Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
rehaktor wrote:mislim da je glavno pitanje kalkulacija isplatovosti investicije u plinski pogon.
koliko znam, stvar nije jeftina, krece se oko 2000 - 2500 km, za starije modele motora, ispravite ako grijesim... uzmite u obzir da stariji model automobila vrijedi oko, recimo 7000 do 10000 km, i da ce mu vrijednost u eksploataciji od 3 god pasti na jedno 60% te vrijednosti ostaje vem gubitak od nekih 4000 - 5000 km... u ovisnosti koliko vozite automobil i moze se izracunati koliko se isplati...
gas sigurno ne steti motoru, ali se mora voditi racuna o podmazivanju, tj. o ulju. neko je dobro primjetio da je motorno ulje zaduzeno da podmazuje i hladi motor, a ne benzin ili dizel... pa misha mu njegova, ako je iko ikada uprljao ruke cackajuci po motoru primjetio je da se mogu fino oprati benzinom ili naftom ...
radi se o tome da i benzin i nafta imaju neke druge vrste masnoca (koje su u stanju razgraditi masnoce motornog ulja) koje u slucaju nedostatka motornog ulja mogu u kratkom vremenu "spasiti" motor, dok kod suhog plina nema spasa ako padne pritisak ulja... toliko od mene, bosanskog inzenjera, a ne nekog iz holandije sto je masinstvo iz slikovnica naucio....
@PUTNIK, sta prica ovaj bosanski ingenjer? jel tacno ovo?
Vidis kako svi razlicito pricaju...meni je dosta ljudi reklo da auto trosi malo ise plina nego benzina...a opet neki kazu da trose isto..dok evo sad cujem da trosi manje plina...tako neki govore da je stetno, neki da nije itd...a sta je istina nemam pojma
vier_ringe wrote:Vidis kako svi razlicito pricaju...meni je dosta ljudi reklo da auto trosi malo ise plina nego benzina...a opet neki kazu da trose isto..dok evo sad cujem da trosi manje plina...tako neki govore da je stetno, neki da nije itd...a sta je istina nemam pojma
Istina je da trosi litar-dva vise plina ali je kvaka u tome sto je litar plina duplo jeftiniji od litra benzina/dizela.
vier_ringe wrote:Vidis kako svi razlicito pricaju...meni je dosta ljudi reklo da auto trosi malo ise plina nego benzina...a opet neki kazu da trose isto..dok evo sad cujem da trosi manje plina...tako neki govore da je stetno, neki da nije itd...a sta je istina nemam pojma
Svako ima neku svoju verziju...skreno da ti kazem ne razumijem se u auta!
Meni je danas jedan poznaik reko da je osiguranje za plinska auta skuplje zato sto je velika sansa da se auto samo od sebe zapali!
@PUTNIK, kolika je sansa da se plinsko auto samo od sebe zapali? jesu li plin i gas jedno te isto?
A3 wrote:
@PUTNIK, sta prica ovaj bosanski ingenjer? jel tacno ovo?
Naftom neće ruke oprati ali će odmastiti ono što je masnije od nje.
Benzinom hoce!
Ne bih se složio oko spašavanja motora - osim ako je možda je mislio na cvajtakta. Kod njega prestanak dobave goriva dovodi do zaribavanja.
Kad si toliko pametan trebao bi znati da prestanak podmazivanja (kvar pumpe, zapušenje uljne magistrale, filtera ili iscurenje ulja dovodi PRVO do zaribavanja radilice - glavnih ležajeva i letača.
To nema veze sa pitanjem da li je u cilindru plin ili benzin. Kod dobro honovanog cilindra opet je plin u prednosti jer neće sprati ono malo uljne emulzije koja je ostala u honu.
Jedini sklop koji direktno ovisi od podmazivanja gorivom je PVP na dizelu.
Izgleda da bi i ti mogao nabaviti klompe pa u tulipfeld.
A3 wrote:Svako ima neku svoju verziju...skreno da ti kazem ne razumijem se u auta!
Meni je danas jedan poznaik reko da je osiguranje za plinska auta skuplje zato sto je velika sansa da se auto samo od sebe zapali!
@PUTNIK, kolika je sansa da se plinsko auto samo od sebe zapali? jesu li plin i gas jedno te isto?
plin je, recimo zapadna varijanta, a gas je istočna misli se na isto - LPG liquefied petroleum gas - ukapljeni naftni plin/gas
Prije će eksplodirati benzinac jer benzin plane u kontaktu sa bilo kakvom iskrom.
Plin postaje eksplozivan samo ako je zadovoljen uslov da koncentracija odgovoara stehiometrijskoj vrijednosti. Na većim i manjim koncentracijama neće eksplodirati.
Gledao sam snimke sudara gdje je auto potpuno skršen, a plinska boca je odletila cca 100 metara od auta i nije pukla.
Osiguranja zatežu jer je plinska instalacija kompikovanija i zahtijeva redovno održavanje. Ne vidim druge razloge.
putnik wrote:
Naftom neće ruke oprati ali će odmastiti ono što je masnije od nje.
Benzinom hoce!
Ne bih se složio oko spašavanja motora - osim ako je možda je mislio na cvajtakta. Kod njega prestanak dobave goriva dovodi do zaribavanja.
Kad si toliko pametan trebao bi znati da prestanak podmazivanja (kvar pumpe, zapušenje uljne magistrale, filtera ili iscurenje ulja dovodi PRVO do zaribavanja radilice - glavnih ležajeva i letača.
jesi li siguran da ce prije zaribati lezaj nego cilindar u potpuno "suhom" motoru... pokusaj ponovo
Kako su mnogi naveli, plin je jeftiniji i od dizela i od benzina. Na snazi se gubi zanemarivo malo u odnosu na benzin, sto znaci da je u odnosu na dizel u prednosti. Cuva motor i manje ga haba nego benzin, sto bi znacilo da moze skoro pa ko dizelski izdurat. U sigurnosti je neprikosnoven, sigurniji od benzinca.
Logicna pitanja.
Zasto onda sva vozila ne prave sa plinskim instalacijama i motorima, kada su sve prednosti na njegovoj strani? Zasto se serijski ne stancaju, a ne ono postoji mogucnost narudzbe fabricki ugradjene LPG instalacije? Zasto se vise uopste rade benzinci, pa cak i dizeli???
Ne kazem da nema nekih svojih prednosti, ali glorifikovati plin u odnosu na benzin ili dizel na ovaj nacin je suludo. A i isplativost ugradnje plina je upitna ako broj predjenih km godisnje nije velik...
Kako su mnogi naveli, plin je jeftiniji i od dizela i od benzina. Na snazi se gubi zanemarivo malo u odnosu na benzin, sto znaci da je u odnosu na dizel u prednosti. Cuva motor i manje ga haba nego benzin, sto bi znacilo da moze skoro pa ko dizelski izdurat. U sigurnosti je neprikosnoven, sigurniji od benzinca.
Logicna pitanja.
Zasto onda sva vozila ne prave sa plinskim instalacijama i motorima, kada su sve prednosti na njegovoj strani? Zasto se serijski ne stancaju, a ne ono postoji mogucnost narudzbe fabricki ugradjene LPG instalacije? Zasto se vise uopste rade benzinci, pa cak i dizeli???
Ne kazem da nema nekih svojih prednosti, ali glorifikovati plin u odnosu na benzin ili dizel na ovaj nacin je suludo. A i isplativost ugradnje plina je upitna ako broj predjenih km godisnje nije velik...
znas u cemu je fol. Vozeci na plin kao ekoloski osvijesten vozac imas popuste na porez, tj ne placas ga. Zato je ovdje fiat nesto pokusao, ali ne ide im bas dobro. Ustvari to je samo zbog prestiza uradjeno. Slazem se sa tobom o besmislenosti plina, i nije mozor nista dugovjecniji sa plinom, varaju se raja. To da je diesel dugovjecniji isto nije tacno i nema ih kao benzinaca
Logicna pitanja.
znas u cemu je fol. Vozeci na plin kao ekoloski osvijesten vozac imas popuste na porez, tj ne placas ga. Zato je ovdje fiat nesto pokusao, ali ne ide im bas dobro. Ustvari to je samo zbog prestiza uradjeno. Slazem se sa tobom o besmislenosti plina, i nije mozor nista dugovjecniji sa plinom, varaju se raja. To da je diesel dugovjecniji isto nije tacno i nema ih kao benzinaca
Ja imam svoja uvjerenja i o njima neću diskutirati ali evo šta o tome kažu drugi. SA 071 pročitaj pozorno valjda nešto naučiš.:
Kako mi je ova tematika jako draga rado bih ja ovdje napravio sve moguce analize plina i stavio bezbroj brosura od agencija i Green Peace-a, no to bi trebalo skenirati malo poduze pa prebacivati a za to nemam cajta. Tako da cu baciti samo ono sto mi je pri ruci na dostupnim HD-ima. Od velike je pomoci i ponesto copy paste texta kojeg sam vec pisao za druge potrebe.
Za pocetak nesto iz proslosti.
Mene je dugo zanimalo znajuci za sve eco pozitivne aplikacije plina u urbanom egzistencijalnom ludilu gradske vreve i odnosu na nas disni aparat - zasto taj plin nije od pocetka postao nas glavni auto energent? Mnogi su se pitali o ovome.
Tako sam prije par godina saznao na jednom eco seminaru da je glavni razlog tome bila nesposobnost skladistenja istog u davnim pomorskim transferima do samih potrosaca.
Naime, danasnji luđacki galop potrosackog drustva u propast u kojem je potrosnja nekoliko puta veca od proizvodnje dala bi naslutiti da evolucija ide unazad umjesto napretka.
Davno su energetski stratezi znali za prednosti plina, ali nazalost tada (slucajno ili namjerno) nije bilo sigurnog nacina za uskladistenje istog u brodovima koji su prenosili isti. Nije to zavrsilo na teoretiziranju, upravo su havarije i tragicni dogadjaji po posade u želji da u tom uspiju doveli do toga da je nazalost plin dovoljno dugo bio postponiran i njegovu poziciju zauzela je nafta.
Negdje 20-ih godina proslog stoljeca pocinje se kontinuirano koristiti plin (Propan-butan) za motore sa s unutarnjim izgarenjem te uz uspone i padove postaje vise ili manje relevantan alternativan pogon, mada "alternativan" dobiva tezinu upravo u recentnije vrijeme energetskih monopoly igara.
Vojna industrija je tokom WW2 pocela znatnije koristiti plin kao zamjenski energent za nama ovdje interesantnu aplikaciju. Ono sto je meni trn u oku je podatak koliko HR doista (iskreno) proizvodi ukapljenog i zemnog plina. Od onoga sto je meni znanano dolazi do nevjerovatnih nekonzistentnosti u podacima koje oni daju u javnost (ali tako je svugdje na globusu) ...od jednih cujem i citam da mi izvozimo nekoliko puta vise zemnog plina u majku Rusiju dok drugi (sluzbeno) to osporavaju, pa jos ispada da mi od njih uvozimo.
Po zvanicnom recitalu (sama INA) quote : "Jedna trećina proizvodnje služi za domaće potrebe, dok se dvije trećine izvoze,ponajviše u susjedne zemlje. I proizvodnja i potrošnja od šezdesetih su godina do danas porasle nekoliko puta, iako je početkom devedesetih godina, u vrijeme domovinskog rata, došlo do značajnijeg pada. Današnja potrošnja se procjenjuje na oko 100.000 tona, što čini 1,5% naše ukupne energetske bilance"
Buduci da mi je vec dugo sumnjiva (mislim da imam opravdanih razloga) ta vrlo nedefinirana veza sa Ruskim energetskim lobijem, mislim da odredjena HR grupa trpa lovu sa strane u djep i govori
da izvozimo manje nego sto je istina. No dobro.
Budimo iskreni, nazalost tek ovakve situacije stanja trzista cijena nafte primoravaju ljude da razmisljaju o drugim izvorima, ali jasno ne zbog ekologije vec ustede. Niti ne pomisljam da ce vecina forumasa koje ce ovo citati biti motivirana ekologijom vec pukom ekonomijom ustede. Civilizacija je zbog stanja skolskih sustava edukacije i stecenog inkubatora znanja svela ekologiju na puki adendum prirodnim i inim znanostima. Sustavno trovanje i zagadjenje okolisa vozllima je jedva pocinjalo sa par % a danas "veselo" skace i preko 60% , ostatak dovrsavaju tvornice.
Mozda ce se netko nasmijati kad cuje odgovor ali najveci zagadjivac nisu motori ni dimnjaci tvornica, vec zivotinjski izmet na farmama za "uzgoj" (pokolj) domacih zivotinja. Danas postoji 3-5x vise farmi na planeti zemlji nego samog covjecanstva. Sjecam se kad je bas ovo pitanje bilo ne 101-ici u nekoj nagradnoj igri i nakon skoro pola sata cekanja nitko nije znao odgovor
U visoko evoluiranom drustvu (mozda za 1000 godina ili nikad) takvim drustvima bi bilo jasno da ekologija nema stranku ili pokret jer se odnosi na sva ziva bica na ovom planetu i posljedice snosimo svi zajedno. Danasnje zapakirano "istrazivanje" svemira je samo "istrazivanje" novog prostora za zivot jer kapitalistki mentalitet oblikovanja svijeta cini nasu planetu potrosnom robom a ne zivim planetom.
Postoji stara uzreka Hopi indijanaca koja kaze : "Kad i zadnji kit nestane zbog ludila nezajazljivog covjeka, kitovi, cuvari zemljinog daha uplovit ce zemlju u mrak propasti"
Znan kao LPG (liquefied petroleum gas) ili ukapljeni Naftni plin. Danas se izvan relacije Metana opcenito propan butan zove autoplin. Smjesa ugljika i vodika dobivena kao usputni proizvod sirove nafte. U HR nema bas naznacenog standarda (barem ne meni znanog) vec postoji Inina norma kvalitete.
Motor na propan-butan ima znatno manju emisiju stetnih plinova Propan-butan za razliku od Metana je dvostruko tezi od zraka i on pada na tlo. Zbog toga je obavezno prebacivanje voznje na benzin kad se ulazi u garaze koje su nize od razine tla jer je to opasno situacija nakupljanja istog i moze imati opasne posljedice.
U EU nisu neobicne cak ni zabrana ulaska vozila u pojedine garaze koja imaju propan butan. Ovo nije slucaj za vozila sa Metanom
Svi problemi tipa Backfire, (zapaljenje smjese plina i zraka) nedovoljnog brtvljenja ventila.... To je sve danas moguce optimizirati, ostaje samo pitanje cijene...pa ovo ovome nemam sto dalje pisati.
2) Metan
Znan kao zemni plin.
Voznja Metanom je 4 puta jeftinija od benzina i dva puta od propan-butana i dizela. Ponekad (ne obavezno) instalacija moze biti 2x skuplja od one sa Propanom, ali voznja na metan moze bit i do 40% jeftinija od Propana. Zalosno u HR ima samo jedna stanica za punjenje zemnog plina kapaciteta oko 400 vozila dnevno.
Za sam Zagreb stvari bi mogle (a tako i regionalno) biti bolje i veceg kapaciteta kad bi porastao broj korisnika auto ugradnje zemnog plina. Ironicno u Italiji ih ima skoro 150-tak za zemni i
skoro 2000 za propan-butan. U nasoj dezeli koliko mi je poznato nema vise od 100-injak vozila koja se kotrljaju na zemni plin
Zemnom plinu treba duze vremena od propana da povrati samu cijenu instalacije ali nakon toga daleko premasuje i sam dizel.
Kila metana = ekvivalent jedna i pol litra benzina.
Prednosti metana u odnosu na benzin :
* 94% manje ugljicnog monoksida
* do 25% manje ugljicnoh dioksida
* 34% manje dusicnih oksida
* 45% manje ugljikovidika
* 0% cestica olova
* 0% cestica sumpora (2-gi najveci otrov u dizelu)
Po mnogim relevantnim pokazateljima Metan je najrelevantniji i najcisci izvor za pogon vozila u buducnosti i sada. Jedina mana je katastrofalna mreza, tocnije jedino spomenuto mjesto punjenja u Zagrebu. Mada ce vas pojedini instaleri odgovoriti od Metana zbog vece cijene ugradnje i naglasavanja da postoji samo jedna metan stanica i dalje inzistiram da je to najbolja stvar.
Istina nepravedno po druge regije to je inzistiranje samo za one koji voze u Zagrebu ;( Doduse postoji solucija koju sam spomenuo u odgovoru "Rak-u" da bez problema vozite na metan
u vlastitom gradu izvan Zagreba.
Kad se vec radi trosak instalacije i prenamjene Metan je po meni bolji izbor od propana. Nije praktican zbog gepeka, jer Metan ima drugacije boce koje (bar ne meni znano) se nemogu kao za ukapljeni stavljati umjesto rezervnog kotaca. Buduci da je metan stalno u plinovitom stanju mora se znatno vise komprimirati pa su spremnici izlozeni pritisku od 200 bara. Takve baraze mogu podnjeti specijalne tlacne boce sto cini samu ugradnju skupljom od one za propan.
Ja to gledam ovako... najskuplja voznja je gradska voznja, najvise zagadjena je bas u gradskim vrevama. Cak i ako ste pametni vlasnik koji po gradu vozi auto primjereno malih gabarita gradskog
okruzenja sa gepekom recimo 200-njak litara pa na malo vise. Bas i tada zemni ima smisla. Voznja ce postati jos jeftinija od propana i nepotebna uopce za usporedbu sa benzinom i dizelom. Po gradu se ionako ne nose veliki tereti po gepeku a ono sto je ostalo od gepeka bit ce dosta za svakodnevne potrebe a tu su jasno i straznji sicevi koji svakodnevno u praksi sluze zapravo kao glavni gepek. Za situacije kad ce trebati gepek, uvjek ce biti neka druga solucija (straznji sicevi + krov + veci auto ili prijateljska pomoc drugog auta)
Malo o baznoj ugradnji ili serijskoj za one koji ne znaju:
Jos po koja slika "klasicne boce" i torodijalka u instalaciji.
Postoji nekoliko automobilskih proizvodjaca koji ugradjuju (bi-fuel) i poznato je da imaju identicne performanse (zbog tvornicke optimizacije) Gepek je u ovom slucaju netaknut jer se spremnici lociraju ispod vozila.
U recentijoj gami vozila bas takve modele ugradnje (ispod podnice) Volvo,Citroen kao i ostali Francuzi, ima i drugih ali spomenuti imaju +dekadu kontinuiteta u tom zanatu.
Ima tu i pokoji Niponac ili Korejac, no nadam se jos vise i kontinuiranije.
BMW kao sto ima oznaku X (za oznaku 4x4 diferencijala) isto tako je imao (nadam se da ce to ponoviti) oznaku >g> koja je bila jasna oznaka pogona na plin.
Rinspeed poznati Svicarski proizvodjac raznih oglednih prototipova za za razne supersportske firme je takodjer predstavio punu verziju sportskog automobila narucenou od Porsche-a koji se kotrlja bas na metan a zove se Bedoiun Od modela Audi ( Allroad 2.7 Bi-Turbo) Opel Zafira CNG.
Jedino je Opel (GM) uveo u punu proizvodnju bas spomenuti model Zafire koja zbog svojih skladnih gabarita ima jednu od naj elegantnijih plinskih instalacija uopce.
Tu je i rasna (dosta neshvacena) firma sa otoka koja kao i Saab i Bentley ima dosta zaledja iz avio industrije i koja za svoje unikatne modele vec skoro dvije dekade nudi opciju plina.
Firma Bristol i za razliku od Aston Martina koji je prije dvije godine agresivnom zeljom Forda da generira (nikad u povijesti nije) 2x vise profita prestao kompletno biti radjen rucno - Bristol ostaje jedina manufaktura. Bleinheim 3G
Sve ovo napisah jer je za vlasnike koji tek kupuju novo vozilo (pozdano) moguce od vecine auto proizvodjaca (cak i ako nemaju isti u ponudi) danas dobiti elegantno ugradjen rezervoar koji nece uzimati nista gepeka. Takodjer za one koji mogu investirati vise kapitala moguce je i na postojece napraviti takvu delux-e instalacije uz ljude kao su Valic. (ovisno o modelu)
Jasno da "home-made" spustani automobili nece bas biti kandidati
za plinsku podnicu
Domaci prodavacima predstavljaju enigmu i same EU specifikacije
ispuha pa tako redovito tvrde da su Euro IV modeli koji debelo
leze u EuroIII normi, pa je potrebno pri kupovini biti dobrih zivaca
i traziti kompetentnu osobu za formiranje detalja takve kupovine.
Ili elegantno otici kod prvog dilera u Leibnitz/Graz i bez nervoze naruciti istog. Kod nas sam jedino u razgovoru sa Volvo prodavacem cuo koliko toliko pristojnu razinu informiranosti o plinskoj instalaciji samog Volva, no on je nedostatak pojave istog na nasem trzistu proizvoljno okarakterizirao kao Volvo-ve probleme sa "tim sistemom" sto je zbilja gluparija buducu da upravo Volvo prodaje najvise tvornicki ugradjenih modela koji se kotljaju po vecini metropola EU. (CNG i LPG)
Postoji i jedan auto diler u Gorici (Zagreb) kojeg necu reklamirati koji moze naruciti sve modele vecine proizvodjaca bas za zapadno trzista pa je kod njega moguce to lako naruciti.
Pročitah u Auto Blicu da "Kod izgaranja plina nastaju ispušni plinovi viših temperatura i prijeti opasnost od pregaranja ispušnih ventila i njihovih sjedišta"
Salko Agić - dipl.ing. wrote:nije svugdi u svijetu voznja na plin jeftija!
zivim u nizozemskoj i porez i osiguranje su tri puta skuplji nego za benzin auto! LPG(plinsko) auto je isplatljivo ako godisnje pravis 18000 km.
Ne zna koji je smisao ovog vaseg ogadjivanja plina ljudima ali smatram da pretjerujete u vezi svega negativnog u vezi plina.
Zivim isto u Holandiji i tvrdim da je cista laz da je porez tri puta skuplji na lpg jer je istina drugacija a to je da je skuplji za 33% a plin jeftiniju cak 70% od benzina. Ne znam u vezi grijanja motora jer bar na mom autu kazaljka je niza za jednu skalu nego kad vozim na benzin znaci i to je cista laz.
Platio sam ugradnju plina u Zenici 1050 Eura (set za 6 cilindera) i posle 8000km napravio racunicu i dosao do krajnjeg rezultata da sam ga vec otplatio. Jer cijena benzina je 1.45 eura a cijena plina od 48-55 centi kako gdje.
Zato preporucujem svima ko ima mogucnost ugradnje jer ja ne osjetim razliku u vuci, auto se ponasa isto kao i na benzin a na dzepu se najbolje osjeti.
haris303 wrote:A kako mislite premostiti to što plin ne možete ugraditi u auto koje je dizelaš (samo dakle može na beMzinca) kao i činjenicu da plin ne možete ugraditi na benzinca koji ima ispod 1600 kubika
Ovaj lupi i osta živ majke mi! A nikad nisi čuo da ima pun kufer Vespi u Italiji sa ugrađenim plinom, da i sve imaju motore preko 1600ccm
Logicna pitanja.
Pronađi na netu film koji se zove "Who killed electric car?" i dobiti ćeš odgovore na veliki broj pitanja.
PS Nemoj da te ovo electric zbuni jer itekako ima veze s razmišljanjem proizvođača automobila i naftnog lobija....
Logicna pitanja.
Pronađi na netu film koji se zove "Who killed electric car?" i dobiti ćeš odgovore na veliki broj pitanja.
PS Nemoj da te ovo electric zbuni jer itekako ima veze s razmišljanjem proizvođača automobila i naftnog lobija....
Ma naftni lobi je ujedno i dizelski i benzinski i plinski lobi. Svi oni rade i sa plinom i dizelom i benzinom i mazotom i loz uljem i svim ostalim gorivima. Bar ovi veliki koji bi imali snage izlobirati nesto...
A3 wrote:U VW knjigama stoji sledeće: PAŽNJA - UGRADJUVANJE PLINSKE INSTALACIJE IMA STETNO DEJSTVO NA MOTOR AUTA!
Zbog čega VW svojim kupcima skreće pažnju na štetno dejstvo plinske instalacije?
Grohotom se smijem, ali fauveu.
To ćeš morati njih pitati jer izgleda da to samo u njihovim knjižicama piše. Možda ekonomsko-marketinški trik.
Demantira ih pola Italije na plinu, Renault, Ford, Mazda, Volvo, Fiat, Lancia, Nissan, Toyota da ne nabrajam dalje, koji po želji tvornički ugrađuju plin, tako da i to bude u sklopu garancije.
A dematiram ih i ja koji vozim Forda, evo već cca 450.000 km na plin, a ulje kod zamjene, k'o dukat žuto.
Ovih 450.000 nisu reklama Fordu, mada je to dobar stroj, nego plinu. Da je išao na bengu davno bi već bio na remontu.
pa sto onda ikako mijenjas ulje, ako je ko dukat zuto? Znaci jednom uspi, provjeravaj imali ga ikako i nikad vise ne mijenjas. Svaka cast majstore, ali nekako ti ne vjerujem. Nema logike.
A3 wrote:U VW knjigama stoji sledeće: PAŽNJA - UGRADJUVANJE PLINSKE INSTALACIJE IMA STETNO DEJSTVO NA MOTOR AUTA!
Zbog čega VW svojim kupcima skreće pažnju na štetno dejstvo plinske instalacije?
Grohotom se smijem, ali fauveu.
To ćeš morati njih pitati jer izgleda da to samo u njihovim knjižicama piše. Možda ekonomsko-marketinški trik.
Demantira ih pola Italije na plinu, Renault, Ford, Mazda, Volvo, Fiat, Lancia, Nissan, Toyota da ne nabrajam dalje, koji po želji tvornički ugrađuju plin, tako da i to bude u sklopu garancije.
A dematiram ih i ja koji vozim Forda, evo već cca 450.000 km na plin, a ulje kod zamjene, k'o dukat žuto.
Ovih 450.000 nisu reklama Fordu, mada je to dobar stroj, nego plinu. Da je išao na bengu davno bi već bio na remontu.
Nisam pod utiskom ni tvog odgovora ni tvog grohotnog smijanja!!!!!
Prizvodjać auta zeli prodati svoje auto i prozvodjača ne interesuje dali čes ti auto voziti ili ne. ma filozofija je jednostavna i svodi se na par rijeći: plati auto, postani vlasnik i radi sa autom što hočeš!
Po strogim svetskim standardima proizvodjać je obavezan consumenta (kupca) upoznati sa proizvodom i skrenuti pažnju!
LPG auta (fabrički plinski/gasni motor) prave najviše 150.000-200.000 km i tu je priča o gasnom/plinskom motoru zavrsena i onda pocinje BAJKA u koju vjeruju djeca do 7 godina starosti. RIBA POSTAJE SVE VECA!
TEMA je "ugradjivanje plinske instalacije".
Ugrdjivanje plinske/gasne instalacije u njemačkoj mora biti prijavljeno poreznom i osiguravajučem drustvu a ne prozvodjaču, proizvodjača to ne interesuje!
VW upozorava consumenta velikim crnim slovima da je ugradjivanje plinske instalacije štetno za motor auta!
Mogu li ponoviti pitanje? mogu, super! Zbog čega VW svojim kupcima skreće pažnju na štetno dejstvo plinske/gasne instalacije?
PS. Pogledaču ja i knjige ostalih auto proizvodjača kao i knjige proizvodjača plinske/gasne instalacije!
evo mogu li ja da dodam da, koliko se sjećam, u mojoj knjižici održavanja proizvođač čak daje uputstva oko održavanja motora pogonjenim na LPG. baš ću pregledati tačno detalji, ali mislim da je promijenjen interval izmjene ulja itd. auto je peugeot pogonjen benzincem 2.2l 116kw 2004. godište. dakle motor novije generacije. obzirom da troši nekih 9-10l kombinovano obiljno razmišljam o ugradnji plina, samo sam u dilemi gdje da to uradim jer najviše me strah da se nešto ne zezne nestručnom ugradnjom.
niko ne spominje podmazivanje ventila tzv. flash lube-om, jedni to preporučuju, dok drugi govor na nema potrebe (tako sam barem čitao po netu)
može li mi neko reći ovaj plin što se sipa kod nas, kakve je kvalitete.
negdje sam čitao da autoplin mora imati omjer propan/butan - 60/40% ljeti odnosno 40/60% zimi ili obrnuto, ne znam tačno. to je idealan omjer u suprotnom auto mnogo više troši plina, tj. ako je smjesa siromašna.