Kvrgusa-pizza nasih krajeva

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Muamerbeg

Post by Muamerbeg »

Kvrgusa specijalitet koji je dosao iz Kozarca.Kozarac prelijepo mijesto na obroncima Kozare je i rodno mijesto Kvrguse.Oni koji su nekad dolazili u Kozarac znaju za Babu i njegovu kvrgusu i sam se je sijecam i joj sad sam gladan.Ode ja da prikoljem koje pile za kvrguse
Lace

Post by Lace »

sta je kvrgusa...nesto s piletinom?? :-?
Lace

Post by Lace »

aha ...skontah...nisam impresionirana izgledom :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Ako neko ovdje ima iz Krajine pa da mi odgovori da li postoji neka razlika izmedju Kvrguse i Coravog bureka? Za ove nazive sam cula tek prije par godina.
Ne zezam da se isto nesto zove Coravi burek :D i to sam bas cula od ljudi koji su sa tog podrucja... Ja nisam znala sta je to, na kraju sam skontala o cemu se radi... Uglavnom taj "Coravi burek" i nije toliko corav koliko neko misli... :lol: :lol:
Lace

Post by Lace »

cHupjahalic@ wrote:Ako neko ovdje ima iz Krajine pa da mi odgovori da li postoji neka razlika izmedju Kvrguse i Coravog bureka? Za ove nazive sam cula tek prije par godina.
Ne zezam da se isto nesto zove Coravi burek :D i to sam bas cula od ljudi koji su sa tog podrucja... Ja nisam znala sta je to, na kraju sam skontala o cemu se radi... Uglavnom taj "Coravi burek" i nije toliko corav koliko neko misli... :lol: :lol:
sto?...ipak ubace i kravlje okice...dekoracije radi? :-? :D
lahor

Post by lahor »

Prolazeci kroz Kozarac na putu prema spomeniku na Kozari prije rata je bio restoran sa imenom "Kod Babe".Babo je bio poznat upravo po tome sto je kozaracku kvrgusu nudio u svom restoranu na jelovniku.Tako se prica o kvrgusi prosirila i dalje.A bogami nije ni kljukusa losa jer je ona ipak poznatija od kvrguse,pogotovo kad se pospe bjelim lukom...uh nemogu vise pisati vec sam gladan..........
Post Reply