Nema te osobe koja moze odrediti sta je dio jezika a sta nije, jezik je zivo bice koje raste i mjenja se (i koje moze umrijeti), samo grupe koje aktivno koriste jezim mogu kroz koristenje i nekoristenje odrediti sta je dio jezika. Tako da sve dok postoje insani koji razumiju rijec hljeb ili pantalone te su rijeci dio jezika.nivla wrote: ↑30/01/2025 09:50imas na prvoj stranici da je ispravno obojeDobrinjac-u-Pragu wrote: ↑30/01/2025 09:30 cuj sta da radis... samo kazes da je uciteljica donekle u pravu, i da je hljeb isto tako ispravno kao i kruh, zavisno od regije gdje zivis u bosni. za pantalone, mislim, ali nisam siguran da je to vise ulicna rijec nego zvanica, mozda grijesim...
trebao bi samo reci djetetu da postoje vise varijana (hljeb/kruh, hiljadu/tisucu itd...)
i ja imam problema kako da ucim kcerku bosanski ispravno, s obzirom da ga i sam ne pricam onako kako treba... nije laka stvar, ali djeca su pametna pa ce shvatiti sve tri (cetiri) varijante neke rijeci...![]()
imas pravopis.ba mozes tamo provjeriti
kakva ulicna rijec "pantalone"
uciteljica tvrdi da "hljeb" i "pantalone" nisu dio bosanskog jezika sto nije istina, vec se radi o nametanju lokalnog dijalekta kao opste norme tj standarda
Moze se pricati o nekim knjizevnim normama ali to ostaje samo knjizevna norma a vecina govornika / korisnika jezika nisu knjizevnici i nisu bas optereceni normama.,,