BORBA S KILAŽOM
Moderator: anex
-
PR80.
Koliko smo se raspricali o hrani meni dode sad pa sad da narucim sebi nesto dobro.
Nego... ako/kad imate/li priliku probajte libanesku + beduinsku hranu.
Najbolje su im salate sa limunom (ipak moramo postovati pravila i jesti samo NEkaloricnu hranu od danas).
Najbolje su im salate sa limunom (ipak moramo postovati pravila i jesti samo NEkaloricnu hranu od danas).
-
Stari
U pravu si ...upravo jedva cekam 15:45 da pohitam u posjetu jednoj vrlo dragoj mi osobi....tamo me cekaPR80. wrote:Koliko smo se raspricali o hrani meni dode sad pa sad da narucim sebi nesto dobro.![]()
- anais_nin
ne znam za vas ali kod mene su danas na meniju buredjiciStari wrote: U pravu si ...upravo jedva cekam 15:45 da pohitam u posjetu jednoj vrlo dragoj mi osobi....tamo me cekatepsija
vruceg
....musslija za jogurtom....? ...Oh ne
...Petak je dan za plehove.
-
FFK as Lucy01
Posto zivim u zemlji koja ima probleme sa viskom kila na drzavnom nivou
(51% Amerikanaca je overweight ukljucujuci i djecu), mislim da su ovdje prostudirali, napisali i prodiskutovali sve sto je poznato modernoj zapadnoj medicini o tome kako izgubiti na tezini i kako se zdravo hraniti.
Mislim da dosta ljudi ne shvata koliko genetska strana igra ulogu u tome koliko mozete jesti a da se ne udebljate. Ja npr. mogu da jedem pastu za veceru i da se ne udebljam. I to ne zato sto cu poslije toga trcati 5 milja, nego zato sto je moj metabolizam genetski takav (nema nikoga debelog u cijeloj familiji s obje strane a uz to moj muz tvrdi da imam neku zivotinjku u stomaku koja jede svu tu hranu umjesto mene
).
Ako znate da vas nesto deblja, to izbjegavajte
Pasta, riza, tjestenina svake vrste moze da se jede recimo za rucak (i to u umjerenim kolicinama).
Dosta voca, povrca i suhog voca je zdravo i za debele i za mrsave.
Najzdravije pice je voda, voda i voda. Casa vina tu i tamo samo moze da poboljsa krvnu sliku, kao i metabolizam (tvrdi se da vino ima dosta antioxidanata).
Sjedenje na straznjici cio dan mozda i ne smeta kilazi, ali zdravlju smeta svakako. Budite aktivni. To je dobro ne samo za liniju, nego i za zdravlje i raspolozenje.
Mislim da dosta ljudi ne shvata koliko genetska strana igra ulogu u tome koliko mozete jesti a da se ne udebljate. Ja npr. mogu da jedem pastu za veceru i da se ne udebljam. I to ne zato sto cu poslije toga trcati 5 milja, nego zato sto je moj metabolizam genetski takav (nema nikoga debelog u cijeloj familiji s obje strane a uz to moj muz tvrdi da imam neku zivotinjku u stomaku koja jede svu tu hranu umjesto mene
Pasta, riza, tjestenina svake vrste moze da se jede recimo za rucak (i to u umjerenim kolicinama).
Najzdravije pice je voda, voda i voda. Casa vina tu i tamo samo moze da poboljsa krvnu sliku, kao i metabolizam (tvrdi se da vino ima dosta antioxidanata).
Sjedenje na straznjici cio dan mozda i ne smeta kilazi, ali zdravlju smeta svakako. Budite aktivni. To je dobro ne samo za liniju, nego i za zdravlje i raspolozenje.
- Bumbar
ja cu sutra praviti snicle od povrcaanais_nin wrote:ne znam za vas ali kod mene su danas na meniju buredjiciStari wrote: U pravu si ...upravo jedva cekam 15:45 da pohitam u posjetu jednoj vrlo dragoj mi osobi....tamo me cekatepsija
vruceg
-
kalesijski slavuj
od narandze se nadolazi! a i povrce je kaloricno!Bumbar wrote:ja cu sutra praviti snicle od povrcaanais_nin wrote:ne znam za vas ali kod mene su danas na meniju buredjiciStari wrote: U pravu si ...upravo jedva cekam 15:45 da pohitam u posjetu jednoj vrlo dragoj mi osobi....tamo me cekatepsija
vruceg
...za veceras nemam veze, najvjerovatnije narandza...
-
kalesijski slavuj
pij puno vode i neces nikad nadoci!Bumbar wrote:haha...pa nitko nije rakao da ne treba jesti i da treba na zraku zivjeti. Narandza je mnogo bolja opcija nasuprot sendvicu a da ne spominjemo povrce i vitamine
provjereno...garantujem!
-
PR80.
To i ja mogu potvrditi!kalesijski slavuj wrote:pij puno vode i neces nikad nadoci!Bumbar wrote:haha...pa nitko nije rakao da ne treba jesti i da treba na zraku zivjeti. Narandza je mnogo bolja opcija nasuprot sendvicu a da ne spominjemo povrce i vitamine
provjereno...garantujem!
-
PR80.
Bas tako... genetski smo sigurne da kila na nas nece.Lucy01....Mislim da dosta ljudi ne shvata koliko genetska strana igra ulogu u tome koliko mozete jesti a da se ne udebljate. Ja npr. mogu da jedem pastu za veceru i da se ne udebljam. I to ne zato sto cu poslije toga trcati 5 milja, nego zato sto je moj metabolizam genetski takav (nema nikoga debelog u cijeloj familiji s obje strane a uz to moj muz tvrdi da imam neku zivotinjku u stomaku koja jede svu tu hranu umjesto mene ).
Ko je jos takve "srece" nek digne 1 prst!
- danas
evo, dizem i ja prst za nas dragi "metabolizam"...PR80. wrote:Bas tako... genetski smo sigurne da kila na nas nece.Lucy01....Mislim da dosta ljudi ne shvata koliko genetska strana igra ulogu u tome koliko mozete jesti a da se ne udebljate. Ja npr. mogu da jedem pastu za veceru i da se ne udebljam. I to ne zato sto cu poslije toga trcati 5 milja, nego zato sto je moj metabolizam genetski takav (nema nikoga debelog u cijeloj familiji s obje strane a uz to moj muz tvrdi da imam neku zivotinjku u stomaku koja jede svu tu hranu umjesto mene ).![]()
Ko je jos takve "srece" nek digne 1 prst!
-
Kwaheri
danas wrote:evo, dizem i ja prst za nas dragi "metabolizam"...PR80. wrote:Bas tako... genetski smo sigurne da kila na nas nece.Lucy01....Mislim da dosta ljudi ne shvata koliko genetska strana igra ulogu u tome koliko mozete jesti a da se ne udebljate. Ja npr. mogu da jedem pastu za veceru i da se ne udebljam. I to ne zato sto cu poslije toga trcati 5 milja, nego zato sto je moj metabolizam genetski takav (nema nikoga debelog u cijeloj familiji s obje strane a uz to moj muz tvrdi da imam neku zivotinjku u stomaku koja jede svu tu hranu umjesto mene ).![]()
Ko je jos takve "srece" nek digne 1 prst!![]()
![]()
-
Frutek
Evo malo čitam vaše strategije za borbu protiv kila i imate stvarno dobrih ideja...Ja evo isto kuburim sa kilama već neke 2 godine...imam osjećaj da mi se i čaša vode prima tj. ako malo poštenije ručam osjećam se kao da sam se napuho sav...Inače stvarno ne jedem puno, ili drukčije rečeno, ne jedem ni približno koliko bi htio da jedem
(šta da vam kažem, volim pojest što jest jest
), ali opet nikako da se riješim kila...
Bavio sam se sportom cijeli život al kako je faks kreno, ta aktivnost se polako mijenjala sa sjedenjem i učenjem i tako nekako krenuše i moje muke sa kilama. Evo u zadnje vrijeme sam izbacio večeru, slatko skoro skroz izbacio (samo što nisam poludio), a za alkohol napravim iznimku samo petkom i subotom

Mana mi je što sam naviknut na sode tj. Coca-Cole, Orangine, Fante, a vodu pijem rijetko, neda mi se da pijem vode nikako
Imam 96 kg na 185 cm visine
Međutim, prirodno imam krupne kosti, mišiće na nogama i rukama koji uzimaju veliki procenat od tih 96 kg, tako da mi ostaje samo bitka sa stomakom koji nikako da sredim. Tu isto kao da mi je razvaljen želudac, jer sam prije umirao radeć trbušnjake al nikad nisam mogao napravit što bi rekli pločice (nije mi to ni bio cilj, al sam morao ojačat trbušne zbog sporta), a sad se tu nakupilo sala, a pogotovo sa strana. Kako se toga riješit
Cijenio bih vaše uvažene komentare hehe
Pozdrav borci

Bavio sam se sportom cijeli život al kako je faks kreno, ta aktivnost se polako mijenjala sa sjedenjem i učenjem i tako nekako krenuše i moje muke sa kilama. Evo u zadnje vrijeme sam izbacio večeru, slatko skoro skroz izbacio (samo što nisam poludio), a za alkohol napravim iznimku samo petkom i subotom
Mana mi je što sam naviknut na sode tj. Coca-Cole, Orangine, Fante, a vodu pijem rijetko, neda mi se da pijem vode nikako
Imam 96 kg na 185 cm visine
Cijenio bih vaše uvažene komentare hehe
Pozdrav borci
- danas
odmah se kutarisi ovoga. to ti je isto ko da si kupio dzak od 50 kila secera, i svaki dan kutljacom jedes odatle sami secer. ove sode su jedan od najgorih izazivaca debljine, a plus nemaju nikakvu nutricionu vrijednost. prebaci na vodu -- ako ne mozes samo vodu, dodaj nesto... najbolje, kolut limuna ili napravi sam svoj ice tea (ne dodaji secera)...Frutek wrote: Mana mi je što sam naviknut na sode tj. Coca-Cole, Orangine, Fante, a vodu pijem rijetko, neda mi se da pijem vode nikako
ja sam 185 cm i imam 55-56 kila od 17-e godine, bez ikakvih oscilacija nagore ili nadole -- mislim da su ovo geni. primjetila sam da mi je metabolizam malo usporio poslije 30-e (sad imam 34) ali samo sam dodala jos malo voca u ishranu i sve je ok. moja je sreca sto zaista volim voce i povrce, i to mi je drze pojest nego ista... ali jedem sve, ali opsesivno izbjegavam ove sode, cokoladice, i zapadne zerzevate. ne shvati me pogresno, jedem ja slatkise, ali mi je drazi komad baklave ili parce nase torte (kojeg se zasitis kad ga pojedes i ne trazi ti organizam vise) nego svi ovi americki "no fat" slatkisi koji su ogavni i i dalje ti stomak prazan kad pojedes cijelu kutiju.
-
Frutek
U pravu si, to ti jest sreća heh. Ja inače i voće i povrće jedem vrlo rijetko (nekako mi se ne traži), a kad jedem to je onda neka salata paradajz-lukac a od voća nektarine, banane, ponekad jabuke itd. Valja sad i to uvestdanas wrote:moja je sreca sto zaista volim voce i povrce, i to mi je drze pojest nego ista... ali jedem sve, ali opsesivno izbjegavam ove sode, cokoladice, i zapadne zerzevate.
Što se vode i soda tiče, znam...jasno je to meni, al valja se natjerat sad da zamijenim te glupe sode sa vodom. Al nije to sad jer se meni toliko pije Cola-Fanta, nego je to jednostavno neka glupa navika...kad sjedneš u kafić naveče, nećeš reć "daj mi čašu vode", nego naručiš Colu il nešto sl.
Ali po onom što kažeš, vidim da te i metabolizam ne muči baš previše, dok je moj da bog sačuva...Spomenuo sam da svaki "pošteniji" obrok me baci 2 koraka nazad a nedaj bože da recimo večeram dobro 7 dana zaredom. To bi bio skok od jedno 5 kg ko ništa
Pitanje je, kako se borit s tim a da čovjek ne bude non-stop na nekim mukama: izgladnjivanja, stalno više il manje gladan, onda kad si gladan onda si i nervozan itd. Kako smršat a zadržat neku dozu svojih dosadašnjih navika? Da li je moguće il je mršavljenje ravno kineskom mučenju
- danas
pa u kaficu probaj naruciti limunadu ako imaju svoju da prave, ili tako nesto sto nije sami secer... probaj mineralnu vodu sa limunom, to je dobro za pocetak! ali kontam, nije lako...
a za tebe... pa probaj ovu atkins dijetu, kazu strava je...
znaci, izbaci ugljiko-hidrate (secer, tjesteninu, kruh) a navali po mesu, puteru, siru... radi.
a za tebe... pa probaj ovu atkins dijetu, kazu strava je...
znaci, izbaci ugljiko-hidrate (secer, tjesteninu, kruh) a navali po mesu, puteru, siru... radi.
Last edited by danas on 26/08/2005 19:17, edited 1 time in total.
-
digger
Da nadovezem:Lucy01 wrote:Mislim da dosta ljudi ne shvata koliko genetska strana igra ulogu u tome koliko mozete jesti a da se ne udebljate...
Genetska strana je #1.
VAZNO: Ako jedete voce, ne jedite ga sa drugim vrstama hrane. Voce se ne vari u stomaku nego express odlazi u crijeva. Da bi se svarilo, pljuvacne zlijezde luce "ptyalin" sa kojim se voce mijesa za proces apsorpcije.
VAZNO: Izbjegavati mijesanje ugljicnih hidrata (UH) sa proteinima. Razlog je jednostavan: za varenje proteina, stomak luci kiselinu. Za varenje UH, stomak ne upotrebljava kiselinu nego luzinu (non-alkaline). Ako pojedete spagete sa mesom ili krompir sa mesom, stomak nazalost ostaje sa luzinom (alkaline + non alkaline = luzina). Zato takva jela padnu "tesko" pa valja sjediti na kaucu, podrigivati, i naravno, malo zahrnjati. Zato se i kaze da poslije velikog rucka nema vise rada.
Dodajte ovome voce na kraju obroka i imate dodatnu nesrecu. Voce ostaje u stomaku da fermentira, a ko zna sta je naduvan stomak i prdez, razumjece.
Znaci: jesti voce na prazan stomak ili izmedju obroka kao snack. Kombinovati meso sa zelenjem. Cevapi bez somuna (ne ide, ali je pravilno).
Sto rece Lucy, voda je jako vazna za "ispiranje" masnoce iz celija. Recimo pet manjih obroka su preporucljiviji nego tri velika. Secer, margarin, ekstra masnoce... no-no. Crno vino preporucljivo. Studije i studije francuskih gurmana ukazuju da crno vino potpomaze oko redukcije masnoca na unutarnje organe ali jos nema tacnog objasnjenja. (Ja ga bogami ne cekam.)
I na kraju, bas kada hocete da ponovo zgrabite hranu iz serpe i stavite na tanjir, nemojte. Izuzev tufahija...
- danas
atkins dijeta radi 100%Lace wrote:wow...kakva je to djeta
teza je da se covjek deblja zbog ugljiko-hidrata, a da treba unositi sto vise proteina. znaci, jok kruh, pasta, secerne sode... a jedi sto vise mesa, putera, sira, jogurta... ovo je bio preokret u dosadasnjoj americkoj ludnici, koja je smatrala da se deblja samo zbog masnoca (ja mislim da je to zato sto se i debeo i masnoca kaze isto na engleskom -- "fat", i sve "dijetne" hrane su im "no-fat" -- znaci, nemaju masnoce i to je kao da jedes stiropor, a pune su ovih raznoraznih secera...). atkins je rekao jedite masnoce, a prestanite jesti secer (ugljiko-hidrate) jer se od njih debljate. sto je tacno.
ako hoces, naci cu par clanaka i postirati.
-
FFK as Lucy01
Frutek srce, prije nego sto ti ista napisem, zelim samo da te pitam, zasto hoces da smrsas, mislim iz kojih razloga?Frutek wrote:Evo malo čitam vaše strategije za borbu protiv kila i imate stvarno dobrih ideja...Ja evo isto kuburim sa kilama već neke 2 godine...imam osjećaj da mi se i čaša vode prima tj. ako malo poštenije ručam osjećam se kao da sam se napuho sav...Inače stvarno ne jedem puno, ili drukčije rečeno, ne jedem ni približno koliko bi htio da jedem(šta da vam kažem, volim pojest što jest jest
), ali opet nikako da se riješim kila...
Bavio sam se sportom cijeli život al kako je faks kreno, ta aktivnost se polako mijenjala sa sjedenjem i učenjem i tako nekako krenuše i moje muke sa kilama. Evo u zadnje vrijeme sam izbacio večeru, slatko skoro skroz izbacio (samo što nisam poludio), a za alkohol napravim iznimku samo petkom i subotom![]()
Imam 96 kg na 185 cm visineMeđutim, prirodno imam krupne kosti, mišiće na nogama i rukama koji uzimaju veliki procenat od tih 96 kg, tako da mi ostaje samo bitka sa stomakom koji nikako da sredim. Tu isto kao da mi je razvaljen želudac, jer sam prije umirao radeć trbušnjake al nikad nisam mogao napravit što bi rekli pločice (nije mi to ni bio cilj, al sam morao ojačat trbušne zbog sporta), a sad se tu nakupilo sala, a pogotovo sa strana. Kako se toga riješit
![]()
![]()
![]()
Cijenio bih vaše uvažene komentare hehe![]()
Pozdrav borci![]()
Pitam te to zato sto je prvo i osnovno pravilo da sebe volis takav kakav jesi i da nikada ne patis od bilo kojeg kompleksa samo zato sto imas "stomacic" i da ne dozvolis drugima da te na to natjeraju.
Bila sam prijateljica sa curom koja je bila bolimik...kazem bila jer je na kraju ozbiljno obolila na psiholoskoj bazi. Ljudi nekada cine gluposti i ugroze zdravlje, a sve zbog toga sto im je drustvo nametnulo da budu "mrsavi, nabildani i preplanuli"
Hrana je navika, kao i sve druge navike. Onaj ko je navikao da jede odredjenu vrstu hrane, ima problema da psiholoski "pusti" i promijeni naviku. Gazirana pica, osim sto imaju nevjerovatne kolicine secera, imaju i mnogo kofeina, pa te cine hypo i budnim. Moja prijateljica pije 6 konzervi gaziranog pica svaki dan, cim dodje na posao ona otvori onu konzervetinu. Nije kontala da joj ustvari treba kofein. Ne moras odjednom da se odreknes gaziranih pica, ali za pocetak mozes da predjes na diet, pa onda postepeno da zamjenjujes gazirano za vocni sok, pa onda vodu.
Da bi "istopio" stomak moras da radis cardio vjezbe najmanje 4 dana u sedmici. Cardio vjezbe su sve one koje podizu broj otkucaja srca u minuti, a mogu biti sve od trcanja, brzog hodanja, plivanja, kosarke, odbojke, preskakanje konopca, voznje bicikla...itd. Kada budes radio cardio, nemoj raditi nikakve druge vjezbe (trbusnjake, dizanje tezina i sl.). Nastavi jesti, ali u manjim kolicinama i cesce. Za veceru probaj da jedes samo meso i povrce (bez kruha) a mozes i samo voce. Sve je ovo samo navika i kada se odviknes od hrane koju sada jedes i pocnes jesti drugaciju hranu, vidjet ces da je svejedno. Najgoru stvar koju mozes napraviti je da gladujes, jer organizmu treba energija i ako ne dolazi iz stomaka sa hranom, crpit ce se iz krvi (secer) i to ce te ciniti umornim a mozes se i razboliti i na duge staze zaraditi diabetis.
Prije nego sto se odlucis da mijenjas navike u ishrani, mentalno se pripremi, ako treba napisi na papir sta zelis da postignes i kako ces doci do toga. Evo ti i par smjernica za gubitak kalorija:
Sjedenje (1 sat)- 62 kalorije
Stojanje (1sat)- 240 kalorija
Kosarka (15 minuta) -130 kalorija
Preskakanje konopca (15 minuta) -145 kalorija
Trcanje (1 milja-srednje brzo) -170 kalorija
- NeKi_LiK
Meso - bijelo.Frutek wrote: Imam 96 kg na 185 cm visineMeđutim, prirodno imam krupne kosti, mišiće na nogama i rukama koji uzimaju veliki procenat od tih 96 kg, tako da mi ostaje samo bitka sa stomakom koji nikako da sredim. Tu isto kao da mi je razvaljen želudac, jer sam prije umirao radeć trbušnjake al nikad nisam mogao napravit što bi rekli pločice (nije mi to ni bio cilj, al sam morao ojačat trbušne zbog sporta), a sad se tu nakupilo sala, a pogotovo sa strana. Kako se toga riješit
![]()
![]()
![]()
Cijenio bih vaše uvažene komentare hehe![]()
Pozdrav borci![]()
Trčanje prije doručka. Tada su glikogenske rezerve veoma niske pa će prije doći do trošenja masti.
Što se tiče pločica... radeći trbušnjake dolazi do hipertrofije trbušnih mišića ali se oni i dalje nalaze ispod sala... logično, da bi postali vidljivi potrebno se riješiti masnih naslaga, a sami trbušnjaci nisu najidealnija vježba za to.
-
digger
Dozvoli da se neko sa Phd sa Atkins dijetom malo umjesa.danas wrote:atkins dijeta radi 100%Lace wrote:wow...kakva je to djeta
teza je da se covjek deblja zbog ugljiko-hidrata, a da treba unositi sto vise proteina. znaci, jok kruh, pasta, secerne sode... a jedi sto vise mesa, putera, sira, jogurta... ovo je bio preokret u dosadasnjoj americkoj ludnici, koja je smatrala da se deblja samo zbog masnoca (ja mislim da je to zato sto se i debeo i masnoca kaze isto na engleskom -- "fat", i sve "dijetne" hrane su im "no-fat" -- znaci, nemaju masnoce i to je kao da jedes stiropor, a pune su ovih raznoraznih secera...). atkins je rekao jedite masnoce, a prestanite jesti secer (ugljiko-hidrate) jer se od njih debljate. sto je tacno.
Atkins dijeta je jako dobra POD USLOVOM da je ZIVOTNI nacin ishrane.
Proveo sam 2.5 godine i bio "strong follower." Slatko samo za rodjendane unuka i to malo. Meso, cheddar sir (obozavam), zelenilo, kikiriki... Ketosis je uvijek bio negativan. Zdrav krvni pritisak, dobar kolesterol, i najvaznije bez triglicerida u krvi.
Sa 185 funti spao sam na 175 i drzao ih. Treba dodati da sam u to vrijeme bio redovan dzoger. Nikada nisam bio gladan jer je to na dijeti skoro nemoguce.
Onda sam zbog novog posla i ko zna cega napustio redovan dzoging, poceo da jedem nesto tjestenine, voca, pa bih nakon toga bio gladan, pa ponovo nesto. Dijetu sam provodio 20% od zahtijevane, dakle "cheating." Na kraju sam stigao do 210 funti. Jedva sam spao ispod 200 gdje se odrzavam.
Na ovom kontinentu je lako bili slijedbenik Atkinsa, ali je u Sarajevu teze, i ako ne bih imao nista protiv da svaki dan jedam cevape.
Znaci, tako treba udesiti zivot. Na kraju, na engleskom rijec "dijeta" ne znaci mrsavljenje nego nacin ishrane.