Ako je neko zaboravio kako su izgledali govori partijskih sekretara u vremenu jednoumlja, evo svjez primjer.
Avaz wrote:
Reisu-l-ulema govorio jučer na IPF-u u Zenici
Ef. Cerić: Čini se sve da se muslimani obesprave
Stihovima učenika ateiste povrijeđen je i islam, kazao reisu-l-ulema * Pozivam predstavnike Katoličke crkve na otvoren dijalog * FTV se treba izviniti
Govoreći jučer u Zenici pred diplomcima Islamskog pedagoškog fakulteta, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić kazao je da "želi govoriti o četiri stvari koje su aktuelne proteklih dana, te da je svjestan da će biti žestokih reakcija na ono što ima namjeru reći".
Prema njegovom mišljenju, dok se vrše napadi na islam i muslimane, upravo se muslimani optužuju da su netolerantni i vrijeđaju druge, što nije istina niti je u duhu islama. Zato je govorio "o napadima na islam i muslimane putem FTV-a, incidentu sa školskim stihovima u Sarajevu, međureligijskom dijalogu i problemima u njegovoj provedbi, te antipropagandi islama na lokalnim radiostanicama".
Poruka Sudaru
- Stihovi dječaka u jednoj školi i naš poziv da se uvede vjeronauka u škole u Sarajevudočekani su na nož, te se povezuju, iako nemaju nikakve veze. Istovremeno, čini se sve da se muslimani obesprave - kazao je ef. Cerić.
Govoreći o međureligijskom dijalogu, rekao je da je "on neophodan, ali na drukčiji način od dosadašnjeg".
- Dogovor Tuđmana i Miloševića iz Karađorđeva prenio se na drugi način kao dogovor Katoličke i Pravoslavne crkve, jer se biskupi i mitropoliti sastaju bez treće strane, a zna se da u Bosni, kad se dvojica dogovaraju bez trećeg, to je problem, to je poziv, rat... Mi se ni sa kim nećemo sastajati bez trećeg, to sam rekao i biskupu Peri Sudaru. Pozivam sada predstavnike Katoličke crkve na otvoren dijalog. Mi ćemo im omogućiti da dođu i održe govore u džamijama, neka oni to nama isto dozvole u crkvama - kazao je ef. Cerić.
Potvrdio je da je od njega zatraženo "da se izvini zbog stihova učenika u sarajevskoj Elektrotehničkoj školi".
- Taj dječak Arman Alatović, koji se izjašnjava kao ateista, kojem je profesor kulture religija Milka Đekić, u stihovima kaže "... da su seljačine zauzele redove u crkvi i džamiji". On ne vrijeđa samo katolike, Isusa, on je uvrijedio muslimane, Isa a.s., uvrijedio je i našu vjeru.
To što je uradio je grozno i mi to osuđujemo, ali sada mi tražimo izvinjenje od Dena Brauna (Dan Brown), autora "Da Vinčijevog koda", jer je dječak priznao da je za te stihove bio inspirisan tom knjigom, te kasnije filmom - kazao je reis Cerić.
On smatra da su posljednji događaji u Sarajevu "dokaz potrebe uvođenja vjeronauke, jer se omladina okreće drogi i alkoholu, a oni koji znaju o vjeri, niti će to činiti, niti tako govoriti i vrijeđati".
Sarajevo i Teheran
Reisu-l-ulema se osvrnuo i na "napade FTV-a koji moraju jednom zauvijek stati". Obratio se direktno uredniku Bakiru Hadžiomeroviću.
- Bakire, ti nemaš pravo vrijeđati islam, vrijeđati muslimane, FTV to čini - kazao je Cerić, osvrnuvši se na tvrdnje iznesene u emisiji "60 minuta" FTV-a da "Islamska zajednica od Sarajeva pravi Teheran".
- Teheran je grad hiljadugodišnje tradicije i kulture, ali mi znamo šta Bakir time hoće reći. Time Bakir priziva duhove prošlosti da nas nastave klati, jer smo prijetnja. Još samo da nam nađu nuklearno oružje, pa da nam pošalju komisije UN-a. Moramo dići glas protiv paljbe sekularnih kalašnjikova, koji nas vrijeđaju, plaše, uništavaju budućnost za našu djecu. Oni tjeraju investitore od Bosne, oni su inkvizicija, optuže, sude, osude. Ne tražimo ništa za sebe, nego samo da poštuju svjetske standarde, civilizacijske norme. FTV se treba izviniti muslimanima, treba se izviniti nama koji ih plaćamo - kazao je ef. Cerić.
A. DŽONLIĆ
Harise, zbog dušmana vrati sat!
- Sve koji nešto znače Bošnjacima, oni na FTV, koju mi plaćamo, pljuju. Pa kad ništa nisu našli, zasmetao im je sat koji je Haris Silajdžić dobio na poklon u Zenici. Čovjek, ja mislim, uopće ne nosi sat. Zbog njih, Harise, vrati sat, neka dušmani nemaju više šta pričati! Nisu bitni milioni i investitori koje si doveo, sad im je bitan sat koji si dobio - kazao je reisu-l-ulema.
Posao za RAK
- Regulatorna agencija za komunikacije treba se zabaviti time ko i kako naziva bosanske muslimane, Bošnjake, teroristima. Teroristi su oni koji nas s ekrana terorišu lažima, a mi im za to još plaćamo - rekao je Cerić.
Antipropaganda s lokalnih stanica
- Nažalost, vozeći se, imam priliku slušati lokalne radiostanice koje u ime islama propagiraju nešto što je samo antipropaganda. Mi se nećemo miješati, oni su privatnici, ali oni udaljavaju, a ne približavaju islam onima koji su daleko od njega. Iako sam reis, musliman, Bošnjak, ugasim radio kad čujem kako neki propagiraju islam - kaže Cerić.