Dzamija za dzamijom

Post Reply
JBT

Post by JBT »

Shto predlazesh...miniranje...lansiranje...zatvaranje da ne zjape kako ti kazesh koji si vjerovatno vjernik prazne...jer da nisi vjernik ne bi ni znao da su prazne...ovako svaki dan vjerovatno visish po dzamijama pa znash ...informiran si iz prve ruke jel...ili si ateista koji se ugodno uhljebio na mrskome zapadu gdje su bogomolje na svakom koraku...pa protestvujesh i protiv zapada svaki dan zbog toga...mozda bi najsretnij bio recimo da se preselish na Kubu...
Ima nas svakakvih. Dijabola.
pitt

Post by pitt »

JBT wrote:
Ne salji ga u smrt Mislit ce da spijunira pa belaj
Pa bar ce umrijeti na putu istine i dobit ce 72 djevice kao nagradu.
Pa to je problem.....hocu ja te djevice :D:D ne pravi mi konkurenciju :D:D
JBT

Post by JBT »

Nemoj, jarane, nije vrijedno napora.
PR80.

Post by PR80. »

JBT wrote:Bila je jedna tema o odnosu izmedju broja dzamija i izgleda bolnica u BiH.
Pitanje jos uvijek stoji:
Zasto ljudi i zemlje koje nam zele pomoci ne doniraju izgradnje bolnica vec doniraju izgradnju dzamija?
Bolnica u kojoj ja radim saradjuje sa bolnicom u Tuzli, kako se ti resursi iskoristavaju... ne znam. Znam jedino da je par specijalista dolazilo u ovu bolnicu, radili ovdje par mjeseci na specijalizaciji...
Cak znam da su slali svu opremu koju ne koriste ovdje upravo u Tuzlu (mislim i u Sarajevo, nisam sigurna).
Interes za pomoc postoji a sad kako nase hajirlije iskoriste te sanse.... to je druga prica.

Vjerski objekti nicu u Bosni. Nemam nista protiv vjerskih objekata ali fakat mislim da ih imamo dovoljno.
Licno mislim da bi bilo bolje uloziti novac i resurse za izgradnju novih radnih mjesta za ljude, a tada bi imali sigurno i vremena a i novca za izgradnju jos vise vjerskih objekata, dok ovako se pitam kome se moliti kad i onako ljudi ne vide svjetle tacke na kraju tunela.
JBT

Post by JBT »

Dobro govoris.
Ali kad bi intenzitet donacija za bolnice bio bar upola kao intenzitet za gradnju dzamija, sagradili bi se novi objekti za bolnice jer stare objekte ne mozes napraviti takvima da budu na nivou ovoga stoljeca.
Naravno, nisu samo bolnice u pitanju.
Dobro kazes da se treba prvo ljude zaposliti, da budu produktivni jer jedino to mijenja situaciju.
Ali......
Ima nas kojima ne odgovaraju promjene, koji zele da su im objekti vladanja na nivou ovaca i da su gladni i zedni, jer ako postanu siti mogu poceti misliti o necem drugom a ne o nacinu kako da prezive.
stella_k

Post by stella_k »

JBT wrote:Dobro govoris.
Ali kad bi intenzitet donacija za bolnice bio bar upola kao intenzitet za gradnju dzamija, sagradili bi se novi objekti za bolnice jer stare objekte ne mozes napraviti takvima da budu na nivou ovoga stoljeca.
Dobro kazes da se treba prvo ljude zaposliti, da budu produktivni jer jedino to mijenja situaciju.
Ali......
Ima nas kojima ne odgovaraju promjene, koji zele da su im objekti vladanja na nivou ovaca i da su gladni i zedni, jer ako postanu siti mogu poceti misliti o necem drugom a ne o nacinu kako da prezive.
...i onda, eto ti belaja!!!
JBT

Post by JBT »

Pa da.
PR80.

Post by PR80. »

stella_k wrote:
JBT wrote:Dobro govoris.
Ali......
...i onda, eto ti belaja!!!
I sami vidimo koje stranke cvjetaju u Bosni, zato me ne cudi samo to nicanje vjerskih objekata.
Sto se tice straha od promjene tu si u pravu 100 %.
Razgovarala sam sa ljudima koji kazu da znaju da dosta ljudi glasa za jedno te isto upravo iz tog razloga sto kontaju da se taj foteljas vec dovoljno nakrao pa mozda ostane stogod i za njih, dok ako izaberu novog znaju otprilike sta ih ceka: lopov koji je gladan svega!
I sve dok se bojali promjena ne mozemo se ni nadati boljim danima!
JBT

Post by JBT »

Razgovarala sam sa ljudima koji kazu da znaju da dosta ljudi glasa za jedno te isto upravo iz tog razloga sto kontaju da se taj foteljas vec dovoljno nakrao pa mozda ostane stogod i za njih, dok ako izaberu novog znaju otprilike sta ih ceka: lopov koji je gladan svega!
To nam je dokaz da smo glupi do neba. Slovenci su tamo gdje jesu jer tako ne razmisljaju.
PR80.

Post by PR80. »

Slovenci kasne za Zapadom, dok za nas su oni izmislili Zapad... Sta dalje da ti pricam?
A o trudu i radu koji je potreban za ulaganje promjena u nasoj drzavi... eh.... no comment!
stella_k

Post by stella_k »

Nego, izbori su na pragu...pamet u glavu, olovku u ruke... :roll:
tempora

Post by tempora »

U zemlji sa 10% nepismenih, krajnje je jasno zasto. :(
SD-6

Post by SD-6 »

lepo brišete :) :) :) da Vam proda žvaku..".Osama vidjen na dzumi u fahdovoj"...to bi ostalo...mislim, znamo se :wink:
BOG i HRVATI :-D
SD-6

Post by SD-6 »

selam zumagi :)
JBT

Post by JBT »

Dobar dan i selam alejkum.
Otvoreno pismo Reis-ul-ulemi
Hadzi Mustafi ef. Cericu

Hadzi Mustafa ef. Ceric
Reis-ul-ulema IZ BiH

Hadzi efendija Cericu,

Pregledao sam snimak Vaseg razgovora sa Adilom Kulenovicem u okviru Intervjua dana kojeg je emitovala Nezavisna RTV “Studio 99”.

Niste se bas previse trudili da odgovorite na novinarska pitanja. Imali ste unaprijed pripremljen vaz u kome ste se htjeli obracunati sa “neprijateljima” - Markom Orsolicem, Sejfudinom Tokicem, Slavkom Santicem, Senadom Pecaninom, Mijom Anicem, Helsinskim komitetom i mojom malenkoscu.

Nisam, ruku na srce, stekao dojam da slusam vjerskog poglavara vec politicara. Sem nespretne ekskurzije i pokusaja tumacenja pojma sehid, sto ste, takodjer, ispolitizirali, Vi ste se bavili politickim pitanjima i prozelitizmom. Manipulacija sa citiranjem Getea koji je, prema Vama, konstataciju o “pokornosti ljudi” doveo do konstatacije “da smo svi muslimani” i, dalje, ”ovo je vrijeme Islama” kao i definisanje Islama koji “nije samo vjera vec sistem zivota…” samo Vas jos jednom potvrdjuju kao prozelitistu.

U imperativnom tonu tipa “ne manipulisite sehidima”, ”niko ne moze”, ”niko ne smije”, “niko nema pravo”, ”neka prestanu”, sustinski ste odbacili mogucnost demokratskog dijaloga, sve u ime autoriteta kojeg imate i kojeg izvodite iz svoje vjerske funkcije. U pravu ste, naravno kada se protivite jednostranoj demilitarizaciji BiH. No, morate priznati da zbunjuje Vasa tvrdnja da cete “naci nacina za finansiranje vojske”. U ime koga to govorite? Na koje pare racunate?
Ono sto pripisujete Helsinskom komitetu i meni licno pokazuje da se niste potrudili da procitate Izvjestaj o stanju ljudskih prava u BiH za ovu godinu, iako bi Vas Vasa titula i reisa i titula doktora nauka morala ciniti ozbiljnim, temeljitim i odgovornim, te ste veoma uvredljive i grube ocjene donijeli na temelju dojma i licnog animoziteta.

Kako biste se drugacije usudili da izjavite da Izvjestaj “ne sadrzi podatke i argumente” iako ovaj Izvjestaj, na 54 novinarske kartice, sadrzi oko 200 konkretnih podataka, cinjenica, imena onih koji su povrijedili ljudska prava? Kako se usudjujete reci da “ne govorimo o izgradnji Ferhadije”, da “gospodin iz Helsinskog komiteta treba otici u Banja Luku” kada u uvodu naseg Izvjestaja stoji: ”Polaganje kamena temeljca za obnovu dzamija u Trebinju i Banja Luci bio je povod za orkestrirani, divljacki napad srpskih ultrasa predvodjenih srpskim nacifastima cetnicima”. I, dalje: ”Na meti ekstremista posebno su bili Bosnjaci vjernici i to cak i starice i starci. Kamenovani Murat Badic pao je u komu i potom preminuo…Helsinski odbor Srbije, Medjunarodna helsinska federacija i Helsinski komitet u BiH smatraju da medjunarodna zajednica posljednjih mjeseci previdja da se nije odustalo od projekta “Velike Srbije”… Tri asocijacije, takodjer, naglasavaju da Republika Srpska, stvorena na zlocinu i genocidu nad bosnjackim narodom, ne moze osigurati postovanje ljudskih prava i gradjanskih prava svih gradjana.”

U poglavlju posvecenom religiji, ponovo se apostrofira “otpor srpskih sovinista obnovi dzamija i crkava kao nuznom segmentu procesa povratka i normalizaciji stanja…”

Pripisujete nam da odgovaramo strane investitore od investicija u BiH, pripisujete nam da mi nanosimo stetu Bosni i Hercegovini i sprijecavamo povratak! Da li to cinite zato sto smo identifikovali one koji opstruisu proces povratka ili zato sto povratak vidite jednoznacno? Mi smo napisali da cinjenica da su Karadzic i Mladic i dalje na slobodi ometa povratak Bosnjaka. ”BiH placa tesku cijenu zbog toga sto nije izvrsena denacifikacija”, stoji u nasem Izvjestaju.

Objektivni posmatraci ce zasigurno reci, to i kazu, da mi na niz nacina pospjesujemo i pomazemo povratak. A Vas potsjecam na Vase fetve koje su ciljale muslimane u Unsko-sanskom kantonu. One su tamo ucinile vise zla od ratnog sukoba koji je tamo ostavio strasne tragove. Vase su fetve otjerale u prekookeanske zemlje desetine hiljada Bosnjaka, a ne izvjestaji Helsinskog komiteta!

Ostavljam Vas sa Vasom savjescu i uzmicem pred kvalifikacijama koje bih bio sklon da dam Vasem istupu na NTV “Studio 99”.

Srdjan Dizdarevic
Predsjednik HK BiH

Broj: 23-12/2001
Sarajevo, 21. decembra 2001
faraon_

Post by faraon_ »

JBT...

kakve veze ima ovo pismo sa dzamijama?

JBT...

Picas kako neki sponzorisu gradnju dzamija i kako neki drugi koji grade te dzamije uzmiaju najveci dio novca te ti neki prave neke kuce na nekim mjestima...Imas li jedan konkretan primjer za dokazima u formi dokumenata ovjernih na sudu? Ili su to neki koji su nekom nesta nekad nekako sami Bog zna ukrali nesta pa je to ko sad poznato?..
JBT

Post by JBT »

E, moj jarane. Pa kud ce ti veci dokaz od imovinskog stanja. Kakve ti dokumente ovjerene na sudu spominjes? Kojem sudu? Pa taj isti sud ne zatvara ljude za koje citava BiH zna da su kriminalci i koja su sve nedjela pocinili.
Hajde ti meni uporedi imovinsko stanje vjerskih radnika od prije rata sa ovim danasnjim pa mi objasni kako to da su postali 10..... 100.... puta bogatiji nego sto su prije rata bili a pri tome je 90% ljudi u BiH postalo 10.... 100.... puta siromasnije.
orbit

Post by orbit »

JBT wrote:Hajde ti meni uporedi imovinsko stanje vjerskih radnika od prije rata sa ovim danasnjim pa mi objasni kako to da su postali 10..... 100.... puta bogatiji nego sto su prije rata bili a pri tome je 90% ljudi u BiH postalo 10.... 100.... puta siromasnije.
to ti je zakon ponude i potraznje i to je skroz ok.

ukoliko se narodu nema sta drugo ponuditi u ovom zivotu - ponudis mu filozofiju, religiju, spas na onom zivotu, kafice, sms-ove, sex linije, mlacenje prazne slame itd. i narod zadovoljan i placa za to. jednostavno: ponuda-potraznja! jesi razmislio u kojim zemljama religija ima najvecu konjukturu?
PR80.

Post by PR80. »

Hajde ti meni uporedi imovinsko stanje vjerskih radnika od prije rata sa ovim danasnjim pa mi objasni kako to da su postali 10..... 100.... puta bogatiji nego sto su prije rata bili
Bas tako! Da je samo jedan nego SVE I JEDAN!
Ja sam zajedno sa svojom prijateljicom svratila u kucu jednog hodze... Prije rata (iz price mojih roditelja + drugih prijatelja) jedva kraj s` krajem vezao... Zivio na selu zajedno sa roditeljima a sad taj isti hodza izgradio kucu, tj vilu u Mostaru... air condition u cijeloj kuci, grijanje (nisam sigurna, mislim i bazen).... U toj vili zive sam on i njegova zena... Stan je kupio sinu... Sve to u toku zadnjih 7 - 8 godina. :x
No_Comment

Post by No_Comment »

PR80. wrote:
Hajde ti meni uporedi imovinsko stanje vjerskih radnika od prije rata sa ovim danasnjim pa mi objasni kako to da su postali 10..... 100.... puta bogatiji nego sto su prije rata bili
Ja sam zajedno sa svojom prijateljicom svratila u kucu jednog hodze... Prije rata (iz price mojih roditelja + drugih prijatelja) jedva kraj s` krajem vezao... Zivio na selu zajedno sa roditeljima a sad taj isti hodza izgradio kucu, tj vilu u Mostaru... air condition u cijeloj kuci, grijanje (nisam sigurna, mislim i bazen).... U toj vili zive sam on i njegova zena... Stan je kupio sinu... Sve to u toku zadnjih 7 - 8 godina. :x
Zato kada se budesh udavala kakvog efendiju trazi...sa zavrshenom Medresom...sve imash na gotovo... :D :lol:
Bumbar

Post by Bumbar »

PR80. wrote:
Speaking of which...u selu moje mame su sagradili novu dzamiju odmah kraj kuce mog dajdze...eh sad, dajo radi u svici i naravno da je kuca morala imati 3 sprata sa velikim balkonom i etc...jednom su oni tako sjedili i mezetili i neko pozvoni...dajdza sidje i otvori vrata...a ljudi se zblanu kad su ga vidjeli kako drzi pivo u ruci. Tek kasnije su skontali, kad su neki prolazili kako svi misle da je to hodzina kucu i hvalili kako ga dzemat dobro drzi...Ali uglavnom, hodza tog sela je isto sagradio kucu na tri sprata, otvorio prodavnicu i cula sa ruralnu legendu da su ugradili i lift u novoj kuci.
PR80.

Post by PR80. »

Oni su osigurali i svoje 10. koljeno a ostali ljudi za njih nisu toliko ni bitni. :x
Svake godine kad dodjem u Bosnu vidim da se zemlja izgraduje... novi vjerski objekti nicu gdje se najmanje nadas, a industrije nisu toliko ni bitne... :x

Restauriranje vjerskih objekata podrzavam, a za izgradnju novih nepotrebnih objekata ne dam ni marke (radje dati nekome kome je bas potrebno).
Dezze

#98 Re: Dzamija za dzamijom

Post by Dezze »

JBT wrote:Gradjenje novih dzamija po Sarajevu nije nista drugo nego pranje novca u BiH.

Ama pun mi je ku*ac dzamija po gradu. Na Dobrinji djeca vec deset godina idu po supama na nastavu, a dzamije se grade i gdje treba i gdje ne treba.....Zene nemaju normalno porodiliste (tako ni zdravstvena zastita nase buducnosti-beba- nije ni dobra, a kamoli odlicna), ali dzamije se grade.....RVI nemaju gdje da zive...ali dzamije se grade.......penzioneri, ljudi koji su najvise uticali na razvoj ove drzave, gladni-zedni-bolesni hodaju, ali (guess what!) - ko bi rekao- dzamije se i dalje grade.....

I da malo dodam konstitutivnog zacina - zasto se ne grade i crkve???? Izgleda da je Neven Andjelic ipak bio u pravu.......... :(
Angle

#99 Re: Dzamija za dzamijom

Post by Angle »

Dezze wrote: Izgleda da je Neven Andjelic ipak bio u pravu..........
:D
HOOLIGANS

Post by HOOLIGANS »

Nije problem ove zemlje sto se grade dzamije, nego sto skoro 70% ove jadne drzave, ne zeli da bude dio nje. A nisu ni svjesni da ove gore ne zeli Srbija a ove dole ne zeli Hrvatska.
Kad ovi gore i ovi dole shvate da im je ovdje jedino mjesto gdje mogu ostati. E onda ce se otvarati fabrike i ljudi ce poceti da rade i bolje zive.
Samo me cudi kako se ni jedan Hrvat ne tuzi sto se po Hercegovini otvaraju crkve i ostale vjerske ustanove katolicke, takodje i po R.S. nikome to ne smeta......
Ali kad se dzamije grade onda vam svima smeta.....
Post Reply