Kako Slovenci pljackaju Bosnu (to be continued)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kirk13

Post by kirk13 »

Murat Sabanovic wrote:
St.Germain wrote:Murate, bojim se da je tvoje nezadovoljstvo usmjereno na pogresnu adresu. Eto, kao Slovenci su krivi sto koriste glupost i nesposobnost nase vlasti da vodi pametnu ekonomsku politiku i zastiti nase trziste. I smanji malo dozivljaj...vizavi nazivanja drugih forumasa hajvanima.
kada neko moj komentar citira i u moj komentar nesta napise,to jest podeblja ,za mene je to "hajvanluk".
da je decko ispod mog komentara svoj napisao ne bi ni tu titulu dobio
cak bi postovao njegovo misljenje.

a ti St.Germain ne boj se ti nista bojati za moje nezadovoljstvo, na koga je ono usmjereno a na koga nije

murat
Svako ima pravo na svoje mišljenje. Šta je uzrok a šta posljedica situacije?
Što se tiče ''Zadiga''; mislim da nije htio da napiše ''sobar si ti'' nego ''dobar si ti'', jer ako malo pogledaš tastaturu slovo s je odmah pored d. :-) Pa sve smo mi ovdje ''naši'' ljudi, nismo ovdje da se vrijeđamo, nego malo da popričamo. :-D
da pamtis

Post by da pamtis »

Murat Sabanovic wrote:murat
murate opet si pusio slovenacku travu :lol: :lol: :lol: hoce to hoce zanese
privremeni

Post by privremeni »

Ako nisam shvatao pojam stereotipa, poslije citanja svih komentara o slovencima i Sloveniji, shvatio sta je to za sva vremena. :P

Za promjenu, informacija da Elektroprivreda BiH pocinje sa izradom projekta HE Vranduk na rijeci Bosni.
Zadig

Post by Zadig »

privremeni wrote:Ako nisam shvatao pojam stereotipa, poslije citanja svih komentara o slovencima i Sloveniji, shvatio sta je to za sva vremena. :P

Za promjenu, informacija da Elektroprivreda BiH pocinje sa izradom projekta HE Vranduk na rijeci Bosni.
E vala ovi slovenci bas su bezobrazni, handre nase prirodne resurse, umjesto da pusta da to uradi neka firma iz njemacke, ili italije
:roll:
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

kirk13 wrote:
Murat Sabanovic wrote:
St.Germain wrote:Murate, bojim se da je tvoje nezadovoljstvo usmjereno na pogresnu adresu. Eto, kao Slovenci su krivi sto koriste glupost i nesposobnost nase vlasti da vodi pametnu ekonomsku politiku i zastiti nase trziste. I smanji malo dozivljaj...vizavi nazivanja drugih forumasa hajvanima.
kada neko moj komentar citira i u moj komentar nesta napise,to jest podeblja ,za mene je to "hajvanluk".
da je decko ispod mog komentara svoj napisao ne bi ni tu titulu dobio
cak bi postovao njegovo misljenje.

a ti St.Germain ne boj se ti nista bojati za moje nezadovoljstvo, na koga je ono usmjereno a na koga nije

murat
Svako ima pravo na svoje mišljenje. Šta je uzrok a šta posljedica situacije?
Što se tiče ''Zadiga''; mislim da nije htio da napiše ''sobar si ti'' nego ''dobar si ti'', jer ako malo pogledaš tastaturu slovo s je odmah pored d. :-) Pa sve smo mi ovdje ''naši'' ljudi, nismo ovdje da se vrijeđamo, nego malo da popričamo. :-D
evo kirk da je odgovor bio ovakav kao sto je tvoj ,nebi nikakvih problema bilo.ne volim kada neko pise i podebljava svoje misljenje u okviru mog komentara. zato je moja reakcija bila takva kakva jeste
Zadig

Post by Zadig »

vo kirk da je odgovor bio ovakav kao sto je tvoj ,nebi nikakvih problema bilo.ne volim kada neko pise i podebljava svoje misljenje u okviru mog komentara. zato je moja reakcija bila takva kakva jeste

Na vrh
:-D

Murat ba dobro je, ohani jarane
:D

nema veze kaka ti je bila reakcija, na forumu smo
opusteno

od
"hajvane jedan" jos niko nije crko

hajd u pamet i zdravlje
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

Zadig wrote:
vo kirk da je odgovor bio ovakav kao sto je tvoj ,nebi nikakvih problema bilo.ne volim kada neko pise i podebljava svoje misljenje u okviru mog komentara. zato je moja reakcija bila takva kakva jeste

Na vrh
:-D

nema veze kaka ti je bila reakcija, na forumu smo
opusteno

od

hajd u pamet i zdravlje
ma nista pasa,kirk me pito zbog cega i zasto

pardon zbog ruzne rijeci
kirk13

Post by kirk13 »

Joj, sad se svi ponovo volimo. :D
Kad' će bit' kafa? :-D

Ma, ko šiša Slovake :D , vidi pobro kako je ugrijalo.
Baš za malo zadrijemat... :zzzz:
manijak1

Post by manijak1 »

:D Test na
od "hajvane jedan" jos niko nije crko
:D Zadig je hajvan :D :D a nije Slovenac na privremenom radu u Terme Čatež Ilidža. ( 70 novih radnih mjesta od toga 69 domaćih and ena :D rukovodilac po zadatku :D iz Ljubljane :D )
:? :D Još nisam otišao tamo a zna se da su 90 % posto novčanih sredstava za Sarajevsko more :D :D uložili Slovenci , ostatak Kanton Sarajevo ( koja su preduzeća izgradila ?????kupališče :D ) a ja ću slijedeće sedmice :D novim asfaltom kočeći motorom :D prihajati da vidim to čudo :D :D .
I jel' bi ovo trebala biti pljačka :? :?
da pamtis

Post by da pamtis »

Zadig wrote: :-D

od

hajd u pamet i zdravlje
samo se vi za-jebajite sa hajvanima, :lol: ja sam skoro cito da je neko crko od hajvana sala mala nadam se da se necete naljutiti

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/za ... 2/index.do
neutralac

Post by neutralac »

Istu kolicinu mrznje prema Slovencima vidio sam 1989. kad su gostovali Vilfan, Hauptman, Kotnik i druzba u Skenderiji.
Kako li su samo znali da su zmajceki dosli pokupiti lovu iz Ljubljanske banke, a utakmica im posluzila samo kao paravan za dolazak u Sarajevo?
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

u bosni najveci problem predstavljaju genijalci na vlasti sto i implicira i "genijalnost" glasackog tijela..

da nas samo slovenci koriste mi bi vjerovatno bili jako prosperitetna nacija... kao ilustraciju navodim samo jednu "vijest" od prije tacno godinu dana:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/040706008

Ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Abid Šarić, sa ponosom objavljuje da je kanton sklopio koncesijski ugovor na 25 godina sa Coca-Colom o koristenju izvorista koje se "pukim slucajem" naslo u krugu Coca Colinog pogona u Hadzicima... Cijena: sitnica.... Ali bukvalno: 50,000 KM GODISNJE... :x

toliko o genijalnosti... posebna prica je koncesija za gradnju autoputa... sada samo ostaje da se vidi da li ce nam put graditi Madjari, Hrvati ili Malezijci...

hidrocentrale su opet druga prica...

http://www.ekomrezabih.net/new/index.php?id=694

sa Slovencima ili bez njih... Englezi, Njemci, Austrijanci... bilo ko... svima je interesantna drzava gdje se sa par desetala hiljada maraka mita pravoj osobi (citaj politicaru) dobija bilo kakva koncesija za bilo kakvu djelatnost na neodredjeno vrijeme....

i tako redom... domacih proizvoda na policama nema jer se (uglavnom) ne proizvode... ako se i proizvode, tada isti oni genijalci sa pocetka price pokusavaju da ih na razne nacine uniste sa porezima, administrativnim komplikacijama i nedostatkom bilo kakvih subvencija koja bilo koja normalna drzava mora davati tom proizvodnom sektoru... naravno, kupujmo domace... samo sto ovim tempom su svi domaci proizvodjaci osudjeni na skoru propast... tada nam i nece ostati nista drugo nego da kupujemo "nedomace" proizvode...

za ilustraciju pogledati ispred, kako to sada vole nazvati, zgrada zajednickih institucuija...

http://www.sarajevo-x.com/clanak/050719012
Fair Life

Post by Fair Life »

Slovenci pljackaju Bosnu ?!

A sta reci za ove nase kretene... oni kao ne pljackaju.

http://www.oslobodjenje.com.ba/index.ph ... &Itemid=46
Harrys

Post by Harrys »

Fair Life wrote:Slovenci pljackaju Bosnu ?!

A sta reci za ove nase kretene... oni kao ne pljackaju.

http://www.oslobodjenje.com.ba/index.ph ... &Itemid=46
Potpuno si u pravu.Nikako da prvo pogledamo u svoju bastu.
Evo citam jucerasnje "Oslobodjenje".Ministarstvo vanjskih poslova potrosilo je u 2004 godini 869.000 KM samo za reprezentaciju ili npr.izvdvojeno je 19.000 KM za carter let za jednu delegaciju na liniji Tripoli-Sirt-Tripoli.
Prenj

Post by Prenj »

Slobodna Evropa wrote: Ubiranje slovenskog poreza u BiH
Dženana HALIMOVIĆ
BiH ima sklopljene Sporazume o socijalnom osiguranju sa svim zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, osim sa Slovenijom. Iako su pregovori počeli prije dvije godine, Sporazuma još uvijek nema, a najviše ispaštaju penzioneri.
Odlukom slovenske Vlade o oporezivanju penzija za bosanskohercegovačke građane, svi koji primaju penzije iz ove nekadašnje jugoslovenske republike, u prvih šest mjeseci ove godine oštećeni su za više od deset miliona KM. Dževad Ibrišimović, predsjednik Udruženja za zaštitu građana koji primaju penzije iz Republike Slovenije:

„Slovenci su iskoristili taj zakon, jer država bukvalno ne brine o nama. Zvanično je nas 8.626 i ako uzmemo samo prosjek 200 konvertibilnih maraka mjesečno da se odbija, to je milion i 700.000 maraka mjesečno, odnosno 20 miliona godišnje.“

Iako u svotu, koju izdvajaju na ime poreza na prihod u Sloveniji, ulazi i zdravstveno osiguranje, bosanskohercegovački državljani na njega nemaju pravo, čak i ako žive u Sloveniji. Dževad Ibrišimović:

„Iz penzijskog primanja socijalno osiguranje odbija penzionerima iznos na ime troškova liječenja u Sloveniji, a penzioneri na to nemaju pravo. Slovenački penzioner nema pravo na liječenje ni u BiH ni u Sloveniji! Mora platiti i vizu, a za vizu mora imati i nečiji poziv, što znači da, ako nema prijatelja i veza, ne može dobiti vizu ni ući u zemlju gdje je proveo radni vijek i ostavio svoj život i svoje pare.“

Nepostojanje međunarodnog ugovora sa Republikom Slovenijom, kojim bi se definisao status penzionera kojima se prihod dvostruko oporezuje, te onih koji tek treba da ostvare pravo na penziju, otvara prostor brojnim manipulacijama.
Pregovori o potpisivanju ugovora sa Slovencima traju od 2003. godine. Peti krug će, kako kaže Amir Pilav, član pregovaračkog tima BiH, početi u oktobru, nakon godinu dana pauze. Prema njegovim riječima, budući penzioneri će, sve i da se dogovor postigne do kraja ove godine, primanja ostvariti tek po ratifikaciji sporazuma, što, prema ranijem iskustvu, može trajati dugo:

„Ono što je bitno za ugovore, koje je do sada BiH potpisala, je da su penzioneri počeli ostvarivati prava i primati sredstva tek po stupanju na snagu tih sporazuma. To znači da bi mogla biti slična situacija kada je u pitanju sporazum sa Slovenijom, tj. za to će biti potrebno izvjesno vrijeme.“

Sporazum sa Hrvatskom, na koji se čekalo punih osam godina, te prošle godine rartificiran Ugovor o socijalnom osiguranju sa Srbijom i Crnom Gorom, ne podrazumijevaju mnogo. Amir Pilav, član delegacije BiH za pregovore sa Slovenijom:

„Onaj iznos, srazmjerno godinama staža koji je neko ostvario radom u drugoj državi, sabire se i uračunava u penziju i još se dobiva dio penzije srazmjerno godinama staža u toj zemlji.“

Dok bosanskohercegovačke vlasti čekaju da pregovori počnu, Uduženje za zaštitu građana koji primaju penzije iz Republike Slovenije je, kaže Dževad Ibrišimović, putem advokata sudom zatražilo ocjenu ustavnosti slovenskog zakona o oporezivanju:

„Mišljenja smo, a i advokat iz Slovenije to tvrdi, da je takav zakon neustavan, jer slovenački Ustav garantuje jednakost svih građana i mislim da je ovo diskriminacija državljana BiH i da je to, najblaže rečeno, legalna pljačka. Oni su donijeli zakon, nas BiH ne brani, oni nas pljačkaju i mi smo nigdje.“

Bosanskohercegovački penzioneri, koji su radni vijek proveli u „deželi“, za svoja prava će se, kako se čini, najprije izboriti sami.
Birokratsku sporost najbolje ilustruje Sporazum o socijalnom osiguranju sa Makedonijom. Potpisan je u februaru ove godine, a ratifikaciju čeka već šest mjeseci. Za to vrijeme, već 13 godina, penzioneri se nadaju zarađenom novcu.
Post Reply