Kočenje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Qler wrote:kad ga ubacis u ler i polako kocis, auto vise trosi nego kad kocis motorom, i naravno torsis i bespotrebno pregrijavas kocnice (diskove).
ovo bi trebalo da ide na najgluplje stvari recene na forumu.
ako motor radi na 1200 rpm trosi vise vec onaj koji radi na 4000 rpm???

svasta matere mi. koji ti je biser ovo reko???

Qler wrote: Ulje u kocnicama zagrijavanjem gubi viskozitet i ako se pregrije, postane skroz tecno, i onda mozes kociti do sutra, ode tii :D receno onako laicki :D
istina ali ko koci tako ekstremno???

niz brdo treba koristiti motor ali u normanim uslovima koristi kocnicu. he da se ti nadjes iz mene kako bi stisno kocnicu pa da ti motorom prikocis u moj zadnji kraj.

ako ti se desava ovo sta si naveo promjeni ulje u kocnicama. umjesto regularnog DOT3 stavi DOT5
Frutek

#77 Re: Kočenje

Post by Frutek »

MrSini wrote: Ovaj sistem je dobar kada nije frka ali kada je frka: pritisneš kočnicu, prebaciš iz 5. u 1. i povučeš ručnu. Sjebeš svoje auto kao ja ali nikoga ni ne okrzneš.
Zašto bi uopšte sjebo auto? Ako si se zaustavio bez da si udario u nešto, teško da ćeš sjebat auto zbog prelaza iz 5 u 1. Vjerujem da ti ni ručna čak ne bi trebala.
The_Flyer2002

#78 Re: Kočenje

Post by The_Flyer2002 »

Frutek wrote:
MrSini wrote: Ovaj sistem je dobar kada nije frka ali kada je frka: pritisneš kočnicu, prebaciš iz 5. u 1. i povučeš ručnu. Sjebeš svoje auto kao ja ali nikoga ni ne okrzneš.
Zašto bi uopšte sjebo auto. Ako si se zaustavio bez da si udario u nešto, teško da ćeš sjebat auto zbog prelaza iz 5 u 1. Vjerujem da ti ni ručna čak ne bi trebala.
mozda ga je presalto bez kacila?? :)

kako si samo to uspio matere ti???
sta je bilo sa obrtajima????
Frutek

#79 Re: Kočenje

Post by Frutek »

The_Flyer2002 wrote:
Frutek wrote:
Zašto bi uopšte sjebo auto. Ako si se zaustavio bez da si udario u nešto, teško da ćeš sjebat auto zbog prelaza iz 5 u 1. Vjerujem da ti ni ručna čak ne bi trebala.

Još je reko da je vozio 60 km-h. Pa kako je moguće da voziš 60 km-h u 5 brzini :-) ? To bi realno bila 3 brzina i rutinsko stajanje i prelaz u 1, ako nije bilo vremena za kočenje motorom (ko što i nije i u praksi se nema vremena tako milion puta).

Al ako nije pritisno kvačilo ko što ti Flyer-u kažeš, ne znam kako je onda uopšte mogo prešaltat, jedino da je izvalio mjenjač a motor puko ko sandala u 5 brzini :-? :shock:
manijak1

Post by manijak1 »

MRAVOJED wrote:znam da mi nećete vjerovati ali ja sam jednom odvozio zagreb-dubrovnik bez ijednog kočenja, osim kad sam naletio na kolonu u tušiloviću i kad mi je tip u pločama izletio sa sporedne.

stari se vozio iza mene, i pita kad smo stigli, jel ti znaš da ti ne rade štopsvjetla :D :D :D

tita mi!!!
:D :D Moliću lijepo :D :D iz Sarajeva preko Ivan planine do Mlina :D :D kočnica pritisnuta par puta :D i to na Ivanu samo prilikom spuštanja jer je ispred bio kamiončić koji je na punoj :D :D zaobiđen :D :D i obavezno je stisnem ne previše nego nježno kao :D :D da hodam po I kvalitetnoj školjci jaja u Podorašcu kod one fakat neprevaziđene krivine :D .
Ove godine :D od Neuma do Perne - kočenje pedalom :D skoro pa izbjegnuto :D ali opet neki Bus ispred se pojavi :D i pritišći pritišći :D :D .
I dalje tvrdim uz dobru opasku da po zvuku motora skontaš koje je opetrećenje a imate svi :D brojač obrtaja pa :D procijenite sami jel' ga habate il' ga razrađujete :D :D .
Ivy

Post by Ivy »

ovejaraS wrote:
gaius wrote:krkani su ameri jer nisu dovoljno inteligentni da nauče kako iza 4. ide 5. iza 5. ide 6.. znaš što? zato što do fakulteta ne obrade jednocifrene brojeve.. a tada već valja voziti.. i zato.. izmislio neki njemac automatiku.. export product.. za amere koji imaju IQ na nivou mr. Bush.. :)

halo, jel ti poznato koliki je u Bill Gatesa (mislim IQ)? kakav bi ti izmislio komp.? od drveta sa ekranom od najlon kese!:x
E svašta će čovjek vidjeti na ovom forumu...c c c :x E pametno moje, nije kompjuter izmislio Bill Gates ni Microsoft nego mnogi učenjaci davno prije njega i njegovog Microsofta (kao npr. Claude Shannon koji je začetnik informacijske teorije)... but then again, kako bi ti to mogao znati... :shock: :shock: :shock: :-? :-? :-?
Qler

Post by Qler »

The_Flyer2002 wrote:
Qler wrote:kad ga ubacis u ler i polako kocis, auto vise trosi nego kad kocis motorom, i naravno torsis i bespotrebno pregrijavas kocnice (diskove).
ovo bi trebalo da ide na najgluplje stvari recene na forumu.
ako motor radi na 1200 rpm trosi vise vec onaj koji radi na 4000 rpm???

svasta matere mi. koji ti je biser ovo reko???

ja koliko znam auto kada se ubaci u ler trosi ono sto kazu "ko upaljac", jel tako?!

E sad, negdje sam procitao, da kada kocis motorom, motor zaustavlja skroz dotok goriva, tj potrosnja je 0.0 l/km?! sto je po meni manje od "ko upaljac" :D

E sad, ako sam pogresno informisan, do mene je......
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ne zelim da te vrijedjam ili sl (mislim ne zelim da te uvrijedim slucano) ali samo razmisli o tome.

po tvome znaci da se motor potpuno ugasi kada kocis motorom. ako je to istina onda uradi sljedece. izadji vani uzmi auto i naberi ga. pocni kociti motorom. prilikom toga kocenja pritisni kvacilo. motor bi trebao biti ugasen.

ako i dalje motor radi sa pritisnutim kvacilom onda to sto si naveo nije bas istina.

dotok goriva se smanji prilikom "kocenja" kao i smjesa ali i dalje dolazi gorivo i zrak.

ma hajde nidje veze.

nek svak koci kako mu volja.
Qler

Post by Qler »

ma u redu je, tu smo da diskutujemo :D

Ja sam tako procitao negdje, uglavnom kompresija odrzava motor da radi, tkao nekako, ne razumijem se ja u te zezancije, samo pisem kako sam citao :D tj. cuo! :D
MrSini

#85 Re: Kočenje

Post by MrSini »

Frutek wrote:
The_Flyer2002 wrote:
Frutek wrote: Zašto bi uopšte sjebo auto. Ako si se zaustavio bez da si udario u nešto, teško da ćeš sjebat auto zbog prelaza iz 5 u 1. Vjerujem da ti ni ručna čak ne bi trebala.

Još je reko da je vozio 60 km-h.

Al ako nije pritisno kvačilo ko što ti Flyer-u kažeš, ne znam kako je onda uopšte mogo prešaltat, jedino da je izvalio mjenjač a motor puko ko sandala u 5 brzini :-? :shock:
Ono za 60 km/h je bilo drugom prilikom. A ovo sa prebacivanjem iz 5 u 1 brzina 120. Izletio iza krivine, a tamo zastoj. :x
Nisam pritisnuo kvacilo i nije otiso motor, samo mjenjac, bar mi je tako rekao majstor.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Pogadjate gdje je preselio onaj mali chat... :D
The_Flyer2002

#87 Re: Kočenje

Post by The_Flyer2002 »

MrSini wrote: Ono za 60 km/h je bilo drugom prilikom. A ovo sa prebacivanjem iz 5 u 1 brzina 120. Izletio iza krivine, a tamo zastoj. :x
Nisam pritisnuo kvacilo i nije otiso motor, samo mjenjac, bar mi je tako rekao majstor.
nemoguce da ga prebacis na 120 u prvu. drugu ok ali 1 nema sanse. --- probo sam.

nemoze osim ako si spustio obrtaje na oko 1500 i nize.

60 u prvu moze.
putnik

#88 Re: Kočenje

Post by putnik »

MrSini wrote:Iz vlastitog iskustva:
Kada sam položio vozački stari mi preporuči da koristim gore navedeni način kočenja i šta se desilo?
Vozim 60 km/h kada izleti audi iz sporedne ulice. Ja po pravilu, prvo pritisnem kvačilo, čini mi se auto dobi još veće ubrzanje. Dok sam stigao pritisnuti kočnicu osta audi bez blatobrana, a ja bez para.
:x

De mi ovo malo razradi - Audi iz sporedne izletio, a ti ostao bez para. Jesi li siguran da je Audi bio na sporednoj ili si ti bio na sporednoj? :-? :? :D
putnik

Post by putnik »

Ovo je tačno za motore sa ubrizgavanjem novije generacije gdje EFI prekida dotok goriva kod kočenja motorom. Kod karburatora ler dizna vuče ipak gorivo.
Qler wrote:Zato je uvijek bolje kociti motorom.
Samo zbog kontrole vozila i troženja kočnica.
Qler wrote:Neko je gore napisao da prodje do dubrovnika a da ne koci (kocnicom) i svaka mu cast!
U knjigama ekspolatacije motornih vozila postoje termini "obuzdana vožnja" i "neobuzdana vožnja". Ovo je primjer obuzdane vožnje.
Idealan primjer obuzdane gradske vožnje bi bio kada bi na dionicama gdje nije zeleni val ubrzao taman toliko da kad pustiš gas i ubaciš u ler dovaljaš do sljedećeg semafora bez kočnice.

Ovako bi potrošnja bila minimalna, ali se smanjuje propusna moć ceste, tako da je optimum u gradskoj vožnji zeleni val pri 50 - 70 km/h.

U Mexico citiju glavnim avenijama je normalno voziti 100-120 km/h baš zbog propusne moći.

Qler wrote:Ulje u kocnicama zagrijavanjem gubi viskozitet i ako se pregrije, postane skroz tecno, i onda mozes kociti do sutra, ode tii :D receno onako laicki :D
Ne gubi ono viskozitet koliko slabi zbog činjenice da su kočiona ulja higrskopna, tj. upijaju vlagu, te pri pregriavanju ta vlaga isparava u parne čepove koji totalno smekšaju kočnicu tako da propadne. U tom slučaju "pumpanje" popravlja stvar, ako nije kasno i ako je brzina prilagođena uslovima na putu. Znači na nizbrdici rastojanje i normalna brzina.

Neko reče da automatik ne koči na nizbrdici.
Totalna glupost, jer ili ne zna ili vozi automatika na "D". Stavi na 1 ili 2 pa će kočiti isto kao i bilo koji drugi manualac u prvoj ili drugoj.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Automatic kojeg sam ja vozio (Ford Explorer) je uredno "kocio" motorom i na "D"... a kada mu agresivnije stanes na gas, presalta u nizi stepen prenosa... :-? Doduse, ja sam ipak poklonik rucnog biranja brzina... :)
danas

Post by danas »

putnik wrote: Neko reče da automatik ne koči na nizbrdici.
Totalna glupost, jer ili ne zna ili vozi automatika na "D". Stavi na 1 ili 2 pa će kočiti isto kao i bilo koji drugi manualac u prvoj ili drugoj.
ja sam ovo rekla, pa da pojasnim -- u USA (gdje zivim) dosta automobila ima SAMO D opciju, i to otezava situaciju. recimo, novi volvo S40 koji prodaju ovdje ima samo D, N i R. *ebo to auto, ja to nikad ne bih vozila pa da mi ga dzabe daju!
kao kontrast, VW automatici napravljeni za USA trziste (ne znam kakvi su u Evropi) imaju 1, 2, 3, D, N, R, i onda nizbrdice, poledice i ostale situacije kada treba (tj,. kada zaista moras) usporiti motorom nisu uopste problematicne. ubacis u 1 ili 2 ili 3, po potrebi...
putnik

Post by putnik »

Ma nema problema :D Inače ko je vidio nizbrdicu u Americi - ravna ko tepsija. Po Stjenjaku idu samo truckovi, a normalni ameri to prelete. :D

Čuj samo "D" :-? Valjda bi više opcija bilo prekomplikovano :D
danas

Post by danas »

putnik wrote: Čuj samo "D" :-? Valjda bi više opcija bilo prekomplikovano :D
ima masa auta samo sa D. pogotovo volva prave takvog, jer ga voze penzioneri i zene koje (po pravilu) ne znaju da voze, pa da ne opterecuju mozak previse... :wink:

a ja zivim u gradu koji je geografski vrlo slican sarajevu -- dolinica u sredini a onda naselja po strmim brdima sa strane... pa ima svega, a kad vidim ove kako se zarolaju u SUV-ima niz brdo i ne znaju da uspore... mrak mi padne na oci. kada usporavam (motorom, recimo u krivini kada izlazim sa auto puta) ja cesto samo tapnem po kocnici, da kreten iza mene zna da usporavam -- jer oni ako ne vide stop svjetla u autu ispred da se pale, nastavljaju da jurisaju sa 85 mph na tebe.

inace, dobar ti je gornji post, bas sam uzivala citajuci i nesto sam naucila.
putnik

Post by putnik »

danas wrote:...ja cesto samo tapnem po kocnici, da kreten iza mene zna da usporavam -- jer oni ako ne vide stop svjetla u autu ispred da se pale, nastavljaju da jurisaju sa 85 mph na tebe.
Na autoputu onim koji se zalijepe nazad samo na trenutak uključim zadnje maglenke. :D Da vidiš kako onda prave rastojanje :D
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

a ja lupnem po kocnici. pa da vidis kako tek ONDA DRZE ODSTOJANJE
Fair Life

Post by Fair Life »

Cime god kocili da kocili, motorom ili kocnicom... kocenje treba biti takvo da saputnik koji pije kavu i prilikom kocenja moze salicu prinijeti usnama i mirno kavu ispijati, bez da je prolijeva po sebi ili... ned'o bog nabije salicu sebi na nos.
whow

Post by whow »

Ivy wrote:
ovejaraS wrote:
gaius wrote:krkani su ameri jer nisu dovoljno inteligentni da nauče kako iza 4. ide 5. iza 5. ide 6.. znaš što? zato što do fakulteta ne obrade jednocifrene brojeve.. a tada već valja voziti.. i zato.. izmislio neki njemac automatiku.. export product.. za amere koji imaju IQ na nivou mr. Bush.. :)

halo, jel ti poznato koliki je u Bill Gatesa (mislim IQ)? kakav bi ti izmislio komp.? od drveta sa ekranom od najlon kese!:x
E svašta će čovjek vidjeti na ovom forumu...c c c :x E pametno moje, nije kompjuter izmislio Bill Gates ni Microsoft nego mnogi učenjaci davno prije njega i njegovog Microsofta (kao npr. Claude Shannon koji je začetnik informacijske teorije)... but then again, kako bi ti to mogao znati... :shock: :shock: :shock: :-? :-? :-?
Dear Ivy,
Kao sto ces primijetiti iz gornjeg naslova ovo je forum o auto-moto sportu , sto ce reci da poznavanje "informaciske teorije" nije pre requizit , stoga se nemoj puno cuditi. Bill Gates , Bill Clinton , Billy the Pljuc , but then again who cares . Nadam se da si i lijepa kao sto si pametna .
Ljep Pozdrav
Whow
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Fair Life wrote:Cime god kocili da kocili, motorom ili kocnicom... kocenje treba biti takvo da saputnik koji pije kavu i prilikom kocenja moze salicu prinijeti usnama i mirno kavu ispijati, bez da je prolijeva po sebi ili... ned'o bog nabije salicu sebi na nos.
najbolji komentar koji sam procito na ovu temu

cestitam :)
Conjuror

Post by Conjuror »

Frutek wrote: Sve u svemu, po meni vozit automatik znači vozit igračku, a ne auto, to je za šminkeraj ili za nekog ko uopšte nema želje da nauči vozit kako treba, a auto mu treba da dođe od tačke A do tačke B.
Da bi covjek napisao ovakav komentar morao bi se roditi kao imbecil ili imati nick frutek ili nineac :D :D (just kidding. Am I? :roll: )

99% ljudi koje znam pa i ja ima auto da bi se vozili na posao, trknuli do prodavnice ili otisli na godisnji. I koji ce mi onda kurac rucni mjenjac?
Neko rece (cini mi se nieneac opet provaljuje) kao da ako ne kocis motorom sjebace to se kocnice. Pa hebote je si li ti ikad cuo za napredak tehnologije? Ja sam prvi put mijenjao pakne (a nisu bile skroz potrosene) na svojoj hondi kad je imala 80.000 milja. I sad sa oko 140 hiljada milja diskovi su kao novi a pakne su jos uvijek dobre. A vi i dalje kocite motorom i drkajte ga dok ga ne sjebete plus saltajte brzine 400-500 puta na dan, ja vala necu. Ko god je izmislio automatik treba mu spomenik podignuti.
Post Reply