo da se konpenzira".....
-
Kick off
Zaista je zalosno kako neki tipovi razmiljajuNovi_Nick wrote:Odlicno postavljeno pitanje.danas wrote:hajde nek mi neko objasni ovo -- u hrvatskoj danas nema republike srpske krajine, iako su teznje tamnosnjih srba bile iste kao u bosni (osnovati neku svoju autonomnu oblast). RSK je drzala skoro trecinu teritorija hrvatske, a danas je nema i hrvatska je cjelovita i funkcionalna drzava. sa druge strane, imamo RS u BH danas -- koja je... znamo vec svi sta. zasto i kako su srbi u BH ostvarili sa uspjehom ono sto nisu mogli u hrvatskoj? ko je za to "zasluzan"?
hvala na ozbiljnim odgovorima.![]()
Ja mislim da su Srbi uspjeli da ostvare do daljnjeg tkz. RS zahvaljujuci negdje zajednickom dogovoru iza paravana tkz. politickih predstavnika Bosnjaka, Srba I Hrvata. Jasan odgovor dao nam je tkz. Bosnjacki predstavnik Muhamed Sacirbegovic & Co oficijelnim priznavanjem tkz RS. Neznam, za mene je jos uvjek dilema? da li su namjerno izdali BiH radeci za KOS - UDBA i na taj nacin dali legalitet Srbiji i Hrvatskoj za teritorijalnu podjelu BiH ili su bili ucjenjeni od KOS - UDBE da moraju to da urade sto su uradili.
Hrvatska taj luksuz sebi nije mogla niti smjela dozvoliti i izdati svoju drzavu, narod i naciju. Franjo je bio katastrofalan politicar i rasista protiv Bosanaca i Hercegovaca ali mu hrvatski narod mora reci jedno veliko hvala sto im je spasio i servirao teritorijalno cjelovitu drzavu.
P.S. mentalitet Srba je i te kako poznat, hrvati su ga odlicno poznavali. Znali su da Srbi nece nikakav normal kompromis i uvjek idu na sve ili nista. Hrvati su znali ako Srbima dadnu prst da ce im ovi uzeti cjelu ruku.
Taj sada mentalitet Srba vidimo prakticno i u BiH. Dobili su sve sto su teritorijalno genocidom i protjerivanjem uzeli u ratu, konstitutivan su narod u BiH, sjede sa svima ostalim u parlamentu, odlucuju o svemu zajednicki, medjutim i to im je sve malo. U BiH im je dat i prst i ruka medjutim i to im je sve premalo za njihove megalomanske prohtjeve, zelje i ciljeve te hoce 1/2 teritorije drzave BiH za sebe i da to sutra prisvoje matici Srbiji. Usput gledaju da popljackaju sve sto se popljackat moze i u crno zaviti ekonomiju i imidz drzave BiH na lokalnom i internacionalnom planu. Vidimo kako su u ratu skoro sve popljackali, kako sada i dalje pljackaju sve resurse u tkz. RS, vidimo kako sabotiraju izgradnju Autoputeva po BiH kao i sve ostalo.
AKo vecina ovako razmislja, crno nam se pise
Last edited by Kick off on 20/10/2005 23:32, edited 1 time in total.
-
neutralac
Odlicno objasnjeno. Najveci problem Hrvatske je bilo podrucje istocne Slavonije , jer se nije znalo kako ce Srbija reagirati ako se krene vojno na taj dio. Bio sam tamo na terenu mjesecima i znali smo da su Srbi prejaki za nas( Hrvate) u oklopnim sredstvima,a to bi odlucivalo u ravnici.Toozla wrote:....nije se bas sve napisalo u Karadjordjevu.....ipak je ovo bio proces djelovanja na terenu i politickih igara za pregovarackim stolom u trajanju od cetri godine....Novi_Nick wrote:@ zzzzzzzzzzz,zzzzz wrote: Nisi dobro shvatila (znam ja da ti mozes bolje), Tudjmana je zanimala Hrvatska u granicama nekadasnje banovine. To je bilo u nekoj najboljoj varijanti a ukoliko se desi da oslobodjenje od srpske okupacije mora placati, onda nek' se to podmiri teritorijom "banovine" koja lezi u njenom bosansko-hercegovackom dijelu.
btw
ako je tako kao sto mislis i pises zasto je onda Franjo startovao "Oluju" za oslobadjenje hrvatskih teritorija?
.....Franjo je ostavio Bosnu na miru tek nakon sto je od MZ dobio garancije da ce HR ostati u avnojevskim granicama.....do tada, svjestan da je Milosevic vojno jaci, igrao je po sistemu "daj sta das, samo da se konpenzira".....
Tzv. RSK u zapadnom dijelu nije imala nikakve sanse za opstanak sve dok je Bihac u rukama Armije BiH.
-
zzzzz
Pa sta mislis, kako je to Slobo mogao razoruzati krajiske Srbe. Trebalo je iscenirati kolaps sistema i humano preseljenje naroda u vec ugovorenih 49% Bosne.Novi_Nick wrote:@ zzzzzzzzzzz,zzzzz wrote:Nisi dobro shvatila (znam ja da ti mozes bolje), Tudjmana je zanimala Hrvatska u granicama nekadasnje banovine. To je bilo u nekoj najboljoj varijanti a ukoliko se desi da oslobodjenje od srpske okupacije mora placati, onda nek' se to podmiri teritorijom "banovine" koja lezi u njenom bosansko-hercegovackom dijelu.danas wrote:@zzzz...
btw
Prije toga ih je ubjedjivao da prihvate plan Z4 kao maksimum koji mogu postici ali zadrti balvanasi se kofrcili Vozdu pa su i zaplatili
Medjunarodna zajednica trazi najbrza i najrealnija rjesenja (gledajuci odnos snaga na terenu i interese pojedinih sila) a pravda je sekundarna stvar, ako se u politici uopste uzima u obzir.
Primjer je podrska USA Talibanima, ne zato sto su im bili dragi vec sto su smatrali da su jedina frakcija koja moze ovladati cijelom zemljom te na taj nacin obezbjediti mir koji je potreban za gradnju naftovoda i gasovoda preko teritorije Afganistana. Moze biti i sam djavo ali da je koristan za ostvarenje mojih interesa
- Bosanac sa dna kace
Da mi bi samo znat ko jeste?Skljoco wrote: --------------------------
Rahmetliuja je uvijek obrtao "kosulje" pa se i ovdi predstavlja kao osoba koja je odlucivala o ratu a prava je istina ovakva ,
Alija Izetbegovic i njegovi sadadnici NISU nit luk jeli nit mirisali sto se tice priprema i pocetka odbrane Bosne i Hercegovine !
-
da pamtis
Bosanac sa dna kace wrote:Da mi bi samo znat ko jeste?Skljoco wrote: --------------------------