Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zazivjeti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Skljoco

#76 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv

Post by Skljoco »

Kick off wrote:
A wrote:
Kick off wrote:Pojasnjenje bih zelio dobiti od Toozle ili gospodje sa nikom A.
A ja molim pojasnjenje: zbog cega sveze registrovani gospodin pod nickom Kick off mene proziva i bas od mene trazi objasnjenje?
Citam postove ovdje vrlo cesto, i ako sam svjeze registrovan. A od vas sam trazio objasnjenje jer sam primjetio da ste vi probosanski orjentisani,sudeci po vasim komentarima, a uz to da niste islamske vjeroispovjesti. Htio sam samo cuti kako se izjasnjavate jer sve osim Bosanke odnosne Hercegovke bi mi bilo jako licemjerno od vas.... po mom misljenju...

U vezi teme. Jos uvijek smatram da ima jaaako malo pravoslavaca i katolika u BiH koji se deklarisu kao Bosanci ili Hercegovci i smatram da je definisanje naroda, nacija itd zavrsen kapitel u BiH istoriji i da se svi moramo pomiriti s cinjenicom da je BiH drzava Bosanjaka, Hrvata i Srba.... Jedno pitanje za sve vas? Kakav je stav SDP-a uvezi ove teme???? Ako uopste postoji zajednicki i zvanican stav o ovome..
---------------------
Termin Bosanskohercegovacki NAROD postoji i zbog toga Sto teoreticari koji negiraju takvo njegovo postojanje govore o "narodnosti" kao o nekom terminu koji je za mene potpuno nepoznat termin.
Mozel mi neko objasniti termin koji stoji u naslovu ove teme " NARODNOST " ?
Skljoco

#77 Re: Zasto teorija Bosanstva kao narodnosti nikada nece zaziv

Post by Skljoco »

fadil schtil wrote:
car-x wrote:
A wrote: Kakve ja imam veze sa Srbima i Hrvatima? :roll:
Moje misljenje, koje ne mogu nametnuti nikome, je da smo svi - Bosanci. Ali da je pravo na samoopredjeljenje sveto pravo i da mora biti garantovano. Ja to svoje pravo - ne mogu ostvariti, jer opcija "Bosanac" ne postoji niti u jednom dokumentu u mojoj domovini, niti je zvanicno konstitutivni narod. Mozda se i Srbi i Hrvati nalaze u slicnoj situaciji - izboru jedne od te dvije nacije, ili pod "ostale".

Gospodja sa nickom A :D
ovo je ziva istina..

prvo vece u vojsci, stojim ispred komandira mog voda, on uzima moje licne podatke i ja zraknem u onaj karton vidim pise bosnjak..

reko, gospodine natporucnice, jel mi mozete reci ko je udario taj stembilj gdje pise bosnjak..

veli on, pa xxxxx, otac ti se zove xxxxxx, mati xxxxxx sta si nego bosnjak..

ma reko ne radi se o tome ko mi je otac i ko mati, nego kako je uopste doslo do toga da neko umjesto mene odluci sta sam ja.. drzi ne daj, uglavnom, na kraju je prekrizio ono gdje pise bosnjak i na moje insistiranje napiso nacionalnost: bosna i hercegovina, jer on opet nije htio da upise bosanac, veli nema toga..

eto.. za taku bosnu se ni ja a ni bilo ko drugi nije borio..
ja altruizma. nemam ja nista protiv.
pazi mi bosnjaci jesmo jezgra unionizma. i u tome sto si ti uradio nema nista senzacionalno.
senzacionalno bi bilo da jovan ili ivan ucine nesto slicno.

samo nemoj biti naivan. svojom anacionalnoscu ili supranacionalnoscu neces ti ubijedit ni jednog srbina ili hrvata u vrijednost i ljepotu bosanstva. cak ce ovi tvoje navedeno uvjerenje dozivjeti kao tvoju slabost i slabu uvjerenost a njihov nacionalizam se moze samo pojacati.
mozda si cuo ili vidio na box-mecu npr, kada jedan boxer pokaze slabost ili se saplete onaj drugi gotovo automatski nalazi atome snage kojih prije par sekundi nije bio ni svjestan. to ti je zakon divljine.

prema tome ideja bosanstva uopste ne iskljucuje osjecaj srbstva, hrvatstva ili bosnjastva. i zbog toga mi je tvoj potez pomali smijesan.

bosanstvo nije nista drugo nego verzija svicarstva, amerikanstva...
dobro cetnici i ustase sada se jeze ili psuju. ali avaj bratijo nema vam druge. ili kuferi. ne zbog nesigurnosti - nego mentalnog zdravlja - valja podnijet teret zajednistva i tolerancije. kad tad.
----------------------------------
bosanstvo nije nista drugo nego verzija svicarstva, amerikanstva...
----------------------------------------
Skljoco ,
Lahko je pricati bez argumenata pa tako i ove tvoje navode prihvatam kao najobicnije "blebetanje" !
Post Reply