sudnjidan wrote:Dok se mnogi Bosanci i Hercegovci, cak i na ovom forumu "polomise" promovirajuci Hrvatsku kao "raj za turiste", "najljepsu obalu", usput ostavljajuci silne novce na hrvatskoj obali, da vidimo kako nam susjedi vracaju na lijepim zeljama i dobrim namjerama.
Danasnje (nedjelja) Oslobodjenje donosi ispovjest Bosnjaka, vlasnika malih zanatskih radnji i ducana oko Starog mosta, koji se zale na slab promet uprkos znatno povecanog broja turista i za to optuzuju turisticke vodice iz Hrvatske koji dovode te turiste. Nije mi bilo tesko prekucati nekoliko citata iz teksta:
...vlasnica staretinarnice Esma Nametak tvrdi da su za sve krivi turisticki vodici koji ciljano prave antipropagandu o starom Mostaru i nagovaraju svoju klijentelu da ne kupuju nista na carsiji.
"Eto, neki dan je jedan od vodica upozoravao grupu turista da ne kupuju od nas jer smo mi Cigani", kaze vlasnica staretinarnice...
...Predsjednik turisticke zajednice Mostara Mensud Durakovic potvrdio je da su turisticki uposlenici u Mostaru svjedoci da pojedini vodici iz Hrvatske sire lazi o Mostaru. Stranim turistima se cak sugerise da ne kupuju vodu u istocnom Mostaru jer "tamo zive mudzahedini koji bi je mogli zatrovati"...
Trgovac Senad Orucevic otkriva kako je grupa Mostaraca cula jednu voditeljicu grupe stranih turista koja je objasnjavala da su "Stari most srusili muslimani".
"Nema veze, dobila je nogu u gu..cu", veli Orucevic i najavljuje da ce slijedeca greska biti kaznjena bacanjem vodica u Neretvu.
Iako sam protiv bilo kakvog nasilja, aferim Mostarcima na ovom udarcu u gu..cu.
ne samo to...nego lazu strendzerima da su rimljani izgradili Stari

...a zna se brate da ga je naš Sinan izvajo

jos nesto...takodjer lazu

da ako neki stranac more bit hoce da kupi nesto u kujindziluku(istocna obala)...oni ga smuntaju i kazu da se odatle finasira Al-Kaida

...Bela ...dodo bi Poirot s Pala
inace cuo sam da je tompson odrzo dobar koncert u makarskoj

...bilo dosta retro-obiljezja(to je kuljavo u zadnje vrijeme)pa se moglo vidjet i zastava Poglavnika tji NDH-a

...fino.fino...nek' ponesu turisti

,...jos jedna preporuka za EU