da si ozbiljan, raspitao bi se malo i saznao bi da nasi mljekari imaju velikih problema pri plasiranju svojih proizvoda na BH trziste. Zbog sporazuma o slobodnoj trgovini, jeftinije je uvoziti mlijeko iz cro i scg nego ga praviti ovdje, jer u susjednim zemljama farmeri imaju beneficije i subvencije, dok se nasima nastoji oteti i ono malo jada sto mogu zaraditi....kalesijski slavuj wrote:
kao prvo OZBILJAM SAM!
kao drugo trazio sam posla svugdi ali posla jednostavno nema! narod nema sta da jede kod kuce a kamoli u restorani il hotelu. kada si ti zadnji put jela i pila u restoranu ili hotelu? mezes li se sjetiti!
trazim ja kredit, hocu veliki biznis da pocnem. hocu da kupim krave i pravim sir i kajmak a mozda otvorim i hotel/motel.
imam zemlje dosta mozda i ponajvise u cjeloj KALESIJI!
sta mi ti savjetujes?
a sta ti znaci ovo aplicirati?
kao drugo, da li si probao aplicirati (poslati aplikaciju/prijavu za posao) u nekom od restorana van Kalesije??? Ono sto je tuzno je cinjenica da se toliko ljudi skoluje za ugostitelje (kuhare, konobare itd) a na ta mjesta se uposljavaju razni levati koji veze s vezom nemaju....jedina veza je familijarna....
trece, imas mnogo mikrokreditnih organizacija u tuzlanskoj regiji (ako se ne varam, Kalesija spada pod Tuzlu) pa se tamo mozes raspitati kako doci do kredita i koji su raspolozivi iznosi.....
jos jednom ti savjetujem da dobro razmislis da li da krenes u biznis sa sirom i mlijecnim proizvodima, obzirom na tesku situaciju u tom polju....
nedavno je ZDENKA imala problem sa kozjim sirom za kojeg su imali garantovanog kupca u Jordanu cini mi se (radi tog sporazuma su i zapoceli sa proizvodnjom kozjeg sira) i odjednom radi nekih uvjeta oko izvoza imaju 15 tona kozjeg sira na lageru i mogu mahati ushima.....