Izbori u IZ-u: Kako je Mustafa ef. Cerić ostao reisul-ulema

Fair Life

Post by Fair Life »

glasnost wrote:Sedmi dan

Muslimanski papa

Piše: Senad Pećanin

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1
[size=150][url]http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=433&tekst_rb=1[/url][/size] wrote:(...)
I stoga, ma koliko izgledalo paradoksalno, treba podržati Cerićev zahtjev da se u raščišćavanje prljavština u Islamskoj zajednici krene upravo od Fakulteta islamskih nauka. No, oni koji znaju stanje na tom fakultetu, ne vjeruju da će reis ispuniti prijetnju. I to ne zato što je ona izazvala razočarenje čak i kod onih koji su glasali za njega, već zato što bi se lako otkrilo da se profesor koji je naplatio najviše usljed odsustva neodržanih predavanja zove - pogodite kako?!
Reis Ceric
Last edited by Fair Life on 02/10/2005 02:08, edited 1 time in total.
dizZaster

Post by dizZaster »

umro je mostar wrote:Ja cu samo reci da sam nakon vecerasnjeg gostovanja Reisa Cerica u Centralnom dnevniku Senada Hadzifejzovica ostao sokiran i bez rijechi. Ljudi iz onog covjeka sipa fasizam, zlo i nesreca. Ono veceras je bila katastrofa i sramota za sve muslimane Bosne i Hercegovine. Onaj covjek je zlo.

CD mozete pogledati na sljedecem linku

http://www.ntvhayat.com/home/video/show.php?cid=1

:( :( :( :( :( :( :(
sta tebe boli neka stvar za reisu-l-ulemom dr.Muastafom ef. Cericem. :(
On je lider svih Bosnjaka svidjalo se to nekome ili ne :D Lazez za gore napisane uvrede :x Ti bolan pojma nemas sta je islam :D ova tema je preteska za tebe :D
mostarac

Post by mostarac »

dizZaster wrote:
umro je mostar wrote:Ja cu samo reci da sam nakon vecerasnjeg gostovanja Reisa Cerica u Centralnom dnevniku Senada Hadzifejzovica ostao sokiran i bez rijechi. Ljudi iz onog covjeka sipa fasizam, zlo i nesreca. Ono veceras je bila katastrofa i sramota za sve muslimane Bosne i Hercegovine. Onaj covjek je zlo.

On je lider svih Bosnjaka svidjalo se to nekome ili ne :D Lazez za gore napisane uvrede :x Ti bolan pojma nemas sta je islam :D ova tema je preteska za tebe :D
Prvo on moj lider nije i nije lider mase ljudi koju ja poznajem, a Bosnjacima se po ovoj novoj klasifikaciji imamo nazivati. Dakle to lider svih Bosnjaka okaci macku o rep jer nije. On moze biti lider samo muslimana i nista vise. ja nista ne lazem. Reis je veceras govorio da podrzava hodze kod kojih djeca izlaze iz dzamija uplakana, zatim je govorio da hodze treba da u dzamijama drze politicke hutbe, a dok to govori itekako se interesujem za njega jer on sa tim utiche i na moj zivot i nije mi svejedno sta misli reis, sta misli puljic ili kacavenda, mada znamo sta sva trojica misle, ali mi nije svejedno kolika je njegova moc, ili bilo kojeg od njih trojice, jer oni uticu na zivote svih nas. Ja o reisu ne govorim sa stanovista islama nego sa stanovista politike, a reis podrzava njeno bistrenje po objektima namjenjenim molitvi bogu.
SVE VJERSKE INSTITUCIJE POD HITNO ZABRANITI U OVOJ ZEMLJI, A DRZAVA DA PREUZME BRIGU O ODRZAVANJU BOGOMOLJA KAKO BI NAROD IMAO OTICI GDJE DA SE MOLI BOGU, A ZABRANIT SVE VJERSKE INSTITUCIJE POD HITNO INACE CE OVE ZEMLJE VRLO BRZO NESTAT. Iskreno Reis je mene veceras podsjecao na jednog manijaka koji je sasvim sposoban izvesti i narediti mnoga zlodjela. Ono je bilo katastrofa gledat, a ne nesto drugo. Taj covjek nigdje nije negirao da ce se osvetiti svom protivkandidatu, nigdje nije negirao da je loshe sto se djeca prepadaju na smrt u dzamijama, nigdje nije negirao da dzamije trebaju biti politicke govornice, a to je za funkciju koju on obavlja u najmanju ruku grozno i strasno. Reis utiche na zivote svih nas i svi se mi trebamo interesovati sta reis pricha, a ono sto je veceras pricao su GROZOTE BEZ KRAJA. Mozete misliti kad je sve ono sto je izrekao veceras mogao reci javno, sta misli, prica i planira medju svojom rajom. Mene strah i pomislit. :(
dizZaster

Post by dizZaster »

umro je mostar wrote:
dizZaster wrote:

Prvo on moj lider nije i nije lider mase ljudi koju ja poznajem, a Bosnjacima se po ovoj novoj klasifikaciji imamo nazivati. Dakle to lider svih Bosnjaka okaci macku o rep jer nije. On moze biti lider samo muslimana i nista vise. ja nista ne lazem. Reis je veceras govorio da podrzava hodze kod kojih djeca izlaze iz dzamija uplakana, zatim je govorio da hodze treba da u dzamijama drze politicke hutbe, a dok to govori itekako se interesujem za njega jer on sa tim utiche i na moj zivot i nije mi svejedno sta misli reis, sta misli puljic ili kacavenda, mada znamo sta sva trojica misle, ali mi nije svejedno kolika je njegova moc, ili bilo kojeg od njih trojice, jer oni uticu na zivote svih nas. Ja o reisu ne govorim sa stanovista islama nego sa stanovista politike, a reis podrzava njeno bistrenje po objektima namjenjenim molitvi bogu.
SVE VJERSKE INSTITUCIJE POD HITNO ZABRANITI U OVOJ ZEMLJI, A DRZAVA DA PREUZME BRIGU O ODRZAVANJU BOGOMOLJA KAKO BI NAROD IMAO OTICI GDJE DA SE MOLI BOGU, A ZABRANIT SVE VJERSKE INSTITUCIJE POD HITNO INACE CE OVE ZEMLJE VRLO BRZO NESTAT. Iskreno Reis je mene veceras podsjecao na jednog manijaka koji je sasvim sposoban izvesti i narediti mnoga zlodjela. Ono je bilo katastrofa gledat, a ne nesto drugo. Taj covjek nigdje nije negirao da ce se osvetiti svom protivkandidatu, nigdje nije negirao da je loshe sto se djeca prepadaju na smrt u dzamijama, nigdje nije negirao da dzamije trebaju biti politicke govornice, a to je za funkciju koju on obavlja u najmanju ruku grozno i strasno. Reis utiche na zivote svih nas i svi se mi trebamo interesovati sta reis pricha, a ono sto je veceras pricao su GROZOTE BEZ KRAJA. Mozete misliti kad je sve ono sto je izrekao veceras mogao reci javno, sta misli, prica i planira medju svojom rajom. Mene strah i pomislit. :(
opet cu ponoviti :D Ti i islam veza s vezom :D Ovo nije tvoja tematika :D
Vjerske slobode su zagarantovane ustavom BiH. Pravoslavcima,katolicima
i muslimanima BiH NEMA NIKO PRAVO DA ZABRANJUJE I USKRACUJE da
se mole BOGU.
mostarac

Post by mostarac »

ja im ne zabranjujem. ja bi zabranio institucije koje sebi uzimaju ekskluzivno pravo da budu bozji glasnici, a da im to pravo niko nije dao i institucije koje uzimaju sebi za pravo da budu posrednici u komunikaciji izmedju običnih ljudi i boga, a da ni za to nisu dobili mandat od boga u kojeg ko fol vjeruju. Dakle ja ne zabranjujem ljudima da vjeruju u boga, nego zabranjujem da se vjera institucionalizira, jer vjera u boga je licna stvar svakog pojedinca, a ne zajednice. I citaj dobro da sam napisao da je obaveza drzave da se brine o bogomoljama. Dakle niko ljudima nista ne zabranjuje, nego samo ovoj klero-mafiji da manipulise ljudima, proizvodi im nesrecu, a sve sa ciljem vlastite koristi i ostanka na vlasti i zadrzavanja moci. To je bit.

Jos jedan apsurd danasnje BiH:
USTAVOM SU PRIZNATE SAMO TRI RELIGIJE. TAKOĐE JEDINSTVEN SLUČAJ U SVIJETU.
Fair Life

Post by Fair Life »

dizZaster wrote:opet cu ponoviti :D Ti i islam veza s vezom :D Ovo nije tvoja tematika :D
se mole BOGU.
Prije ce biti da ti nisi razumio tematiku. Niko nikom ne zabranjuje (uskracuje) pravo da se moli bogu, ali tema je o reisu Cericu koji svakim danom sve vise prisutan na politickoj sceni u BiH nego sto je prisutan u svom vjerskom poslu.

I sve dok ga se bude proglasavalo liderom svih Bosnjaka, nema potrebe da ga spominjemo u kontekstu religije... jer on to sve vise prestaje biti.
Iz tog razloga i ova tema je postavljena na podforum Politika.
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Na linku je CD iz jula 2005
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

HOOLIGANS wrote:Pljujete po covijeku, koji je jedan od zasluznih sto u Sa,Ze,Tz
Nisu srusene crkve ni pravoslavne ni katolicke
A ne znam da je u BL.BI.TR. ostala i jedna dzamija citava
Bravo prodane duse!
oooo hau jes no!
Doticni gospodin je bio imam u Zagrebu do 1993 gdje je i izabran i imenovan naibu reisom!
Sudeci po njegovim postupcima doticni bi da je mogao ucinio isto sto je ucinjeno i s druge strane samo da mi dobijemo kakvu dzemahirijicu na 20% BiH!
Al malo morgen hvala Bogu nisu svi ko on...
:x :x :x :x
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Govor Reisa kao i drugih tkz Bosnjackih politicara (ista stvar je i sa predstavnicima srba i hrvata) i nije cudan za one koji se i malo razumiju u aktuelnu politicku situaciju u BiH zadnjih 15 godina. Cilj svih njih je bio i ostao teritorijalna podjela RBiH na tri drzavice u kojoj bi muslimani odnosno Bosanci i Hecegovci izgubili najvise i bili svedeni na nekih 23% vjerske teritorije. To opet znaci da su oni negdje vec davno ranije sjedili negdje zajedno i dogovorili koncept teritorijalnog i svakog drugog djelenja i unistavanja drzave RBiH. Reis je zaostavstina Alije Izetbegovica i SDA. Njihova politika je poznata i oni su ti koji su dali mandat Muhamedu Sacirbegovicu da prizna tkz RS sa cijim priznavanjem mi danas imamo u BiH ogromne probleme. Sve sto Bosancima i Hercegovcima nisu uspjeli da dodju glave u toku rata srbi i hrvati pokusace da im dodju glave tkz Bosnjacki politicari & Reis CO. :shock: :-? :(
dizZaster

Post by dizZaster »

Fair Life wrote:
dizZaster wrote:opet cu ponoviti :D Ti i islam veza s vezom :D Ovo nije tvoja tematika :D
se mole BOGU.
Prije ce biti da ti nisi razumio tematiku. Niko nikom ne zabranjuje (uskracuje) pravo da se moli bogu, ali tema je o reisu Cericu koji svakim danom sve vise prisutan na politickoj sceni u BiH nego sto je prisutan u svom vjerskom poslu.

I sve dok ga se bude proglasavalo liderom svih Bosnjaka, nema potrebe da ga spominjemo u kontekstu religije... jer on to sve vise prestaje biti.
Iz tog razloga i ova tema je postavljena na podforum Politika.
ovo je za neznalice :D

Dr. Mustafa Cerić

Mustafa Cerić je rođen 1952. godine u Velikom Čajnu kod Visokog. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1972. godine. Diplomirao je na Univerzitetu al-Azhar u Kairu 1978. godine. Nakon toga radi kao imam (vjersko-prosvjetni referent) u Bijeloj džamiji u Gračanici do 1981. godine. Odlukom Starješinstva biva imenovan za imama u Islamskom kulturnom centru u Čikagu. U Čikagu završava postdiplomske studije iz islamske teologije na Odsjeku za bliskoistočne jezike i civilizacije gdje i doktorira pred poznatim muslimanskim učenjakom Fazlur Rahmanom s tezom: A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi (Studija o teološkom učenju Ebu Mensura el-Maturidije) 24. 09. 1986. godine. Uporedo s imamskim poslom predavao je na Američkom koledžu u Čikagu. Nakon petogodišnjeg imamskog rada i studiranja u Čikagu, vraća se u domovinu na mjesto glavnog imama u Zagrebačkoj džamiji. Njegovim dolaskom Islamska zajednica u Zagrebu poprima suvremene oblike rada koji su dotada bili nepoznanica za Islamsku zajednicu. Pod njegovim vodstvom Islamska zajednica u Zagrebu je organizirala tri znanstvena simpozija: Mistika u Islamu - tesavvuf, Problemi suvremenog pristupa islamu i Etika u islamu. Ovaj treći znanstveni skup imao je internacionalnu dimensziju jer su na njemu uzeli aktivno učešće najautoritativniji znanstvenici iz islamskog svijeta, a jugoslavenskoj javnosti su se po prvi put predstavili fizičar i nobelovac Abdusselam i maležanski filozof Nedžib Attas. Ovakav vid aktivnosti u kreaciji dr. Cerića Zagrebačku džamiju svrstava u sam vrh znanstveno-kulturnog života Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji, a čini je sve prisutnijom i u tokovima razvoja islamske misli u svijetu.
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je bio glavni imam u Zagrebačkoj džamiji, docent na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu, predsjednik Udruženja ilmije u Hrvatskoj i Sloveniji, član redakcija Islamske misli i Glasnika i suradnik Opće enciklopedije leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Objavio je više tekstova u glasilima Islamske zajednice i u drugim stručnim časopisima iz područja islamistike, teologije i islamske kulture. Govori i piše arapski i engleski. Oženjen je. Ima dvije kćerke i sina.

Aktivnosti reisu-l-uleme dr. Cerića od 1991. od 2005.

1991-1993 Profesor na Institutu za islamsku misao i civilizaciju u Kuala Lumpuru, Malezija;
1993. Izabran za naibu reis u ratnom Sarajevu;
1995. Objavio knjiga na engleskom ”Roots of Synthetic Theology in Islam“ u Kuala Lumpuru
1996. Primio Menšuru za vršenje dužnosti reiu-l-uleme;
1997. Dobitnik odlikovanja najvišeg ranga od egipatskog predsjednika Husni Mubaraka za doprinos u širenju islamske misli unutar i izvan svoje zemlje;
1997. Osnivač i punopravni člana Evropskog vijeća za fetve na čijem čelu je Šejh Kardavi;
1997. Osnivač i član Međureligijkog vijeća Bone i Hercegovine;
1998. Izabran za reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini;
2000. Izabran za redovnog člana Fikhske akademije za fetve pri Rabiti (Svjetska muslimanska liga) u Meki;
2001 Jedan od osnivača i punopravni član Fondacoje za mezarje i memorijalni centar u Potočarima;
2001. Jedan od osnivača Islamsko evropsko vijeće sa sjedištem u Parizu;
2002. Sudionik konferencije Evro-atlantskog partnerskog vijeća i održao predavanje o temi: ”Islam protiv terorizma“;
2002. Objavio knjigu “Vjera, narod i domovina” u Sarajevu;
2003. Dobitnik UNESCO-ve nagrada za mir Felix Houphouet Boigny – za poseban doprinos međureligijskom dijalogu, toleranciji i miru u svijetu;
2003. Sudionik na OSCE-ovoj konferencija u Beču sa predavanjem o temi: ”Rasizam, ksenofobija i diskriminacija“;
2004. Dopisni član Kraljevske akademije “Muesset Āl Bejt” u Ammanu;
2004. Dobitnik Sir Sternbergove nagrade koju dodjeljuje Međureligijskog vijeća Kršćana i Jevreja za doprinos međuvjerskom razumjevanju;
2004. Član Svjetskog vijeća za islamsko misionarsvo, Libija;
2005. Dobitnik nagrade Gazi Husrevbeg;
2001-2005 Sudionik na Svjetskom ekonomkom forumu u Davosu i čalan Grupe 100 za odnose između islama i Zapada;

pametan covjek :) a uskoro i prvi europski muftija :D
mostarac

Post by mostarac »

E. Jaganjac wrote:

Na linku je CD iz jula 2005
ma ja sam isao na stranicu ntv hayat i tamo pise download CD-a, pa sam mislio da je to sinocnji. Obzirom da sam ja gledao na TV nisam pokusavao skidati file.
JBT

Post by JBT »

Dizzaster, fino je on to skupio. Samo ne znam sta sa tim hoces rteci. Sad bi neko trebao da prostre listu zasluga i nagrada koje je dobio recimo...... Slobodan Milosevic. Ne sumnjam da bi ta lista bila par puta duza od ove Cericeve. A, eno ga u Haag-u.
Meni bi bilo draze da je u te svoje nagrade uvrstio i neku koja je konkretno pomogla narodima BiH.
To sto je osnivanje ondacije Potocari vodi na njegovo ime, takodje, nista ne znaci. Mogao je to i neko sa manjim polozajem to na sebe preuzeti. Ceric je trebao bar 10 puta otici do Srebrenice da aktivno poradi da se srebrenicani vrate na svoje.
Dakle, draze bi mi bilo da ima jednu jedinu nagradu:

Nagradu novina Oslobodjenje za izuzetnu pozrtvovanost u programu vracanja svi na svoje.

Pitas se zasto Oslobodjenja.
Pa zato sto je u jeku rata, 1992 godine proglasena za novinu godine u svijetu i zato jer je dobila svjetske nagrade koje nijedna novina na Balkanu nije dobila ni prije ni poslije. jer su novine koje su pronijele rat na svojim ledjima, sa svojim sugradjanima, svakodnevno izlazeci.
A ti, garant, ne citas te novine i da mozes kako sad bi ih ukinuo.

Toliko o kojekakvim nagradama i njihovom ulogom u dokazivanju kredibiliteta pojedinih objekata diskusije na ovoj temi.
ejub

Post by ejub »

Stvarno je žalosno citati ove neke komentare.Zalosno je saznanje da ovakvi ljudi postoje i da djeluju u nasoj sredini.Ima li i jedna tema koja je vezana za islam i bosnjake a da se oni ne jave sa svojim zlobnim i zlim komentarima.

Doticnoj gospodi sve smeta,od toga sto je reis Ceric ponovo izabran,sto je rahmetli presjednik dobio ulicu u Zenici,sto se prave vjerski objekti,sto se previse pise o Ramazanu i postu...

Gospoda mora da zna da ima i onih koji suprotno misle,odnosno da ima onih kojima se sve ovo gore nabrojano dopada,odnosno da podrzavaju sve to.I da ih je po mojoj procjeni puno vise nego ovih zlobnika.

Prosla su vremena kad se o izboru reisa odlucivalo u Beogradu,kad su nam se ulice zvale po milosu obilicu,parkovi po caru dusanu ,proslo je vrijeme kad su se vjerski objekti rusili(uglavnom znamo koje vjere),kad se nije smjelo pricati o Ramazanu osim u kuci i to ako su zavjese navucene,sapatom :-x :-x .

Ta su vremena prosla i meni je drago zbog toga.Ali nemojte gospodo ni pokusati da mi osporavate moje pravo da se radujem zbog toga jer ja vama ne osporavam pravo da budete nevjernici odnosno neistomisljenici ali kao sto se i primjeti u drustvu u kojem ste trenutno ste MANJINA , i sa tom cinjenicom se morate pomiriti ,bice vam lakse :) .

Srdacan pozdrav i Ramazan serif
nebi

Post by nebi »

brao,brao.....ejube,sto posto si u pravu....
nece nama vise u Sarajevu biti ulica Milosa Obilica.....
to sto u Bijeljini,Banjaluci itd. nema ni jedne ulice koja nije "srpska",
(osim M. Selimovica,kojeg smatraju svojim),to druga prica...a za tu drugu pricu su zasluzni i Ceric i dragi rahmetlija(bog mu dao osam dzenneta)
JBT

Post by JBT »

Doticnoj gospodi sve smeta,od toga sto je reis Ceric ponovo izabran,sto je rahmetli presjednik dobio ulicu u Zenici,sto se prave vjerski objekti,sto se previse pise o Ramazanu i postu...
Dragi Ejube,
jeste, krivo mi je sto je Ceric ponovo izabran za reisa. Ejube, jedan covjek moze biti reis dva mandata, dakle 2 puta po 7 godina. Dakle, 14, jel tako. Ceric ce biti reis 20 godina sa ovim novim mandatom.
Je li to on jedini sposoban za tu funkciju? Zar nije bilo postenije da je sam predao tu duznost, recimo, Enesu Karicu, covjeku koga smatram cak sposobnijim i obrazovanijim od danasnjeg reisa? Zasto se danasnji reis na sve nacine bori da ostane reis i u toj borbi upotrebljava staljinisticke metode (mijenja ustav IVZ-a da bi si omogucio ostanak na funkciji reisa, samo u jednom broju Preporoda se njegova slika pojavila 27 puta i to prije ovih izbora, stvara oko sebe kliku ljudi koji cemu sve to olaksati a koji su prije rata radili za neke srbijanske tajne sluzbe)?
Smeta mi, kako mi ne bi smetalo.

Dalje, to sto je Alija dobio Titovu ulicu u Zenici, ima za direktnu posljedicu davanje imena ulicama po RS-u i djelu federacije gdje zive pristalice HDZ-a, po njihovom nahodjenju. Dakle ulice sa imenima Karadzica, Bobana....
To, Ejube, nece olaksati povratnicima, sa bilo koje strane, odluku da li da se vrate ili ne. Nevracanjem na svoje, ljudi koji su prognani, poveca se rizik za podjelu BiH.
Dakle, Ejube, u pitanju su interesi BiH. A to nam je najbitnije, jel tako, Ejube. BiH se ne moze inatom ojacati. Lijepa rijec i respekt su recept za jacanje BiH.
Isti je slucaj i sa gradnjom novih vjerskih objekata. Umjesto da se pare kojima se grade nove dzamije uloze u obnovu srusenih dzamija i u povratak ljudi na svoje, bez obzira koje da su nacije, tim parama se grade NOVE dzamije. Potrebne samo onima koji su zadovoljni stanjem kakvo je sada i onima koji od njihove gradnje imaju materijalne koristi.

Ramazan je tu. Svi to znamo. Znamo i koji su obicaji aktuelni po tom pitanju. Sve znamo. A hocemo jos da se to medijski, stoposto pokrije. Kao, recimo, u Iranu.
Onda ce to traziti i drugi i treci kad su njihovi praznici u pitanju, pa onda ce posljedica toga biti da nam se tv podjeli na tri djela, pa kad nam se podjeli tv onda vise niko nikada nece djecu razlicitih nacija staviti u jednu te istu skolu.
A to, Ejube, opet nije u interesu za dobrobit BiH. Jel tako, Ejube.
Zato Ramazan treba sacuvati dostojanstvenim, bez kicha. Tvoja duznost prema Allahu je izmedju tebe i Allaha samoga. Sve ostalo je mimo toga.
Prosla su vremena kad se o izboru reisa odlucivalo u Beogradu,kad su nam se ulice zvale po milosu obilicu,parkovi po caru dusanu ,proslo je vrijeme kad su se vjerski objekti rusili(uglavnom znamo koje vjere),kad se nije smjelo pricati o Ramazanu osim u kuci i to ako su zavjese navucene,sapatom .
O kojem ti to vremenu pricas? Zvuci strasno. Da ti nisi sta pobrkao i pomijesao sa Jevrejima u Njemackoj u drugom svjetskom ratu?
Ali nemojte gospodo ni pokusati da mi osporavate moje pravo da se radujem zbog toga jer ja vama ne osporavam pravo da budete nevjernici odnosno neistomisljenici ali kao sto se i primjeti u drustvu u kojem ste trenutno ste MANJINA , i sa tom cinjenicom se morate pomiriti ,bice vam lakse .
Niko tebi, Ejube, niti hoce, niti moze a niti smoije zabraniti da se radujes. Neka ti Ramazan protece u zdravlju i veselju i da ti je post lahk.
I nemoj, Ejube, tako ti te tvoje vjere, evo, ako nije niko drugi, neka Allah bude svjedok, nikog manjinom nazivati. Ne valja Allahove stvorove i djela manjinom zvati i time ih podcjenjivati i, nedajboze, diskriminisati.

Eto, Ejube, prijatan ti post.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Fair Life wrote:
fadil schtil wrote:(...)a ti FairLife bolje ocituj se o temi HDZ-a i treceg entiteta i sta to za tebe kao sarajliju (pretp.) predstavlja. a stipu reisa.
Ti si Fadile shupcina !!

Zatvoren sam u maju 1992. godine kao clan SDA.

Nisam Sarajlija. Zivio sam u Federaciji u dijelu gdje danas SDA i reis vedre i oblace.

Sa HDZ-om imam manje nego reis Ceric.

Treci entitet, pitas... zar Bosancu treba bilo koji entitet?
________
PS__Presaberise Fadile, sebe radi...

Ti vazda pogresnom stranom ulice :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Ne kontam ovo :)
nisu vjernici, nisu muslimani (vjernici), ne idu u dzamiju :oops:

ali bi da odredjuju ko ce biti reis :roll:

trebo sam i ja svoj glas poslati za papu :D
ja bih predlozio Rojsa :D
List

Post by List »

Na isti nacin na koji je izabran reis izabrani su i Zlaja i Tihi. Lobi. :D

Eno Zlaju od 99 clanova glavnog odbora stranke podrzavaju 94 clana. Demokratija, nema sta. :-) :D A otjerani svi intelektualci neistomisljenici. :D
Zadig

Post by Zadig »

nisu vjernici, nisu muslimani (vjernici), ne idu u dzamiju Embarassed

ali bi da odredjuju ko ce biti reis Rolling eyes
paralela je jednostavna...politika jaro je svudje...

nisu ekonomi, nisu inzinjeri, nisu strucnjaci,
a opet odlucuju o svemu i svacemu u drzavi (od puteva, ekonomije...)

eto zagonetke:

Sta je to sto veze s vezom nema a o svemu odlucuje, i ide gore dole?
politicar u liftu

:D
mostarac

Post by mostarac »

List wrote:Na isti nacin na koji je izabran reis izabrani su i Zlaja i Tihi. Lobi. :D

Eno Zlaju od 99 clanova glavnog odbora stranke podrzavaju 94 clana. Demokratija, nema sta. :-) :D A otjerani svi intelektualci neistomisljenici. :D
s jednom malom razlikom cak i da je to istina, a ta razlika je da vjerske institucije trebaju biti olicenje morala, casti, postenja i najveci duhovni i moralni uzori ljudima, a to politicke stranke ne trebaju biti. kad su nam vjerske institucije takve, ne trebamo se cudit sto narod kolektivno treba vodit na pelcovanje.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

umro je mostar wrote:
List wrote:Na isti nacin na koji je izabran reis izabrani su i Zlaja i Tihi. Lobi. :D

s jednom malom razlikom cak i da je to istina, a ta razlika je da vjerske institucije trebaju biti olicenje morala, casti, postenja i najveci duhovni i moralni uzori ljudima, a to politicke stranke ne trebaju biti. kad su nam vjerske institucije takve, ne trebamo se cudit sto narod kolektivno treba vodit na pelcovanje.

Pa moral je i to sto ja ne predlazem niti biram papu :D
Niti se bunim zbog njegovog izbora ;)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Zadig wrote:
nisu vjernici, nisu muslimani (vjernici), ne idu u dzamiju Embarassed

ali bi da odredjuju ko ce biti reis Rolling eyes
paralela je jednostavna...politika jaro je svudje...

nisu ekonomi, nisu inzinjeri, nisu strucnjaci,
a opet odlucuju o svemu i svacemu u drzavi (od puteva, ekonomije...)

eto zagonetke:

Sta je to sto veze s vezom nema a o svemu odlucuje, i ide gore dole?
politicar u liftu

:D

hej ba, ne odlucuju oni :)
odlucuju neke licnosti preko nekih :)
to se zove stela :) niko iz IVZa ne moze niti smije imati formalnu moc da odlucuje.
Neformalna je nesto drugo i uticaj na to imas samo u diktaturi :).
List

Post by List »

umro je mostar wrote:s jednom malom razlikom cak i da je to istina, a ta razlika je da vjerske institucije trebaju biti olicenje morala, casti, postenja i najveci duhovni i moralni uzori ljudima, a to politicke stranke ne trebaju biti. kad su nam vjerske institucije takve, ne trebamo se cudit sto narod kolektivno treba vodit na pelcovanje.
Vjerske institucije nikad nisu postupale po moralnim i etickim principima.

A tako i politicari. Pa cak i oni koji su kolo vodili u SKJ. I oni su cesto postupali tako kao da svaki dan idu u crkvu. :D Ali to nije tema. :D
ejub

Post by ejub »

Vidim da je neke uznemirilo moje iznosenje stavova.

Odgovori ili replika sto bi ovi malo uceniji rekli:

Meni je zao sto je tebi krivo sto je Ceric ponovo izabran za reisa,stvarno mi je zao.Ali to je tvoj problem.Meni je recimo PRAVO DRAGO kao i vecini ostalih Bosnjaka.Necu da ulazim i da komentarisem tvoj nacin razmisljanja ko je bolji a ko losiji.(na to imas puno pravo,sve dok nevrijedjas drugu stranu)

Drugo,uopste necu da komentarisem tvoj pokusaj da naseg prvog presjednika nezavisne BiH ,naseg vodju,oca nacije izjednacavas sa tamo nekim ratnim zlocincima.Kraj price.

A sto se vjerskih objekata tice isto postoji razlika u misljenju.Mnogi vjerski objekti su obnovljeni i napravljeni novi sredstvima vjernika ,povratnika koji smatraju da su im objekti potrebni da bi mogli ispunjavati svoje vjerske duznosti.A ujedno sa tim objektom dobivaju sigurnost.
Da necete to nekim dekretima da zabranjujete ???????????

Dalje ,tacno je da je vjera samo moja stvar ali je isto tako tacno da je prosao vakat kad se moralo zatvarati u kuce da bi se iftarilo i da bi se klanjalo.A tv je isto moja kao i drugih sto znaci da ne bi bilo lose da ponekad puste koju vjersku emisiju pred iftar.

Dalje, ja govorim o vremenima pred agresiju na BiH kad se u Beogradu opdlucivalo ko ce da bude reis a i o drugim pitanjima koja su se ticala BiH i Bosnjaka. Da li to neko pati za tim vremenima???????????

I na kraju mene su moji roditelji odgojili tako da nikoga ne podcjenjujem i,a i vjera mi je takva.
E sad sto se neko osjeca usamljeno i sto mu neke stvari neodgovaraju a vecini ostalih odgovaraju,tu vec nema pomoci .
Sto neko ima drugacije misljenje od vecine ostalih a nemoze ga sprovesti u djelo ,to nije moj problem.

Hvala na iskrenim cestitkama i ja tebi zelim da ti ovaj mubarek mjesec protekne u sreci i rahatluku

Selam
MedoX

Post by MedoX »

Reis-l-ulema je izabran na glasanju u Saboru, glasovima vecine. Glasanje je bilo pošteno,te da je bilo nekih neregularnosti,zar ne mislite da bi relevantniji članovi IZ to presutjeli?

Sto se tiče priča za Oslobođenje i druge novine...Oslobođenje iz vremena kada je dobilo nagradu za najbolju novinu u svijetu i ovo današnje nije isto... A osim toga ono je dobila nagradu,zato sto se stampalo u takvim uslovima, ne zbog neke ekstremne kvalitete tekstova... Današnje Oslobođenje je na rubu propasti zbog manjka citateljestva,pa je sklono podilazenju nekim mocnicma neokomunista i sitnih seoskih varalica za dinar dva...

Slobodna Bosna vec se odavno ne zna cija je, ali je najmanje upravo ta, Bosna, bosanska... Dani ne podilaze ni SDA ni SDP,ali i iza njih stoji neko...mozda SBIH ili nesto iznad tih politickih stranaka...ne zelim ulaziti u ta pitanja,posto su to sve spekulacije...
Post Reply