Što se tiče astrologije, tu se naravno ne slažem

, evo postavit ću ti stella par pitanja (nakon što sam se sad brzo informirao o osnovnim pojmovima):
1. Čime (kojom silom) ti planeti
utječu na čovjeka? Gravitacijskom ili nešto drugo?
2. Zašto se gleda
utjecaj Plutona koji je samo formalno planet a ne i npr. Jupiterovi mjeseci od kojih su njih 4 (Ganimed, Europa, Kalisto & Io) ne samo veći od Plutona već i mnogo bliži.
3. Ta (sa)zviježđa, napravljena su tako da je zodijak podijeljen na 12 "kuća". Kad se rodimo onda su planeti ovdje ili ondje.
Pitanje: Proračuni funkcioniraju prema
granicama između zviježđa, ne vidim tu neku fundamentalnost kad su ljudi uočavajući oblike na nebu sami izmislili zviježđa, dakle
te granice među njima su rezultat proizvoljne mašte.
4.Zašto ima baš 12 zviježđa zodijaka? (pretpostavljam da je Mjesec kriv za to)
5.Kako to da svi planeti jednako utječu, bez obzira na masu ili udaljenost?
6.
Ono što me najviše zanima:
Zašto bi dan rođenja (glavni podatak za astrologiju)
trebao bilo što određivati u životu?? Meni je takvo nešto besmisleno.
7. Šta je sa Zmijonoscem (Ophiuchusom)?
Uf...ovo je bilo brzo google informiranje o astr.
Nemoj ovo nedajbože shvatit kao napad na tvoje radno mjesto ali znaš i sama šta matem.,fiz.i & co. misle o tome.

[/quote]
Hahaha, evo mene...igrala sam neke igrice...
Prvo, sto se tice cuda, licno smatram da ona ne postoje. Postoje samo ljudi koji se cude.
A sad astrologija(nadam se da ne zachatavam, prozvana sam):
1. Da bih ti mogla odgovoriti na ovo pitanje, moram napraviti uvod koji ti se mozda i nece svidjeti: Davno, u vrijeme stvaranja kosmosa (dakle nakon velikog praska) postojali su entiteti koji su ucestvovali u samom stvaranju; bile su to grupe entiteta (mozes ih nazvati prostije-energijama)sa raznim djelovanjima i razlicitim kvalitetima. U stvaranju samog suncevog sustava oni su takodjer ucestvovali. Razlicite grupe su stvarale razlicite planete, i stavljale svoj pecat na njih. To je jedna od sila koje djeluju. Zatim gravitacija, energetska itd. Tema je opsirna i ako budes htio ja cu ti je neki drugi put opsirno elaborirati.
2Razlog je taj sto navedeni mjeseci imaju priblizno istu udaljenost od Zemlje kao i Jupiter i pripadaju njegovom astralnom tijelu.
3.Uh, ovo ce potrajati. Prvo moras znati (a mislim da sam to vec i spomenula) da astrologija jos uvijek koristi Ptolomejev geocentricni sistem zato sto je u astrologiji pitanje kako planeti stoje u odnosu na Zemlju a ne Suncu.
Dakle mozemo zamisliti da je Zemlja nepomicno tijelo u Vasioni i svaku vecer mozes posmatrati kako se "oko Zemlje" cijeli nebeski svod polako okrece od istoka ka zapadu. Ovo kretanje je uvijek oko jedne osi, koja ide od zvijezde Sjevernjace kroz Zemlju na juzni nebeski pol i poklapa se sa osovinom Zemlje.
Ekliptika je godisnji put Sunca preko neba (suncopas). Ekliptika ne pada zajedno sa ekvatorom nego se sijece na dva suprotna mjesta; proljetna i jesenja tacka a ravan tih tacaka zatvara ugao od 23 i pol stepena. Taj krug ekliptike (analogno ekvatoru) naravno obuhvata 360 stepeni na kojima se nalaze doticna zvijezdja (ovan, bik itd). Za vrijeme proljeca prolazi prvih 90 stepeni, a tu su smjestena prva tri znaka zodijaka..Tacno je da svi znaci ne zauzimaju isti broj stepeni, ali buduci da mjesec ima 30 dana u prosjeku tako su stari astrolozi svakom znaku zodijaka dodijelili 30 stepeni. Uh dosta, ako hoces opsirnije, javi.
4.12 zvijezdja se nalazi na Suncevoj "putanji".
5.Ne utjecu svi planeti jednako. Najjjaci utjecaj ima Sunce kao centar sustava, zatim stepen ascendenta, onda polozaj Mjeseca...Jacina utjecaja odredjenog planeta zavisi od polozaja u natalnoj karti.
6.Posalji mi podatke rodjenja: mozda dobijes bar milimikronski odgovor.
7.Zmijonosac se ne nalazi tacno na putanji Sunca. Neki su pokusali da ga "uguraju" u krug ali to nema nekog smisla.
Mozda su odgovori vrlo sturi, ali mnogo informacija je trebalo stati na ovo malo prostora...ako te nesto detaljnije zanima slobodno pitaj, ja o astrologiji mogu nadugacko i nasiroko, ma kol'ko god volis.....
Hehehe, astrologija nikada nije billa moje radno mjesto vec hobi sto znaci da se njom bavim iz ljubavi. I ne naravno, ovo nisam uopste shvatila kao agresiju (haha), samo kao zachatavanje tvoje teme koja zaista interesantna.
E sad idem da otvorim temu Astrologija