dzamije,crkve i ostali...

Rasprave o vjerskim temama.
Settler

Post by Settler »

danas wrote:
Settler wrote:
danas wrote: pa smeta meni ta crkva. zjapi tako. znaci, nije podignuta "zbog potreba stanovnistva".
Meni ne smeta, jer jeste podignuta za potrebe stanovništva (ili znaš još koju blizu?) i biće dovršena - sredstva će se odvojiti i od mojih poreza i nemam apsolutno ništa protiv toga.
pa finansiramo li mi svi mi bogomolje ili samo oni koji u njih idu? nejasan si mi -- prvo tvrdis da je OK da se bogomolje grade jer nije nama iz dzepa, a sad je nesto drugo...
:roll:
Za islamske objekte ćeš češće naći donatore, međutim naravno da i Kanton izdvaja iz svog proračuna (od poreza koje smo ti i ja dužni da plaćamo). Ti i ja u tom slučaju naravno nismo donatori.
Džamije se grade isto kao škole ili bolnice - na X stanovnika ide po jedna - sasvim normalno.
CiCiban

Post by CiCiban »

da li cemo jednoga dana docekati.. ovakvu hajku na ministre..i sponzore im?
p.s. one koji su krivi sto.... ne samoo da NE-Čine ono za sta su placeni. :? . vec ubiru jos dodatne honorare radeci Upravo-TO-neCinjenje-onoga-sto-bi-trebali :roll: ? iko?
Last edited by CiCiban on 13/09/2005 18:05, edited 2 times in total.
danas

Post by danas »

Settler wrote: Za islamske objekte ćeš češće naći donatore, međutim naravno da i Kanton izdvaja iz svog proračuna (od poreza koje smo ti i ja dužni da plaćamo). Ti i ja u tom slučaju naravno nismo donatori.
zasto je onda problematicno kada kazem da bih ja radije da kanton sredstva stecena od moga poreza izdvaji za obdaniste ili bolnicu ili skolu ili put... umjesto za neku bogomolju? ako ce drzava vec da subvencira gradnju bogomolja, onda bih radije da se obnove one porusene za vrijeme rata (a za to izgleda nema sredstava?!?). imam li ja pravo to da kazem ili ne? smatram da je OK da se bogomolje grade gdje ima potrebe i gdje vjernici sami plate za svoju crkvu. zasto bih ja (ili drzava ili kanton) placala za neciju crkvu, ako vec imamo toliko precih stvari koje su prijeko potrebne stanovnistvu a koje drzava ne rijesava.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

stella_k wrote:
zena wrote:
stella_k wrote:Ma ja, nek igre pocnu...
Za somun cemo vidjet sutra...
I sve po tom principu :D
Dotada samo mirno...blag i stalozeni odgovori mogu biti rjesenje... :D nasih problema...samo mirno... :D
Zaboravi ti ono....uvazavaj drugog i drugacijeg... :-D
Odoh ja sad po somun... :-D
..jok draga moja... ja sam samo ovih dana beskrajno nagodna :)
A ako sam te cime uvrijedila, skruseno molim za oprost :)
Settler

Post by Settler »

danas wrote:
Settler wrote: Za islamske objekte ćeš češće naći donatore, međutim naravno da i Kanton izdvaja iz svog proračuna (od poreza koje smo ti i ja dužni da plaćamo). Ti i ja u tom slučaju naravno nismo donatori.
zasto je onda problematicno kada kazem da bih ja radije da kanton sredstva stecena od moga poreza izdvaji za obdaniste ili bolnicu ili skolu ili put... umjesto za neku bogomolju? ako ce drzava vec da subvencira gradnju bogomolja, onda bih radije da se obnove one porusene za vrijeme rata (a za to izgleda nema sredstava?!?). imam li ja pravo to da kazem ili ne? smatram da je OK da se bogomolje grade gdje ima potrebe i gdje vjernici sami plate za svoju crkvu. zasto bih ja (ili drzava ili kanton) placala za neciju crkvu, ako vec imamo toliko precih stvari koje su prijeko potrebne stanovnistvu a koje drzava ne rijesava.
Država ne subvencionira ni ono što bi trebala, a kamoli džamije i crkve. :D
Njihova je dužnost da ti to obezbijede (svima nama), a ti(svi mi) naravno nemaš pravo da određuješ za šta će oni dati novac.
danas

Post by danas »

Settler wrote: Njihova je dužnost da ti to obezbijede (svima nama), a ti(svi mi) naravno nemaš pravo da određuješ za šta će oni dati novac.
zasto nemam pravo? smijem li makar da kazem sta mislim o tome kako drzava trosi budzet i smijem li da prokomentarisem nesto na racun drzavnih prioriteta (jer se ovdje o tome radi).
nije li to dio ove obecane nam demokratije?
love

Post by love »

A wrote:
love wrote:Sta ce katolicka crkva u muslimanskom Sarajevu? ima jedna katedrala i svi katolici Sarajeva mogu u nju stati...uvijek je jadno prazna :roll:
Da li ti ovo ozbiljno ?
Zasto ne? prave crkvu radi politickih igara jer dobro znamo da u Sarajevu nije potrebna...jedino ako se nesto drasticno nije dogodilo pa cijelo Sarajevo konvertiralo na katolicanstvo :-)
Settler

Post by Settler »

danas wrote:
Settler wrote: Njihova je dužnost da ti to obezbijede (svima nama), a ti(svi mi) naravno nemaš pravo da određuješ za šta će oni dati novac.
zasto nemam pravo? smijem li makar da kazem sta mislim o tome kako drzava trosi budzet i smijem li da prokomentarisem nesto na racun drzavnih prioriteta (jer se ovdje o tome radi).
nije li to dio ove obecane nam demokratije?
Naravno da smiješ govoriti, ali im ne možeš određivati i to je ono što sam napisao.
kekec

Post by kekec »

A wrote:
love wrote:Sta ce katolicka crkva u muslimanskom Sarajevu? ima jedna katedrala i svi katolici Sarajeva mogu u nju stati...uvijek je jadno prazna :roll:
Da li ti ovo ozbiljno ?
Naravno da on to misli ozbiljno.
Balavac, sjedi u Svedskoj i pametuje (bolje reci: mrzi) na daljinu. :-x
poreznik

#85 pa ljudi

Post by poreznik »

Kakvo intersovanje :?
danas

Post by danas »

love wrote:
A wrote:
Da li ti ovo ozbiljno ?
Zasto ne? prave crkve radi politickih igara jer dobro znamo da u Sarajevu nisu potrebne...jedino ako se nesto drasticno nije dogodilo pa cijelo Sarajevo konvertiralo na katolicanstvo :-)
pa nesto se onda drasticno dogodilo i sa muslimanima. ne znam samo kako su klanjali ovoliki muslimani prije rata, gdje su stali?
Settler

Post by Settler »

danas wrote:
love wrote:
A wrote: Da li ti ovo ozbiljno ?
Zasto ne? prave crkve radi politickih igara jer dobro znamo da u Sarajevu nisu potrebne...jedino ako se nesto drasticno nije dogodilo pa cijelo Sarajevo konvertiralo na katolicanstvo :-)
pa nesto se onda drasticno dogodilo i sa muslimanima. ne znam samo kako su klanjali ovoliki muslimani prije rata, gdje su stali?
Sarajevo 1991.

Hrvati 34.867
Muslimani 259.088
Srbi 157.526
Jugosloveni 56.048
Ostali 18.451
--------------------
Ukupno 525.980

Poslije rata preko 300.000 Bošnjaka u Sarajevu.
danas

Post by danas »

Settler wrote:
danas wrote:
love wrote:
Sarajevo 1991.

Hrvati 34.867
Muslimani 259.088
Srbi 157.526
Jugosloveni 56.048
Ostali 18.451
--------------------
Ukupno 525.980

Poslije rata preko 300.000 Bošnjaka u Sarajevu.
pa OK, bilo je oko 260.000 muslimana, sada ima 300.000 bosnjaka; oko 40.000 razlike, sto i nije bas mnogo. i dalje mi nije jasno gdje su klanjali svi ovi muslimani prije rata u sarajevu.
a posto love ocigledno smatra da muslimanske potrebe nisu zadovoljene i da je sarajevo muslimanski grad, onda mozda da preokrenemo katolicku katedralu pa i pravoslavne crkve (te u njih pogotovo niko ne zalazi) u dzamije?!? :-)
Settler

Post by Settler »

Prije rata je religija bila u drugom planu, tako da su postojeće džamije bile sasvim dovoljne da zadovolje mali broj vjernika. Rat je učinio svoje, ostatak znaš. Zadnju rečenicu neću komentirati.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
pa OK, bilo je oko 260.000 muslimana, sada ima 300.000 bosnjaka; oko 40.000 razlike, sto i nije bas mnogo. i dalje mi nije jasno gdje su klanjali svi ovi muslimani prije rata u sarajevu.
a posto love ocigledno smatra da muslimanske potrebe nisu zadovoljene i da je sarajevo muslimanski grad, onda mozda da preokrenemo katolicku katedralu pa i pravoslavne crkve (te u njih pogotovo niko ne zalazi) u dzamije?!? :-)
Danas...moze li molim te bez ovih "ideja" :D sta znas...moze te neko shvatiti ozbiljno :D
love

Post by love »

Jarane,Sarajevo prije rata ne mozes porediti sa danasnjim.Danas u Sarajevu ima preko 300 hiljada Bosnjaka(sarajlija,podrinjaca,sandzaklija itd) a svi oni hrvati i srbi su vecinom pobjegli u Srbiju,Hrvatsku ili mjesta gdje dominiraju u Bosni.Pa vise je Beogard multietnican nego Sarajevo(vise ima tu Bosnjaka nego u Sa hrvata i srba) i da,religija danas u Bosnjaka igra puno vecu ulogu(vratilo se na ono kako je bilo prije komunizma)

pozdrav/selam :)
Last edited by love on 13/09/2005 18:31, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A wrote:
kekec wrote:
A wrote: Da li ti ovo ozbiljno ?
Naravno da on to misli ozbiljno.
Balavac, sjedi u Svedskoj i pametuje (bolje reci: mrzi) na daljinu. :-x
I proglasava muslimansko Sarajevo...
jel se meni cini il se i ovo proglasavanje ponavlja....
ko li instalira ovu ideju na ovom forumu...livadic...cini mi se... :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

love wrote:Jarane,Sarajevo prije rata ne mozes porediti sa danasnjim.Danas u Sarajevu ima preko 300 hiljada Bosnjaka(sarajlija,podrinjaca,sandzaklija itd) a svi oni hrvati i srbi su vecinom pobjegli u Srbiju,Hrvatsku ili mjesta gdje dominiraju u Bosni.Pa vise je Beogard multietnican nego Sarajevo(vise ima tu Bosnjaka nego u Sa hrvata i srba)

Gdje je Becho da ga proglasi cetnikom :D
danas

Post by danas »

Settler wrote:Prije rata je religija bila u drugom planu, tako da su postojeće džamije bile sasvim dovoljne da zadovolje mali broj vjernika. Rat je učinio svoje, ostatak znaš. Zadnju rečenicu neću komentirati.
pa zadnja recenica nije za komentara, i jasno je valjda da je napisana ironicno i cinicno.
love

Post by love »

zena wrote:
love wrote:Jarane,Sarajevo prije rata ne mozes porediti sa danasnjim.Danas u Sarajevu ima preko 300 hiljada Bosnjaka(sarajlija,podrinjaca,sandzaklija itd) a svi oni hrvati i srbi su vecinom pobjegli u Srbiju,Hrvatsku ili mjesta gdje dominiraju u Bosni.Pa vise je Beogard multietnican nego Sarajevo(vise ima tu Bosnjaka nego u Sa hrvata i srba)

Zeno ne budalaj se tu ako imas neki argument onda ga iznesi ako ne onda nemoj brbljati :roll:
love

Post by love »

A wrote:
love wrote:Pa vise je Beogard multietnican nego Sarajevo (vise ima tu Bosnjaka nego u Sa hrvata i srba)
Hoces reci da su "nasi" bolje odradili posao nego "njihovi"? Neko zlonamjeran bi mogao tako protumaciti, gluho bilo :shock:
Za razliku od njih,u nas niko nije nazor napustio SA nego dobronamjerno...i dan danas njihove bogomolje stoje kakve su uvijek bile,a sta se dogodilo sa Bajraklijom svi znamo
Kwaheri

Post by Kwaheri »

love wrote:
zena wrote:

Zeno ne budalaj se tu ako imas neki argument onda ga iznesi ako ne onda nemoj brbljati :roll:
...jok ja :zzzz: argumente ostavljam tebi :D
love

Post by love »

zena wrote:
love wrote:
zena wrote: Gdje je Becho da ga proglasi cetnikom :D
...jok ja :zzzz: argumente ostavljam tebi :D
:-? do sad sam imao utisak da si ti jedna od "ozbiljnijih" ovdje ali sad vidim da sam se prevario

ps:ja bi ti dao nick djevojcica a n zena..toliko od mene

selam
Kwaheri

Post by Kwaheri »

love wrote:
:-? do sad sam imao utisak da si ti jedna od "ozbiljnijih" ovdje ali sad vidim da sam se prevario

selam

...vidim ja reputacija me opet prestigla :) :D
No, kako god, nekada sam zena, nekada djevojcica...sto me iznimno raduje.. :)

p.s.
Jednom si se prevario, nemoj da bude da si opet
:D
pitt

Post by pitt »

zena wrote:
love wrote:

selam

...vidim ja reputacija me opet prestigla :) :D
No, kako god, nekada sam zena, nekada djevojcica...sto me iznimno raduje.. :)

p.s.
Jednom si se prevario, nemoj da bude da si opet
:D
Ko diro hanumu? :D:D
Post Reply