Peti (herojski) Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sarafcina

Post by Sarafcina »

Ima eHost ima prica :).

Ja se i danas sjecam emisije Snaga Bosne.
Arijana pravi intervju s posadom haubice 155mm. Nedavno zarobljene.
Na cijevi pise "Sanela". Tako su zvali haubicu.
I pita Arijana tipa, zbog cega su joj dali takvo ime. Je li po zeni ili djevojci nekog od njih. Kad se frajer nakezi (nijednog zuba :)) i veli: ma dali joj ime zbog kalibra :D.
Arijana ni a ni b :).
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jedan od cetvorice poslednjih srpskih vojnika koji su ostali u komandi srpske vojske u Sanskom Mostu (bio vezista), i covjek kojemu bezgranicno vjerujem, evo vec punih 27 godina, ispricao mi je do u detalje, kako je, iz njihovog ugla, izgledalo kad se 5. korpus spustao sa brda u grad (od smetljista - znaju neki ovdje gdje je to).

Mogu i reci sta je rekao...
Ako koga zanima! :D
No_Comment

Post by No_Comment »

Hajde Vodenjak da cujemo i tu tvoju...tj od tvoga prijatelja pricu... :D :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

No_Comment wrote:Hajde Vodenjak da cujemo i tu tvoju...tj od tvoga prijatelja pricu... :D :D
Neces ti vjerovati, sta god ja kazem...
Ja sam na tvojoj crnoj listi! :P :D
eHost

Post by eHost »

moderator je opet prohujao ;) zato je ovaj forum jedan od najboljih ;) aferim... ako je prica za sire mase - vodenjak slobodno je ispricaj.

sto se tice kalibra i krajiskinja - za to postoji posebna tema ako se ne varam :D :D :D

:bih:

Pozdrav

E.S.
eHost
No_Comment

Post by No_Comment »

Vodenjak wrote:
No_Comment wrote:Hajde Vodenjak da cujemo i tu tvoju...tj od tvoga prijatelja pricu... :D :D
Neces ti vjerovati, sta god ja kazem...
Ja sam na tvojoj crnoj listi! :P :D
Vodenjak nisi evo zaklecu se ...casna pionirska...haj sad pricaj story... ;) :shock: :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Shalu na stranu, ali puno srce covjeku bude kad cuje komentar da Srbi Sanskog Mosta treba da podignu spomenik Atifu Dudakovicu!
Pa ma gdje bili!

Kamenjem su mogli gadjati kolone Srba koje su bjezale. Ali bjezale prije svega ispred pushaka Arkanovih zlikovaca a onda domacim djubretarima odanih "pripadnika vojske RS" koju tako u nebesa dize slavni nam El_cetnik!

A oni, prakticno, ni metka ispalili nisu niti sishli u grad sve dok se ti ljudi nisu sklonili!
A ja vrlo dobro znam i sam sta su sve prosli i oni koji su bili na brdu a posebno clanovi njihovih porodica koje su prezivjele (ako su prezivjele!) ono sto se u istom tom Sanskom Mostu izdesavalo! Zato, kapa dole sve i jednom od njih! Od Dudaka do onog zadnjeg vojnika u pozadini!

Svima onima koji se pitaju u cemu je bila razlika izmedju boraca Armije BiH i onih koji su vodili srpske "branioce" u proteklom ratu, ovaj primjer bi trebao biti barem poticaj da se zapitaju neke stvari...

Ali, dabooogda... :roll: :(

:x

p.s. molio bih samo da se ne javljaju oni koji bi mi mogli navesti neke pojedinacne slucajeve zlocina koje su ev. uradili pripadnici tog korpusa u toku troipogodisnjeg izivljavanja cetnika nad cijelom bihackom enklavom, a posebno nad cijelom Bosanskom krajinom u pocetku rata nad golorukim narodom!

Gade mi se takvi! :x
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Thanatos wrote:
manijak1 wrote::oops: Ne vidim ova žuta slova :D :D :D :D .
To ti nešto o Sani 95 ? :D :D
Nema ankete :oops:
Joj ova žuta slova.
Iiiiiiiihhhhh.. Naježio sam se.
Bihać je deblokiran
"Petog avgusta deblokiran je slobodni dio Unsko-sanskog kantona... Visestruko je smanjena linija fronta, a jedinice 5. korpusa pregrupisane i usmjerene na oslobadjanje privremeno okupirane teritorije Bosne i Hercegovine pod kontrolom srbijansko-crnogorskog agresora".

U operacijama za oslobadjanje drzave BiH, 5. korpus je u vremenu od 14 septembra, kada je pocela operacija "Sana 95" oslobodio gradove Bosanski Petrovac (14./15. septembra 1995.), Kljuc (15. septembra 1995.) i (.....)
Zašto se izbacuje najvažnija stvar u cijeloj priči? :?
"BIHAĆ JE DEBLOKIRAN."
(idemo dalje, kako je deblokiran nebitno je)
Zašto se ne spominje ko je deblokirao Bihać, ne spominje se Oluja, suradnja HV/HVO i Armije? :?
Zašto su te općine oslobođene iza oluje...stvarno slučajnost. :roll: :D
Zbilja BESRAMNO i na granici ukusa.
Medjunarodna zajednica konacno je shvatila da je Armija BiH nezaobilazni faktor...
:lol: Daj ne budi smiješan. Oluja je najvažniji razlog da BiH danas postoji. Usudi se reći da nije. Pod tim nipošto ne umanjujem hrabrost i sposobnost Dudakovića i njegovog 5. korpusa (za razliku od onih na istoku). Srbi su prije Oluje držali 70% Bosne, Bihać opsjedan neprestano i pred padom...Sarajevo opkoljeno godinama.
Da nije napravljena Oluja u najboljem slučaju bi danas imali Srbiju na 70% teritorija BiH. Gori slučaj bi bio da bi se kasnije tim 70% pridružili i Bihać, Sarajevo i Goražde.
Ma ja Hrvatska koja je izvrsila agresiju na Bosnu i Hercegovinu je "zasluzna" za njeno ocuvanje.
Armija Repubilke Bosne i Hercegovine je goloruka bez ikakve pomoci hrvatske vojske (cija se "Oluja" dosta spominje u tekstu ili bi ti htio vjecnu zahvalnost da Bosnjaci imaju) odbranila Bihac i njegovu okolinu od cetnika i borila se protiv Abdicevih izdajica. Da nije bilo njih Hrvatska bi pala ali naravno Hrvati da imaju zahvalnost Armiji BiH je nezamislivo.
Kada je "Oluja" izvrsena 5 korpus je vidio mogucnost da konacno oslobodi Bihac(kojeg je 4 godine uspio odbranit) od opsade te je to i uradio, oslobodio herojski jos gradova od okupacije i dobio pomoc i od drugih djelova Armije BiH te porazio "autonomase" i sa podrskom hrvatske vojske koja je zaustavila svoju agresiju na Bosnu i Hercegovinu(sjecas li se Mostara) bio na putu da totalno oslobodi BiH da nije bilo mjesanja "sa strane" ali to je druga prica.
Vodenjak de ispricaj mozda te No_Comment skine sa crne liste.
I El_Comunisto nije rijec o Hamzi nego o 5 korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Dajem podrsku svemu sto je napisao Ehost.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Hamze su bile jurisni bataljon najbolje i najorganizovanije formacije armije BiH ,505 Viteška Bužimska je tad bila sigurno naj bolje organizovana vojna formacija na balkanu .
Na čelu je bio je bio najspsobniji general IZET NANIĆ ne samo na balkanu nego i sire ,oni koji i samo malo poznaju situaciju i prilike na na nasem dijelu balkanskog poluostrva složiće se samnom .
Lično na Todorovu sam imao čast da vidim sposobnost izvidjača iz Hamzi , takodje lično sam učestvovao u operaciji koju je đeneral Mladić nazvao BREZA 94 koja je možda i najviše proslavila Hamze , i prije par dana u Bužimu je to obilježena 11 godišnjica te bitke .Cijelu operaciju smislio je najviši vrh vrs na čelu sa mladićem , pored ostalih bile su uključene Novigrdska brigada rs , kozaračaka , zatim nekakva četa specijalne policije iz banjaluke cilj je bio slamanje 505 i uluzak u Bužim .
Cijelu operaciju Nanić je srušio tako što je su na Ćulumku Hamze probile liniju i praktično došle snagama vrs s ledja ,mladić je umalo uhapšen, ostali su dokumenta i pištolj kao i dva njegova pincgauera ,cijela ofanziva je prerasla u bježaniju ostavljjući iza sebe i mrtve i ranjene i tehniku vrs je bila u totalnom rasulu .Sam mladić se spasio za sekundu zarobljavanja ali je zato bio ranjen .
el comunista onaj film je autentičan i zločin je počinio saudijac bogatas lično sam ga upoznao poslije u bihacu , dao je hrpu love da dodje helikopterom i da se pridruzi hamzama .
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:(...)
Svima onima koji se pitaju u cemu je bila razlika izmedju boraca Armije BiH i onih koji su vodili srpske "branioce" u proteklom ratu, ovaj primjer bi trebao biti barem poticaj da se zapitaju neke stvari...

Ali, dabooogda...
(...)
Pogledajte rezultat Arkanove hrabrosti i njegovih zlikovaca...

Obratite paznju na prezimena, na datum egzekucije (20 September 1995.) i na godiste civilnih zrtava (najstariji mislim 1922., a najmladji 1978.)...

http://www.un.org/icty/indictment/engli ... 70930e.htm

http://www.un.org/icty/bhs/cases/arkan/ ... 70927b.htm
Post Reply