Papa Leon XIV.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#76 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

Pa pise ti samo na misi
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#77 Re: Papa Leon XIV.

Post by teskeredzic_22 »

Optimus09 wrote: 11/05/2025 07:41 Nesto razmisljam,da je Vinko Puljic izabran za papu,da li bi bio prvi Bosanac ili prvi Hrvat :D
Bio bi prvi papa koji je u prošlosti služio misu ustašama s Blajburga.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#78 Re: Papa Leon XIV.

Post by Bobi »

Truba wrote: 13/05/2025 17:06 Pa pise ti samo na misi
Pa jel ideš na mise? Jel ide ko :D ?
Truba

#79 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

Bio sam u srijedu tad nije bilo pape
I u subotu tad nije bilo okruznice
KraljicaIzJajca

#80 Re: Papa Leon XIV.

Post by KraljicaIzJajca »

Truba wrote: 13/05/2025 17:06 Pa pise ti samo na misi
Ne piše da se koristi isključivo na misi! Muljaš ;-)

Papa je izabrao ime Lav XIV. Lik Lav u hrvatskim je tekstovima potvrđen od 16. stoljeća, još u djelima Šime Budinića i Jurja Barakovića, pa iz tradicijskih razloga dajemo prednost tomu liku u odnosu na lik Leon. Papi, pak, u skladu s odabranim imenom želimo da autoritetom i hrabrošću pomogne svijetu da prebrodi izazove i pokuša svojim autoritetom zaustaviti sve brojnije ratove diljem svijeta, poručili su iz Instituta.
HelaS

#81 Re: Papa Leon XIV.

Post by HelaS »

Žargon sarajevskih ulica "Đe si Lave" :D
Peacean

#82 Re: Papa Leon XIV.

Post by Peacean »

Ma nek bude Simba i svi srećni :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#83 Re: Papa Leon XIV.

Post by pici »

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... home_g2_g3

OBJAVIO NEW YORK TIMES
Najdetaljniji izvještaj s konklave, otkriveno kako je kardinal ostao bez podrške: ‘Nismo glupi, vidjeli smo što se događa‘
"Nisam znao čak ni njegovo ime", priznao je filipinski kardinal David

Izbjegavao politikantstvo i spletke
Parolin se, međutim, iste večeri suočio sa saznanjem da neće imati dovoljan broj glasova za papu. Tijekom kasne večere u Domu svete Marte, dvojica su kardinala, birajući povrće sa stola, vagali svoje opcije i zaključili da su Talijani među sobom podijeljeni.

- Neke od kardinala uznemirilo je to što nije dovoljno naglasio važnost suradničkih sastanaka kojima je Franjo davao prioritet za upravljanje Crkvom - prenosi izvor.

Istovremeno, Erdő je imao podršku dijela "konzervativne" koalicije kardinala, uključujući i neke pristaše iz Afrike, no to mu nije bilo dovoljno da ostvari zamah u cijelom biračkom tijelu. Tako se iz drugog plana počeo probijati Prevost, 69-godišnji "dark horse" koji je nakon prvog glasovanja zaintrigirao kardinale. Uoči dolaska u Rim, njegovo ime nije odzvanjalo kao što je to bio slučaj s nekim drugim kardinalima.

- Nisam čak znao ni njegovo ime - priznao je kardinal David.

New York Times piše da je tijekom zajedničkih večera Prevost izbjegavao bilo kakvo politikantstvo ili spletke, no već ujutro drugog dana konklave "transformirao se u moćnu silu koja je ostavila malo prostora za suparničke kandidature i ideološke tabore".

- U tom trenutku počinjete shvaćati kuda sve to ide i kažete: ‘O moj Bože, neću čak ni koristiti odjeću koju sam si pripremio za pet dana‘ - našalio se Filipinac David pa dodao:

- Znali smo, stvar će se riješiti vrlo brzo.

i film je temeljen na pricama kardinala kako to sve ide od spletki, politikanstva, tabora, frakcija itd
Hakiz

#84 Re: Papa Leon XIV.

Post by Hakiz »

Meni je bolji "Two popes", ali valjda to zavisi od temperamenta.
Truba

#85 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

https://www.facebook.com/share/r/16GYKRnagQ/

Brini se o crkvi
A mi cemo o granicama amerike
Truba

#86 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

u hr ima biskup Medo
i zamisli sad na misi
s papom našim Lavom i biskupom Medom
a i jesmo svi skupa cirkus

onda se cudimo kako je u proslosti nastajala podjela medju krscanima
ne mozemo se oko imena dogovoriti 5 dana
dr_Evil

#87 Re: Papa Leon XIV.

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 14/05/2025 08:32 u hr ima biskup Medo
i zamisli sad na misi
s papom našim Lavom i biskupom Medom
a i jesmo svi skupa cirkus

onda se cudimo kako je u proslosti nastajala podjela medju krscanima
ne mozemo se oko imena dogovoriti 5 dana
Mi smo kao djeca se zezali u starMo da imaju fra Laste, fra Sevo pa bi dodali "i ostale pticurine". Prije nego me optuzis za nesto samo prenosim da je vic kruzio medju hrvatskom djecom :D

Inace Lasta i Sevo su bili onako vidjeniji fratri (mada za Lastu ima mnogo losih prica iz rata)
Cecilija

#88 Re: Papa Leon XIV.

Post by Cecilija »

dr_Evil wrote: 14/05/2025 10:25

Mi smo kao djeca se zezali u starMo da imaju fra Laste, fra Sevo pa bi dodali "i ostale pticurine". Prije nego me optuzis za nesto samo prenosim da je vic kruzio medju hrvatskom djecom :D

Inace Lasta i Sevo su bili onako vidjeniji fratri (mada za Lastu ima mnogo losih prica iz rata)
Ako su im ovo prezimena onda ih se nepravilno oslovljava. Ne može fra pa prezime nego samo ime.

Prije dosta godina na HRT gostovao je fratar prezimena Gavran iz visočkog samostana. Voditelj (nimalo nepoznat) cijelo vrijeme oslovljavao ga je Fra Gavran :lol: . Tek pri kraju sesija drugi voditelj (ili voditeljica) umiješao se i razjasnio oko pravilnog oslovljavanja.

Da bi stvar bila smiješnija, lično sam znala tog čiku, inače mrzovoljan i ozbiljan. Čudilo me da on sam nije reagirao ni na kakav način na tu lakrdiju.
Last edited by Cecilija on 14/05/2025 13:28, edited 1 time in total.
dr_Evil

#89 Re: Papa Leon XIV.

Post by dr_Evil »

Cecilija wrote: 14/05/2025 13:24
dr_Evil wrote: 14/05/2025 10:25

Ako su im ovo prezimena onda ih se nepravilno oslovljava. Ne može fra pa prezime nego samo ime.

Prije dosta godina na HRT gostovao je fratar prezimena Gavran iz Visočkog samostana. Voditelj (nimalo nepoznat) cijelo vrijeme oslovlajvao ga je Fra Gavran :lol: . Tek pri kraju sesija drugi voditelj (ili voditeljica) umiješao se i razjasnio oko pravilnog oslovljavanja.

Da bi stvar bila smiješnija, lično sam znala tog čiku, inače mrzovoljan i ozbiljan. Čudilo me da on sam nije reagirao ni na kakav način na tu lakrdiju.
Pa ne znam, tako su ih svi zvali, a inace, svakakvih prezimena kod nas u Hercegovini ili ti ga sa audicije "gdje si Cutuce", i uglavnom se svi zovu po prezimenima osim ako imas neki nadimak.
Cecilija

#90 Re: Papa Leon XIV.

Post by Cecilija »

dr_Evil wrote: 14/05/2025 13:27

Pa ne znam, tako su ih svi zvali, a inace, svakakvih prezimena kod nas u Hercegovini ili ti ga sa audicije "gdje si Cutuce", i uglavnom se svi zovu po prezimenima osim ako imas neki nadimak.
samo kažem za pravilno oslovljavanje a naravno Hercegovci imaju sve paralelno mimo svijet pa i to :lol:
Truba

#91 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

ANKETA
o imenu
https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot- ... leon/36468

još samo fali da se krenemo rokati međusobno ko katolici u indiji oko toga treba li svećenik biti okrenut oltaru ili narodu
Truba

#92 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

/papa-lav-porucio-svjetskim-diplomatama-dostojanstvo-migranata-mora-se-postovati

https://avaz.ba/vijesti/globus/974056/p ... -postovati

počelo je :D

nadam se da neće trebati 4 osobe da objasne što je papa mislio
kao s papm isusovcem
inače poznata je poslovica da niko ne zna sta fratar jede sto isusovac misli i koliko ima redova casnih sestara :mrgreen:
Rothmans

#93 Re: Papa Leon XIV.

Post by Rothmans »

Ovo papa Lav bas glupo zvuci, nezz zasto se insistira na tom imenu ,a ne na Leo, Leon. Evo sad na vjestima papa lav papa lav papa lav pa milion puta tako.
teodati

#94 Re: Papa Leon XIV.

Post by teodati »

Rothmans wrote: 16/05/2025 19:03 Ovo papa Lav bas glupo zvuci, nezz zasto se insistira na tom imenu ,a ne na Leo, Leon. Evo sad na vjestima papa lav papa lav papa lav pa milion puta tako.

Bolje bi bilo na našem jeziku da je Leon, ipak je to poznato ime, a lav čudno zvuči kao ime, ali ne odlučujemo mi o tome, već mjerodavni, e da!
Cecilija

#95 Re: Papa Leon XIV.

Post by Cecilija »

Postoji duga tradicija prevođenja tog imena na našim prostorima na slavenski oblik (na crkvenu tradiciju mislim)

Ne znam zašto mijenjati, i drugi narodi prevode strana imena na svoj oblik što zvuči mnogo grđe nego ovo naše

Na Wikiju Stjepan Tomaš = Stephen Thomas. Imam dojam da bi i Tvrtka nekako preveli kad bi mogli ali im je etimologija i izgovor špansko selo, na svu sreću.
Truba

#96 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

ima natpis na katedrali
papa LEON

dakle prije 140 godina već je bio leon u hrvatskom narodu u sarajevu
ali dugo ga nije bilo pa smo zaboravili

na mom blogu je bio lav
ali sad sam u nedoumici

Lav...niko ne daje to ime danas...dakle papa nema imenjaka u hrvatskom narodu
leon... previše gej...previše internacionalno...previše nekatolika daju to ime zapravo svi daju

vjerojatno treba pustiti vremena da se slegne
nivla

#97 Re: Papa Leon XIV.

Post by nivla »

puna bosna hamzi
Cecilija

#98 Re: Papa Leon XIV.

Post by Cecilija »

Truba wrote: 19/05/2025 13:02 ima natpis na katedrali
papa LEON

dakle prije 140 godina već je bio leon u hrvatskom narodu u sarajevu
:lol: :lol: :lol: to što je njemači - austrijski - češki zidar katedrale opalio majzlom i isklesao LEON (na njihovom jeziku naravno ) ne govori ništa o STANJU HRVATSKE NACIJE U SARAJEVU ni tada a ni sada

U skoro svakoj bogovetnoj knjizi o papinstvu, bila srpska ili hrvatska redakcija, a koju sam imala u rukama pape tog imena se zovu Lav.

Podsjeti me ovo na davnu histeriju Ive Mire Jovića što mediji u Bosni upotrebljavaju za Ivana Pavla srpsku inačicu Jovan. Krkanu konzilijum lektora nije mogao razjasniti otkud Ivan Jovan.
Truba

#99 Re: Papa Leon XIV.

Post by Truba »

on je obnovio crkvu u bih i za njevovo vrijeme je napravljena katedrala i lijepo piše na hrvatskom
za vrijeme pape leona 13
za nadbiskupa stadlera
itd

Koje je ime prikladnije: Lav ili Leon?

Leon 68%

Lav 25%

Svejedno je 6%

trenutno stanje ankete
ali je premalen uzorak
vecinu ljudi to ne zanima

ako je mogo jovan pavle ii i papa franja
može valja i leo
Cecilija

#100 Re: Papa Leon XIV.

Post by Cecilija »

Truba wrote: 19/05/2025 13:46 on je obnovio crkvu u bih i za njevovo vrijeme je napravljena katedrala i lijepo piše na hrvatskom
za vrijeme pape leona 13
za nadbiskupa stadlera
itd

Pravo hrvatsko narodno prezime. Moderni grad su komplet izgradili Nijemci i pripadajući im sateliti. Hvala im na tome, ne žalim se.

Po ženi jednoga od njih dio grada i danas nosi ime.
Post Reply