Papa Leon XIV.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#76 Re: Papa Leon XIV.
Pa pise ti samo na misi
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Truba
#79 Re: Papa Leon XIV.
Bio sam u srijedu tad nije bilo pape
I u subotu tad nije bilo okruznice
I u subotu tad nije bilo okruznice
-
KraljicaIzJajca
#80 Re: Papa Leon XIV.
Ne piše da se koristi isključivo na misi! Muljaš
Papa je izabrao ime Lav XIV. Lik Lav u hrvatskim je tekstovima potvrđen od 16. stoljeća, još u djelima Šime Budinića i Jurja Barakovića, pa iz tradicijskih razloga dajemo prednost tomu liku u odnosu na lik Leon. Papi, pak, u skladu s odabranim imenom želimo da autoritetom i hrabrošću pomogne svijetu da prebrodi izazove i pokuša svojim autoritetom zaustaviti sve brojnije ratove diljem svijeta, poručili su iz Instituta.
-
HelaS
#81 Re: Papa Leon XIV.
Žargon sarajevskih ulica "Đe si Lave" 
- Peacean
#82 Re: Papa Leon XIV.
Ma nek bude Simba i svi srećni 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#83 Re: Papa Leon XIV.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... home_g2_g3
OBJAVIO NEW YORK TIMES
Najdetaljniji izvještaj s konklave, otkriveno kako je kardinal ostao bez podrške: ‘Nismo glupi, vidjeli smo što se događa‘
"Nisam znao čak ni njegovo ime", priznao je filipinski kardinal David
Izbjegavao politikantstvo i spletke
Parolin se, međutim, iste večeri suočio sa saznanjem da neće imati dovoljan broj glasova za papu. Tijekom kasne večere u Domu svete Marte, dvojica su kardinala, birajući povrće sa stola, vagali svoje opcije i zaključili da su Talijani među sobom podijeljeni.
- Neke od kardinala uznemirilo je to što nije dovoljno naglasio važnost suradničkih sastanaka kojima je Franjo davao prioritet za upravljanje Crkvom - prenosi izvor.
Istovremeno, Erdő je imao podršku dijela "konzervativne" koalicije kardinala, uključujući i neke pristaše iz Afrike, no to mu nije bilo dovoljno da ostvari zamah u cijelom biračkom tijelu. Tako se iz drugog plana počeo probijati Prevost, 69-godišnji "dark horse" koji je nakon prvog glasovanja zaintrigirao kardinale. Uoči dolaska u Rim, njegovo ime nije odzvanjalo kao što je to bio slučaj s nekim drugim kardinalima.
- Nisam čak znao ni njegovo ime - priznao je kardinal David.
New York Times piše da je tijekom zajedničkih večera Prevost izbjegavao bilo kakvo politikantstvo ili spletke, no već ujutro drugog dana konklave "transformirao se u moćnu silu koja je ostavila malo prostora za suparničke kandidature i ideološke tabore".
- U tom trenutku počinjete shvaćati kuda sve to ide i kažete: ‘O moj Bože, neću čak ni koristiti odjeću koju sam si pripremio za pet dana‘ - našalio se Filipinac David pa dodao:
- Znali smo, stvar će se riješiti vrlo brzo.
i film je temeljen na pricama kardinala kako to sve ide od spletki, politikanstva, tabora, frakcija itd
-
Hakiz
#84 Re: Papa Leon XIV.
Meni je bolji "Two popes", ali valjda to zavisi od temperamenta.
- Truba
- Truba
#86 Re: Papa Leon XIV.
u hr ima biskup Medo
i zamisli sad na misi
s papom našim Lavom i biskupom Medom
a i jesmo svi skupa cirkus
onda se cudimo kako je u proslosti nastajala podjela medju krscanima
ne mozemo se oko imena dogovoriti 5 dana
i zamisli sad na misi
s papom našim Lavom i biskupom Medom
a i jesmo svi skupa cirkus
onda se cudimo kako je u proslosti nastajala podjela medju krscanima
ne mozemo se oko imena dogovoriti 5 dana
- dr_Evil
#87 Re: Papa Leon XIV.
Mi smo kao djeca se zezali u starMo da imaju fra Laste, fra Sevo pa bi dodali "i ostale pticurine". Prije nego me optuzis za nesto samo prenosim da je vic kruzio medju hrvatskom djecom
Inace Lasta i Sevo su bili onako vidjeniji fratri (mada za Lastu ima mnogo losih prica iz rata)
- Cecilija
#88 Re: Papa Leon XIV.
Ako su im ovo prezimena onda ih se nepravilno oslovljava. Ne može fra pa prezime nego samo ime.dr_Evil wrote: ↑14/05/2025 10:25
Mi smo kao djeca se zezali u starMo da imaju fra Laste, fra Sevo pa bi dodali "i ostale pticurine". Prije nego me optuzis za nesto samo prenosim da je vic kruzio medju hrvatskom djecom![]()
Inace Lasta i Sevo su bili onako vidjeniji fratri (mada za Lastu ima mnogo losih prica iz rata)
Prije dosta godina na HRT gostovao je fratar prezimena Gavran iz visočkog samostana. Voditelj (nimalo nepoznat) cijelo vrijeme oslovljavao ga je Fra Gavran
Da bi stvar bila smiješnija, lično sam znala tog čiku, inače mrzovoljan i ozbiljan. Čudilo me da on sam nije reagirao ni na kakav način na tu lakrdiju.
Last edited by Cecilija on 14/05/2025 13:28, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#89 Re: Papa Leon XIV.
Pa ne znam, tako su ih svi zvali, a inace, svakakvih prezimena kod nas u Hercegovini ili ti ga sa audicije "gdje si Cutuce", i uglavnom se svi zovu po prezimenima osim ako imas neki nadimak.Cecilija wrote: ↑14/05/2025 13:24Ako su im ovo prezimena onda ih se nepravilno oslovljava. Ne može fra pa prezime nego samo ime.dr_Evil wrote: ↑14/05/2025 10:25
Mi smo kao djeca se zezali u starMo da imaju fra Laste, fra Sevo pa bi dodali "i ostale pticurine". Prije nego me optuzis za nesto samo prenosim da je vic kruzio medju hrvatskom djecom![]()
Prije dosta godina na HRT gostovao je fratar prezimena Gavran iz Visočkog samostana. Voditelj (nimalo nepoznat) cijelo vrijeme oslovlajvao ga je Fra Gavran. Tek pri kraju sesija drugi voditelj (ili voditeljica) umiješao se i razjasnio oko pravilnog oslovljavanja.
Da bi stvar bila smiješnija, lično sam znala tog čiku, inače mrzovoljan i ozbiljan. Čudilo me da on sam nije reagirao ni na kakav način na tu lakrdiju.
- Cecilija
#90 Re: Papa Leon XIV.
samo kažem za pravilno oslovljavanje a naravno Hercegovci imaju sve paralelno mimo svijet pa i to
- Truba
#91 Re: Papa Leon XIV.
ANKETA
o imenu
https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... leon/36468
još samo fali da se krenemo rokati međusobno ko katolici u indiji oko toga treba li svećenik biti okrenut oltaru ili narodu
o imenu
https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... leon/36468
još samo fali da se krenemo rokati međusobno ko katolici u indiji oko toga treba li svećenik biti okrenut oltaru ili narodu
- Truba
#92 Re: Papa Leon XIV.
/papa-lav-porucio-svjetskim-diplomatama-dostojanstvo-migranata-mora-se-postovati
https://avaz.ba/vijesti/globus/974056/p ... -postovati
počelo je
nadam se da neće trebati 4 osobe da objasne što je papa mislio
kao s papm isusovcem
inače poznata je poslovica da niko ne zna sta fratar jede sto isusovac misli i koliko ima redova casnih sestara
https://avaz.ba/vijesti/globus/974056/p ... -postovati
počelo je
nadam se da neće trebati 4 osobe da objasne što je papa mislio
kao s papm isusovcem
inače poznata je poslovica da niko ne zna sta fratar jede sto isusovac misli i koliko ima redova casnih sestara
-
Rothmans
#93 Re: Papa Leon XIV.
Ovo papa Lav bas glupo zvuci, nezz zasto se insistira na tom imenu ,a ne na Leo, Leon. Evo sad na vjestima papa lav papa lav papa lav pa milion puta tako.
-
teodati
#94 Re: Papa Leon XIV.
Bolje bi bilo na našem jeziku da je Leon, ipak je to poznato ime, a lav čudno zvuči kao ime, ali ne odlučujemo mi o tome, već mjerodavni, e da!
- Cecilija
#95 Re: Papa Leon XIV.
Postoji duga tradicija prevođenja tog imena na našim prostorima na slavenski oblik (na crkvenu tradiciju mislim)
Ne znam zašto mijenjati, i drugi narodi prevode strana imena na svoj oblik što zvuči mnogo grđe nego ovo naše
Na Wikiju Stjepan Tomaš = Stephen Thomas. Imam dojam da bi i Tvrtka nekako preveli kad bi mogli ali im je etimologija i izgovor špansko selo, na svu sreću.
Ne znam zašto mijenjati, i drugi narodi prevode strana imena na svoj oblik što zvuči mnogo grđe nego ovo naše
Na Wikiju Stjepan Tomaš = Stephen Thomas. Imam dojam da bi i Tvrtka nekako preveli kad bi mogli ali im je etimologija i izgovor špansko selo, na svu sreću.
- Truba
#96 Re: Papa Leon XIV.
ima natpis na katedrali
papa LEON
dakle prije 140 godina već je bio leon u hrvatskom narodu u sarajevu
ali dugo ga nije bilo pa smo zaboravili
na mom blogu je bio lav
ali sad sam u nedoumici
Lav...niko ne daje to ime danas...dakle papa nema imenjaka u hrvatskom narodu
leon... previše gej...previše internacionalno...previše nekatolika daju to ime zapravo svi daju
vjerojatno treba pustiti vremena da se slegne
papa LEON
dakle prije 140 godina već je bio leon u hrvatskom narodu u sarajevu
ali dugo ga nije bilo pa smo zaboravili
na mom blogu je bio lav
ali sad sam u nedoumici
Lav...niko ne daje to ime danas...dakle papa nema imenjaka u hrvatskom narodu
leon... previše gej...previše internacionalno...previše nekatolika daju to ime zapravo svi daju
vjerojatno treba pustiti vremena da se slegne
- Cecilija
#98 Re: Papa Leon XIV.
U skoro svakoj bogovetnoj knjizi o papinstvu, bila srpska ili hrvatska redakcija, a koju sam imala u rukama pape tog imena se zovu Lav.
Podsjeti me ovo na davnu histeriju Ive Mire Jovića što mediji u Bosni upotrebljavaju za Ivana Pavla srpsku inačicu Jovan. Krkanu konzilijum lektora nije mogao razjasniti otkud Ivan Jovan.
- Truba
#99 Re: Papa Leon XIV.
on je obnovio crkvu u bih i za njevovo vrijeme je napravljena katedrala i lijepo piše na hrvatskom
za vrijeme pape leona 13
za nadbiskupa stadlera
itd
Koje je ime prikladnije: Lav ili Leon?
Leon 68%
Lav 25%
Svejedno je 6%
trenutno stanje ankete
ali je premalen uzorak
vecinu ljudi to ne zanima
ako je mogo jovan pavle ii i papa franja
može valja i leo
za vrijeme pape leona 13
za nadbiskupa stadlera
itd
Koje je ime prikladnije: Lav ili Leon?
Leon 68%
Lav 25%
Svejedno je 6%
trenutno stanje ankete
ali je premalen uzorak
vecinu ljudi to ne zanima
ako je mogo jovan pavle ii i papa franja
može valja i leo
- Cecilija
#100 Re: Papa Leon XIV.
Pravo hrvatsko narodno prezime. Moderni grad su komplet izgradili Nijemci i pripadajući im sateliti. Hvala im na tome, ne žalim se.
Po ženi jednoga od njih dio grada i danas nosi ime.