Mogu se kladiti da ce prva zadaca sljedece ture SDA/HDZ/SBIH vlasti biti prodaja (poklon) TelekomaBigusDickus wrote:ne daj nam Boze da dodje T-mobile...vidi kako su se u Hrvatskoj usrecili...
imaju sve usluge, sto jest', jest'... a sad, ko to moze platiti... eh... necemo o tome...
BHTelecom lopovluk....
-
Prenj
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ma za nas nisu ni klikeri a kamoli mobiteli.....BigusDickus wrote:ne daj nam Boze da dodje T-mobile...vidi kako su se u Hrvatskoj usrecili...
imaju sve usluge, sto jest', jest'... a sad, ko to moze platiti... eh... necemo o tome...
nekad vise volim da me Svabo krade nego moj komsija....
tuga.....
Elko, priroda moga posla me je sprijecila da budem u Sarajevu dok je bilo dopuna od 10
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
sad cu reci nesto zbog cega ce me svi zamrziti:
bas nam je u ratu bilo lijepo bez telefona....
hajd, odo jest krofne, ugodan dan vam zelim...
PS Ne telefonirajte, nece ni za hljeba imati
bas nam je u ratu bilo lijepo bez telefona....
hajd, odo jest krofne, ugodan dan vam zelim...
PS Ne telefonirajte, nece ni za hljeba imati
-
BigusDickus
nemoj samo rata i telefona, radiJoamatera i sl.

nije to sve toliko lose... treba biti realan...
da kasnimo za svijetom, kasnimo, ali komunikacije nisu jedini, a posebno ne najgori primjer... 
hocu i ja tih krofAnA...
ili krofnAA... 
nije to sve toliko lose... treba biti realan...
hocu i ja tih krofAnA...
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#82 Re: BHTelecom lopovluk....
Sve je to tacno samo sto nisi spomenuo najvazniju stvar da je za razliku od ostalih operatora vise od polovine opreme donirano tj. poklonjeno. Druga stvar je da je to cisto monopolisticka firma koja ima bezobrazne cijene i bezobrazne usluge. Zasto BHTelecom zadnji ide sa izlistavanjem racuna.Zato sto ime se ne isplati jer nece se vise moci krasti. Ja napravi nepostojeci racun od 1000 KM, moram ga uplatiti pa se zaliti, dotle telekom obrce lovu pa mi na kraju i vrati. Dalje BHTelecom ima izuzetno nesposobne kadrove za nove tehnologije zato nam i GSM jeste kakav jeste. I druga dva operatera mozda nisu jeftiniji ali zato usluge koje daju za iste pare su kud i kamo bolje i pouzdanije. Nije BHTelecom taj koji treba da finansira izgradnju puteva tj. ne finansira ga on nego ga finansiramo MI pretplatnici. To je isto kao sto je u ratu jedan covjek rekao "Juka je pravi dobrotvor, dijeli hranu raji" a ond nekoliko ulica nize lijepo razvalio radnju i opljackao.T wrote:BH Telecom finasira i dosta stvari o kojima EroNet i slicne kompanije ne vode brigu. Grade ceste, sponzoriraju sportske klubove, razne reprezentativne selekcije, sponzoriraju mnoge kulturne manifestacije, pomazu mnogim organizacijama (zadnja donacija je bila Majkama Srebrenice i grupi Amora Masovica koja se bavi otkrivanjem masovnih grobnica), krpe rupe u budzetu, pomazu penzionim i zdravstvenim fondovima, kad zapne, i jos dosta toga, i sve je to O.K. jer ipak, BH Telecom je drzavna firma, koja ne radi lose, ali moze neuporedivo boljeDezze wrote: Jasno k'o dan! Ako iko ovdje moze "razvaliti trziste" i biti definitivni trzisni lider, onda je to BH Telecom. Medjutim, kao i obicno, problem je u glavama ljudi koji upravljaju tom stvarno perspektivnom kompanijom. A to me i najvise ljuti. Sto mogu, ali nece!
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Krafne
.
-
Zadig
Drugovi i drugarice,
Nije BIH telekom jedini "audax apsurd" medju provajderima MOB TELEKOM usluga u istocnoj europi.
Da vas podsjetim, BIH TELEKOM je drzavna firma, koja djeli monopolsku sudbinu neefikasnosti i nesposobnosti sa svojim sestricama po istocnoj evropi.
Trenutno sam u ceskoj i ceski telekom (koji je monopol na kvadrat, odrase za internet usluge ADSL i tako dalje, bezobrazni su, ljeni, kradu i tako dalje, doduse jos i nemaju MOBTEL usluge, ali stignu nasrat raju do bola), recimo nemoze da se poredi sa nijednim telekomom u Canadi, nema sanse, za njih je pojam Customer Service.
Ta firma (kao i ceski telekom recimo) je nasljedila komunisticki radni mentalitet i uopste me ne iznedjuje apsurd njihovog poslovanja.
Nemojte da mislite da se to desava samo u BIH i samo bosancima.
Stanje na trzistu je takvo da si oni to mogu dozvoliti i tacka. Kada ih konkurencija pritisne, stvari ce se malko popraviti. Do tada, obicnim korisnicima ostaje da se:
a) nerviraju
b) promjene operatera
c) sute i trpe
Ja sam do sada dosta puta promjenio broj i to nije nista strasno. Mozete uzeti Eronet, pa jedno vrijeme forwardirati pozive na novi broj ili napraviti onaj voice message: Dobar dan, dobili ste mehu, njegov novi broj je 132 456, poslat raji sms s novim brojem i to je to. Doduse, mozda je meni lako jer mene gotovo da niko i ne zove vise (nije zbog broja vec me nema na mapi pa ljudima dojadilo zvati).
Nasi ljudi su jako temperamentni, ja to razumjem, ali vjerujte mi (ja sam juriso na mnogo vece vetranjace), samo ce vas to kostati zivaca.
Summo sumare je sjledeci:
Naci najboljeg moguceg operatera i prebaciti se na njega i gotovo.
Sto se tice kupovine T mobile i povecanje cjena.
Iz mog iskustva= cjene ce se neznatno povecati, ali ce se povecati i:
a) nivo usluge
b) jacina signala
c) raznovrsnost usluge ide gore
d) pojavice se vise "proizvoda" pa ce vise ljudi moci da nadju ono sto im odgovara.
U pragu je T mobile kupio Pegaz (lokalni number 2 firma) i cijene su se minimalno povecale, a poslje cak i opale
VOdafone nam je do skoro kupio operatora number 3, cijene se nisu povecale
Doduse, postoji opasnost od Oligopolija, tj da t mobile sjedne sa konkurencijom u BIH i kaze: E ajmo da nespustamo cjene ispod ove granice!
Mada, ako se zadrzi makar i jedan "domaci" operator, to se ne bi trebalo desiti
pozdrav i manje nerviranja

Nije BIH telekom jedini "audax apsurd" medju provajderima MOB TELEKOM usluga u istocnoj europi.
Da vas podsjetim, BIH TELEKOM je drzavna firma, koja djeli monopolsku sudbinu neefikasnosti i nesposobnosti sa svojim sestricama po istocnoj evropi.
Trenutno sam u ceskoj i ceski telekom (koji je monopol na kvadrat, odrase za internet usluge ADSL i tako dalje, bezobrazni su, ljeni, kradu i tako dalje, doduse jos i nemaju MOBTEL usluge, ali stignu nasrat raju do bola), recimo nemoze da se poredi sa nijednim telekomom u Canadi, nema sanse, za njih je pojam Customer Service.
Ta firma (kao i ceski telekom recimo) je nasljedila komunisticki radni mentalitet i uopste me ne iznedjuje apsurd njihovog poslovanja.
Stanje na trzistu je takvo da si oni to mogu dozvoliti i tacka. Kada ih konkurencija pritisne, stvari ce se malko popraviti. Do tada, obicnim korisnicima ostaje da se:
a) nerviraju
b) promjene operatera
c) sute i trpe
Ja sam do sada dosta puta promjenio broj i to nije nista strasno. Mozete uzeti Eronet, pa jedno vrijeme forwardirati pozive na novi broj ili napraviti onaj voice message: Dobar dan, dobili ste mehu, njegov novi broj je 132 456, poslat raji sms s novim brojem i to je to. Doduse, mozda je meni lako jer mene gotovo da niko i ne zove vise (nije zbog broja vec me nema na mapi pa ljudima dojadilo zvati).
Nasi ljudi su jako temperamentni, ja to razumjem, ali vjerujte mi (ja sam juriso na mnogo vece vetranjace), samo ce vas to kostati zivaca.
a) nivo usluge
b) jacina signala
d) pojavice se vise "proizvoda" pa ce vise ljudi moci da nadju ono sto im odgovara.
U pragu je T mobile kupio Pegaz (lokalni number 2 firma) i cijene su se minimalno povecale, a poslje cak i opale
Doduse, postoji opasnost od Oligopolija, tj da t mobile sjedne sa konkurencijom u BIH i kaze: E ajmo da nespustamo cjene ispod ove granice!
-
T
#85 Re: BHTelecom lopovluk....
Sta ti znas da je donirano/poklonjeno??hrasno38 wrote: Sve je to tacno samo sto nisi spomenuo najvazniju stvar da je za razliku od ostalih operatora vise od polovine opreme donirano tj. poklonjeno.
Mislim da je ovo vise prica na pamet.
... ne bih rekao ni da su monopolisti.hrasno38 wrote: Druga stvar je da je to cisto monopolisticka firma koja ima bezobrazne cijene i bezobrazne usluge.
Uslov dobijanja licence bilo kojeg od tri GSM operatera je bio da pokriju vise od 2/3 BiH. Za InterNet, svaki dan imas nove ponude lokalnih provajdera za pristup InterNet-u. Jedino za fiksnu telefoniju nema interesanata, jer je to najskuplja grana, sa malim povratom sredstava u odnosu na ulozeno.
Izlastanje racuna se uvijek moglo obaviti, samo sto cemo sada svi ta izlistanja da dobijemo uz svoje telefonske racune.hrasno38 wrote: Zasto BHTelecom zadnji ide sa izlistavanjem racuna.
Koliko znam, racun koji je pod reklamacijom, nije obavezan za platitihrasno38 wrote: .Zato sto ime se ne isplati jer nece se vise moci krasti. Ja napravi nepostojeci racun od 1000 KM, moram ga uplatiti pa se zaliti, dotle telekom obrce lovu pa mi na kraju i vrati.
O kadrovskoj strukturi ne bih da pisem. Mozda ti imas neke bolje informacije o tome, mada mislim da ni u vezi ovoga nisi u pravu. Istina je da ima novih radnika, ali je istina i da ima jedan dio "starih" radnika. Da nisu poslovni do kraja, to prhvatam, ali ako su u EroNet-u ljubazniji, ne znaci da su bolji strucnjaci. SOim toga, EroNet nema ni blizu, slozenost infrastrukture kakvu ima BH Telecom.hrasno38 wrote: Dalje BHTelecom ima izuzetno nesposobne kadrove za nove tehnologije zato nam i GSM jeste kakav jeste.
Mislim da nisi u pravu, u vezi ovoga.hrasno38 wrote: I druga dva operatera mozda nisu jeftiniji ali zato usluge koje daju za iste pare su kud i kamo bolje i pouzdanije.
Prica ti je ista kao da npr. Velepekara finansira cestu od Otoke do Ilidze, a ja kazem da je ne finansira Velepekara nego ja kao neko ko svaki dan kupuje hljeb. Primjer ti je nigdje veze. Mozda si na neki indirektan nacin u pravu, ali principijelno grijesis. Istina je da nije BH Telecom taj koji treba da gradi puteve, ali ako mogu da ih grade, neka grade.hrasno38 wrote: Nije BHTelecom taj koji treba da finansira izgradnju puteva tj. ne finansira ga on nego ga finansiramo MI pretplatnici. To je isto kao sto je u ratu jedan covjek rekao "Juka je pravi dobrotvor, dijeli hranu raji" a ond nekoliko ulica nize lijepo razvalio radnju i opljackao.
- hrasno38
#86 Re: BHTelecom lopovluk....
-Da ne znam ne bih ni pricao. Pitaj Hajrudina Sumana sta je poklonjeno od Svedskog Telecoma.T wrote:Sta ti znas da je donirano/poklonjeno??hrasno38 wrote: Sve je to tacno samo sto nisi spomenuo najvazniju stvar da je za razliku od ostalih operatora vise od polovine opreme donirano tj. poklonjeno.
Mislim da je ovo vise prica na pamet.
... ne bih rekao ni da su monopolisti.hrasno38 wrote: Druga stvar je da je to cisto monopolisticka firma koja ima bezobrazne cijene i bezobrazne usluge.
Uslov dobijanja licence bilo kojeg od tri GSM operatera je bio da pokriju vise od 2/3 BiH. Za InterNet, svaki dan imas nove ponude lokalnih provajdera za pristup InterNet-u. Jedino za fiksnu telefoniju nema interesanata, jer je to najskuplja grana, sa malim povratom sredstava u odnosu na ulozeno.
Izlastanje racuna se uvijek moglo obaviti, samo sto cemo sada svi ta izlistanja da dobijemo uz svoje telefonske racune.hrasno38 wrote: Zasto BHTelecom zadnji ide sa izlistavanjem racuna.
Koliko znam, racun koji je pod reklamacijom, nije obavezan za platitihrasno38 wrote: .Zato sto ime se ne isplati jer nece se vise moci krasti. Ja napravi nepostojeci racun od 1000 KM, moram ga uplatiti pa se zaliti, dotle telekom obrce lovu pa mi na kraju i vrati.
O kadrovskoj strukturi ne bih da pisem. Mozda ti imas neke bolje informacije o tome, mada mislim da ni u vezi ovoga nisi u pravu. Istina je da ima novih radnika, ali je istina i da ima jedan dio "starih" radnika. Da nisu poslovni do kraja, to prhvatam, ali ako su u EroNet-u ljubazniji, ne znaci da su bolji strucnjaci. SOim toga, EroNet nema ni blizu, slozenost infrastrukture kakvu ima BH Telecom.hrasno38 wrote: Dalje BHTelecom ima izuzetno nesposobne kadrove za nove tehnologije zato nam i GSM jeste kakav jeste.
Mislim da nisi u pravu, u vezi ovoga.hrasno38 wrote: I druga dva operatera mozda nisu jeftiniji ali zato usluge koje daju za iste pare su kud i kamo bolje i pouzdanije.
Prica ti je ista kao da npr. Velepekara finansira cestu od Otoke do Ilidze, a ja kazem da je ne finansira Velepekara nego ja kao neko ko svaki dan kupuje hljeb. Primjer ti je nigdje veze. Mozda si na neki indirektan nacin u pravu, ali principijelno grijesis. Istina je da nije BH Telecom taj koji treba da gradi puteve, ali ako mogu da ih grade, neka grade.hrasno38 wrote: Nije BHTelecom taj koji treba da finansira izgradnju puteva tj. ne finansira ga on nego ga finansiramo MI pretplatnici. To je isto kao sto je u ratu jedan covjek rekao "Juka je pravi dobrotvor, dijeli hranu raji" a ond nekoliko ulica nize lijepo razvalio radnju i opljackao.
-Mislio sam na tu vrstu listinga koji idu uz racun oni drugi kostaju 5 KM.
-E vidis koliko ja zanm kod svih racuna je plati pa se zali.
-Kadrovsku strukturu odlicno poznajem i uglavnom kao i u cijelom BH telecomu pa i u drzavi bazirana na rodbinskim vezama. Tako da imas inzinjera koji nemaju veze sa komunikacijama ili imas stare kadrove koji se jos uvijek drze iskljucivo starih tehnologija jer se novih boje.
-I te kako sam u pravu, pogledaj telecom RS-a pa ces vidjeti sta sve
nude.
-Nista ja nisam pogresno rekao. Jer da su racuni normalni BH telecom ne bi imao para toliko da finansira izgradnju puteva. Ovako mi placamo velike racune i gradimo i puteve samo sto nije dobrovoljna radna akcija.
- hrasno38
Ni moj otac ni moj djec nisu kopali za Tita nego za sebe jer tamo gdje su kopali kasnije su se vozili sto autima sto zeljeznicom. Dok se tako radilo ona je drzava bila beton i dan danas se vozis tim putevima i prugama, radis u tim tvornicama, telekomima itd itd.muselimm wrote:Pa dje si ti zivis Hrasno38,pitaj svoga babu ili dedu kako su dzabe radili za TITU(titio partija, omladina akcija, pa sa krampama napravili sve...) Lakse ti je ovako preko telekoma da dajes lovu a ne kopas...![]()
![]()
![]()
-
T
#90 Re: BHTelecom lopovluk....
Pitam tebe...sta je poklonjeno?hrasno38 wrote: -Da ne znam ne bih ni pricao. Pitaj Hajrudina Sumana sta je poklonjeno od Svedskog Telecoma.
Pa, taj listing koji sad dobijes uz racun, mogao si dobiti u BH Telecomu. Jeste se placao, ali nije istina da se nije mogao dobiti, a samim tim pada i teorija o "friziranju" racuna.hrasno38 wrote:-Mislio sam na tu vrstu listinga koji idu uz racun oni drugi kostaju 5 KM.
Koliko znam, sve dok ne dobijes odgovor komisije za zalbe, racun nije obavezan za placanje, a cini mi se, da se imas pravo tri puta zaliti.hrasno38 wrote: -E vidis koliko ja zanm kod svih racuna je plati pa se zali.
Istina je da se dio zaposlio preko stele, ali nisu ni svi oni koji se zaposle preko stele neznalice, a nisu ni svi koji rade u Telecomu neznalice, i kadar upoznat samo sa radom "starih" tehnologija. Ne sumnjam da mislis da znas dosta o ovome sto pises, ali stvari u cjelosti (jesu samo djelomicno) nisu takve kako ih prikazujes.hrasno38 wrote: -Kadrovsku strukturu odlicno poznajem i uglavnom kao i u cijelom BH telecomu pa i u drzavi bazirana na rodbinskim vezama. Tako da imas inzinjera koji nemaju veze sa komunikacijama ili imas stare kadrove koji se jos uvijek drze iskljucivo starih tehnologija jer se novih boje.
Slozenost infrastrukture BH Telecoma je na najvisem nivou u odnosu na sva tri operatera u BiH, i da su takve neznalice kao sto pises, stvari bi bile puno gore.
Sta nude?hrasno38 wrote: -I te kako sam u pravu, pogledaj telecom RS-a pa ces vidjeti sta sve nude.
Osim toga, Telecom RS-a, ne nudi ni priblizno usluga koje nudi BH Telecom, i mislim da je BH Telecom veci uzor/ideal njima, nego oni BH Telecomu.
(da je monopol, usluge koje nudi telecom RS ne bih mogao ni pogledati, jer ih ne bi ni bilo)
Pogresno si rekao, jer si na pogresan nacin postavio stvari. Na neki indirektan nacin si u pravu, jer se putevi prave iz para koje se ubiru od racuna, i to je kraj te price. Istu stvar mozes reci za duhanjaru, pivaru, velepekaru, vodovod, elektro-privredu ...hrasno38 wrote: -Nista ja nisam pogresno rekao. Jer da su racuni normalni BH telecom ne bi imao para toliko da finansira izgradnju puteva. Ovako mi placamo velike racune i gradimo i puteve samo sto nije dobrovoljna radna akcija.
-
Dezze
Mislim da ta opasnost ne bi trebala postojati zato sto iammo RAK koji sektor telekomunikacija regulise. Sa svim ostalim se slazem....Zadig wrote:Drugovi i drugarice,
a) nerviraju
b) promjene operatera
c) sute i trpe
a) nivo usluge
b) jacina signala
-
sudnjidan
Po stoti put jedna te ista prica: BH Telekom ne valja, hajmo svi na Eronet jer su "ljubazniji", jeftiniji (teoretski, ne i u praksi), "strucniji" (znamo malog Haminog koji se preko stele zaposlio u BH Telekom, ali ne zanima nas mali od Stipe iz HDZ-a koji radi u centrali Eroneta u Grudama)...
Sto puta jedno te isto: od drveca se ne vidi suma.
OD DOBITI OSTVARENE U 2004. GODINI BH TELEKOM JE U FEDERALNI BUDZET UPLATIO SLOVOM I BROJEM 145 (STOCETRDESETPET) PUTA VISE OD ERONETA KOJI JE SAMO FIKTIVNO U VECINSKOM DRZAVNOM VLASNISTVU.
Prema tome, kada svi predjete na HDZ-ov Eronet (koji skoro da i nema nikakvih obaveza prema federalnom budzetu jer uplacuje svega oko 930.000 maraka), onda se pomirite sa cinjenicom da ce se manjak u federalnom budzetu za penzije, obnovu postojecih i izgradnju novih puteva, sponzoriranje sportskih selekcija, dakle, da ce se taj manjak nadoknadjivati na drugi nacini umjesto parama Telekoma. Na koji nacin? Vjerovatno povecanjem poreza, trosarina, akciza na gorivo, itd...
Umjesto da zbog kile mesa zakoljete vola, razmislite o slijedecoj opciji. Posto je Telekom drzavna firma, fino izadjete na naredne izbore i date svoj glas partiji za koju mislite da ce u BH Telekom postaviti strucne ljude, koji znaju raditi marketing itd. "Preuzimanje" BH Telekoma od strane SDP-a i Alijanse 2002. godine omogucilo je da se prvi put sredstva od profita Telekoma usmjere za izgradnju prvih 11 kilometara autoputa u BiH, a dotad je SDA "gospodarila" profitom koji se negdje "gubio" ili su desetine miliona utrosene za postavljanje kamen-temeljaca autoputa.
Sto puta jedno te isto: od drveca se ne vidi suma.
OD DOBITI OSTVARENE U 2004. GODINI BH TELEKOM JE U FEDERALNI BUDZET UPLATIO SLOVOM I BROJEM 145 (STOCETRDESETPET) PUTA VISE OD ERONETA KOJI JE SAMO FIKTIVNO U VECINSKOM DRZAVNOM VLASNISTVU.
Prema tome, kada svi predjete na HDZ-ov Eronet (koji skoro da i nema nikakvih obaveza prema federalnom budzetu jer uplacuje svega oko 930.000 maraka), onda se pomirite sa cinjenicom da ce se manjak u federalnom budzetu za penzije, obnovu postojecih i izgradnju novih puteva, sponzoriranje sportskih selekcija, dakle, da ce se taj manjak nadoknadjivati na drugi nacini umjesto parama Telekoma. Na koji nacin? Vjerovatno povecanjem poreza, trosarina, akciza na gorivo, itd...
Umjesto da zbog kile mesa zakoljete vola, razmislite o slijedecoj opciji. Posto je Telekom drzavna firma, fino izadjete na naredne izbore i date svoj glas partiji za koju mislite da ce u BH Telekom postaviti strucne ljude, koji znaju raditi marketing itd. "Preuzimanje" BH Telekoma od strane SDP-a i Alijanse 2002. godine omogucilo je da se prvi put sredstva od profita Telekoma usmjere za izgradnju prvih 11 kilometara autoputa u BiH, a dotad je SDA "gospodarila" profitom koji se negdje "gubio" ili su desetine miliona utrosene za postavljanje kamen-temeljaca autoputa.
-
Zadig
U vecini normalnih drzava sredstva od telekoma (posto su uglavnom svudje privatizovani) idu na:
a) poboljsanje usluge istog
b) sirenje mreze istog
c) plate, novi poslovi, bla bla primanja,
d) porez, osiguranje, penzije svojim radnicima, fondovi i tako dalje.
Istorija nas uci da drzavne firme ipak nisu ono najbolje u slobodnoj trzisnoj ekonomiji. Ja nemam ama bas nista protiv bih telecoma (ha ha, lako je reci kad nisam korisnik istog), ali vrijeme je da musterija tj korisnik sluzbe, bira provajdera usluga na osnovu kvaliteta tih usluga i cijene (plus licnih preferenci), a ne politickih ili socijalnih ideala.
Zasto? Zato sto na duge staze se time ne podstice prirodni razvoj slobodnog trzista, niti to na duge staze u sustini ne pomaze ni bih telekomu, a ni BIH drustvu. Ko ih jebe nek privlace musterije NORMALNOM (nemora biti na nivou T mobila u minhenu) uslugom i dobrom politikom cijena i kvalitetnim signalom, a ne cinjenicom da je eronet HDZ ili sta vec.
Uostalom POTROSACI su ti koji mogu "natjerat" firmu A da se osvjesti i da krene da se ponasa u skladu borbe za musteriju u pruzanju kvalitetnih i fer usluga.
Politizacija kod kupovine domacih/stranih proizvoda, ili kod biranja sluzbe mobilnog operatara, bez ogleda na kvalitet usluge, ili cijenu robe u sustini pomaze unazadjivanje razvoja trzisne ekonomije bazirane na KONKURENTNOSTI - na kojoj trziste i mora biti bazirano. A ne tamo na POLITICKOJ LOJALNOSTI; u cijem pravcu se nazalost BIH potrosacko drustvo krece.
b) sirenje mreze istog
Istorija nas uci da drzavne firme ipak nisu ono najbolje u slobodnoj trzisnoj ekonomiji. Ja nemam ama bas nista protiv bih telecoma (ha ha, lako je reci kad nisam korisnik istog), ali vrijeme je da musterija tj korisnik sluzbe, bira provajdera usluga na osnovu kvaliteta tih usluga i cijene (plus licnih preferenci), a ne politickih ili socijalnih ideala.
Zasto? Zato sto na duge staze se time ne podstice prirodni razvoj slobodnog trzista, niti to na duge staze u sustini ne pomaze ni bih telekomu, a ni BIH drustvu. Ko ih jebe nek privlace musterije NORMALNOM (nemora biti na nivou T mobila u minhenu) uslugom i dobrom politikom cijena i kvalitetnim signalom, a ne cinjenicom da je eronet HDZ ili sta vec.
Uostalom POTROSACI su ti koji mogu "natjerat" firmu A da se osvjesti i da krene da se ponasa u skladu borbe za musteriju u pruzanju kvalitetnih i fer usluga.
Politizacija kod kupovine domacih/stranih proizvoda, ili kod biranja sluzbe mobilnog operatara, bez ogleda na kvalitet usluge, ili cijenu robe u sustini pomaze unazadjivanje razvoja trzisne ekonomije bazirane na KONKURENTNOSTI - na kojoj trziste i mora biti bazirano. A ne tamo na POLITICKOJ LOJALNOSTI; u cijem pravcu se nazalost BIH potrosacko drustvo krece.
-
sudnjidan
Nazalost, mi jos nismo "normalna" drzava koja se finansira na "normalan" nacin nego se jedna desetina federalnog budzeta puni profitom BH Telekoma.Zadig wrote:U vecini normalnih drzava sredstva od telekoma (posto su uglavnom svudje privatizovani) idu na:
b) sirenje mreze istog
Razvoj slobodnog trzista je sasvim OK, ali ako svi startuju sa istih pozicija. Ovako BH Telekom zna da mora platiti drzavi na kraju godine 135 miliona, a Eronet 930.000 KM i logicno da Eronet moze vise raditi na svojoj konkurentnosti. A kako se Eronet izborio za ovakav "status" (citaj: oduzet od drzave) posebna je prica.
-
Zadig
Dobro, znam da nije BIH normalna drzava.
Onda se mozemo nadati jedino da ce neko kupiti (citaj: VOdafone, T mobile i ostale JAKE firme) BIH telekom i unjeti "malo konkurentnosti" konacno na trziste, cime BIH/T. Telekom ce klepati pare, placati radnike, otvarati radna mjesta i POBOLJSATI usluge i placati porez (vise zarade=veci porez).
Ili to, ili ako je ce to vec ostati drzavna firma, onda drzava treba da vodi racuna o istoj:
a) platiti strane strucnjake, konsultante, POBOLJSATI USLUGE
b) izvrsiti reorganizaciju firme i cilju poboljsanja usluga i profitabilnosti, odvojiti mobilnu mrezu od normalne linije
c) raspisati javne konurse i zaposliti STRUCNJAKE a ne od ifetine male zaovice
d) promjeniti imidz, okrenuti se musteriji
e) rekonstruisati rashode, odredjeni % mora ici na razvoj bla bla
f) cak ako treba DOVESTI i platiti nekog zajebanog SVJETSKOG managera koji ce voditi firmu u boljitak
Nakon vremena malo i truda, vrlo lako se moze postici:
a) poboljsanje usluga, nove musterjie
b) povjerenje gradjana
c) povecati profitabilnost
d) imati R&D, sirenje usluga, inovativnost
e) vise para u budget (dio profita, plus porez)
Raja sretna, drzava zadovoljna, konkurencija place i poboljsavaju se, snizavaju cijene....potrosac na kraju bolje izadje
ali posto se to nece desiti....
Onda se mozemo nadati jedino da ce neko kupiti (citaj: VOdafone, T mobile i ostale JAKE firme) BIH telekom i unjeti "malo konkurentnosti" konacno na trziste, cime BIH/T. Telekom ce klepati pare, placati radnike, otvarati radna mjesta i POBOLJSATI usluge i placati porez (vise zarade=veci porez).
Ili to, ili ako je ce to vec ostati drzavna firma, onda drzava treba da vodi racuna o istoj:
a) platiti strane strucnjake, konsultante, POBOLJSATI USLUGE
b) izvrsiti reorganizaciju firme i cilju poboljsanja usluga i profitabilnosti, odvojiti mobilnu mrezu od normalne linije
c) raspisati javne konurse i zaposliti STRUCNJAKE a ne od ifetine male zaovice
d) promjeniti imidz, okrenuti se musteriji
e) rekonstruisati rashode, odredjeni % mora ici na razvoj bla bla
f) cak ako treba DOVESTI i platiti nekog zajebanog SVJETSKOG managera koji ce voditi firmu u boljitak
Nakon vremena malo i truda, vrlo lako se moze postici:
a) poboljsanje usluga, nove musterjie
b) povjerenje gradjana
c) povecati profitabilnost
d) imati R&D, sirenje usluga, inovativnost
e) vise para u budget (dio profita, plus porez)
Raja sretna, drzava zadovoljna, konkurencija place i poboljsavaju se, snizavaju cijene....potrosac na kraju bolje izadje
ali posto se to nece desiti....
-
T
Na zalostZadig wrote:Dobro, znam da nije BIH normalna drzava.
![]()
nepotrebno ... strucnjaka ima i sada, i nisu ni priblizno losi onoliko koliko se komentarise ovdje na forumu ...Zadig wrote: a) platiti strane strucnjake, konsultante,
... slazem seZadig wrote: POBOLJSATI USLUGE....
To se i radi ... i koliko god bilo gresaka u radu BH Telecoma, usluga koju nude ipak ima svoju uzlaznu putanju (mada ne kazem da ne moze imati i vecu)Zadig wrote: b) izvrsiti reorganizaciju firme i cilju poboljsanja usluga....
Mobilna mreza (GSMBiH) je odvojena od normalne (fiksne) linije (mreze)Zadig wrote: ...odvojiti mobilnu mrezu od normalne linije
Ne znam (od kad znam za sebe) nekog u BiH, koji se nije zaposlio preko stele (Ifetinog Hame mali i sl.) ... a svi su primljeni preko konkursa ...Zadig wrote: c) raspisati javne konurse i zaposliti STRUCNJAKE a ne od ifetine male zaovice.
Los marketing=los imidz firmeZadig wrote: d) promjeniti imidz, okrenuti se musteriji
Grijesis ako mislis da ne ide ...Zadig wrote:e) rekonstruisati rashode, odredjeni % mora ici na razvoj bla bla
-
Zadig
Pa u cemu je onda problem:
a) nedovoljna brzina "uzlazne" putanje kvaliteta usluga
b) prenegativne musterije?
Hebemu misha, ja bih i dalje doveo neke konsultante.
Sto se tice veza i stela...tome se mora STATI na rep, to se ne smije tolerisati.
Uostalom, moze se unajmiti nezavisna recruting agency pa hajmo polako prvo CV da pogledamo pa mozda na intervju.
Mozda sam ja idealista, ali ima rjesenja i za to!!!
a) nedovoljna brzina "uzlazne" putanje kvaliteta usluga
b) prenegativne musterije?
Hebemu misha, ja bih i dalje doveo neke konsultante.
Sto se tice veza i stela...tome se mora STATI na rep, to se ne smije tolerisati.
Uostalom, moze se unajmiti nezavisna recruting agency pa hajmo polako prvo CV da pogledamo pa mozda na intervju.
Mozda sam ja idealista, ali ima rjesenja i za to!!!