Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
horns&drums wrote:Uh jebo te, kod vas je jos gore onda. Ovdje je Akva bar van grada.
Meni se svidja onaj kafic EKV, radi li jos?
Inace, da ne idemo daleko od teme, biciklisticke staze se ne prave od istog asfalta (ili cega vec) kao ceste. Tako da obiljezavanjem ko folbiciklisticke staze zutom bojom u stvari samo farbaju narod
Sestra ima 20 :D
20=taman...
EKV, gdje sam ostavio po jetre, vise ne radi... renoviran je i sad je malo drugacija furka, mada i dalje cesto navratim... gazda starog ekva inace drzi dva lokala u gradu - underground i cvjecaru, tako da ako takve furke volis, imas gdje...
Kod vas je akva van grada... a ovo kod nas je.... nesto kao strosmajerova u sa... pa zamisli da od nje neko napravi parking...
Totalni nedostatci su ociti u tome sto je sarajevo u rupi, u kotlini izmedju brda, i nemre se siriti sa strane, vec samo uzduzno.
Prednost takvog reljefa je u blizini izvora voda, i zasticenost od jakih vjetrova.
Mozda bas i zbog te rupe imamo i onaj odvratni smog, dosta padavina (kisa, i ona hinjska sto sipi po 5 sati).
Nedostatak jakog vjetra mozda i negativno utice na cist vazduh, tj na kvalitetu istog.
Ta brda jope imaju prednost = blizina planina, ski centara i tako dalje.
Grad ja inace meni licno (eo sad ce drvlje i kamenje) plaho znaru posto.
I jebe me to dje god da pogledam, brdo, ljevo brdo, desno brdo.
Kao i vecina glavnih gradova osjecam da je prenatrpan, previse auta na ulicama, parkirani dje treba i dje ne treba.
Mana je jos u tome sto niko ne benda zelene povrsine, pa ako ima trotoar, ili park, nasi ljudi IDU SAMO PRAVO, i sjeku
put preko zelenisa i parkova trave i tako dalje.
Tako da recimo imas na onim kutovima dje je trotoar, a izmedju trava, uvijek ima stazica utabana (citaj samo zemlja) koja sjece put,
tj predstavlja precicu. Bio sam kod buraza u sa skoro, i on je redovno samo tako iso, samo sjece, po travi, po parku, dje stigne.
Meni neprijatno, bunim se a on: Sta me boli K. i sve tako....
Steta.
Velika mana grada je ocito i to sto je prljav, i ima smeca (pvc na svakom drvetu), papirica i opusaka kao u prici, konzervi,
pakli cigara i tako dalje...
Ono sto je isto, VEEELIKA mana nasih ulica je: zaljepljene zvake i PLJUCA!!!
ZASTO LJUDI TOLIKO PLJUJETE NIJE MI JASNO!!!! FUJJJJJ!!!!!!
Samo idem i vidim ono, fleke svjezih i onih suhih. Jebes mi misa, ako nemres pratiti coeka po pljuci samo majke mi.
U stvari, u mojim ocima ima vise mana nego prednosti, ali hajd da se jos malo potrudim.
Jedna od prednosti sa kao grada je mjesavina 3 religije (mada nemamo 3 kulture, vec samo jednu),
ima malo od svacega.
Os na skijanje, imas blizu, os na more, imas blizu.To je isto VEEELIka prednost.
Eto, ne pada mi na pamet nijedna prednost vise, a o manama mogu do sutra
BigusDickus wrote:Jednom sam gledao reportazu, ne mogu se sada sjetiti koji grad, ali je negdje zapadno, logicno. Kako su samo ljudi sredili biciklisticki dio saobracaja i ukomponovali sa automobilima i pjesacima, to je nevjerovatno. Horizontalna, vertikalna signalizacija, znakovi... tako da je ispalo da se bolje voziti po gradu biciklom, nego u autu. "Parkinzi" za bicikle su sasvim normalna stvar, ma sve...
Valjda ce jednom i kod nas, makar priblizno, koliko je uopce moguce...
Hoce, hoce, jednog dana kad nafte nestane.
Osim ako Audi u medjuvremenu ne napravi bicikl, model A6
najveci problem je javasluk i nedostatak bilo kakvog razvojnog koncepta... u sarajevu ima par desetaka hiljada bespravno sagradjenih objekata. prvo su debili nacickali "kucice" na 3-4 sprata po svim okolnim brdima, bez ikakvog smisla, reda, ne daj boze urbanisticke saglasnosti, a danas kukaju kada jadno brdo proklize i kuca im odjednom postane mjesto opasno za zivot... tada se traze donacije od grada i kantona za sanaciju klizista za koje su ti isti debili svojim megalomanskim gradjevinskim poduhvatima najvise krivi... a sve se to desava uz presutnu saglasnost genijalaca iz "gradskih organa vlasti"... ok, to je jeftin nacin da se u glavni grad drzave uveze (i zabetonira) glasacko tjelo iz ruralnih sredina i susjednih nam bratskih drzava i da se na taj nacin obezbjedi vecina u kantonalnoj i gradskoj vlasti... sda je super posao odradila... navukla jedne izbjeglice iz istocne bosne u netom reintegrisane djelove sarajeva (umjesto da im pomogne da se vrate odakle su protjerani), zazmirila na oba oka na gradnju hiljada objekata u padinskim djelovima grada i tako promijenila strukturu stanovnistva... sada je sarajevo 95% bosnjacki grad... a sda ima vecinu u kantonalnoj skupstini (cuj). jadno i bijedno....
ok, uvijek grad privlaci raju iz ruralnih krajeva... prije rata su sarajlije najvise kukale na hercegovce... sad se kuka na sandjaklije. proci ce i taj hajp za koju godinu.. vec iducu generaciju dosljaka vise neces moci razlikovati od "native" sarajlija i tada ce vjerovatno svi zajedno kukati na kineze ili na nekog treceg...
druga prica su "prave" sarajelije.... raja ciji ocevi, majke, babe, dede su rodjeni ovde... oni uvijek imaju izgovor za sve (u obliku istih tih sandjaklija, hercegovaca, kineza...). oni kukaju (na cjelodnevnim kafe seansama) da nista ne valja, kako treba ici odavde... oni ne glasaju na izborima (to nije kul), negoduju kako su svi novinari u avazu nepismeni, radoncic lopov, a zgrada ruzna pri tome svako jutro uredno ostavljaju marku istim tim kreaturama... oni su ti koji studiraju vjecno, a kada (ako) jednom i zavrse onda kukaju kako nema posla...
oni su mi gori od svakog "dosljaka"... oni su ti koji bi trebali da "asimiliraju" ljude koji dodju iz manjih mjesta, da ih nauce urbanom zivotu i obicajima... a oni ispadaju najveci papci... oni prvi pljuju po trotoaru, bacaju smece svuda i rade sve ono sto kasnije pripisjuje "seljacima"...
a sarajevo ce da mutira i dalje... pojesce nas globalizacija ili neki novi bauk iz asortimana bjelosvjetskih posasti... i tada ove lokalne razmirice nece biti bitne... desice se neki zemljotres pa ce sve kuce sa brda da dodju u kotlinu... mozda proradi vulkan na trebevicu... poplavi miljacka?
pa od svih stvari u gradu tebe nerviraju najvise prepucavanja manijaka i pitara? sve ostalo ti je super u redu, nista nema od ovog gore? otkako postoji i manji gradski klub (sarajevo) prepucavanja postoje, i postojace, to je dio grada. ima li nekih drugih objektivnih primjedbi? npr. vrapci rano zvizducu, mozda ti i to smeta, nema vala sta drugo da zasmeta?
sarajevo je nekad bio grad a danas je najveca selendra u evropi! Covjek ne moze ni pivu popiti jer je u pola grada zabranjeno tocenje alkohola, ima vise bradonja nego romanija, a dzamije na svakih 5 metara. Za koju godinu ce umjesto tramvaja da se uvedu kamile kao sredstvo javnog prevoza. Teheran.
Pretjerana izjava ali volio bih da ti kazem da nisi 100% u pravu
alkohol se toci u 90% kafana, a tamo gdje sam narucio , a ne toci se ucitivo su mi rekli da nema. Isto je tako sa prodavnicama
Bradonja ima sve manje i manje, najvise ih je bilo na dzenazi Alije Izetbegovica, ali to je samo dan.
Drugo, "bradonje" ako ne diras nece ni oni tebe sigurno i bar kod njih se zna sto se smije , a sto ne a ne kao 90% licemjera u gradu koji bi ti zabili cijeli rosfrajev set nopzeva u ledja.
Umjesto tramvaja nece da budu kamile, kamila ce jedino biti u zooloskom vrtu a tramvaj ce ici do Hrasnice.
Ovo sve me podsjeti na onu glupost Nevena Andjelica u BH Danima prije nekog vremena, koji, da bi opravdao to sto Sarajevo naziva "muslimanskim gradom", pominje da se [u]vise[/u] ne moze kupiti ili konzumirati svinjetina u starom dijelu grada... Stupidno, naravno, ali nadasve neposteno... to se nije nikada ni moglo, ni prije rata, (od Katedrale do Carsije nijedna mesnica nije prodavala svinjsko meso, niti je bilo suhomesnatih proizvoda od svinjskog mesa u granapima i samoposlugama), a tada se jedna od glavnih ulica na Bas Carsiji zvala Milosa Obilica
Sto se tice sluzenja alkohola, kad kazete da se u odredjenom broju kafana ne moze popiti pivo ili drugo alkoholno pice, to je zato sto se za tocenje alkohola treba imati posebna dozvola, koja se placa, a veci je i porez. Drugo, u i oko npr. shopping centara svugdje na svijetu kafici rijetko toce alkohol (tako je i u USA, i to ne samo na Jugu). U USA, bar na Jugu (tzv. Bible Belt) niti se prodaje niti se sluzi alkohol nedjeljom, pa vas ja pitam: da li to jedan Houston cini zatucanim ili selendrom?