Za novu utakmicu
Potpisite peticiju
- manijak1
-
PR80.
Sad za vikend cemo mi isto kontaktirati norveske novine koje su upravo objavile frku u Beogradu i napisati onako kako je bilo i cak prebaciti par slika. Ne trebamo zaboraviti, trebamo svima reci sta su uradili.danas wrote:da si mi ti rekao nesto drugo osim "fuj" ozbiljno bih se zabrinula... ovako, znam da sam na dobrom putu...TheGame wrote:a šta ima veze grad beograd sa utakmicomdanas wrote:bravo lucy!![]()
sad si me motivisala; upregnucu i ja svoje na poslu. a dacu i muzu zadatak da pokaze slike i da mozda i mi napisemo pismo. pogotovo sam se iznervirala jer je jucer u NY Timesu u turistickoj sekciji bio predstavljen beograd na naslovnoj stranici, kao "grad koji se treba obavezno posjetiti"pa sam bas posla da pisem pismo kao odgovor na taj clanak i da pokazem slike sa utakmice kao dokaze...
frku su napravili navijači iz R.Srpske kao i ovi sa finim navijačkim imenima ala Fukare ili robijaši koji su odgovorili na provokacije... a još treba da se utvrdi koje započeo.
fuuuj
- manijak1
- danas
ako imas nekih slika, molim te mi posalji. pokusavam da skontam kako da gledam veceras 60 minuta ali ne mogu nikako -- hocu da vidim taj prilog o divljanju (po mogucstvu i da skinem par slika) pa tek onda da pisem pismo.PR80. wrote:
Sad za vikend cemo mi isto kontaktirati norveske novine koje su upravo objavile frku u Beogradu i napisati onako kako je bilo i cak prebaciti par slika. Ne trebamo zaboraviti, trebamo svima reci sta su uradili.
NY times je objavio clanak povodom utakmice -- totalno bez veze, mlako... ni dotakao nije prave probleme, niti ono sto se tamo desavalo. i hocu da reagujem.
-
PR80.
Ja bih dala sve da uspijem pogledati 60 minuta veceras, ali gdje, kako?danas wrote:ako imas nekih slika, molim te mi posalji. pokusavam da skontam kako da gledam veceras 60 minuta ali ne mogu nikako -- hocu da vidim taj prilog o divljanju (po mogucstvu i da skinem par slika) pa tek onda da pisem pismo.PR80. wrote:
Sad za vikend cemo mi isto kontaktirati norveske novine koje su upravo objavile frku u Beogradu i napisati onako kako je bilo i cak prebaciti par slika. Ne trebamo zaboraviti, trebamo svima reci sta su uradili.
NY times je objavio clanak povodom utakmice -- totalno bez veze, mlako... ni dotakao nije prave probleme, niti ono sto se tamo desavalo. i hocu da reagujem.
Pogledat cu sad slike koja sam uspjela sakupiti pa ti poslati, ok?
- manijak1
Večeras teško osim ako u donjem desnom dijelu
60 minuta dole desno đe lijepo piše Produkcija RTVBiH
pa ima 60 minuta od prošle hefte a to znači da će biti i od ove
možda već sutra

Molim lijepo ..........i drugi put

60 minuta dole desno đe lijepo piše Produkcija RTVBiH
Molim lijepo ..........i drugi put
- manijak1
-
PR80.
-
mostarac
ZA SVE KOJI ZELE DA GLEDAJU PRILOG IZ "60 MINUTA":
100% ce sat-dva nakon emisije, a najkasnije sutra na http://www.bihsoccer.com i na http://www.bhfanaticos.com postojati mogucnost da uradite download priloga. Na bihsoccer cete se morati registrovati.
100% ce sat-dva nakon emisije, a najkasnije sutra na http://www.bihsoccer.com i na http://www.bhfanaticos.com postojati mogucnost da uradite download priloga. Na bihsoccer cete se morati registrovati.
- manijak1
- manijak1
-
FFK as Lucy01
Bosanci i Hercegovci, potpisite peticiju!!!!!
Srebrenica nije sramota samo za Srbe, nego za cijelo covjecanstvo, za sve nas koji cutimo i onda kada mozemo da dignemo glas. Ovo je prilika da se vas glas cuje, pa ako FIFA i ne reaguje na ovu peticiju, bar ce znati da skoro 6000 ljudi osjeca kao licnu uvredu transparente koji potenciraju i velicaju zlocin u sredistu Evrope.
Ovo vise nije o fudbalu niti o sportu, jer se sve njihovom zaslugom pretvorilo u politicki dogadjaj. A sport treba da nas veze, a ne razdvaja
Molim lijepo urednistvo sarajevo-x da negdje na pocetnoj stranici stavi link za ovu peticiju, jer ce tako pokazati da su na strani demokratije i glasa javnosti, na strani pravde i protiv isticanja transparenata mrznje.
Hvala svima koji su potpisali, a onima koji nisu a stalno se zale, evo prilika da urade nesto, pa makar to bilo i malo....i dijete nauci hodati malim koracima
Srebrenica nije sramota samo za Srbe, nego za cijelo covjecanstvo, za sve nas koji cutimo i onda kada mozemo da dignemo glas. Ovo je prilika da se vas glas cuje, pa ako FIFA i ne reaguje na ovu peticiju, bar ce znati da skoro 6000 ljudi osjeca kao licnu uvredu transparente koji potenciraju i velicaju zlocin u sredistu Evrope.
Ovo vise nije o fudbalu niti o sportu, jer se sve njihovom zaslugom pretvorilo u politicki dogadjaj. A sport treba da nas veze, a ne razdvaja
Molim lijepo urednistvo sarajevo-x da negdje na pocetnoj stranici stavi link za ovu peticiju, jer ce tako pokazati da su na strani demokratije i glasa javnosti, na strani pravde i protiv isticanja transparenata mrznje.
Hvala svima koji su potpisali, a onima koji nisu a stalno se zale, evo prilika da urade nesto, pa makar to bilo i malo....i dijete nauci hodati malim koracima
- manijak1
- Novi_Nick
Izvor: http://oslobodjenje.com/index.php?optio ... &Itemid=54
Piše: Mirza DAJIĆ
17/10/05
Izudin Bečirćić - Zenga, predsjednik BHF za BiH
Svi koji su bili na Marakani su heroji
Utakmica posljednjeg kola kvalifikacija u grupi 7 za plasman na SP u Njemačkoj između selekcija SCG i BiH koja je igrana prošle srijede na beogradskoj Marakani te divljački napadi na oko 1.000 navijača bh.reprezentacije od strane navijača susjedne države tema su o kojoj se najviše govori posljednjih dana.
Najmanje 50 navijača našeg nacionalnog tima povrijeđeno je od ubačenih predmeta na dio tribine na kojoj su bili smješteni. Po njima je padala „kiša” kamenica, komada armature, staklenih flaša, komada betona, dijelova otkinutih stolica, ali i preko 20 topovskih udara (!?). Ipak moglo je doći i do težih posljedica da su se navijači susjedne države i iz Republike Srpske uspjeli probiti pokraj srbijanskih policajaca i specijalaca i ući na dio tribine gdje su bili navijači bh.selekcije.
Pucano na autobuse
Ovo je bio povod da razgovaramo sa Izudinom Bečirćićem – Zengom, predsjednikom BH Fanaticosa za BiH o dešavanjima na tribinama Marakane, provokacijama navijača SCG, kamenovanju, napadima na konvoj navijača koji se vraćao u BiH, ali i o nekim drugim stvarima koje su se dogodile u glavnom gradu SCG o kojima se do sada nije govorilo u medijima. Bečirćić je u napadima na navijače reprezentacije BiH na Marakani i sam teže povrijeđen. Zadobio je frakturu nosne kosti i potres mozga kao posljedicu toga što ga je u prvom poluvremenu pogodila stolica u glavu.
- Vaše viđenje dešavanja na tribinama Marakane?
“Bio je pakao. Bilo je gore od rata. Napad je počeo odmah po našem ulasku na stadion oko 18.30 sati, a trajalo je gotovo do 1.30 u četvrtak dok nismo izašli iz Beograda. Najnovija informacija je da je MUP Tuzlanskog kantona potvrdio da je pucano na autobuse. Šta reći... Izbjegli smo tragediju za dlaku. Ima nas dosta povrijeđenih. Samo su teži slučajevi, nas četvorica – Adis Durkić iz Mostara, Alen Mandžuka iz Sarajeva, kojem je u pitanju da li će ostati bez oka, Ajdin Karajko, momak iz Austrije koji je ostao bez prsta, i ja bili odvezeni do bolnice. Još jedan momak koji živi u Austriji je povrijeđen. To je Sabit Omerović. Mi još uvijek prikupljamo imena i prezimena momaka koji su povrijeđeni tako da ćemo to dostaviti N/FS BiH da nam pruže podršku jer želimo pokrenuti tužbu protiv FS SCG jer ono sve gore bila jedna velika režija. Isto smo žestoko razočarani na oficijelnog spikera na stadionu koji je pozvao doslovice 55.000 Srba, navijača SCG da ne nasijedaju na provokacije od 500 navijača Bosne i Hercegovine.”
U tv-prijenosu utakmice, koji je radio srbijanski PINK, u svega nekoliko sekundi prikazana je tribina na kojoj se nalaze navijači reprezentacije BiH i to u trenutku kada nekoliko navijača baca otkinute stolice...
Sigurni uz novinare
“Naša najveća sreća je što smo mi takoreći prokrijumičarili novinara FTV Amarilda Gutića, koji inače radi priloge za politički magazin 60 minuta i koji je sa kamerom snimio sve od našeg ulaska na stadion do kraja meča, faktički sve što je trebalo. Čitava bh. javnost će biti u prilici vidjeti šta se to dešavalo”.
Kada je u pitanju bezbjednost naših navijača prilikom dolaska u Beograd i povratka u BiH, nije bilo nekih većih problema?
“To je bilo sve dok su strani novinari bili uz nas. Sve je to bila jedna velika šminka, parada srbijanske policije. Oni su nas doveli do stadiona i do tada nije bilo zaista ni najmanjeg problema. Kada smo ušli onda je krenuo haos. Policija je samo nijemo promatrala kako se navijači SCG iživljavaju nad nama. Bacali su sve i svašta, od željeznih predmeta, komada lavaboa, komada betona, armature, flaša, stolica, pa na kraju i topovskih udara, koje je prebrojao jedan naš navijač, i bačeno ih je 22 komada. Bilo je strašno. Posebno su ti topovski udari imali djelovanje na psihu. Jer kad eksplodiraju od njih se zaglušuje, a većina njihovih navijača ih je pozdravljala aplauzima.”
U javnosti je plasirana informacija kako je najveći broj otkinutih stolica na stadionu bio na dijelu gdje su bili smješteni navijači BiH. Zašto su se kidale stolice?
“Većina nas je otkidala stolice da bi se pokrivajući njima zaštitili, glavu najviše. Mi smo bili u takvoj situaciji da su nas oni napali, a da smo mi sve morali štititi. Sve što smo radili upravo smo činili sa namjerom da se zaštitimo. Postojala je opasnost i da dođe do neposrednog kontakta. Jedna grupa navijača SCG, koji su nosili majice sa likom Karadžića i Mladića, a na glavi šajkače sa kokardama, pokušavali su da uđu na dio tribine gdje smo mi bili. Na kraju nisu uspjeli da probiju policijski kordon. Njihovi navijači su bili udaljeni na 15 metara od nas s obe strane.”
Kada ste povrijeđeni i je li ti pružena adekvatna medicinska pomoć?
“Povrijeđen sam u prvom poluvremenu utakmice. Kada smo odvezeni do bolnice meni lično su snimili glavu i ostavili me da ležim. Onda je došlo do opasnosti jer je u bolnicu stiglo dosta povrijeđenih navijača SCG. U nekoliko navrata oni su poklušali se probiti do sobe u kojoj smo bili Durkić, Mandžuka i ja. Sreća pa su doktori i policija nas zaštitili.”
Na tribinama Marakane je bilo dosta transparenata koji su može se reći imali uvredljiv sadržaj. Jedan od njih je i Nož, žica, Srebrenica.
“Nama je srbijanska policija i to njihovo obezbjeđenje oduzelo sve transparente. Među njima je recimo bio Sergej Barbarez - Bosnian Hero, koji su kasnije dali navijačima SCG iz RS-a. Obezbjeđenje, ono civilno je dopuštalo da navijači SCG izlaze na poluvremenu i neki od njih su se vraćali sa punim džepovima kamenja.
Kada su u pitanju transparenti sa natpisom: Nož, žica, Srebrenica bilo ih je sigurno 20-ak, dva veća dok su ostali bili manji. Bilo je ružno kada je skoro čitav stadion u nekoliko navrata navijao: Nož, žica, Sreberenica ili Ubij Turčina. Niko od nas gotovo da nije ni gledao utakmicu. Svi koji su bili tu noć sa nama od svih navijačkih skupina – BHF-a, BH Legije, Belaj Boysa, Robijaša, Manijaka, Pitara, Siuxa iz Lukavca, Red Armyja, Gerile iz Travnika Fukara, ekipe iz Bugojna i jedne grupe od 40 momaka Torcida Sandžak da su bili svi heroji”.
Kazniti izgrednike
Šta mislite o našim reprezentativcima?
„Ma njima je bilo isto teško kao i nama. Zvali su me i Barbarez i Spahić a i mi smo vidjeli šta su im radili i protivnički igrači. Igrač SCG Albert Nađ je u jednom trenutku došao do ispod dijela tribine gdje smo mi bili gdje je prvo dizao tri prsta, a onda i gestom pokreta ruke preko vrata pokazivao baš onako kako se prijeti klanjem. Ognjen Koroman je Sliškoviću i Pašaliću opsovao „mater balijsku”. To je stvarno žalosno.
Mislim da bi FIFA i UEFA trebale kazniti njih obojicu jer za takvo pnašanje se u Evropi izriču drastične kazne. Nadam se da je FTV uspjela snimiti provokaciju igrača Alberta Nađa”.
U jednom trenutku utakmice kapiten naše selekcije Barbarez je pokušao glavnom sudiji ukazati na to šta se dešava na tribinama. Kako komentarišete takav potez?
“To smo saznali iz novina i sa tv -snimka. Zahvaljujemo mu se na tom gestu. On je time pokazao zbog čega je između ostalog i najomiljeniji igrač u našoj selekciji. Ipak, sudija nije učinio ništa. Mislim da bi se utakmica da se igrala bilo gdje drugo u Evropi bila prekinuta.”
Podrška Saveza
„Održali smo sastanak u petak u Savezu i dobili smo punu podršku od N/FS BiH, igrača, selektora i direktora reprezentacije. Nešto su i obećali za sve one koji su bili uz naš nacionalni tim na Marakani prošle srijede. Nadam se da će se to ispuniti. Kada su u pitanju povrijeđeni mi smo prikupili podatke i N/FS BiH je obećao uputiti svakome od njih pomoć”, kaže Zenga.
Nema zamjerke igračima
„Nama je direktor Pašalić rekao da je Milenković nakon meča najviše plakao jer je bio pogođen dešavanjima na tribinama. Dobili smo informacije da je nekoliko igrača naše selekcije dobijalo raznorazne prijetnje pred utakmicu... Moram reći da nemamo ni trunke zamjerki za naše igrače. Tu noć ko je bio u Beogradu i na našoj tribini i na travnjaku mislim da se slobodno može reći da je heroj”, ističe Bečirćić.
Gutić, Pehadžić i Huseinspahić o dešavanjima na Marakani
Prednjačili navijači SCG iz RS
Anes Huseinspahić, novinar zeničkog BM radija bio je bio je među navijačima naše selekcije na Marakani: „Mislim da je većina navijača SCG bila iz RS-a, a to se moglo vidjeti i po transparentima na stadionu. Policija se na stadionu ponašala indolentno. Istina napravili su neku tampon zonu, ali nisu se previše trudili da spriječe one koji su nas gađali. Nakon što su naši navijači izašli sa stadiona oko pola sata nakon ponoći i krenuli autobusima kući, na izlazu u Beograd je bila sačekuša. Razbijeno je nekolio autobusa a na jedan se čak i pucalo”, kazao nam je Huseinspahić.
Među bh. navijačima je bio i novinar-urednik FTV Amarildo Gutić koji je sa kamerom snimao dešavanja na tribinama. O svemu kaže: “Prema transparentima, parolama i onome što su imali na majicama to su bili navijači SCG iz RS-a. Gađali su naše navijače kamenjem, komadima razvaljenih stolica... Onoliko koliko sam mogao vidjeti i snimiti ima desetak povrijeđenih navijača naše selekcije. Mislim da naši navijači nisu isprovocirali ni verbalno, nisu mogli izazvati bilo kakvu reakciju jer mislim da su navijali korektno, a nisu imali nacionalističkih poruka. I ja sam dobio nekoliko kamenica po tijelu, srećom nijedna me nije pogodila u glavu. Upravo snimke koje sam napravio prikazaće u ponedjeljak 60 minuta.”
Mirsad Pehadžić, načelnik PU Zenica, kao navijač bh. reprezentacije je bio na Marakani: „Što se tiče policije, oni su korektno obavili svoj dio posla. Zaista oni su učinili sve da spriječe ekscese. Koliko smo mi mogli primjetiti najekstremniji su bili Srbi iz RS-a. Nije mi stvarno jasno kako su unijeli u gledalište te topovske udare koje su bacali., kazao je Pehadžić.
- Novi_Nick
O peticiji i potpisivanju iste na: http://www.petitiononline.com/mod_perl/ ... i?utakmica
- manijak1