Najljepsa dzamija

Rasprave o vjerskim temama.
dizZaster

Post by dizZaster »

Image
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Najdraze mi je ono sto mi je bilo ispod prozora...

Arnaudija

Image

Na ovoj slici se moze primjetiti KS da pise crnim slovima. Jedna starija zena mi je rekla da je to stajalo za "Koljimo Srbe". Neki tvrde da je PhotoShop, jer ne vidi se to na svakoj slici Arnaudije. A starija raja tvrdi da je to osvanula pred sami rat. :shock:

Image
digger

Post by digger »

El-bosniaco wrote:...Image
E vala me ova podsjeca na buducu vladavinu islama u ruskom Kremlju.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

digger wrote:
Molim vjernike za oprost, ali ..... meni je ovo k`o Disneyland :oops:
digger

Post by digger »

Soldier_of_Allah wrote:ImageOva dzamija je trece najsvetije mjesto u islamu i strogo se mora cuvati.
Ne nije to Mesdzidul Aksa, za koju kazu da je kao sagradjena na Sulejmanovom hramu...Sulejman je bio Allahov Poslanik takodje,pa i da jeste, nije greska....

Ovo je mesdzid pod nazivom Kubbetu Sahra, a Mesdzidul Aksa se nalazi kojih stotinjak metara dalje i u rusevnom je stanju....Ali zbog propagande zidovske, stalno nam se poturaju ove slike dzamije koja je u lijepom stanju, dok zidovi potkopavaju Mesdzidul Aksa, nebi li je srusili...
Jeste jarane: ovo ti je Jerusalem's "The Dome of the Rock." Znam to: ja ba hod'o i sljego dole ispod dzamije gdje je Abraham k'o trebao da ubije svoju djecu...

I otis'o onda u komsiluk, u Al-Aksu dzamiju jarane, i sto je nesto zapustenija valja pripitat' bracu Arape koji su ulagali velike pare u "The Rock" sto nije "zidovska propaganda" nego tudja politika... i sto god Izraelci tu kopaju, isto rade svuda oko Jerusalema... i nema ti ostecenja dzamije od njihovog rada...

A da li znas da su ispod Al-Akse temelji Izraelskog Solomonovog i kasnije Herodovog templa... a to izgleda mnogima smeta...i tamo ba set'o i sve vidio... Meni je bogami Al-Aksa lijepa ali je je brate i starija... pa sta ces. Evo ti i slike iznutra:

Image

I jarane, mojne tisra kako Izraelci hoce da "potkopaju" dzamiju. Pitaj se: na cijim je to temeljima Al-Aksa izgradjena i da li to treba takodjer postovati?

I bogati jarane, o kakvom ti "Sulejmanovom hramu" govoris? Da ti mozda ne mislis na Solomonov hram koji je izgradjen od Jevreja u desetom vijeku prije nase ere, sto znaci kojih 1600 godina prije rodjenja Muhameda i nastanka islama? Od kuda onda pravo da neko svojata Solomona kao Sulejmana?
zlata

Post by zlata »

pape wrote:
digger wrote:
Molim vjernike za oprost, ali ..... meni je ovo k`o Disneyland :oops:
Kazan: The Mosque Inside the Kremlin Walls
David and I arrived in Kazan on a brilliant, sunny Saturday afternoon, perfect for wandering around the city. We decided to start with the city's Kremlin, a massive 16th-century fortress perched on the banks of the Kazanka River.

As I stood on a grassy slope outside the Kremlin, I was shocked to find I'd completely forgotten about the giant turquoise-domed mosque towering over the walls. I've forgotten plenty of things since the 1995 trip, but this seemed extreme -- it's a pretty bizarre sight, seeing a mosque's dome and minarets looming over such a classically Russian setting. That's it, I thought -- no more vodka shots for me, ever.

The Kul Sharif mosque, completed earlier this year, towers over Kazan's Kremlin. This was a short-lived resolution. When we went inside the Kremlin, we found a small monument commemorating a decree by the President of Tatarstan to "recreate the Kul Sharif Mosque." The decree was dated November 13, 1995 -- just five days after Gary and I left Kazan on the first Russian Chronicles trip. The mosque had been designed and built within the last ten years.

This was no small accomplishment, as the Kul Sharif mosque is not only exquisitely ornate, it is also apparently one of the largest mosques in Europe. The minarets soar 187 feet into the air, and the gleaming cupola rises 128 feet. The cavernous prayer hall reportedly can accommodate 1,500 people, in addition to another 9,000 out on the square.

Since the fall of the Soviet Union, religious faiths of all kinds have seen a gradual resurgence in Russia. It's not so surprising that a new mosque was built here, as Kazan is the capital of Tatarstan, an autonomous republic with more than 2 million mostly Muslim Tatars. But I did find it surprising that the new mosque was built right inside the Kremlin, a UNESCO World Heritage site.

Kul Sharif's ornately decorated interior can reportedly hold up to 1,500 people, making it the largest mosque in Europe. As it turns out, the mosque was built on roughly the same spot as an earlier Kul Sharif mosque, which was destroyed by Ivan the Terrible's armies in 1552. The Russian tsar had stormed across Tatarstan, slaughtering Muslims and razing their mosques in an attempt to bring Russian Orthodoxy to the land. Four and a half centuries later, the Russian and Tatar governments combined forces -- with some financial help from a few oil companies and thousands of private donors -- to recreate the largest and most beautiful of the mosques that were destroyed.
Soldier_of_Allah

Post by Soldier_of_Allah »

Ja ne rekoh da ta dzamija nije u Jerusalemu, vec rekoh da to nije mesdzidul Aksa..vec Kubbetu Sahra...A mesdzidul Aksa je blizu nje....
Fair Life

Post by Fair Life »

Drug_Tito wrote:Najdraze mi je ono sto mi je bilo ispod prozora...

Arnaudija
Da nisi iz Hiseta ?
gandhi

Post by gandhi »

Htio bih samo da se zahvalim papetu i diggeru, na njihovom doprinosu temi, još jednom su pokazali kakvi su karakteri. Naročito digger koji je, svojim prikladnim jezikom, dao nemjerljiv doprinos.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

gandhi wrote:Htio bih samo da se zahvalim papetu i diggeru, na njihovom doprinosu temi, još jednom su pokazali kakvi su karakteri. Naročito digger koji je, svojim prikladnim jezikom, dao nemjerljiv doprinos.
:roll: O chemu ti brslash Gandhi?
Postoji li bilo kakav komentar u kojem se netko, na kriticki nacin moze osvrnuti na nesto ili o necemu sto se tice Islama, a da vi - lafo pravovjerni, ne iskezite zube i uvalite nam Islamofobiju.
Ponavljam, .... lichi mi na gradjevine iz Disneylanda. I da ponovim, ... neka mi vjernici oproste zbog ovog poredjenja. Ja to vidim tako, a ti ... Gandhi, ne moras mi oprashtati jer je ochito da ne mozes uochiti razliku izmedju umjetnosti i kicha. Ovo je kich, pa makar se radilo i o hramu Bozjem.
Skljoco

Post by Skljoco »

Nemam pojma koja je najljepsa ali znam da su mi sve Dzamije u BiH koje su podigli Bosanskohercegovci veoma , veoma drage a da mi nisu nikako drage sve one Dzamije u BiH koje su podigli oni koji nisu Bosanskohercegovci odnosno Bosanci .
Tih Dzamija se nekako Bojim !
digger

Post by digger »

gandhi wrote:Htio bih samo da se zahvalim papetu i diggeru, na njihovom doprinosu temi, još jednom su pokazali kakvi su karakteri. Naročito digger koji je, svojim prikladnim jezikom, dao nemjerljiv doprinos.
Mahatma Gandhi je bio veoma uravnotezena i normalna osoba.
Mogao bi to da postujes i slijedis. :-)
gandhi

Post by gandhi »

pape wrote:
:roll: O chemu ti brslash Gandhi?
Postoji li bilo kakav komentar u kojem se netko, na kriticki nacin moze osvrnuti na nesto ili o necemu sto se tice Islama, a da vi - lafo pravovjerni, ne iskezite zube i uvalite nam Islamofobiju.
Ponavljam, .... lichi mi na gradjevine iz Disneylanda. I da ponovim, ... neka mi vjernici oproste zbog ovog poredjenja. Ja to vidim tako, a ti ... Gandhi, ne moras mi oprashtati jer je ochito da ne mozes uochiti razliku izmedju umjetnosti i kicha. Ovo je kich, pa makar se radilo i o hramu Bozjem.
Ma nemaš ti pojma šta je kič. Za početak nabavi ''Kič - umjetnost srećnih'' Abrahama Mola, pa ćemo diskutovati.
gandhi

Post by gandhi »

digger wrote:
Mahatma Gandhi je bio veoma uravnotezena i normalna osoba.
Mogao bi to da postujes i slijedis. :-)
:zzzz:
addem

Post by addem »

Eh proklet narod :sad: :sad: :sad:
p.dude

#91 SAMSON 6 6 6

Post by p.dude »

:-)
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Evo jedna iz D.Vakufa, jedna od najstarijih u BiH (Bas Dzamija sagradjena 1574.) Naravno sravnjena pod srpskom okupacijom.
Image

Sad izgleda ovako
Image
Dickman

Post by Dickman »

Image[/url]
pirmin

Post by pirmin »

danas wrote:
Ja__ wrote:A da li ima iko da posalje sliku one srusene dzamije Ferhadije iz Banja Luke?
evo...

Image
Jest`da je krajnje subjektivno ali je za mene daleko najljepsa.
Dosta sam vremena u njoj proveo kao mali u pratnji pok.djeda.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Image
Dickman

Post by Dickman »

Kwaheri

Post by Kwaheri »

[quote="Dickman"][/quote]

jel ovo bila najljepsa dzamija ili je poruka da je najljepsa ovakva?
Dickman

Post by Dickman »

No, I'm not implying that this is the most beautiful Mosk, that would be most disrecpectful on my behalf, outright nasty!
I just came across this sight on my travels through Europe.

Interesting fact: it's been like this for several years, I don't know why.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Dickman wrote:No, I'm not implying that this is the most beautiful Mosk, that would be most disrecpectful on my behalf, outright nasty!

Bismillah!

This topic is: The most beautiful mosque.

Open the topic “my travels” and we will see your photos…
I svi cemo se praviti Englezi…
dotad...
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Dickman wrote:No, I'm not implying that this is the most beautiful Mosk, that would be most disrecpectful on my behalf, outright nasty!

'ej paq vIghItlhbogh teH 'e' vISov; 'ej ghopwI'mo' vIghItlh; 'ej SovghachwIjmo' vIghItlh. :)

al' fakat :wink: :D
Post Reply