Stari dio Sarajeva na listi UNESCO-a?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li se stari dio Sarajeva treba naci na listi UNESCO-a

Da
138
86%
Ne
16
10%
Ne znam
6
4%

Total votes: 160

branimir_s

Post by branimir_s »

A gdje su piramide??? :lol: :lol: :lol:
Harrys

Post by Harrys »

Narod moze sve.
Narod je uspio na referendumu da se 800 godina star vinograd Lavaux(oko 20 km,izmedju Lozane i Veveya) upise u kantonalni ustav kao zasticeni prostor.
Sad je upisan i kao patrimonija UNESCO.

Image

Image

Na ovom prostoru,mnogi bi vrlo rado izgradili luksuzne vile sa pogledom na jezero.Ovdje nece ici. :D

ps.najbolje bijelo vino na svijetu.
walkabout

Post by walkabout »

branimir_s wrote:A gdje su piramide??? :lol: :lol: :lol:
U Visokom - dje ti zivis?

:lol: :lol: :lol:
branimir_s

Post by branimir_s »

walkabout wrote:
branimir_s wrote:A gdje su piramide??? :lol: :lol: :lol:
U Visokom - dje ti zivis?

:lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Završetak uređenja dijela Baščaršije

S.Lemo 13.07.2007 21:08

Rekonstrukcija krovova i fasada na objektima u Gazi Husrev-begovoj i Ulici Sarači u Starom gradu trebalo bi da počne u ponedjeljak 23. jula.
Definirano je ovo u ugovoru o uređenju fasada i krovova u ovim ulicama, koji su jučer potpisali predstavnici Gradske uprave i firme "Neimari" iz Sarajeva. Paralelno s rekonstrukcijom krovova i fasada, firma "Testingelektro" počet će i osvjetljavanje ovih ulica. Rok za okončanje radova je 90 dana, a Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa KS bit će nadzorni organ.

Semiha Borovac, gradonačelnica Sarajeva, istakla je kako je za ovaj projekat obezbijeđeno 156.000 KM.
"Sanacija objekata podrazumijeva rekonstrukciju drvenih oluka, limarske i bravarske radove, te rekonstrukciju fasade na objektima 'Aeroplana' i 'Morića hana'. Ove aktivnosti bit će provedene u okviru velikog projekta iluminacije ovog dijela Starog grada", istakla je Borovčeva. Dodala je kako su Gradska uprava i općina za iluminaciju Gazi Husrev-begove i Ulice Sarači obezbijedile po 200.000 KM.

"Ranije smo sanirali krovove i fasade na dućanima u Starom gardu i osvijetlili ih. Tako ćemo prvi put nakon 30 godina od restauracije Baščaršije imati plansko uređenje ovog dijela Starog grada", kazala je ona.
Mustafa Resić, načelnik općine Stari grad, najavio je kako će u narednoj godini Ulica Sarači biti potpuno rekonstruirana, te da će Bijela tabija u 2008. godini biti otvorena kulturna scena.

Nezavisne novine
mbecar

Post by mbecar »

Nisam pročitao sve postove na ovoj temi, ali osjećam potrebu da kažem par stvari.
Radim na Baščaršiji već dugo i mogu vam reći da se nikad nije više ulagalo u samo uređenje ulica i objekata. U zadnjih godinu dana je popločano pola čaršije i to stvarno dobro izgleda (a i kvalitetno). Pozitivno je i što su te ulice zagradili tako da više auti ne mogu njima prolaziti.
Međutim po meni postoji tu još jedan problem. Ono što stvarno ćini dušu čaršije su njene zanatlije, kojih više skoro i nema. U bravadžiluku su se otvorile dvije kineske prodavnice i mislim da bi to trebalo više smetati UNESCO-u nego bilo šta drugo.
Evo već par mjeseci radim na jednoj web stranici koja bi promovisala stare zanate u Sarajevu, jer ako bi njih uspjeli sačuvati i zaštititi od nestajanja mislim da bi vratili Baščaršiju na mjesto koje joj pripada.
valterbranisarajevo

mbecar wrote:Nisam pročitao sve postove na ovoj temi, ali osjećam potrebu da kažem par stvari.
Radim na Baščaršiji već dugo i mogu vam reći da se nikad nije više ulagalo u samo uređenje ulica i objekata. U zadnjih godinu dana je popločano pola čaršije i to stvarno dobro izgleda (a i kvalitetno). Pozitivno je i što su te ulice zagradili tako da više auti ne mogu njima prolaziti.
Međutim po meni postoji tu još jedan problem. Ono što stvarno ćini dušu čaršije su njene zanatlije, kojih više skoro i nema. U bravadžiluku su se otvorile dvije kineske prodavnice i mislim da bi to trebalo više smetati UNESCO-u nego bilo šta drugo.
Evo već par mjeseci radim na jednoj web stranici koja bi promovisala stare zanate u Sarajevu, jer ako bi njih uspjeli sačuvati i zaštititi od nestajanja mislim da bi vratili Baščaršiju na mjesto koje joj pripada.

:thumbup:

Ukratko ! Podrška ovom projektu postoji. Međutim postoji i određena skepsa zbog toga što ljudi smatraju da je nekim građevinskim zahvatima narušen autentični izgled Baščaršije. Za sada je bitno i pozitivno da se ove stvari pomalo dovode u red Bitno je samo da se sve po ptianju rekonstrukcije obavlja pod nadzorom institucija za zaštitu istorijskog nasljeđa.

Iskreno kada bi se jednom uputila aplikacija za stavljanje starog gradskog jezgra pod zaštitu UNESCO-a, makar bi dobili pravila i zadatke od njih koje bi morali ispuniti pa bi nam svima bilo lakše..

Možda je ovo malo neskromno - Stara gradska jezgra Sarajeva je mnogo popularnija i poznatija od većine objekata i cjelina koje su stavljene pod zaštitu u posljednje vrijeme.

Da pojasnim, pod starom jezgrom grada smatram Baščaršiju i dio grada negdje do katedrale. taj fenomenalni spoj Istoka i Zapada, koji sadrži i bogomolje 4 velike konfesije na malom prostoru - evropski Jerusalem, je izvrsna građevinska cjelina koja ima šanse, ako se svi potrudimo.

Ne tako davno gradska uprava je oformila komisiju koja bi trebala raditi na pripremi kandidature, ali na žalost ja nemam informacije dali oni išta rade po tom pitanju..

Mislim da ćemo ih mi nekako morati natjerati da počnu raditi. Ja imam neke ideje po tom pitanju... :)

Staru gradsku jezgru na listu UNESCO-a !
Vratimo ćiru na Bistrik !
Vratimo trebevićku žičaru !

I postanimo turistička metropola ! :)
branimir_s

Post by branimir_s »

valterbranisarajevo wrote:
mbecar wrote:Nisam pročitao sve postove na ovoj temi, ali osjećam potrebu da kažem par stvari.

:thumbup:

Ukratko ! Podrška ovom projektu postoji. Međutim postoji i određena skepsa zbog toga što ljudi smatraju da je nekim građevinskim zahvatima narušen autentični izgled Baščaršije. Za sada je bitno i pozitivno da se ove stvari pomalo dovode u red Bitno je samo da se sve po ptianju rekonstrukcije obavlja pod nadzorom institucija za zaštitu istorijskog nasljeđa.

Iskreno kada bi se jednom uputila aplikacija za stavljanje starog gradskog jezgra pod zaštitu UNESCO-a, makar bi dobili pravila i zadatke od njih koje bi morali ispuniti pa bi nam svima bilo lakše..

Možda je ovo malo neskromno - Stara gradska jezgra Sarajeva je mnogo popularnija i poznatija od većine objekata i cjelina koje su stavljene pod zaštitu u posljednje vrijeme.

Da pojasnim, pod starom jezgrom grada smatram Baščaršiju i dio grada negdje do katedrale. taj fenomenalni spoj Istoka i Zapada, koji sadrži i bogomolje 4 velike konfesije na malom prostoru - evropski Jerusalem, je izvrsna građevinska cjelina koja ima šanse, ako se svi potrudimo.

Ne tako davno gradska uprava je oformila komisiju koja bi trebala raditi na pripremi kandidature, ali na žalost ja nemam informacije dali oni išta rade po tom pitanju..

Mislim da ćemo ih mi nekako morati natjerati da počnu raditi. Ja imam neke ideje po tom pitanju... :)

Staru gradsku jezgru na listu UNESCO-a !
Vratimo ćiru na Bistrik !
Vratimo trebevićku žičaru !

I postanimo turistička metropola ! :)
http://whc.unesco.org/en/guidelines

ko hoce neka cita... ukratko - nemamo sanse
valterbranisarajevo

Svojevremeno, 2006. godine Gradsko vijeće je donijelo odluku o formiranju komisije odnosno odbora za pripremu kandidature. na žalost ja još uvijek nisam čuo da li se taj odbor sastao i počeo raditi nešto konkretno..

Na 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su na prijedlog gradonačelnice usvojili Odluku o imenovanju Odbora za provođenje aktivnosti na pripremi kandidature Baščaršije na listu svjetske baštine UNESCO-a. Odborom će predsjedavati gradonačelnica Sarajeva, dok će ostali članovi biti: predsjedavajući i pet vijećnika Gradskog vijeća, načelnik Općine i predsjedavajući OV Stari Grad, direktori Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS i F BiH, predsjedavajuća Komisije za nacionalne spomenike BiH, ministar prostornog uređenja u Vladi KS i predsjedavajući državne Komisije za saradnju sa UNESCO-om.
Zadaci ovog odbora, između ostalog, bit će: aktivnosti u cilju proglašavanja Baščaršije nacionalnim spomenikom BiH, izrada menadžment plana, formiranje agencije ili fonda za upravljanje Baščaršijom, te saradnja sa nadležnim institucijama u cilju pripreme kandidature i aktivnosti u cilju upisa Baščaršije na Tentativnu listu UNESCO-a.

Da ih makar na ovaj način podsjetimo da krenu u akciju..
regal

Post by regal »

Razloga zbog kojih carsija nikada nece biti na listi je mali milion, samo kad vidim kako primitivci prosipaju mast u sahtove a pogotovo u onim frisko obnovljenim ulicama dodje mi da povratim, sve u svemu cisto sumnjam prosto ne vjerujem.
sibelius

Post by sibelius »

nakon što su obišli hotel saraY, koju već stoljećima vodi stara sarajevska familija, krenuli su ka kladionici Wiliams, još jendom starom zanatu, koji je pred izumiranjem...delegacija umesco-a se srela i sa obnovljenim sebiljom, koji sada, konačno dominira baščaršijom

(ovo dominira ćete shvatiti)
regal

Post by regal »

... a nakon posjete kladionici Wiliams krenuli su ka malom Bezistanu jer su culi da se tamo mogu nabaviti unikatni i samo za ovo podneblje specificni suveniri poput gumenih lopti, djecijih kolica, pelena, plasticnih igracaka itd, i to sve sa orginalnim pecatom made in kina, e moj Rustem-pasa za koga si ti gradio, al otkud ces znati.
mbecar

Post by mbecar »

Ja sam nedavno počeo raditi jednu web stranicu vezanu za Baščaršiju i stare zanate.
Imao sam ideju da preko nje probam uraditi neku vrstu promocije tih zanata i svega onoga što čini Baščaršiju.
Strašno puno posla, puno materijala (pogotovo za mene jer sam ja zanatlija, ne web dizajner) i napravio sam neki osnov.
Sad mi valja obići sve zanatlije, pa ubaciti o svakom po nešto malo teksta i slika.
Imam namjeru ako Bog da i prevesti sve to na više jezika (to je u toku), pa ako neko ima kakvu ideju da još šta treba ubaciti nek slobodno
Umalo da zaboravim, adresa je http://www.bascarsija.info
valterbranisarajevo

Hajde da pokušamo uraditi nešto konkretno po ovom pitanju. Makar će nam savjest biti čista jer smo pokušali. Napravio sam malu peticiju podrške kandidaturi starog dijela Sarajeva na listu UNESCO-a.

Tekst peticije se može mijenjati pa ako neko ima kakvu primjedbu neka napiše.

Bilo bi lijepo kada bi tekst mogli prevesti na neke strane jezike – makar Engleski. Može li neko pomoći?

Sponzori peticije se mogu dodavati naknadno, pa ako je neko zainteresovan neka se javi (Forum sa-x nisam htio staviti bez odobrenja).

Postoji mogućnost brisanja poruka nedoličnog sadržaja. Ja ću se potruditi da to redovno kontrolišem.

Evo link:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/
mbecar

Post by mbecar »

Evo ja ću još danas staviti ovaj link za peticiju na http://www.bascarsija.info
mbecar

Post by mbecar »

Evo ja sam tek danas ovaj link stavio na svoju stranicu. Ubacio sam ga i u forum.
Izvinjavam se zbog kašnjenja, ali stvarno nisam prije stigao.
valterbranisarajevo

Preneseno sa jedne diskusije na ovu temu

Ono koliko ja znam o nominaciji stare jezgre Sarajeva na Listu svjetske bastine, a profesionalno sam dosta upucen, nije to bas tako lako.
Bascarsija je na Listu nominovana do sada vec 2 puta i oba puta je nominacija bila neuspjesna. Jedan od osnovnih razloga koje su UNESCO-vi eksperti navodili bilo je to da carsija kao sto je sarajevska ima veoma mnogo u podrucjima koje je nekad zauzimalo Otomansko carstvo, tako da ona ne zavredjuje da se stavi na Listu.
Da napomenem da se jedan spomenik ili kompleks moze kandidovati na UNESCO-vu listu samo 3 puta. Ovo znaci da sarajevska stara jezgra ima samo jos jednu sansu za nominaciju i treba biti s tim vrlo oprezan.
Po meni, Sarajevo bi trebalo slijediti primjer Mostara i kandidovati centralnu carsiju u globalu, od Vijecnice do trga Oslobodjenja, ukljucujuci i vjerske objekte sve 4 religije u gradu, te tako predstaviti ovaj dio grada kao simbol suzivota i ujedinjenja najvecih religija u Evropi i to kroz vijekove na ovom podrucju.
Stari most u Mostaru nije mogao samostalno uci na Listu svjetske bastine (World Heritage List), ali u kompletu sa starom jezgrom kao simbolom ujedinjenja grada to mu je poslo za rukom. Maak
valterbranisarajevo

Nastavak obnove ulica u Starom Gradu

Postavljanje instalacija u Malom Ćurčiluku

Općina Stari Grad nastavlja sa obnovom ulica na Baščaršiji. Nakon što su u proteklom periodu zamijenjene sve instalacije i postavljene nove kamene ploče i ivičnjaci i u ulicama Kazazi i Čizmedžiluk, radovi su počeli i u Malom Ćurčiluku, u kojem će biti zamijenjene vodovodne i kanalizacione instalacije. “U toku je postavljanje kanalizacije, a svoje instalacije postaviće i “Sarajevogas“. Nakon što budu završeni ovi radovi, počeće se sa postavljanjem novih priključaka za vodu. Tako da će, kad se radovi završe, svi objekti u Malom Ćurčiluku imati priključke za vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i za plin“, kaže za “Oslobođenje“ Tarik Poturović, pomoćnik načelnika Općine Stari Grad za investicije.

Pri kraju je i obnova Velikog Ćurčiluka. “U ovoj ulici zamijenili smo sve instalacije, a u toku je postavljanje kamenih ploča. Nadamo se da će popločavanje biti završeno do kraja sedmice“, napominje Poturović.
Općina, također, ima u planu da nakon završenih radova u Malom Ćurčiluku počne obnovu Kundurdžiluka i to od objekta u kojem se nalazi apoteka. Kako ističe Poturović, procjenjuje se da bi radovi trebali biti završeni do jeseni, nakon čega će se vidjeti da li će se u ovoj godini raditi obnova Bravadžiluka ili ne.

Općina je pokrenula i akciju čišćenja i održavanja Sebilja na Baščaršiji. Naime, Sebilj je jedna od atrakcija Starog Grada, pored koje se slika skoro svaki turista koji posjeti naš grad. Poturović naglašava kako nije dovoljno samo obnoviti neki kulturno-historijski objekat, potrebno je kasnije voditi brigu o njegovom održavanju, te će Općina u narednom periodu redovno čistiti i održavati ovaj značajan objekat.

Oslobođenje 11.8.2007.
valterbranisarajevo

Za obnovu potrebno još 20 milijuna maraka

SARAJEVO - Sanacija jednog od najprepoznatljivijih objekata u Sarajevu, simbola ne samo patnji grada i građana, nego i simbola zajedničke prošlosti - zgrade Vijećnice, nastavit će se najesen. U tijeku je prikupljanje projektne dokumentacije i novčanih sredstava za sanaciju fasade.

Završena sanacija krova

Prva faza sanacije završena je 2000. Financirala ju je austrijska vlada, koja je sanirala krov Vijećnice. Nakon toga Europska komisija je dala sredstva da se stabilizira čitava zgrada i zaštiti od propadanja, što je također završeno. Nedavno je mađarska vlada donirala novac za obnovu fasade Vijećnice u iznosu od 100.000 eura. Španjolska vlada je donirala milijun eura. Od 2006. nositelj aktivnosti na obnovi Vijećnice je Grad Sarajevo. Na međunarodnom tenderu koji je proveden te godine odabrana je tvrtka Urbing studio d.o.o. Sarajevo koja je dobila rok da do rujna 2007. pripremi kompletnu projektnu dokumentaciju. U ukupnom iznosu od 900.000 maraka, koliko je osigurano za izradu projektne dokumentacije, iz proračuna Sarajevske županije izdvojeno je 400.000 maraka, iz proračuna Grada Sarajeva 400.000 i proračuna Općine Stari grad 100.000 maraka.
"Po okončanju izrade projektne dokumentacije znat će se točna cijena ukupnih troškova obnove zgrade i moći će se pristupiti odabiru izvođača radova na terenu. Grad Sarajevo je izdvojio za zaštitu fasade objekta 17.000 eura. Postavit će se sigurnosno fasadno platno tiskano u dimenzijama i strukturi originalne fasade objekta", istaknuo je glasnogovornik gradonačelnice Sarajeva Denis Zaimović.

Na listi najugroženijih spomenika svijeta

Vijećnica je nedavno i uvrštena na World Monuments Watch listu 100 najugroženijih spomenika svijeta. Na taj način će se potpomoći njezina sanacija jer 70 posto objekata s te liste se i obnovi. Za konačnu obnovu procjenjuje se da će biti potrebno još dvadesetak milijuna maraka. Vijećnica je izgorjela u noći između 25. i 26. kolovoza 1992. nakon što je pogođena zapaljivim granatama s Trebevića. Planirano je da se nakon rekonstrukcije u njoj smjesti sjedište gradskog poglavarstva, Nacionalne i univerzitetske biblioteke, te muzej o stradanju grada i Vijećnice. Središnja aula Vijećnice će biti korištena za razne manifestacije.

Najljepši objekt iz austrougarskog razdoblja

Vijećnica predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekt iz austrougarskog razdoblja građen u pseudo-maurskom stilu. Prvi projekt je uradio Karl Paržik, a kako se ovaj nije svidio ministru B. Kalaju, izrada novog povjerena je Alexandru Witeku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II. zbog čega je dva puta odlazio u Kairo. Kako je A. Witek navodno, upravo zbog ovog projekta, umno obolio i izvršio samoubojstvo, završetak njegova projekta povjeren je 1894. Ćirilu M. Ivekoviću i službeno je predan na upotrebu 1896.

Dina Zahirović

Dnevni list
ins

Post by ins »

@mbecar

Iskreno pozdravljam vasu volju da Bascarsiju ucinite boljim mjestom, ali da vas podsjetim:

Nije problem Bascarsije sto su se otvorile dvije kineske prodavnice, vec sto se posljednjih 20 godina u 95% ducana prodaje Kineska ili Turska roba!

I ako mislite se boriti da i dalje imate ekskluzivno pravo na prodaju kineske robe, mislim da ste jako, jako na pogresnom putu (ne mislim vi licno, vec kao zainteresirana strana)

Problem Bascarsije je podsmjehivanje turistima, nedostatak minimalne kulture ophodjenja (licno sam bio prisutan kada se starijoj gospodji, Svicarkinji hrvatskog porijekla, vlasnik zlatare obracao sa Ti, i pri tome se cesao po stomaku, stojeci raskopcane kosulje za pultom), i konstantni pokusaji predstavljanja Bascarsije kao "svoje avlije", u kojoj zaboga vrijede neka druga pravila!
Ovo doba prezivjet ce samo oni koji to na vrijeme shvate....
ins

Post by ins »

I da, siguran sam da je ponovnim otvaranjem slasticarne Jadranka porasla sansa da se Sarajevo nadje na listi UNESCO-a!

Jednako kao i rusenjem izvornog zida oko Begove dzamije, 1997. godine, koji je zamijenjen starijim i ljepsim, ojacanim armiranim betonom.
Ili uklanjanjem starog maltera sa unutrasnjih zidova iste dzamije, pravog izvora bakterija i zaraze, i njegove zamjene kvalitetnim Rofix malterom, nanesenog masinskim putem.....
valterbranisarajevo

Grad će dobiti kuću sevdaha

S. Stevanović 19.08.2007 21:31

Obnova objekta Velike daire na Baščaršiji, čije prostorije će biti namijenjene za art kuću sevdaha u Sarajevu, trebalo bi da počne polovinom oktobra.
Najavio je ovo Emir Hadžihafizbegović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.
"Prije nekoliko dana predstavnici općine Stari grad zvanično su nam uručili ključeve ovog objekta. Općinsko vijeće Starog grada jednoglasno je donijelo odluku da ovaj prostor ustupe kantonu, koji je izdvojio 500.000 KM za sanaciju", kazao je Hadžihafizbegović.
Dodao je da je objekat u potpuno ruševnom stanju, te je potrebna kompletna vanjska sanacija.
"Izdvojeni novac planirali smo za art kuću sevdaha i filma. S obzirom da su Velike daire totalno devastiran prostor, koji nije korišten desetak godina, za sanaciju će vjerovatno trebati sva ova sredstva", rekao je Hadžihafizbegović, istakavši da će biti obnovljen cijeli objekat Velike daire.
"U unutrašnjosti bi trebalo da bude 11 tipskih prostorija koje će biti posvećene umjetnicima sa ovih prostora koji su održavali i sačuvali sevdah", rekao je Hadžihafizbegović.
Naglasio je da će za uređenje tipskih soba u art kući, vjerovatno, trebati dodatni novac koji će nastojati obezbijediti rebalansom budžeta.
"Želimo napraviti edukativno-muziološku postavku sevdaha, koja će biti jedina ovakve vrste u BiH", kazao je Hadžihafizbegović.

Nezavisne novine
valterbranisarajevo

200 potpisa
mbecar

Post by mbecar »

ins wrote:@mbecar

Iskreno pozdravljam vasu volju da Bascarsiju ucinite boljim mjestom, ali da vas podsjetim:

Nije problem Bascarsije sto su se otvorile dvije kineske prodavnice, vec sto se posljednjih 20 godina u 95% ducana prodaje Kineska ili Turska roba!

I ako mislite se boriti da i dalje imate ekskluzivno pravo na prodaju kineske robe, mislim da ste jako, jako na pogresnom putu (ne mislim vi licno, vec kao zainteresirana strana)

Problem Bascarsije je podsmjehivanje turistima, nedostatak minimalne kulture ophodjenja (licno sam bio prisutan kada se starijoj gospodji, Svicarkinji hrvatskog porijekla, vlasnik zlatare obracao sa Ti, i pri tome se cesao po stomaku, stojeci raskopcane kosulje za pultom), i konstantni pokusaji predstavljanja Bascarsije kao "svoje avlije", u kojoj zaboga vrijede neka druga pravila!
Ovo doba prezivjet ce samo oni koji to na vrijeme shvate....
Kada bi dopustili narodu da radi šta hoće vjeruj mi da više ne bi ostalo ništa pod zaštitom UNESCO-a. Nisam ja rekao da je problem u kinezima, nego je problem u onima što su im dopustili da otvore radnju na Baščaršiji.
Da je 90% robe koja se prodaje u dučanima iz Turske i Kine i to znam, jer gore radim i sam se borim sa tiom švercovanom robom. I opet mislim da je problem u nadležnoj inspekciji koja treba sankcionisati takve "zanatlije".
Sve u svemu mislim da zbog par nekulturnih zlatara nesmijemo dozvoliti da nestane BašČaršije i zanata, jer iako ih je malo, još uvijek ih ima.
valterbranisarajevo

Nagrada za najbolje idejno rješenje

S. Stevanović 31.08.2007 19:31

Polovinom idućeg mjeseca općina Stari grad raspisaće javni konkurs za izradu jedinstvenog suvenira za Baščaršiju, potvrdio je općinski načelnik Mustafa Resić.

"Općina će odrediti stručnu komisiju za odabir najboljeg rješenja, a za najbolje radove obezbijedit ćemo nagrade", kazao je Resić.
Naglašava da se na Baščaršiji turistima i posjetiocima nude različiti suveniri, kojima nisu obuhvaćeni svi elementi graditeljskog nasljeđa.
"Na području Starog grada pojedini objekti i spomen-obilježja nisu dovoljno zastupljeni, ili ih nema nikako. Na ovaj način obuhvatićemo veći dio tradicije Baščaršije i Starog grada", istakao je Resić, dodavši da je na Baščaršiji mnogo oblika i građevina koji su od velikog historijskog značaja.
"Konkurs će omogućiti mladim umjetnicima da sami odaberu nešto originalno i tradicionalno, karakteristično za Baščaršiju, i da to idejno osmisle. Mislim da će mladi imati dovoljno ideja koje će uspješno realizovati", dodao je Resić.

Objašnjava da će nakon završetka konkursa općina razmotriti kako će autorski zaštititi novi proizvod i hoće li preuzeti prava na njega.
"Sve zavisi šta će biti odabrano kao najbolje rješenje. Tek tada ćemo osmisliti način na koji bi suvenir mogao ići u masovnu proizvodnju", kazao je Resić, te dodao da će identičan konkurs biti organiziran i iduće godine.
"Želimo da ovaj proces stekne tradiciju. Baščaršija ima tradicionalne suvenire, ali novi suveniri koji će predstaviti dio graditeljskog nasljeđa osvježit će ponudu starog dijela Sarajeva", zaključio je Resić.

Nezavisne novine
Post Reply