Mustafa Ceric ponovo izabran za REISA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

danas

Post by danas »

nineac wrote:Tek sam sada skuzio ovu temu, ali mozel mi neko pojasniti koja je ono MORONCINA pod nadimkom love?
ma mali love je jeo neke svinjske kobasice kad je bio dijete -- nisu znali na njemackom da je od svinjetine... omaklo im se... :-)
pa eto, sad vidis posljedice... :lol: :D :lol:
nineac

Post by nineac »

Jaro moj nemam pojma sta je jeo ali su posljedice jebene. Da nije jeo humanitarnu sto nam je slao reis dok je patriotski branio bosnu iz Chicaga i Zagreba?
ragib

Post by ragib »

Qler wrote:islam tj vjera ne treba i ne smije da se mijesa u politiku jedna drzave!

jebo te drzava u kojoj vjerske zajednice kroje zakone!
a sto ne smije ? a sto ne treba?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

ragib wrote:
Qler wrote:islam tj vjera ne treba i ne smije da se mijesa u politiku jedna drzave!

Zato sto je sekularna drzava = moderna drzava. Sve ostalo je, ... :zzzz:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Prenj wrote:
Ceric wrote: “Islamska zajednica neće više biti kao što je bila. Ja ću se umiješati u svoj posao i početi sa Fakultetom islamskih znanosti u Sarajevu. Umiješaću se na način - da nema više niko pravo da kleveće, laže i iznosi neistine o ljudima i institucijama Islamske zajednice. Na sljedećoj sjednici Sabora otvoriću sva pitanja Islamske zajednice, od A do Ž . I svi će morati odgovarati - što su govorili, šta su radili, a nije istina i kleveta je. A to ćemo uraditi zato što ste vi to tražili, što ste mi ovim glasovima dali moć i pravo da to uradim.”
Ne vjerujem ni da je sam Dzugasvili imao zlokobniji pozdravni govor :(
Upravo tako...
Stvarno sam iznenadjen.. Duhovni vodja jednog naroda ne smije biti u euforiji, iako ga je time pokusao opravdati (ili "opravdati", ne znam :? ) Karic!

Ne valja... :(
Ali vala ni nista novo! Od Muje... :D
da pamtis

Post by da pamtis »

.............dosao sam do saznanja da dolazi do podjele islamske zajednice.........uskoro cemo imati dvije u BiH....samo naprijed......
Kwaheri

Post by Kwaheri »

da pamtis wrote:.............dosao sam do saznanja da dolazi do podjele islamske zajednice.........uskoro cemo imati dvije u BiH....samo naprijed......
wow stvarno...
daj brzo info...
zainteresirana sam za mjesto.. reis-ul-uleme :D
furlan

Post by furlan »

[quote="da pamtis"].............dosao sam do saznanja da dolazi do podjele islamske zajednice.........uskoro cemo imati dvije u BiH....samo naprijed......[/quote]
Pa kada imamo vec dvije drzave u drzavi (a meni se cini i tri) ispravno bi bilo imati i tri islamske zajednice.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

da pamtis wrote:.............dosao sam do saznanja da dolazi do podjele islamske zajednice.........uskoro cemo imati dvije u BiH....samo naprijed......

Halo UDBA ;)
mojne mi samo dirat moje ljude tamo ;) i potrudi se da budu u sve tri zajednice na vrhu :D
nineac

Post by nineac »

Stvarno ste nevjernici. Umjesto da pomognete Islamskoj zahjednici vi ovdje trosite vrjeme i gledate kako se Reis pati u novom Mercedesu! Stvarno sramota! :lol:
ragib

Post by ragib »

pape wrote:
ragib wrote:

Koliko ja znam BiH nije sekularna drzava?
Toozla

Post by Toozla »

ragib wrote:
pape wrote:
ragib wrote: a sto ne smije ? a sto ne treba?

.....nije to sekularna od Sekula......nema veze sa bilo kakvim cafirskim imenom....opusti se.... :D :D :D
glasnost

Post by glasnost »

ragib wrote:
pape wrote:
ragib wrote: a sto ne smije ? a sto ne treba?
taman koliko ti znas :zzzz:
Prenj

Post by Prenj »

Ako je neko zaboravio kako su izgledali govori partijskih sekretara u vremenu jednoumlja, evo svjez primjer.
Pakovanje drugo, sustina ista.
Avaz wrote: Reisu-l-ulema govorio jučer na IPF-u u Zenici

Ef. Cerić: Čini se sve da se muslimani obesprave
Stihovima učenika ateiste povrijeđen je i islam, kazao reisu-l-ulema * Pozivam predstavnike Katoličke crkve na otvoren dijalog * FTV se treba izviniti

Govoreći jučer u Zenici pred diplomcima Islamskog pedagoškog fakulteta, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić kazao je da "želi govoriti o četiri stvari koje su aktuelne proteklih dana, te da je svjestan da će biti žestokih reakcija na ono što ima namjeru reći".
Prema njegovom mišljenju, dok se vrše napadi na islam i muslimane, upravo se muslimani optužuju da su netolerantni i vrijeđaju druge, što nije istina niti je u duhu islama. Zato je govorio "o napadima na islam i muslimane putem FTV-a, incidentu sa školskim stihovima u Sarajevu, međureligijskom dijalogu i problemima u njegovoj provedbi, te antipropagandi islama na lokalnim radiostanicama".
Poruka Sudaru

- Stihovi dječaka u jednoj školi i naš poziv da se uvede vjeronauka u škole u Sarajevudočekani su na nož, te se povezuju, iako nemaju nikakve veze. Istovremeno, čini se sve da se muslimani obesprave - kazao je ef. Cerić.
Govoreći o međureligijskom dijalogu, rekao je da je "on neophodan, ali na drukčiji način od dosadašnjeg".
- Dogovor Tuđmana i Miloševića iz Karađorđeva prenio se na drugi način kao dogovor Katoličke i Pravoslavne crkve, jer se biskupi i mitropoliti sastaju bez treće strane, a zna se da u Bosni, kad se dvojica dogovaraju bez trećeg, to je problem, to je poziv, rat... Mi se ni sa kim nećemo sastajati bez trećeg, to sam rekao i biskupu Peri Sudaru. Pozivam sada predstavnike Katoličke crkve na otvoren dijalog. Mi ćemo im omogućiti da dođu i održe govore u džamijama, neka oni to nama isto dozvole u crkvama - kazao je ef. Cerić.
Potvrdio je da je od njega zatraženo "da se izvini zbog stihova učenika u sarajevskoj Elektrotehničkoj školi".
- Taj dječak Arman Alatović, koji se izjašnjava kao ateista, kojem je profesor kulture religija Milka Đekić, u stihovima kaže "... da su seljačine zauzele redove u crkvi i džamiji". On ne vrijeđa samo katolike, Isusa, on je uvrijedio muslimane, Isa a.s., uvrijedio je i našu vjeru.
To što je uradio je grozno i mi to osuđujemo, ali sada mi tražimo izvinjenje od Dena Brauna (Dan Brown), autora "Da Vinčijevog koda", jer je dječak priznao da je za te stihove bio inspirisan tom knjigom, te kasnije filmom - kazao je reis Cerić.
On smatra da su posljednji događaji u Sarajevu "dokaz potrebe uvođenja vjeronauke, jer se omladina okreće drogi i alkoholu, a oni koji znaju o vjeri, niti će to činiti, niti tako govoriti i vrijeđati".
Sarajevo i Teheran

Reisu-l-ulema se osvrnuo i na "napade FTV-a koji moraju jednom zauvijek stati". Obratio se direktno uredniku Bakiru Hadžiomeroviću.
- Bakire, ti nemaš pravo vrijeđati islam, vrijeđati muslimane, FTV to čini - kazao je Cerić, osvrnuvši se na tvrdnje iznesene u emisiji "60 minuta" FTV-a da "Islamska zajednica od Sarajeva pravi Teheran".
- Teheran je grad hiljadugodišnje tradicije i kulture, ali mi znamo šta Bakir time hoće reći. Time Bakir priziva duhove prošlosti da nas nastave klati, jer smo prijetnja. Još samo da nam nađu nuklearno oružje, pa da nam pošalju komisije UN-a. Moramo dići glas protiv paljbe sekularnih kalašnjikova, koji nas vrijeđaju, plaše, uništavaju budućnost za našu djecu. Oni tjeraju investitore od Bosne, oni su inkvizicija, optuže, sude, osude. Ne tražimo ništa za sebe, nego samo da poštuju svjetske standarde, civilizacijske norme. FTV se treba izviniti muslimanima, treba se izviniti nama koji ih plaćamo - kazao je ef. Cerić.

A. DŽONLIĆ

Harise, zbog dušmana vrati sat!

- Sve koji nešto znače Bošnjacima, oni na FTV, koju mi plaćamo, pljuju. Pa kad ništa nisu našli, zasmetao im je sat koji je Haris Silajdžić dobio na poklon u Zenici. Čovjek, ja mislim, uopće ne nosi sat. Zbog njih, Harise, vrati sat, neka dušmani nemaju više šta pričati! Nisu bitni milioni i investitori koje si doveo, sad im je bitan sat koji si dobio - kazao je reisu-l-ulema.

Posao za RAK

- Regulatorna agencija za komunikacije treba se zabaviti time ko i kako naziva bosanske muslimane, Bošnjake, teroristima. Teroristi su oni koji nas s ekrana terorišu lažima, a mi im za to još plaćamo - rekao je Cerić.
Antipropaganda s lokalnih stanica

- Nažalost, vozeći se, imam priliku slušati lokalne radiostanice koje u ime islama propagiraju nešto što je samo antipropaganda. Mi se nećemo miješati, oni su privatnici, ali oni udaljavaju, a ne približavaju islam onima koji su daleko od njega. Iako sam reis, musliman, Bošnjak, ugasim radio kad čujem kako neki propagiraju islam - kaže Cerić.
novel

Post by novel »

Reise zašto nas vrijeđate? :D :D :oops:

Pred 428 maturanata iz osam medresa BiH i susjednih zemalja reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić izrekao je teške prijetnje borbi za suživot u Bosni i Hercegovini.

U poruci mira i suživota...

Kako piše današnji Dnevni avaz, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu jučer je pred 428 maturanata iz osam medresa (šest iz BiH, te iz Zagreba i Novog Pazara), reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić čestitajući im rekao:
"Učite djecu da vole islam, a da poštuju druge vjere. Tako su nas učili naši roditelji". Dodao je kako je iznenađen koliko se u posljednje vrijeme napada Sarajevo i njegov stoljetni duh suživota i komšiluka. "Mi odbijamo i osuđujemo bilo kakve uvrede na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Isto tako, ne možemo prihvatiti da se priča kako neki u Sarajevu ne mogu razvijati svoj vlastiti identitet i poštovati svoju vjeru. To Sarajevo ne zaslužuje. Sarajevo nije od jučer i nitko nama ne može čitati lekciju o tome šta znače suživot i tolerancija. Sarajevo je to pokazalo u prošlosti, to zna činiti u sadašnjosti i tako će biti u budućnosti" naglasio je Cerić kao da se mir i suživot podrazumjevaju a ne grade i održavaju.

... poruka prijetnje, uvrede i poniženja

Cerić je, nastavljajući rekao: "Svatko može ići gdje god hoće, navijati za tim koji želi, može voljeti koga hoće, ali nitko nema pravo uzimati nijedan pedalj zemlje Bosne od Une do Drine i od Save do Neretve. Ova zemlja pripada Bosancima i onima koji je vole. To svima treba biti jasno".

Bosna pripada Bosancima. Aferim. Ali i Hercegovina Hercegovcima. Ali, izgleda, namjerno ili slučajno, za reisa Hercegovci nisu vrijedni jednako kao i Bosanci? Hecegovina nije dio zemlje jednako kao i Bosna? Cijeneći njegovo obrazovanje, teško je vjerovati kako reis ne zna kako nam se zemlja zove Bosnom i Hercegovinom, kako ne zna kako Neretva nije u Bosni nego u Hercegovini, kako se stanovnici ove zemlje drugih vjera, pa i dobar dio onih koje vjerski vodi i predstavlja, smatraju Hercegovcima a ne Bosancima.
Čemu onda posezanje za tuđim. Čemu svrstavanje neistomišljenika u građane drugog reda? Čemu vrijeđanje svih onih koji ovu zemlju vole a ne zovu se Bosancima nego Hercegovcima. Čemu prekrajanje ustava, povijesti i zemljopisa? Čemu posezanje za pravima jačeg i nametanje svoje volje?

Možda će ideologija Muhameda Filipovića o Bosni umjesto Bosni I Hercegovini, slična onoj Ćosićevoj iz ranih devedesetih, preko riječi efendije Cerića ući u glave pojedinaca koje vjerski vodi, ali teško kako će Hercegovci katolici, pravoslavni pa i oni islamske vjeroispovjesti postati Bosanci.

6.6.2006.
Z.S./Pincom.info
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Prenj wrote:Ako je neko zaboravio kako su izgledali govori partijskih sekretara u vremenu jednoumlja, evo svjez primjer.
Avaz wrote: ...
Potvrdio je da je od njega zatraženo "da se izvini zbog stihova učenika u sarajevskoj Elektrotehničkoj školi" Taj dječak Arman Alatović, koji se izjašnjava kao ateista, kojem je profesor kulture religija Milka Đekić, u stihovima kaže "... da su seljačine zauzele redove u crkvi i džamiji". On ne vrijeđa samo katolike, Isusa, on je uvrijedio muslimane, Isa a.s., uvrijedio je i našu vjeru.
To što je uradio je grozno i mi to osuđujemo, ali sada mi tražimo izvinjenje od Dena Brauna (Dan Brown), autora "Da Vinčijevog koda", jer je dječak priznao da je za te stihove bio inspirisan tom knjigom, te kasnije filmom - kazao je reis Cerić.
...
Hajde sto opet pocinje lov na vjestice...
Navikli smo to od nasih kako politickih tako i vjerskih lidera..
Ali, stavljati na stub srama jedno DIJETE je nerazumno, bezobrazno, bezocno i do kraja - neljudski!

Mujo, reise slavni, da je i od tebe, previse je! :x :x
Mikula Mali

Post by Mikula Mali »

Vodenjak wrote:
Prenj wrote:Ako je neko zaboravio kako su izgledali govori partijskih sekretara u vremenu jednoumlja, evo svjez primjer.
Potvrdio je da je od njega zatraženo "da se izvini zbog stihova učenika u sarajevskoj Elektrotehničkoj školi" Taj dječak Arman Alatović, koji se izjašnjava kao ateista, kojem je profesor kulture religija Milka Đekić, u stihovima kaže "... da su seljačine zauzele redove u crkvi i džamiji". On ne vrijeđa samo katolike, Isusa, on je uvrijedio muslimane, Isa a.s., uvrijedio je i našu vjeru.
...
Ali, stavljati na stub srama jedno DIJETE je nerazumno, bezobrazno, bezocno i do kraja - neljudski!

Da, dragi reis imenuje maloljetno lice u javnosti, izlazuci ga izmedju ostalog vrlo konkretnoj fizickoj opasnosti. Aferim! Bezobrazno, bezocno, neljudski - da, ali i protivzakonito. Dakle, hocemo li vidjeti reakciju nadleznih organa, jer ovo bi moglo podlijegati i nekom prekrsajnom pravu? Bas... Kako da ne.
Prenj

Post by Prenj »

Vodenjak wrote:
...

Puljic i Ceric na istom frontu ... otvorili su sezonu lova na ateiste ... i odmah objavili da se sredstva nece birati ...
Bas me zanima kako izgledaju denuncijanti nepocudnih iz Srednje elektrotehnicke ...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Mikula Mali wrote:
Vodenjak wrote:

Da, dragi reis imenuje maloljetno lice u javnosti, izlazuci ga izmedju ostalog vrlo konkretnoj fizickoj opasnosti. Aferim! Bezobrazno, bezocno, neljudski - da, ali i protivzakonito. Dakle, hocemo li vidjeti reakciju nadleznih organa, jer ovo bi moglo podlijegati i nekom prekrsajnom pravu? Bas... Kako da ne.
To da je protuzakonski mi je prvo i palo na pamet ali sam se sjetio da to i ne igra neku ulogu...
Kod nas mislim... :oops:
Reis je, iako nezvanicno, ipak zakonom zasticena zivotinjka i osim toga, on je duhovni vodja i nema nista sa nasim mizernim, materijalnim svijetom... :oops:
Osim kad mu stogod ne zatreba... :-) :-)

Sve u svemu, gospodin reis se sa ovom izjavom srozao nisko da nize ne moze biti. Mada, kod njega nas nista ne smije iznenaditi! :oops:
I u principu me boli djon istrosene cipele za njim, ali iskreno mi zao djecaka i ne znam sta bih bio u stanju uraditi da se radi o mom djetetu! :x :x :x
blenta

Post by blenta »

Vodenjak wrote: To da je protuzakonski mi je prvo i palo na pamet ali sam se sjetio da to i ne igra neku ulogu...
Reis je, iako nezvanicno, ipak zakonom zasticena zivotinjka i osim toga, on je duhovni vodja i nema nista sa nasim mizernim, materijalnim svijetom... :oops:

Sve u svemu, gospodin reis se sa ovom izjavom srozao nisko da nize ne moze biti. Mada, kod njega nas nista ne smije iznenaditi! :oops:
I u principu me boli djon istrosene cipele za njim, ali iskreno mi zao djecaka i ne znam sta bih bio u stanju uraditi da se radi o mom djetetu! :x :x :x
odvech je do patetike predvidiva ta neumorna revnost i selektivna zapaljiva principijelnost, ne? :zzzz: :zzzz:

ime se po medijima vuche odavno vech, barem od prije pet dana...momka svi od pochetka prozivaju po imenu... :zzzz:
http://www.bkbih.org/kta/
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=39064
Vodenjak

Post by Vodenjak »

blenta wrote:
Vodenjak wrote: To da je protuzakonski mi je prvo i palo na pamet ali sam se sjetio da to i ne igra neku ulogu...

odvech je do patetike predvidiva ta neumorna revnost i selektivna zapaljiva principijelnost, ne? :zzzz: :zzzz:

ime se po medijima vuche odavno vech, barem od prije pet dana...momka svi od pochetka prozivaju po imenu... :zzzz:
Patetika ili ne, ali dozvolices da mi je ovo prvi haber o svemu!
Drugo, sta ti imas da kazes o, barem tom dijelu izjave?
Samo pazi da ne bude patetike!
U odbrani reisa i kardinala mislim... :roll:
Mikula Mali

Post by Mikula Mali »

blenta wrote:

Ma da, etika je pat-etika. I zakon je pat-etika. Samo, vjeciti diskurs nacionalne i vjerske ugrozenosti je pat-ologija. Utoliko bih ja sebi prije pozeljela da me tretiraju 'pateticno' nego 'patoloski'. I ne znam ko bi zelio drugacije...

I da parafraziram malo - sto prilici 'volu', ili koja ono vec nemusta zivina bi u pitanju, (vidi: nasi mediji), ne bi trebalo da prilici duhovnom vodji (vidi - reis).
blenta

Post by blenta »

Vodenjak wrote:
Patetika ili ne, ali dozvolices da mi je ovo prvi haber o svemu!
trchanje pred rudo, tako se to zove, chini mi se...
Vodenjak wrote: Drugo, sta ti imas da kazes o, barem tom dijelu izjave?
Samo pazi da ne bude patetike!
U odbrani reisa i kardinala mislim... :roll:
kardinalova reakcija je ono shto mu je, a posebno imajuchi u vidu mali, tj. smanjen broj katolika u sarajevu, u skladu sa njegovim polozhajem i pozivom, duzhnost. ono sa chim se ne slazhem s njim jeste njegovo svrstavanje autora u "muslimanski zhivalj", chime se taj zhivalj indirektno optuzhuje, kad se, eto, autor i sam izjasnio kao ateista, ako kome iz samih stihova to nije jasno, jer on vrijedja isaa a.s., koji ima veoma uzvisheno mjesto u islamu i time direktno vrijedja sve muslimane. muslimani i krschani imaju isto vjerovanje o rodjenu isusa ("bezgreshno zacheche"). chudi me da kardinal to ne zna i da se josh poziva na "muslimanski zhivalj", a musliman je vjerska odrednica. osudjujem shto je u svom protestnom trazhenju zadovoljenja spomenuo ime autora pjesme, mada ne vjerujem da se to moglo izbjechi, a istovremeno spomenuti sami citat iz knjige, knjiga je javna i dostupna svima.
shto se tiche cericha, on odgovara na protest u kom je vech ranije navedeno ime autora i potpuno je u pravu kad kazhe da je to uvreda i za muslimane i da autor nije musliman. ne znam zashto bi se vodja jedne vjerske zajednice trebao nekom izvinjavati za uvredu koju je nachinio i njegovoj zajednici neki ateista.
Mikula Mali

Post by Mikula Mali »

Prosto je dirljivo sto kardinalu, u ovoj dolini suza i sjena, ne promaknu ni adolescentske poetske bravure. A ovaj drugi, opet, ne propusti da mu se pridruzi u osudi tog sjemena zla i jos uradi taksonomiju svih slicnih.

Ja se zbrinutom cutim u svemu tome... Bas onako, ovciji. Dok gazda (jedan, drugi, treci) ne odluci da mu se prijela ovcija corba...
musmula

Post by musmula »

Hajde sve ali jedva čekam Dan Brown-ovo izvinjenje ef. Ceriću :D :D :D
Post Reply