New Orleans - grad opomena!!!

Rasprave o vjerskim temama.
poreznik

#76 Re: New Orleans - grad opomena!!!

Post by poreznik »

abdulhaqq_ wrote:Bismillah!

016:112. Allah navodi kao primjer grad, siguran i spokojan, kome je u obilju dolazila hrana sa svih strana, a koji je nezahvalan na Allahovim blagodatima bio, pa mu je Allah zbog onoga što je radio dao da iskusi i glad i strah.

017:016. Kad hoćemo jedan grad uništiti, onima koji su u njemu na raskoš navikli prepustimo da se razvratu odaju i da tako zasluže kaznu, pa ga onda do temelja razrušimo

021:006. Nijedan grad koji smo Mi prije njih uništili nije u čudo povjerovao, pa zar će ovi vjerovati?

025:040. A ovi prolaze pored grada na koji se sručila kobna kiša - zar ga ne vide? - pa ipak ne očekuju proživljenje.

029:034. A na stanovnike ovoga grada spustićemo strašnu kaznu s neba zbog toga što su razvratnici."

007:097. A zar su stanovnici sela i gradova sigurni da ih Naša kazna neće snaći noću dok budu spavali?

028:058. A koliko smo Mi sela i gradova uništili čiji su stanovici u životu obijesni bili! Eno domova njihovih, malo ko, poslije njih, navrati u njih, Nama su ostali.
Je li ovo prvod iz Biblije o Sodomi i Gomori?
Nije lijepo radovati se tuđoj nesreći.Uovim zadnjim dešavanima u Americi najviše je stradalo jadnje crnačke sirotinje a skoro niko ko je kriv za sadašnje stanje u svijetu :evil: To što ti navodiš to su Satanina radovanja i likovanja nad ljudkom tragedijom :x
orbit

#77 Re: New Orleans - grad opomena!!!

Post by orbit »

016:112. Allah navodi kao primjer grad, siguran i spokojan, kome je u obilju dolazila hrana sa svih strana, a koji je nezahvalan na Allahovim blagodatima bio, pa mu je Allah zbog onoga ¹to je radio dao da iskusi i glad i strah.

017:016. Kad hoæemo jedan grad uni¹titi, onima koji su u njemu na rasko¹ navikli prepustimo da se razvratu odaju i da tako zaslu¾e kaznu, pa ga onda do temelja razru¹imo

021:006. Nijedan grad koji smo Mi prije njih uni¹tili nije u èudo povjerovao, pa zar æe ovi vjerovati?

025:040. A ovi prolaze pored grada na koji se sruèila kobna ki¹a - zar ga ne vide? - pa ipak ne oèekuju pro¾ivljenje.

029:034. A na stanovnike ovoga grada spustiæemo stra¹nu kaznu s neba zbog toga ¹to su razvratnici."

007:097. A zar su stanovnici sela i gradova sigurni da ih Na¹a kazna neæe snaæi noæu dok budu spavali?

028:058. A koliko smo Mi sela i gradova uni¹tili èiji su stanovici u ¾ivotu obijesni bili! Eno domova njihovih, malo ko, poslije njih, navrati u njih, Nama su ostali.
sve vam je PRECIZNO opisano pa vi citajte, jel tako abdulhaqq_ pa ja...

... :zzzz:
hananah

Post by hananah »

Pa kad je Kuran tako sve predskazao sto se neke stvari ne sprijece, nego se vazda "vade" ajeti tek nakon sto se nesto dogodi?
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!

Bice nesto od ove hannah insallah!

P.S. mnogo si me iznenadila:)
orbit

Post by orbit »

hananah wrote:Pa kad je Kuran tako sve predskazao sto se neke stvari ne sprijece, nego se vazda "vade" ajeti tek nakon sto se nesto dogodi?
dzaba tebi govoriti kad ti je sejtan zacepio usi :zzzz: eto to ti je.... :-)
orbit

Post by orbit »

p.s.

zalosno, ali u moje je doba omladina bila puno svestranija, samostalnija i pametnija nego ova danas - jadno za novu generaciju 21 stoljeca zaista jadno...

sad da ne pametujem, jer svaka generacija tako tvrdi, ali zaista bilo je vise ironije, kriticnosti, podjebavanja, preispitivanja stvari - RAZMISLJANJA !!!
Fair Life

Post by Fair Life »

No sikiriki orbit... mozak na pashu, prst u uho i zapjevas...

"Alaaaaaaj mi jee veeeeeeeeeceeeeeeeeeeeras pooo volji..."
amnesiac

Post by amnesiac »

...new orleans je kolijevka jazz-muzike, voodoo-kulture na americkom kontinentu, kao i jedan od najvecih sabirnih centara crnih robova (u vrijeme kad se razvijala "najdemokratskija nacija" i rokali indijanci), i kao takav spomenik jedne kulture, tragedije i jednog vremena...neki od najvecih zivih jazz i blues muzicara su zivjeli u new orleans i baton rougeu...pritom mislim na stvarno velike muzicare, one koji ne sviraju za pare, nego zato sto im je cejf...

...razloga dovoljno da se covjek usudi posumnjati da se prijetnja bozje kazne odnosi bas na ovo mjesto, ako ni zbog cega drugog, ono zbog toga sto posve sigurno ima mjesta koja su tu kaznu mnogo vise zasluzila...(da je poplava krenula na one bogatune uz potomac-river, onda bih se i ja, priznajem, zamislio :) )...

a, vjernicima i onima koji to zele biti bih preporucio da vjeruju srcem i da se trude da ne cine losa djela (kao radovanje tudjoj nesreci, npr.), a ne da razloge i potvrde svoga vjerovanja traze u poklapanju kojekakvih datuma i dogadjaja (po fazonu: "evo ja sad vjerujem, haj' Boze rokni jedan zemljotres cafirima da budem siguran"), jerbo to stvarno mLogo podsjeca na astrologiju i ine gluposti...
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Bismillah!
a, vjernicima i onima koji to zele biti bih preporucio da vjeruju srcem i da se trude da ne cine losa djela (kao radovanje tudjoj nesreci, npr.), a ne da razloge i potvrde svoga vjerovanja traze u poklapanju kojekakvih datuma i dogadjaja (po fazonu: "evo ja sad vjerujem, haj' Boze rokni jedan zemljotres cafirima da budem siguran"), jerbo to stvarno mLogo podsjeca na astrologiju i ine gluposti...
DRagi THom YOrk, zar stvarno mislis da se neko raduje tudjim nesrecama???
avicena

Post by avicena »

orbit wrote:p.s.

zalosno, ali u moje je doba omladina bila puno svestranija, samostalnija i pametnija nego ova danas - jadno za novu generaciju 21 stoljeca zaista jadno...

sad da ne pametujem, jer svaka generacija tako tvrdi, ali zaista bilo je vise ironije, kriticnosti, podjebavanja, preispitivanja stvari - RAZMISLJANJA !!!
Sigurno misliš na ova vremena:
Image
:-)
orbit

Post by orbit »

ma to na slici je bilo za tv, danas je puno vece jednoumlje/troumlje...
King Kikapu

#87 Re: New Orleans - grad opomena!!!

Post by King Kikapu »

rajvosa wrote:

016:112. Allah navodi kao primjer grad, siguran i spokojan, kome je u obilju dolazila hrana sa svih strana, a koji je nezahvalan na Allahovim blagodatima bio, pa mu je Allah zbog onoga što je radio dao da iskusi i glad i strah.

017:016. Kad hoćemo jedan grad uništiti, onima koji su u njemu na raskoš navikli prepustimo da se razvratu odaju i da tako zasluže kaznu, pa ga onda do temelja razrušimo

021:006. Nijedan grad koji smo Mi prije njih uništili nije u čudo povjerovao, pa zar će ovi vjerovati?

025:040. A ovi prolaze pored grada na koji se sručila kobna kiša - zar ga ne vide? - pa ipak ne očekuju proživljenje.

029:034. A na stanovnike ovoga grada spustićemo strašnu kaznu s neba zbog toga što su razvratnici."

007:097. A zar su stanovnici sela i gradova sigurni da ih Naša kazna neće snaći noću dok budu spavali?

028:058. A koliko smo Mi sela i gradova uništili čiji su stanovici u životu obijesni bili! Eno domova njihovih, malo ko, poslije njih, navrati u njih, Nama su ostali.

Mislis na Srebrenicu, Sarajevo,Focu, Bijeljinu, Visegrad.....???????????
sodomu, gomoru...?
Post Reply