Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bosna i Hercegovina se kvalifikuje u listu zemalja cijim drzavljanima je dozvoljeno da dobiju E-2 vize, koja ima veze s trade-om izmedju SAD i BiH, znaci ako hocemo da uvozimo-izvozimo.
Ako jos nekoga interesuje, evo info:
"The E-2 Treaty Investor Visa The "Mini Green Card"
The Treaty Investor Visa permits citizens of certain countries (DA, BiH je na listi takodje ) to reside in the United States through an investment in the U.S.A. The investor must come to manage or oversee the investment.
The Treaty Trader visa is the same as the Treaty Investor visa except that it involves qualifying trade between the US and the treaty country. Instead of investing the qualifying activity is import/export of goods or services.
One may invest in virtually anything or trade in virtually anything. While some under $200,000 investments are approved, its safe to say that the investment capital and reserves should total at least $200,000 and the applicant must be prepared to demonstrate that the business will employ at least 3 - 4 persons. Minimum annual trade should be at least $500,000.
The investment funds and the applicant both must come from the same Treaty Country. 50% or more of the U.S. investment must be owned by citizens of the Treaty Country.
Who uses the Treaty Investor Visa?
Large companies who establish manufacturing plants
Real estate investors
Small businessmen who purchase a franchise or small business
Retirees who use the Treaty Investor visa as a means of getting US status so they can retire in America
Interesantno je da na listi tih friends-zemalja nema Hrvatske. A nas ima
Bosna i Hercegovina se kvalifikuje u listu zemalja cijim drzavljanima je dozvoljeno da dobiju E-2 vize, koja ima veze s trade-om izmedju SAD i BiH, znaci ako hocemo da uvozimo-izvozimo.
zar nije jedna E viza za trgovinu a jedna za investicije (E1 i E2 -- ne znam tacno koja je koja)... znaci, ne mora biti samo trgovina, moze i direkt investicija...
ma evo nadjoh:
An individual who wishes to go to the U.S. to carry on substantial trade, principally between the U.S. and his/her own country, may apply for a treaty trader visa (E1).
Someone who is going to the United States to develop and direct the operations of an enterprise in which he/she has invested, or is actively in the process of investing, a substantial amount of capital is welcome to apply for a treaty investor visa (E2).
SUHO MESO...Imam prijatelja koji je poceo biznis sa suhim meso u Americi...Za otprilike 2 godine posao se toliko razvio da covjek jednostavno ne moze vise da zadovolji svu silnu potraznju od raznoraznih restorana...ima posla ko blata a novca jos vise...
ps. jesu da su mu djeca sad ko monstrumi debela ali sta ces takav je zivot...
Dobar biznis je proizvodnja auto-kuka sa tapacirungom, .... da se klijentice ne nazuljaju.
Naravno, agent za prodaju na istocnoevropskom trzistu mora biti Memso from Kalesija.
Frutek wrote:Nemoj se uvredit, ali po ovom tvom pitanju se vidi da vjerovatno ne znaš ama baš ništa o pokretanju biznisa A da bi krenula s nečim u USA, ne da moraš imat znanje, nego moraš biti majstor svoga posla-struke.
Naravno da ti možeš nešto početi, ali kako ćeš operirati a da ne propadneš, kako da zabilježiš profit, kako da izabereš lokaciju (i još hiljadu sličnih pitanja na koje moraš imat odgovor prije nego išta počneš), a sve to pod uslovom da imaš finansije spremne.
Možda ti je bolje da ništa ne počinješ, džaba ćeš izgubit lovu.
U pravu si , pojma nemam. Zato se i raspitujem. O detaljima ne bih da pricam, spomenula sam ono sto se treba znati.. Ali hajde me malo jos upucuj u ono sto znas da steknem bar neko znanje.
Znaci, sta bi ti uradio da imas lovu, recimo $1milion, imas i raju tamo kojoj vjerujes i koja mogu biti od pomoci za pocetak, znaci, imas lovu, imas sve, samo nemas znanje, a ni sam ne znas koji biznis da pokrenes?
Sa 1.000.000 dolara mozes vise uraditi u BiH nego u SAD.
U sta god da ulozis u razvijenim zemljama, puno je veci rizik da izgubis novac, cisto iz razloga sto na takvim trzistima nije dovoljan proizvod., drugo troskovi poslovanja su jako veliki. Puno je isplativije investirati u malim i manje razvijenim zemljama (ne i ne razvijenim), sto je pokazao i americki kapital, koji najveci povrat na investicije biljezi u takvim sredinama. Mali troskovi poslovanja, dosta popustljiva zakonska rjesenja, slab drzavni auditing, mogucnosti manipulacije s porezima, svakako ne daju prednost u investiranju u razvijenim zemljama. Zato ti preporucujem recimo Gruziju, Ukrajinu i slicne zemlje. Naravno rijec je o ozbiljnim investicijama, a ne o cevabdzinicama, mesarama..
Ako jos nekoga interesuje, evo info:
"The E-2 Treaty Investor Visa The "Mini Green Card"
The Treaty Investor Visa permits citizens of certain countries (DA, BiH je na listi takodje ) to reside in the United States through an investment in the U.S.A. The investor must come to manage or oversee the investment.
The Treaty Trader visa is the same as the Treaty Investor visa except that it involves qualifying trade between the US and the treaty country. Instead of investing the qualifying activity is import/export of goods or services.
One may invest in virtually anything or trade in virtually anything. While some under $200,000 investments are approved, its safe to say that the investment capital and reserves should total at least $200,000 and the applicant must be prepared to demonstrate that the business will employ at least 3 - 4 persons. Minimum annual trade should be at least $500,000.
The investment funds and the applicant both must come from the same Treaty Country. 50% or more of the U.S. investment must be owned by citizens of the Treaty Country.
Who uses the Treaty Investor Visa?
Large companies who establish manufacturing plants
Real estate investors
Small businessmen who purchase a franchise or small business
Retirees who use the Treaty Investor visa as a means of getting US status so they can retire in America
Interesantno je da na listi tih friends-zemalja nema Hrvatske. A nas ima
Hrvati nemaju Tihog, pa nisu potpisali ugovor o neizrucenju ratnih zlocinaca, sram ih bilo!
Pa dragi ljudi, zar ne primjecujete da je njoj cilj da u ameriku dodje . Ko ba sisa pare i investicije, o vizi se radi.
Eh, sad da se vratimo na pitanje sponzorusa...
neko iz mase wrote:Pa dragi ljudi, zar ne primjecujete da je njoj cilj da u ameriku dodje . Ko ba sisa pare i investicije, o vizi se radi.
Haha i ja mislim...na hinjaka kroz milion dolara priču do vize...
Cuj fola ima milion dolara Pa da ima te pare i pita za savjet na forumu, pa ja ne znam...upucaj se odma ako si toliko nesposobna
Al ko što reče "neko iz mase", ovo je ba oko vize priča heheh
pa sto nisi rekla da je do vize? sredicemo mi to. ja sam u sarajevu jos godinu nekim biznisom pa se iduce jeseni vracam u us of a. mozemo se malo druziti pa kad ja podjem nazad, mozes sa mnom
crnokosa_girl wrote:Fadile, majka te rodila tako neraspolozenog,
moras shvatiti da nisu svi krivi za tvoje licno nezadovoljstvo ili neuspjeh.
Engleski parlam ko velika, za to se ne brini, a i skole sam pozavrsavala da ne znam vise ima li jos sta sto trebam zavrsiti. Vjeruj mi na rijec. Ipak, priznajem da sama nikad nista nisam radila i kazem da ne znam. Skola je jedno, a sasvim drugi par rukava je biti mladi entrepreneur koji krece od 0 s milion $ za investiciju. Odakle taj novac, nije bitno. Nisam te pitala za tvoje nesigurno misljenje vec za vase ekspertize u onome sto mislite da biste vi htjeli vidjeti na americkom tlu.
rekao sam ba neraspolozen.
a znas li sta znaci 'post coitus omne animalis trieste est'?
a da imas pojma kakvu sam svabicu, zuju danas zgutio ne bi ti bilo ni na kraj pameti da govoris o autorevom 'nezadovoljstvu ili neuspjehu'!!!
ma podero sam jeeee, gori sam bio od THE KALESIJA'S BIRD
karanana wrote:pa sto nisi rekla da je do vize? sredicemo mi to. ja sam u sarajevu jos godinu nekim biznisom pa se iduce jeseni vracam u us of a. mozemo se malo druziti pa kad ja podjem nazad, mozes sa mnom
Da sam na tvom mjestu(Ah sto bih volio biti na tvom mjestu), ulozio bih u real-estate.Kao prvo ovo sto je neko rekao da je to sljedeci balon koji ce prsnuti, nema pojma i povrsno poima stvari.Porast cijena real-estate-a je direktno vezan za stanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.Prema tome jedino u slucaju da ekonomija jako oslabi i to u kratkom periodu ,tada bi cijene pale.Ovo se sigurno nece desiti jer je amerika parazitska zemlja i zivi od ratova koji zapocinju po svijetu.Prema tome plati agenciji da ispita trziste i da ti da informaciju o tome gdje je najbolje uloziti ,odnosno gdje cijene kuca rapidno rastu.Potom kupi kompleks apartmana, rentaj i cekaj da equity ode gore.Potom prodaj i ganjaj sljdeceu lokaciju i.t.d. Ovo ti govorim iz licnog iskustva jer znam lika koji se ovim bavi.Neki dan je prodao kucu i uzeo razliku od 90.000$ .Lik je krenuo od nule a sad ima nekretnine u tri drzave.I ja sam krecem njegovim stopama.Ti ako stvarno imas taj milion,javi se da uletimo u tal.Ja imam znanje..
Satriani wrote:Sa 1.000.000 dolara mozes vise uraditi u BiH nego u SAD.........Zato ti preporucujem recimo Gruziju, Ukrajinu i slicne zemlje. Naravno rijec je o ozbiljnim investicijama, a ne o cevabdzinicama, mesarama..
Da i ja racunam na ozbiljne investicije a ne cevadzbinice, itd... Isto tako ovih $1milion se mora uloziti negdje u SAD. Da ti ne pricam detalje, ali to su smjernice koje se moraju ispostovati. Ko sto rekoh, SAD i milion za uloziti.
crnokosa_girl wrote:Da i ja racunam na ozbiljne investicije a ne cevadzbinice, itd... Isto tako ovih $1milion se mora uloziti negdje u SAD. Da ti ne pricam detalje, ali to su smjernice koje se moraju ispostovati. Ko sto rekoh, SAD i milion za uloziti.
ulozi balkanski u firmu sto ce propasti, novac u dzep i uzivaj do kraja zivota...
neko iz mase wrote:Pa dragi ljudi, zar ne primjecujete da je njoj cilj da u ameriku dodje . Ko ba sisa pare i investicije, o vizi se radi.
Haha i ja mislim...na hinjaka kroz milion dolara priču do vize...
Cuj fola ima milion dolara Pa da ima te pare i pita za savjet na forumu, pa ja ne znam...upucaj se odma ako si toliko nesposobna
Al ko što reče "neko iz mase", ovo je ba oko vize priča heheh
Naravno da je i do vize!!! Eto ko vi sad otkrili Ameriku, Kolumba obojica!
che wrote:Ti ako stvarno imas taj milion,javi se da uletimo u tal.Ja imam znanje..
Kralj si
Samo nemoj bit naivan da povjeruješ da ženska stvarno ima te pare. Halo ba, nisu to pare koje će eto s neba past. To je bilo oko vize uvijanje
Ma ne mora znaciti.Ima banaka ovdje koje ce ti dati milion da investiras(ali ne da strpas u dzep).Jedino sto moras imati sta pod hipoteku
Che, ma pusti Fruktija, ocigledno jos jedan koji pati od bosanskog-sta-ces-ba-ti-eto-ti-ces-nesto-uraditi-ali-ja-sam-manga-koji-doduse-nije-nista-znacajnije-uradio sindroma.
Ne pada mi na pamet objasnjavati svoju situaciju i pravdati se imam li lovu ili nemam, ono sto ste trebali da znate da me posavjetujete je vec receno.
crnokosa_girl wrote:Hold your horses, that's NOT true. Sve je ovo dobar research za pocetak.
mislim da i nije tako dobar. jer nisi objasnila situaciju, jel novac tvoj ili ste skupili vise vas kao neki novac pa ga fiktivno zelite uloziti u USA s ciljem dobijanja vize. (mnoge zemlje to omogucuju potencijalnim ulagacima). samim tim je i ulaganje potpuno drugacije. osim toga ako imas vlastiti novac u dzepu i zelis ga uloziti tamo onda ce se malo tko na forumu moci staviti u tvoj polozaj. mislim da ces tu najbolje proci kad sama razmislis, ovo ti nece biti od neke pomoci.
Idu li vam na zivce nasi ljudi tu i ovdje koji jos uvijek razmisljaju onom balkanskom supljom "ma-ne-moze-se-to-tebi-desiti-sta-ces-ba-ti-ista-uopce-pokusavati-sjedi-tu-gdje-jesi-i-rintaj-za-druge-kakav-ba-ti-i-privatluk-o'ladi"???