Kvrgusa-pizza nasih krajeva
Moderator: Chloe
-
Muamerbeg
Kvrgusa specijalitet koji je dosao iz Kozarca.Kozarac prelijepo mijesto na obroncima Kozare je i rodno mijesto Kvrguse.Oni koji su nekad dolazili u Kozarac znaju za Babu i njegovu kvrgusu i sam se je sijecam i joj sad sam gladan.Ode ja da prikoljem koje pile za kvrguse
- cHupjahalic@
Ako neko ovdje ima iz Krajine pa da mi odgovori da li postoji neka razlika izmedju Kvrguse i Coravog bureka? Za ove nazive sam cula tek prije par godina.
Ne zezam da se isto nesto zove Coravi burek
i to sam bas cula od ljudi koji su sa tog podrucja... Ja nisam znala sta je to, na kraju sam skontala o cemu se radi... Uglavnom taj "Coravi burek" i nije toliko corav koliko neko misli...

Ne zezam da se isto nesto zove Coravi burek
- Lace
sto?...ipak ubace i kravlje okice...dekoracije radi?cHupjahalic@ wrote:Ako neko ovdje ima iz Krajine pa da mi odgovori da li postoji neka razlika izmedju Kvrguse i Coravog bureka? Za ove nazive sam cula tek prije par godina.
Ne zezam da se isto nesto zove Coravi bureki to sam bas cula od ljudi koji su sa tog podrucja... Ja nisam znala sta je to, na kraju sam skontala o cemu se radi... Uglavnom taj "Coravi burek" i nije toliko corav koliko neko misli...
![]()
-
lahor
Prolazeci kroz Kozarac na putu prema spomeniku na Kozari prije rata je bio restoran sa imenom "Kod Babe".Babo je bio poznat upravo po tome sto je kozaracku kvrgusu nudio u svom restoranu na jelovniku.Tako se prica o kvrgusi prosirila i dalje.A bogami nije ni kljukusa losa jer je ona ipak poznatija od kvrguse,pogotovo kad se pospe bjelim lukom...uh nemogu vise pisati vec sam gladan..........