Imam seksualno uznemiravao maloljetne djevojcice
-
nebi
nadam se da necu biti zigosan kao pedofil,misljenja sam da takve prestupnike treba najstrozije kazniti..ali nije li ovo prilicno debelo prejudiciranje??Za takve stvari postoji sud i sudski vjestaci pa neka oni utvrde je li ili nije.Forumska porota ga je,kako vidim,vec osudila na dozivotnu,vjesanje,skidanje glave,odsijecanje kite.....ne vazi li pravilo da je svako neduzan dok se ne dokaze?
-
BECHO
Ma smradovi su to. Ali nije ni cudo sto se ovakve stvari desavaju kad nam je zemlja u totalnom rastrojstvu i hipokriziji, vjera je uhvatila zamaha u svim sferama drustvenog zivota tako da danas imamo vjerske poglavare i bradatu balavurdiju koji se ponasaju kao sherifi jer eto ko biva oni imaju nekog uticaja. Malo, malo, vidis neko dijete sa hadzijskom kapicom na glavi koje meni starom chiki govori sta je haram a sta halal. A igralo se auticima kad je stari chiko skupljo pare za dzemate (ondasnje). Pretpostavljam da su nam takvi danas nazalost vjerovatno u prvom safu kod ovakvih imama dzihadlija koji se izivljavaju na maloljetnim djevojcicama. Neznam ljudi, vrijeme je da se jednom napravi cistka, da se zna ko je skolovan a ko nije, ko je zasluzio neku od funkcija a ko ju je dobio preko amidzica ili tetica! Dok god imamo ovakve efendije, ovakve politicare, ovakvu stoku u vladajucim institicujima, slicne stvari ce nam s vremenom postati svakodnevnica...Becho, tekst sam ja otkucala kad sam cula na TV, potrazit cu u dnevnoj stampi na on-line sta kazu oni o ovom slucaju, vec je skoro ponoc pa bi vjerovatno trebali imati nesto odradjeno za sutra.
- danas
pa naravno da ce sud utvrditi sta se desilo (bar se nadam da hoce)... mislim da niko nije ni rekao drugacije... ali pretpostavka je, ako je ovo tacno -- sta onda? kako se da se drustvo odnosi prema ovim pojavama? kako pomoci ovoj djeci i kako kazniti prestupnika? jer kazne za ovakve prestupe su kod nas nikakve... (plus, dodala bih i ovo: rijetke su ovakve optuzbe a da nemaju osnovane podloge -- sad se djevojcicama cejfilo da optuze nevinog imama, zarad neke zahebancije...)...nebi wrote:nadam se da necu biti zigosan kao pedofil,misljenja sam da takve prestupnike treba najstrozije kazniti..ali nije li ovo prilicno debelo prejudiciranje??Za takve stvari postoji sud i sudski vjestaci pa neka oni utvrde je li ili nije.Forumska porota ga je,kako vidim,vec osudila na dozivotnu,vjesanje,skidanje glave,odsijecanje kite.....ne vazi li pravilo da je svako neduzan dok se ne dokaze?
haj' dosta i od mene, odoh sad kuci...
- danas
ma ja... nije nista...Zreli wrote:"seksualno uznemirivanje" koja glupost!
nije ih ni na sta ni prisilio ....
a sta ces da mislis ako (gluho bilo) neki debil od 50 kuka tvoje dijete od 12 godina "ne bude prisiljavao" da ga ljubi i da mu dira kitu...
- sojka
Ne primaj se na filozofa. Od njega imas svasta nauciti.danas wrote:ma ja... nije nista...Zreli wrote:"seksualno uznemirivanje" koja glupost!
nije ih ni na sta ni prisilio ....
a sta ces da mislis ako (gluho bilo) neki debil od 50 kuka tvoje dijete od 12 godina "ne bude prisiljavao" da ga ljubi i da mu dira kitu...
-
nebi
today,nemojmo u drugu krajnost...niko ne optuzuje te djevojcice da su bighair-hakk optuzile imama samo radi fore....ali su mi poznati slucajevi unistenih egzistencija na osnovu laznih optuzbi.osobe koje se bave prosvjetno-pedagoskim radom bilo koje provinijencije moraju biti posebno oprezne i drzati distancu a opet biti bliske sa sticenicima,sto nije bas jednostavno.sto se tice pravnih posljedica(ako je kriv),svaka drzava definise tzv. "zastitnu dob",ovdje gdje zivim je 14 god.(tj,djevojcice iznad 14 smiju sa svakim i svako sa njima...ako je dobrovoljno),u spaniji je cak 12!! godina(sto je fakat ludilo).ne znam kako je to u bosni,sud ce u svakom slucaju reci svoje.danas wrote:pa naravno da ce sud utvrditi sta se desilo (bar se nadam da hoce)... mislim da niko nije ni rekao drugacije... ali pretpostavka je, ako je ovo tacno -- sta onda? kako se da se drustvo odnosi prema ovim pojavama? kako pomoci ovoj djeci i kako kazniti prestupnika? jer kazne za ovakve prestupe su kod nas nikakve... (plus, dodala bih i ovo: rijetke su ovakve optuzbe a da nemaju osnovane podloge -- sad se djevojcicama cejfilo da optuze nevinog imama, zarad neke zahebancije...)...nebi wrote:nadam se da necu biti zigosan kao pedofil,misljenja sam da takve prestupnike treba najstrozije kazniti..ali nije li ovo prilicno debelo prejudiciranje??Za takve stvari postoji sud i sudski vjestaci pa neka oni utvrde je li ili nije.Forumska porota ga je,kako vidim,vec osudila na dozivotnu,vjesanje,skidanje glave,odsijecanje kite.....ne vazi li pravilo da je svako neduzan dok se ne dokaze?
haj' dosta i od mene, odoh sad kuci...
-
hananah
Zreli kad sam imala 11 godina jedan stariji decko iz komsiluka mi je pokazao penis i pitao da ga diram, ja sam se prepala i otrcala kuci. S vrata sam rekla mami "joj sto sam se prepala, pa H. nema pisu kao ja, mama je li on normalan?" Mama je odmah ukapirala o cemu se radi i poduzela odgovarajuce mjere. Razlog mog straha je bilo to da li je H. normalan jer ima nesto razlicito od onoga sto imam ja 
Hocu da ti kazem da sa 11 godina pojma nisam ni imala sta je penis a kamoli sta drugo
Toliko o tome da nije djevojcice "prisilio ni na sta"
Hocu da ti kazem da sa 11 godina pojma nisam ni imala sta je penis a kamoli sta drugo
Toliko o tome da nije djevojcice "prisilio ni na sta"
-
Zreli
na naslovnu avaza mozes samo doci ako si ubijen ili tesko ranjen ... nije dovoljno da nekoga uznemiravas ...
na zapadu postoje seksualni zlocini koji su neuporedivi sa tim ... od silovanja beba pa nadalje, danas sam procitao recimo : dobila cetvrto diejte od (rodjenog) brata.
Ako treba da ga kazne, nek ga kazne, ali to nije tezak prekrsaj, ako nije doslo do seksualnog odnosa.
na zapadu postoje seksualni zlocini koji su neuporedivi sa tim ... od silovanja beba pa nadalje, danas sam procitao recimo : dobila cetvrto diejte od (rodjenog) brata.
Ako treba da ga kazne, nek ga kazne, ali to nije tezak prekrsaj, ako nije doslo do seksualnog odnosa.
- danas
nisam protumacila tvoj post kao da smatras da su curice ovo izmislile, zao mi je da je doslo do nesporazuma... shvatam sta zelis reci, i ja svakako ne zagovaram gore spomenuto kamenovanje doticnog (cak i ako se ustvrdi da je ovo istina, sto ja licno mislim da jeste). cim su se spominju "polni organi" cini mi se da vidim koliko je sati, i da je ovo tesko neka hodzina "blikost" koju su curice "pogresno shvatile"...nebi wrote: today,nemojmo u drugu krajnost...niko ne optuzuje te djevojcice da su bighair-hakk optuzile imama samo radi fore....ali su mi poznati slucajevi unistenih egzistencija na osnovu laznih optuzbi.osobe koje se bave prosvjetno-pedagoskim radom bilo koje provinijencije moraju biti posebno oprezne i drzati distancu a opet biti bliske sa sticenicima,sto nije bas jednostavno.sto se tice pravnih posljedica(ako je kriv),svaka drzava definise tzv. "zastitnu dob",ovdje gdje zivim je 14 god.(tj,djevojcice iznad 14 smiju sa svakim i svako sa njima...ako je dobrovoljno),u spaniji je cak 12!! godina(sto je fakat ludilo).ne znam kako je to u bosni,sud ce u svakom slucaju reci svoje.
svakako se u principu slazem sa tobom, ne treba suditi prije vremena... i tanka je linija izmedju "bliskosti" i "zlostavlanja"... i sama radim na slicnom poslu, muz mi radi na fakultetu i vrata su uvijek sirom otvorena... znam sta govoris, lako se moze covjeku unistiti zivot necijim neosnovanim optuzbama. ipak mislim da ovdje to nije slucaj, ali sud ce reci svoje, a mi smo ovdje valjda da damo oduska gnijevu sto se ovakve vijesti uopste i pojavljuju...
-
hananah
Fala Gavrilo na linku, ja cu postirati jer sam ja i otvorila temu.
Dakle Nezavisne novine
Policija uhapsila imama
BOSANSKA KRUPA - Imama Z. Mulalića (61) iz sela Jezerski, nadomak Bosanske Krupe, uhapsila je juče policija MUP-a Unsko-sanskog kantona zbog sumnje da je izvršio bludne radnje nad šest maloljetnih djevojč ica iz ovog mjesta.
"U toku je kriminalistička obrada i ispitivanje osumnjičenog, a danas će tužilaštvo odlučiti da li će mu biti određen pritvor", izjavio je Ale Šiljdedić, portparol u Kancelariji komesara u Kantonalnom MUP-u u Bihaću.
Šest djevojč ica iz Jezerskog prijavilo je policiji tokom vikenda da ih je imam u vjerskom objektu koji se nalazi pored džamije u Jezerskom seksualno uznemiravao poslije čega je policija pokrenula istragu.
Mještani Jezerskog nerado govore o ovom slučaju i ne mogu da vjeruju da se to desilo u njihovom selu. Pogotovo ne vjeruju da je to mogao da učini imam.
"Čuo sam za to u lokalnoj kafani. Zaprepašten sam. Imam ovdje službuje već šest godina i upravo mu se gradi nova kuća. Djevojčice koje su ga prijavile, čuo sam, starosti su od deset do 14 godina", kaže Ahmet Velić iz Jezerskog.
Priča da je imam djevojčice seksualno uznemiravao kada su došle u mejtef kod imama na časove arapskog jezika.
"Poslije rata oko 70 odsto djece odlazi u mejtef u kojem im imam drži časove arapskog. Navodno je imam dječake slao napolje, a zatim seksualno uznemiravao djevojčice", ispričao je Velić.
U Jezerskom smo juče pronašli jednu od šest djevojčica koja je prijavila imama. Nema, kaže, snage poslije svega što joj se dogodilo pričati o tome. Upućuje nas na svoju majku, koja, takođe, nerado započinje priču.
"Ništa sa sigurnošću ne mogu reći dok se ne provjeri. To je velika sramota ako je istina da se to dogodilo. Ipak je riječ o staroj osobi, o nekom ko je na funkciji u vjerskom objektu, i koji bi trebao služiti za primjer ostalima", kaže majka jedne od djevojčica. Njena kćerka, dodaje, ima 11 godina i najmlađa je od svih djevojčica koje su prijavile imama.
"Moja kćerka je najrjeđe išla kod imama", kaže ona.
U brdovitom selu nadomak Bosanske Krupe ništa ne odslikava šta se dogodilo. Mještani zaokupljeni svakodnevnim poslom. Kažu, koriste posljednje ljetne dane da završe poslove na imanjima. Uz put srećemo poneku grupu djevojaka. Već na prvo pominjanje imama odmahuju rukom i nastavljaju dalje. Ista slika i u mjesnoj kafani. Niko ne želi da javno govori o imamu. Neki odbrusiše da i ne vjeruju djevojčicama.
Kapija na dvorištu džamije zaključana. Nikoga nema u dvorištu.
Na izlazu iz sela razočarana žena ispraća nas riječima:
"Ne možemo vjerovati da se to desilo. Jako je ružno ako je istina da je imam dirao djevojčice", kaže srednjovječna žena predstavivši se kao komšinica nekoliko uznemiravanih djevojč ica .
G. GOLUB
Sutra cu postirati i Avaz i Oslobodjenje naravno pod uvjetom da to bude on line.
Dakle Nezavisne novine
Policija uhapsila imama
BOSANSKA KRUPA - Imama Z. Mulalića (61) iz sela Jezerski, nadomak Bosanske Krupe, uhapsila je juče policija MUP-a Unsko-sanskog kantona zbog sumnje da je izvršio bludne radnje nad šest maloljetnih djevojč ica iz ovog mjesta.
"U toku je kriminalistička obrada i ispitivanje osumnjičenog, a danas će tužilaštvo odlučiti da li će mu biti određen pritvor", izjavio je Ale Šiljdedić, portparol u Kancelariji komesara u Kantonalnom MUP-u u Bihaću.
Šest djevojč ica iz Jezerskog prijavilo je policiji tokom vikenda da ih je imam u vjerskom objektu koji se nalazi pored džamije u Jezerskom seksualno uznemiravao poslije čega je policija pokrenula istragu.
Mještani Jezerskog nerado govore o ovom slučaju i ne mogu da vjeruju da se to desilo u njihovom selu. Pogotovo ne vjeruju da je to mogao da učini imam.
"Čuo sam za to u lokalnoj kafani. Zaprepašten sam. Imam ovdje službuje već šest godina i upravo mu se gradi nova kuća. Djevojčice koje su ga prijavile, čuo sam, starosti su od deset do 14 godina", kaže Ahmet Velić iz Jezerskog.
Priča da je imam djevojčice seksualno uznemiravao kada su došle u mejtef kod imama na časove arapskog jezika.
"Poslije rata oko 70 odsto djece odlazi u mejtef u kojem im imam drži časove arapskog. Navodno je imam dječake slao napolje, a zatim seksualno uznemiravao djevojčice", ispričao je Velić.
U Jezerskom smo juče pronašli jednu od šest djevojčica koja je prijavila imama. Nema, kaže, snage poslije svega što joj se dogodilo pričati o tome. Upućuje nas na svoju majku, koja, takođe, nerado započinje priču.
"Ništa sa sigurnošću ne mogu reći dok se ne provjeri. To je velika sramota ako je istina da se to dogodilo. Ipak je riječ o staroj osobi, o nekom ko je na funkciji u vjerskom objektu, i koji bi trebao služiti za primjer ostalima", kaže majka jedne od djevojčica. Njena kćerka, dodaje, ima 11 godina i najmlađa je od svih djevojčica koje su prijavile imama.
"Moja kćerka je najrjeđe išla kod imama", kaže ona.
U brdovitom selu nadomak Bosanske Krupe ništa ne odslikava šta se dogodilo. Mještani zaokupljeni svakodnevnim poslom. Kažu, koriste posljednje ljetne dane da završe poslove na imanjima. Uz put srećemo poneku grupu djevojaka. Već na prvo pominjanje imama odmahuju rukom i nastavljaju dalje. Ista slika i u mjesnoj kafani. Niko ne želi da javno govori o imamu. Neki odbrusiše da i ne vjeruju djevojčicama.
Kapija na dvorištu džamije zaključana. Nikoga nema u dvorištu.
Na izlazu iz sela razočarana žena ispraća nas riječima:
"Ne možemo vjerovati da se to desilo. Jako je ružno ako je istina da je imam dirao djevojčice", kaže srednjovječna žena predstavivši se kao komšinica nekoliko uznemiravanih djevojč ica .
G. GOLUB
Sutra cu postirati i Avaz i Oslobodjenje naravno pod uvjetom da to bude on line.
- avicena
U ovom momentu mi je najbliži komentar jednog od roditelja:
"Ništa sa sigurnošću ne mogu reći dok se ne provjeri. To je velika sramota ako je istina da se to dogodilo. Ipak je riječ o staroj osobi, o nekom ko je na funkciji u vjerskom objektu, i koji bi trebao služiti za primjer ostalima", kaže majka jedne od djevojčica.
-
hananah
Jednu stvar ne mogu da shvatim nikako. Ima mnogo slucajeva silovanja, i samo najhrabrije se usude da to prijave, i onda godinama trpe komentare tipa "sama je kriva, izazvala ga je"
Sad ce jos ispasti da su curice izazvale jadnog starceka imama da ih malo opipa
Sad ce jos ispasti da su curice izazvale jadnog starceka imama da ih malo opipa
-
No_Comment
Nitko nije kriv dok mu se ne dokaze krivica i obratno...znaci ne treba nikoga osudjivati unaprijed...a pogotovo pozivati na linc...
- stella_k
Ma smradovi su to. Ali nije ni cudo sto se ovakve stvari desavaju kad nam je zemlja u totalnom rastrojstvu i hipokriziji, vjera je uhvatila zamaha u svim sferama drustvenog zivota tako da danas imamo vjerske poglavare i bradatu balavurdiju koji se ponasaju kao sherifi jer eto ko biva oni imaju nekog uticaja. Malo, malo, vidis neko dijete sa hadzijskom kapicom na glavi koje meni starom chiki govori sta je haram a sta halal. A igralo se auticima kad je stari chiko skupljo pare za dzemate (ondasnje). Pretpostavljam da su nam takvi danas nazalost vjerovatno u prvom safu kod ovakvih imama dzihadlija koji se izivljavaju na maloljetnim djevojcicama. Neznam ljudi, vrijeme je da se jednom napravi cistka, da se zna ko je skolovan a ko nije, ko je zasluzio neku od funkcija a ko ju je dobio preko amidzica ili tetica! Dok god imamo ovakve efendije, ovakve politicare, ovakvu stoku u vladajucim institicujima, slicne stvari ce nam s vremenom postati svakodnevnica...[/quoteBECHO wrote:Becho, tekst sam ja otkucala kad sam cula na TV, potrazit cu u dnevnoj stampi na on-line sta kazu oni o ovom slucaju, vec je skoro ponoc pa bi vjerovatno trebali imati nesto odradjeno za sutra.
Potpuno se slazem sa tobom.
- stella_k
Ma daj Zreli!!! Pa i ako nije doslo do najgoreg njega treba najteze kazniti jer dusevne rane koje je nanio djevojcicama mozda se ne vide ali ne znaci da nisu strasne!!!Zreli wrote:na naslovnu avaza mozes samo doci ako si ubijen ili tesko ranjen ... nije dovoljno da nekoga uznemiravas ...
Sta mislis kad dodju u stariju dob kako ce one posmatrati muskarce i sta ce misliti o njima?Da li ce se ikada moci normalno udati i roditi djecu?DA LI CE IJEDAN BOSANAC ILI HERCEGOVAC HTJETI JE ZA ZENU???
-
No_Comment
Postoji sud i sudske instance pa ako se covjeku dokaze djelo za koje je optuzen...onda neka snosi posljedice...bez obzira bio on imam,reis,general,politicar ili cistac cipela...tako bi trebalo da bude ako ima pravne drzave...inace nekoga osudjivati ili oslobadjati unaprijed nezahvalna je stvar....zlata wrote:Ma to je problem u nas. NIKO NIJE KRIV....ili....SVI SMO KRIVI.No_Comment wrote:Nitko nije kriv dok mu se ne dokaze krivica i obratno...znaci ne treba nikoga osudjivati unaprijed...a pogotovo pozivati na linc...
-
mr_orange
@zlata Ti i dalje nastavljaš sa svojim uvredljivim komentarima i pokazuješ svoju mržnju prema nečijom vjeri i tradiciji.
@pitt U pravu si, stvarno kako može neko ulaziti u raspravu sa jednim zaostalim likom kao Abdulhaq. Možeš zamisliti koliko je taj zaosto kad smatra da treba kazniti jednog bolesnika koji se malo poigrao sa djevojčicama.
Vezano za temu
Ljudi, pedofil je pedofil, bez obzirao bio on pekar, električar, pedijatar, hodža, pop, frizer i sl. To je bolesno i nenormalno i treba mu suditi po kratkom postupku, naravno ako je istina da je uradio nešto takvo, ili pokušao. Čini mi se da je nekima ovdje, a bilo je par komentara u kojima se to otvoreno govori, pravo drago što je jedan imam zlostavljao djevojčice. One više nisu bitne, ali je bitno da se sad zbog jednog bolesnika dovodi u vezu vjera i nastranost. Napadate Abdulhaqa jer propagira Šerijat, što je njegovo pravo, a kao argument uzimate to da je pedofil pripadnik islama. To bi kao trebalo da znači da njegova nastranost ima veze sa tim što je on musliman?! Jel vi mislite da je nekoj žrtvi pedofila bitno da li je taj bio hodža ili automehaničar nakon što zlostavljanja?! Neki kažu da je bitno jer jer imam osoba koja podučava ljude mnogo čemu, između ostalom moralu i da ima kontakte sa djecom. Kako je neko mogao znati kad su ga primali u službu, da je pedofil?! To mogu znati tek kad pokeže sam, svojim ponašanjem. Sad kad je pokazao, niste sačekali ni da vidite da li će IZ osuditi njegovo ponašanje, ali ste odmah spremni udarati vjeri. Ma svaka vam čast.
@pitt U pravu si, stvarno kako može neko ulaziti u raspravu sa jednim zaostalim likom kao Abdulhaq. Možeš zamisliti koliko je taj zaosto kad smatra da treba kazniti jednog bolesnika koji se malo poigrao sa djevojčicama.
Vezano za temu
Ljudi, pedofil je pedofil, bez obzirao bio on pekar, električar, pedijatar, hodža, pop, frizer i sl. To je bolesno i nenormalno i treba mu suditi po kratkom postupku, naravno ako je istina da je uradio nešto takvo, ili pokušao. Čini mi se da je nekima ovdje, a bilo je par komentara u kojima se to otvoreno govori, pravo drago što je jedan imam zlostavljao djevojčice. One više nisu bitne, ali je bitno da se sad zbog jednog bolesnika dovodi u vezu vjera i nastranost. Napadate Abdulhaqa jer propagira Šerijat, što je njegovo pravo, a kao argument uzimate to da je pedofil pripadnik islama. To bi kao trebalo da znači da njegova nastranost ima veze sa tim što je on musliman?! Jel vi mislite da je nekoj žrtvi pedofila bitno da li je taj bio hodža ili automehaničar nakon što zlostavljanja?! Neki kažu da je bitno jer jer imam osoba koja podučava ljude mnogo čemu, između ostalom moralu i da ima kontakte sa djecom. Kako je neko mogao znati kad su ga primali u službu, da je pedofil?! To mogu znati tek kad pokeže sam, svojim ponašanjem. Sad kad je pokazao, niste sačekali ni da vidite da li će IZ osuditi njegovo ponašanje, ali ste odmah spremni udarati vjeri. Ma svaka vam čast.
-
hananah
Mr Orange, niko ne udara po vjeri. Abdulah je zamoljen da ne ponavlja nesto sto je vec rekao i da ne skrece temu u drugom pravcu.
Dalje - slazem se da treba dokazati, medjutim tu je rijec djevojcica protiv njegove. I sta - ako on povuce konce vuk pojeo magarca. Kao da nista nije bilo. Sve do onog trenutka dok stovani pedofil ne siluje neku djevojcicu pa ne ostanje njegove spreme u njoj da se moze putem analize DNK-a dokazati da je to bio on
Ili jos gore dok neka curica ne ostane trudna pa tek kad joj se trbuh bude vidio tek onda dokazati da je on kriv
Jer pobogu kakvi sad postoje dokazi - osim prica 6 djevojcica 
Dalje - slazem se da treba dokazati, medjutim tu je rijec djevojcica protiv njegove. I sta - ako on povuce konce vuk pojeo magarca. Kao da nista nije bilo. Sve do onog trenutka dok stovani pedofil ne siluje neku djevojcicu pa ne ostanje njegove spreme u njoj da se moze putem analize DNK-a dokazati da je to bio on