Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

kalesijski slavuj wrote:
kao prvo OZBILJAM SAM!

kao drugo trazio sam posla svugdi ali posla jednostavno nema! narod nema sta da jede kod kuce a kamoli u restorani il hotelu. kada si ti zadnji put jela i pila u restoranu ili hotelu? mezes li se sjetiti!

trazim ja kredit, hocu veliki biznis da pocnem. hocu da kupim krave i pravim sir i kajmak a mozda otvorim i hotel/motel.
imam zemlje dosta mozda i ponajvise u cjeloj KALESIJI!

sta mi ti savjetujes?

a sta ti znaci ovo aplicirati?
da si ozbiljan, raspitao bi se malo i saznao bi da nasi mljekari imaju velikih problema pri plasiranju svojih proizvoda na BH trziste. Zbog sporazuma o slobodnoj trgovini, jeftinije je uvoziti mlijeko iz cro i scg nego ga praviti ovdje, jer u susjednim zemljama farmeri imaju beneficije i subvencije, dok se nasima nastoji oteti i ono malo jada sto mogu zaraditi....

kao drugo, da li si probao aplicirati (poslati aplikaciju/prijavu za posao) u nekom od restorana van Kalesije??? Ono sto je tuzno je cinjenica da se toliko ljudi skoluje za ugostitelje (kuhare, konobare itd) a na ta mjesta se uposljavaju razni levati koji veze s vezom nemaju....jedina veza je familijarna....

trece, imas mnogo mikrokreditnih organizacija u tuzlanskoj regiji (ako se ne varam, Kalesija spada pod Tuzlu) pa se tamo mozes raspitati kako doci do kredita i koji su raspolozivi iznosi.....

jos jednom ti savjetujem da dobro razmislis da li da krenes u biznis sa sirom i mlijecnim proizvodima, obzirom na tesku situaciju u tom polju....

nedavno je ZDENKA imala problem sa kozjim sirom za kojeg su imali garantovanog kupca u Jordanu cini mi se (radi tog sporazuma su i zapoceli sa proizvodnjom kozjeg sira) i odjednom radi nekih uvjeta oko izvoza imaju 15 tona kozjeg sira na lageru i mogu mahati ushima.....
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

mIRCerka wrote:
kalesijski slavuj wrote:
kao prvo OZBILJAM SAM!

kao drugo trazio sam posla svugdi ali posla jednostavno nema! narod nema sta da jede kod kuce a kamoli u restorani il hotelu. kada si ti zadnji put jela i pila u restoranu ili hotelu? mezes li se sjetiti!

trazim ja kredit, hocu veliki biznis da pocnem. hocu da kupim krave i pravim sir i kajmak a mozda otvorim i hotel/motel.
imam zemlje dosta mozda i ponajvise u cjeloj KALESIJI!

sta mi ti savjetujes?

a sta ti znaci ovo aplicirati?
da si ozbiljan, raspitao bi se malo i saznao bi da nasi mljekari imaju velikih problema pri plasiranju svojih proizvoda na BH trziste. Zbog sporazuma o slobodnoj trgovini, jeftinije je uvoziti mlijeko iz cro i scg nego ga praviti ovdje, jer u susjednim zemljama farmeri imaju beneficije i subvencije, dok se nasima nastoji oteti i ono malo jada sto mogu zaraditi....

kao drugo, da li si probao aplicirati (poslati aplikaciju/prijavu za posao) u nekom od restorana van Kalesije??? Ono sto je tuzno je cinjenica da se toliko ljudi skoluje za ugostitelje (kuhare, konobare itd) a na ta mjesta se uposljavaju razni levati koji veze s vezom nemaju....jedina veza je familijarna....

trece, imas mnogo mikrokreditnih organizacija u tuzlanskoj regiji (ako se ne varam, Kalesija spada pod Tuzlu) pa se tamo mozes raspitati kako doci do kredita i koji su raspolozivi iznosi.....

jos jednom ti savjetujem da dobro razmislis da li da krenes u biznis sa sirom i mlijecnim proizvodima, obzirom na tesku situaciju u tom polju....

nedavno je ZDENKA imala problem sa kozjim sirom za kojeg su imali garantovanog kupca u Jordanu cini mi se (radi tog sporazuma su i zapoceli sa proizvodnjom kozjeg sira) i odjednom radi nekih uvjeta oko izvoza imaju 15 tona kozjeg sira na lageru i mogu mahati ushima.....
draga moja miRCerka,
meni opet ono sa aplicatirani ostade nejasan?
kako da se prijavim na poso kad sam nezaposlen?
prvo treba na nadjem neki poso pa onda da se apelikujem...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kalesijski slavuj wrote: draga moja miRCerka,
aplicirati za posao znaci napisati svoju biografiju i poslati je svim institucijama gdje bi ti volio raditi. Uz to napises pismo interesa:
Postovani blabla,
obzirom na moje obrazovanje i interes u polju bla bla zelim da izrazim interes za radu u vasoj firmi blabla d.o.o., jer smatram da bi meni od velike koristi bilo iskustvo rada u bla bla.

bla bla
kalesijski slavuj

mIRCerka wrote:
kalesijski slavuj wrote: draga moja miRCerka,
aplicirati za posao znaci napisati svoju biografiju i poslati je svim institucijama gdje bi ti volio raditi. Uz to napises pismo interesa:
Postovani blabla,
obzirom na moje obrazovanje i interes u polju bla bla zelim da izrazim interes za radu u vasoj firmi blabla d.o.o., jer smatram da bi meni od velike koristi bilo iskustvo rada u bla bla.

bla bla
miRCerka,

pa meni koliko se cini, lakse je raditi nego traziti poso!
ako im moram pisat biografiju i to bla bla sta bi ja volio raditi i sa kim bi volio raditi i to da je polje nepokoseno itd to sve kosta vremena!

kako drugi nadju poso bez pisanje kojekakvi biografija?

moram li pisati biografiju i za kredit za pravljenje hotela i farme?
digger

Post by digger »

kalesijski slavuj wrote:pa meni koliko se cini, lakse je raditi nego traziti poso!
ako im moram pisat biografiju i to bla bla sta bi ja volio raditi i sa kim bi volio raditi i to da je polje nepokoseno itd to sve kosta vremena!

:-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kalesijski slavuj wrote:
miRCerka,

da ne bi mozda da ti neko sve zavrsi a da ti samo sjednes u direktorsku fotelju?

PS Mislim da si dovoljno isprovocirao :D
sad nastavi raditi svoj posao i ne bacaj bombe vise :D
kalesijski slavuj

mIRCerka wrote:
kalesijski slavuj wrote:
miRCerka,

da ne bi mozda da ti neko sve zavrsi a da ti samo sjednes u direktorsku fotelju?
miRCerka,

nisam to ni pomislio a kamoli reko!

zamisli da si na mom mjestu, zamisli, zamisli!
20 dana tipkas biografiju i onda odneses nekom gazdi kafane, kazes: "gazda izvoli amplikacija" i das mu da cita. pa on bi te jos opalio sakom u glavu!

ma meni se cini da ti zivis izvan BiH. jel me osjecaj vara?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kalesijski slavuj wrote:
miRCerka,

20 dana tipkas biografiju i onda odneses nekom gazdi kafane, kazes: "gazda izvoli amplikacija" i das mu da cita. pa on bi te jos opalio sakom u glavu!

za razliku od tebe, ja zivim u Sarajevu....u BiH...
Verstehen?
mislim da je dosta bilo.....

iskreno da ti kazem, rekla sam ti sve kako i sta treba, a ti se i dalje zezash i sprdash...
Das ist schlecht... napisah li kako treba? :-)
kalesijski slavuj

mIRCerka wrote:
kalesijski slavuj wrote:
miRCerka,

za razliku od tebe, ja zivim u Sarajevu....u BiH...
Verstehen?
mislim da je dosta bilo.....

iskreno da ti kazem, rekla sam ti sve kako i sta treba, a ti se i dalje zezash i sprdash...
Das ist schlecht... napisah li kako treba? :-)

:? :? :?
Diona

Post by Diona »

Mozda ima posla u Sarajevu, ali u Krajini je uzas. Ma covjece ljudi bi se sad odrekli bosanskog drzavljanstva i uzeli hrvatsko kad bi tammo dobili posao. :shock:
Ovo kazem, jer poznajem dosta ljudi sto idu i rade u hrvatskoj najgore moguce poslove samo da zarade koji dinar. Nekad su ti isti ljudi bili direktori/sefovi, a sta sad rade. :shock: Ovo za trazenja posla je ipak vise vezano na osobe srednjih godina. Omladina koja ima sanse za posao nece da radi za 300 KM mjesecno. Bas sto neko rece, ko ce ustajati tako radno za ti 'ebenih 300 KM. :x I sva ta omladina samo gleda da dobije sansu da zbrise iz Bosne, jer misle obogat' ce se kad odu negdje van. Ne znaju da moras izgubiti najmanje 2. god da stanes na noge i da sve krene na bolje. :-) U inostranstvu vecina omladine studira i radi. Svako treba da sebi zaradi dzeparac, sto se meni svidja. Kad naviknes dijete da mu ti dajes pare, nikad nece postati samostalan. :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Diona wrote: Svako treba da sebi zaradi dzeparac, sto se meni svidja. Kad naviknes dijete da mu ti dajes pare, nikad nece postati samostalan. :D
mene je tata trenirao.... opeglana kosulja, dva dinara, odijelo 5-7 dinara...
i sve tako....
zato mi i nije bilo tesko raditi za 300 KM....i polako se penjati....
Gernsheim

#87 Re: Zasto u BIH vec tradicionalno dominira Siromastvo

Post by Gernsheim »

buhtelj wrote:Zanima me vase misljenje zasto na prostorima BiH vec stoljecima vlada siromastvo, nerazvijenost..... prakticno ne postaji ni znanost ni tehnologija.... razvoj je vec dulje vrijeme ispod svake razine....znaci nerazvijenost u usporedbi sa bilo kojim koncem EUROPE ????

Zelim samo objektivne uzroke i razloge zasto je BIH tradicionalno nerazvijena.... znaci ne ponovno onaj balkanski princip.....krivi su susjedi, SRBI, HRVATI, TURCI, SLOVENCI, AUSTRO-UGARSKA, JUGOSLAVIJA....

Kroz citavu nasu istoriju nismo mi nikad' "sami sobom vladali", uvijek su tu bili nekakvi strani (pozeljni il' nepozeljni) vladari. Mi smo bili uvijek jeftina radna snaga, kamara ljudskih bica. Kroz sve te vijekove nije se kod nas razvio poduzetnicki i avanturisticki osjecaj. To se i dan danas primjecuje kad se prodje carsijom. U Tuzli (iz koje sam porijeklom) sa cca. 100 000 stanovnika postoje, pretpostavljam, 200 do 300 cafea i hiljade nekavih prodavnica. Niko nista ne proizvodi, broj firmi koje su se orijentisale na proizvodnju (a proizvodnja stvara radna mjesta i bogate ljude koji ce dalje novac investirat') je zanemarljiv. U usporedbi sa Tuzlom prilicno isti broj stanovnika ima i Darmstadt, grad koji je nedaleko od mog prebivalista. U pocetku nisam mog'o da vjerujem da su u tom gradu (jos jednom: iste velicine kao Tuzla) nalaze oko 10 - 15 cafea. Nema kod nas tog poduzetnickog duha.
buhtelj

Post by buhtelj »

Gernsheim vrlo inteligentan odgovor.....
nema poduzetnickog duha...tko ce da pije kave...i da zakasni dnevnu pricu.....

Jos tocnije je to, da je navika ljudi u BIH, sto jim uopce ne smeta, da odlaze raditi najnize poslove VANI (kako je BAOSANC "veseo" kada cisti u Njemackoj, Austriji, Sloveniji..) .....s cim postignu neki svoj zivoti vrhunac.....ZALOSTNO JE....Nadam se da ta navika nece da postane dio tradicije i povjesti...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

buhtelj wrote:Gernsheim vrlo inteligentan odgovor.....
nema poduzetnickog duha...tko ce da pije kave...i da zakasni dnevnu pricu.....

Jos tocnije je to, da je navika ljudi u BIH, sto jim uopce ne smeta, da odlaze raditi najnize poslove VANI (kako je BAOSANC "veseo" kada cisti u Njemackoj, Austriji, Sloveniji..) .....s cim postignu neki svoj zivoti vrhunac.....ZALOSTNO JE....Nadam se da ta navika nece da postane dio tradicije i povjesti...
da i jos se tjese ko moja komsinica koja je u Londonu i radi kao cistacica...
kaze OVDJE SAM BABA SERA A TAMO SAM CLEANING LADY....
excuse me....nisam te prepoznala...(ovo se odnosi na komsinicu)
Post Reply